ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Νίκολα Μίροτιτς φοράει άνετα τα παπούτσια, αλλά δεν σβήνει το χαμόγελο του Σάσα Βεζένκοβ

EUROLEAGUE 2021-2022 /  / FINAL-4 /   /  -  (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2021-2022 / / FINAL-4 / / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Ο Σάσα Βεζένκοβ αποφάσισε ΝΒΑ κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το συναρπαστικό ταξίδι του 28χρονου άσου αλλά και την ιδανική επιλογή του Νίκολα Μίροτιτς ως αντικαταστάτη του στον Ολυμπιακό. Ο MVP της περσινής EuroLeague αντί του αντίστοιχου της φετινης, δηλαδή...

Από τη στιγμή που οι Σακραμέντο Κινγκς είχαν στείλει κόσμο και κοσμάκη στο ΣΕΦ, ο ίδιος ο Μάικ Μπράουν είδε live τον Σάσα Βεζένκοβ, θα' ταν πολύ δύσκολο να μη δελεάσουν τον MVP της EuroLeague και να μην τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Η "επιχείρηση Σάσα", άλλωστε, για την ομάδα του Σακραμέντο είχε ξεκινήσει πέρσι το καλοκαίρι όταν μια μέρα πριν το ντραφτ έστειλαν το νο 49 στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, αποκτώντας τα δικαιώματα του Βούλγαρου διεθνή τον οποίο παρακολουθούσαν συστηματικά.

Η σεζόν που έκανε με τον Ολυμπιακό, τα απίθανα παιχνίδια του και οι αριθμοί του, δικαίωσαν την πολιτική των Κινγκς. Ο 28χρονος Σάσα που έφτασε στον Πειραιά πριν από πέντε χρόνια αναζητώντας μια διέξοδο στο αγωνιστικό του τέλμα είδε τα όνειρα του -και την προσωπική δουλειά του, οπωσδήποτε- να δικαιώνονται.

Θα' θελε πολύ, βέβαια, μετά τον τελευταίο ονειρικό αγώνα του με τον Ολυμπιακό (29π στον τελικό της EuroLeague) να φύγει και σαν Πρωταθλητής Ευρώπης, ας όψεται όμως το χέρι του Σέρχιο Γιουλ, που παρεμπιπτόντως κάνει διακοπές στη Σαντορίνη.

Η απογείωση με τον Μπαρτζώκα

Κι έτσι πάντως ο Βεζένκοβ αποχωρεί έμπλεος επιτυχιών, αναμνήσεων και συναισθημάτων. Ο Ολυμπιακός του πρόσφερε αυτό που ζητούσε, όταν το 2018 ερχόταν με "πεσμένα φτερά" από τη Βαρκελώνη. Μπορεί στην αρχή να παλινδρόμησε ξανά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, το πείσμα του, ωστόσο, και οι ... εξελίξεις στην ομάδα του, ειδικά μετά την άφιξη του Γιώργου Μπαρτζώκα τον απογείωσαν!

Η συγκυρία να συναντήσει ξανά το μοναδικό προπονητή που του έδειξε εμπιστοσύνη στην Μπαρτσελόνα ήταν ιδανική. Τα θέλω του συνυπήρξαν με εκείνα του Μπαρτζώκα κι η έκρηξη του στο ελιτ επίπεδο δεν άργησε να έρθει. Πολλές φορές ο κόουτς του Ολυμπιακού έχει ερωτηθεί για την εξέλιξη του Σάσα. Κάθε φορά δεν παρέλειπε να λέει πόσο πολύ δούλεψε ο ίδιος ο παίκτης για να φτάσει στο σημείο να γίνει ο κορυφαίος στην Ευρώπη.

Ο Βεζένκοβ δεν το ονειρεύτηκε μόνο, αλλά κυνήγησε βήμα-βήμα την αγωνιστική του βελτίωση. Ξόδεψε εκατοντάδες ώρες στο ΣΕΦ και στο γυμναστήριο, με τους προπονητές του Ολυμπιακού αλλά και μόνος του, στοχεύοντας να γίνει καλύτερος. Όσα ερωτηματικά υπήρχαν για την εξέλιξη του, μετά το πέρασμα του από την Μπαρτσελόνα, πήγαν περίπατο.

Τις έσβηνε ο ίδιος με την απόδοση του μέσα στο γήπεδο και την ευκαιρία που του έδωσε απλόχερα ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα. Να γίνει ένα από τα βασικά γρανάζια της "ερυθρόλευκης" μηχανής και από πέρσι να αρχίσει να σαρώνει τα πάντα. Φέτος δεν τον σταμάτησε σχεδόν τίποτε.

