ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός αρχίζει τα playoffs νωρίτερα παίζοντας για την πρωτιά εναντίον της Μπασκόνια

Ο ΜακΚίσικ και ο Βεζένκοβ
Ο ΜακΚίσικ και ο Βεζένκοβ EUROKINISSI SPORTS

Τα λάθη ήταν πολλά και ο Ολυμπιακός παρά την καλή του εκκίνηση έμεινε πίσω από τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον παθιασμένο Καμπάσο, τα σημάδια του Σλούκα και το ματς σαν playoffs της τελευταίας αγωνιστικής, κόντρα στην "τρελή" Μπασκόνια

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στο Βελιγράδι θυμίζοντας την ομάδα που περνούσε αέρας απ' όλες τις έδρες, η δύναμη που έβαλε ο Ερυθρός Αστέρας τον έκαναν να αγκομαχήσει και τελικά να ηττηθεί και η ουσία είναι ότι στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου, τη Μεγάλη Πέμπτη, θα χρειαστεί να παίξει... σαν σε playoffs, αφού μια ενδεχομένη ήττα μπορεί να του στοιχίσει περισσότερα απ' όσα φαντάζονται οι φίλοι του.

Στη δεδομένη στιγμή (πριν δηλαδή το τζάμπολ των αγώνων της Παρασκευής) μπορεί να βγει από πρώτος, μέχρι τέταρτος. Από την άλλη, δεν αλλάζει το ζητούμενο που έψαχνε πριν ξεκινήσει το ματς στο Βελιγράδι. Μια νίκη ήθελε, μια νίκη θέλει. Αν την κατακτήσει, εναντίον της Μπασκόνια, είναι οριστικά πρώτος...

Για τη νίκη θα... καίγονται και οι Βάσκοι, καθώς η Ζαλγκίρις επικράτησε της Μακάμπι, ισοβαθμούν στην 8η θέση (στην ισοβαθμία είναι καλύτερη η ισπανική ομάδα) άρα αν ηττηθούν από τον Ολυμπιακό και οι Λιθουανοί -τη Μεγάλη Παρασκευή- περάσουν από το Μόναχο και την αδιάφορη Μπάγερν, παίρνουν αυτοί το εισιτήριο για τα playoffs. Άρα, για να ελπίζει σε πρόκριση η Μπασκόνια, πρέπει να νικήσει οπωσδήποτε στο Φάληρο.

Η ομάδα της Βιτόρια, που έβαλε 120 πόντους στη Βιλερμπάν, τρέχει με χίλια στα τελευταία της παιχνίδια, στηριζόμενη στην εκπληκτική επίθεση της και το αλέγκρο μπάσκετ που αρέσει στον κόουτς Πεναρόγια θα' ναι πολύ δυνατή αντίπαλος αν και το ρεκόρ της εκτός έδρας δεν είναι τόσο ενθαρρυντικό για την τύχη της στο ΣΕΦ. Σε 16 αγώνες, μετράει μόλις τέσσερις νίκες, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η επίδοση του Ολυμπιακού μέσα στο γήπεδό του: 13 νίκες σε 16 ματς.

Οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ του Ολυμπιακού, ωστόσο, κόντρα στην τρελοπαρέα της Μπασκόνια, που σουτάρει αβέρτα τρίποντα κι είναι της φιλοσοφίας "όσα έρθουν κι όσα πάνε", χρειάζεται η απαραίτητη συγκέντρωση και κυρίως η εμφάνιση μιας διαφορετικής ομάδας, σε σχέση με αυτή που βλέπουμε τελευταία. Μπορεί να είναι λογική η όποια χαλάρωση, γιατί σχεδόν τα πάντα είναι εξασφαλισμένα εδώ και καιρό (πρόκριση στους "8", πλεονέκτημα έδρας) ωστόσο ένα ματς-φωτιά, πριν από τα -έτσι κι αλλιώς- σκληρά playoffs, μοιάζει με την καλύτερη προετοιμασία για τους Πειραιώτες.

Έμεινε μόνο στην καλή αρχή

'Ολα αυτά ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να τα είχε αποφύγει, αφού αν νικούσε χθες (6/4) στη Χάλα Πιονίρ, θα ήταν ήδη πρώτος. Φάνηκε ότι έμπαινε αποφασισμένος, έμεινε, όμως, στο καλό ξεκίνημα του, όταν όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια. Η μπάλα κυκλοφορούσε εξαιρετικά, τα σουτ έμπαιναν όλα μέσα και ξαφνικά ο εφιάλτης των άστοχων σουτ από τα 6.75, έμπαινε στην άκρη.

Πράγματι οι "ερυθρόλευκοι" του Πειραιά ξεκινούσαν το ματς με 5/6 τρίποντα, δείχνοντας έτοιμοι να σαρώσουν. Μόνο, που συνέχισαν με ... 6/26. Κι ενώ στο 10' είχαν σκοράρει 30 πόντους, στα υπόλοιπα τριάντα λεπτά έβαλαν 49.

Ο Αστέρας έκλεισε την άμυνα του, πίεσε πολύ Γουόκαπ και Σλούκα (αλλά και Κάναν, Παπανικολάου) με τους παίκτες του Ιβάνοβιτς να βάζουν παντού τα χέρια τους, για να κλέψουν μπάλες και να φύγουν στον αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός μετά το όγδοο λεπτό και ενώ η διψήφια διαφορά του, άρχισε να μειώνεται από τον δαίμονα Πετρούσεφ, έμοιαζε να χάνει σιγά-σιγά την ενέργεια και την ορμητικότητα με την οποία είχε μπει στο παρκέ.

Αντίθετα ο ηλεκτρισμένος Καμπάσο, έδινε ρεσιτάλ, είτε περνώντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Λαρεντζάκη, είτε πασάροντας πίσω από την πλάτη του, είτε κλέβοντας μπάλες ή σκοράροντας με μεγάλη ευστοχία (4/5δ, 2/4τρ). Με 20 πόντους 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 5 κλεψίματα, ο Αργεντίνος έδωσε ένα δωρεάν σεμινάριο και δικαίως αποθεώθηκε από την εξέδρα. Ακόμη και ο πολύ δυνατός Τόμας Γουόκαπ, που δεν καταλαβαίνει εύκολα από ονομάτα και κόντρες, συνειδητοποίησε πόσο το λέει η καρδιά αυτού του βραχύσωμου γκαρντ, αλλά τόσο παθιασμένου για ένα κλέψιμο, μια πάσα, ένα τρίποντο...

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα που κάνει πολλά λάθη. Συνήθως το πρόσημο του σε ασίστ-λάθη είναι πάντα θετικό. Αυτή τη βραδιά, ο απολογισμός του ήταν 18 ασίστ και 19 λάθη, εκ των οποίων μάλιστα, ο Αστέρας σκόραρε 18 πόντους.

Μια από τις βασικές εντολές του Μπαρτζώκα στους παίκτες του είναι να προστατεύουν καλά την μπάλα. Αυτό προϋποθέτει 100% συγκέντρωση, αφού απέναντι σε αντίπαλους που προσπαθούν συνέχεια να κλέψουν δεν μπορείς να δίνεις δικαιώματα. Τις περισσότερες φορές έβλεπε να κάνουν λάθη, τους Σέρβους να κερδίζουν διεκδικούμενες μπάλες και την ομάδα του να τρέχει να διορθώσει τα πράγματα στην άμυνα της.

Κάποιες φορές ο Ολυμπιακός ανακατούσε την κατοχή, πίεζε κι αυτός στην άμυνα, όμως, όταν προσφέρεις την μπάλα διαρκώς στον αντίπαλο, το πιο πιθανό είναι να τον δεις στο τέλος να παίρνει τη νίκη. Τα δώρα που έκανε η ομάδα του Πειραιά ήταν πάρα πολλά για να μην τα εκμεταλλευτεί ο Αστέρας...

Σημάδια από Σλούκα

Σίγουρα ο Ολυμπιακός θα είχε πιο δυναμική αντίδραση αν ήξερε ότι έπαιζε σε ματς χωρίς αύριο. Η καλή του εκκίνηση δεν είχε συνέχεια, καθώς και η βοήθεια από τον πάγκο δεν ήρθε, όπως σε άλλα παιχνίδια. Μπλακ και Μπολομπόι πέρασαν και δεν ακούμπησαν, ο Λαρεντζάκης είχε 0/5 τρίποντα, ο Πίτερς απαρατήρητος και μέσα σε όλα εμφανίστηκε από το πουθενά ο Τζόν Χόλαντ.

Ο Αμερικανός που κατά μέσο όρο σκοράρει φέτος 3.8π, έκανε ρεκόρ χρονιάς με 17, έχοντας μάλιστα και σπουδαία ευστοχία (2/2δ, 3/6τρ, 4/4β), ενώ σε κανένα από τα 20 ματς που είχε παίξει δεν είχε διψήφιο νούμερο.

Τι μπορεί να κρατήσει ο Ολυμπιακός απ' αυτό το βράδυ που τελείωσε με την εξέδρα να χειροκροτεί και να εμψυχώνει τις δυο ομάδες (λόγω των καλών σχέσεων που διατηρούν, αν και χθες οι Πειραιώτες συμπλήρωσαν ... τέσσερις σερί ήττες); Ίσως το καλό δεύτερο ημίχρονο του Κώστα Σλούκα.

Μετά από καιρό ο διεθνής άσος έβγαλε αντίδραση, πάτησε γερά για δυο τρία καλά σουτ, έκανε λέι-απ και άντεξε στην πίεση, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να ανεβάσει στροφές τώρα που φτάσαμε στο πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Σλούκα στο πιο υψηλό επίπεδο, αφού είναι ένα σημαντικό γρανάζι της μηχανής του, που εδώ και λίγο καιρό μένει σχεδόν αδρανοποιημένο.

Η εμφάνιση του στο Βελιγράδι μπορεί να είναι μια αφετηρία ολικής επιστροφής. Τα σημάδια ήταν θετικά, μένει να δούμε και τη συνέχεια. Όλα τα άλλα ο Ολυμπιακός πρέπει να τα αφήσει στο Δούναβη, γιατί επιστρέφοντας στο Φάληρο, οφείλει να φορέσει το κουστούμι της ομάδας που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της και θα μπει στα πλέι-οφ με την απόλυτη υπεροχή του πρώτου φαβορί.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