Η αυτοπεποίθηση του ανέβηκε στα ύψη, το έτσι κι αλλιώς τρομερό σουτ, συνδυάστηκε με τρομερές επιδόσεις στα ριμπάουντ, σπουδαίες άμυνες αλλά και το καταπληκτικό παιχνίδι χωρίς την μπάλα. Ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στους πέντε τίτλους της τελευταίας διετίας, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP της EuroLeague (και ταυτόχρονα πρώτος σκόρερ) αλλά και του ελληνικού πρωταθλήματος.

Όλα αυτά τα καρπώθηκε ο Ολυμπιακός, τα απόλαυσε ο κόσμος της ομάδας και προφανώς δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από μια ομάδα του ΝΒΑ, ειδικά στην εποχή όπου το ευρωπαϊκό ταλέντο ελκύει ολοένα και περισσότερο τους Αμερικανούς. Δεν λέμε ότι θα πάει στο Σακραμέντο και θα κάνει με τους Κινγκς ό,τι και με τον Ολυμπιακό, αν όμως εξελιχθεί όπως κάνει αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, τότε θα γίνει πολύ ξεχωριστός και στην ωραία πρωτεύουσα της Καλιφόρνια.

Ο Βεζένκοβ δεν είπε ψέματα ότι δυσκολεύτηκε να αποφασίσει. Έχοντας δεθεί με ολόκληρο τον "ερυθρόλευκο" οργανισμό δεν του ήταν εύκολο να πει το "γειας σας φεύγω".

Από την άλλη, όμως, ποιος μπασκετμπολίστας αυτού του επιπέδου θα γύριζε την πλάτη στην προοπτική να παίξει στο ΝΒΑ, στην καλύτερη ηλικία της καριέρας του, με ένα συμβόλαιο από μια ανερχόμενη ομάδα και προοπτική -εφόσον εδραιωθεί στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου- για μια πολύ ισχυρότερη συμφωνία σε τρία χρόνια;

Ο Ολυμπιακός φρόντισε, βλέποντας την σπουδαία βελτίωση του παίκτη του, να προστατεύσει -όσο μπορούσε- περισσότερο τον Βεζένκοβ σαν περιουσιακό του στοιχείο. Γι αυτό και στην ανανέωση της συνεργασίας μαζί του πέρσι, ανέβασε το buy-out στο ύψος του 1.5 εκατομμυρίου. Το διπλάσιο, δηλαδή, από το επιτρεπόμενο ποσό για τις ομάδες του ΝΒΑ, οι οποίες βέβαια παίρνουν... κοψοχρονιά και με ψίχουλα -για τα οικονομικά τους δεδομένα- την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Μίροτιτς είναι ό,τι καλύτερο...

Στον Ολυμπιακό φρόντισαν, επίσης, και για τις δυο εκδοχές της πολύκροτης πλέον υπόθεσης. Εφόσον ο Βεζένκοβ έλεγε "ναι" οι "ερυθρόλευκοι" ήταν έτοιμοι να του αναπροσαρμόσουν ξανά το συμβόλαιο με ακόμα μεγαλύτερες αποδοχές από την περσινή συμφωνία.

Αλλά ετοιμάστηκαν και για την περίπτωση -που έμοιαζε λογική περισσότερο από ποτέ- της αποχώρησης του Βούλγαρου διεθνή. Σκέφτηκαν τον Νίκολα Μίροτιτς, με τον οποίο λέγεται ότι έχουν έρθει σε προχωρημένες επαφές. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν την υπόθεση "τελειωμένη" και τον Μαυροβούνιο που πολιτογραφήθηκε Ισπανός, να μετακομίζει σύντομα στον Πειραιά.

Λένε ότι ο άλλοτε άσος των Σικάγο Μπουλς, των Νιου Όρλεαν Πέλικανς και για λίγο των Μιλγουόκι Μπακς (συνολικά 319 αγώνες στο ΝΒΑ με μ.ο 12.3π και 5.9ρ) πρωταθλητής Ισπανίας τόσο με τη Ρεάλ όσο και με την Μπαρτσελόνα, εκτίμησε ιδιαίτερα την πρόταση των "ερυθρολεύκων", απότοκο, βέβαια, της εξαιρετικής διετίας του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα με τα δυο συνεχόμενα φάιναλ-φορ και τον φετινό τελικό.

Αν τελικά ο MVP της EuroLeague του 2022, αντικαταστήσει αυτόν του 2023, ο Ολυμπιακός θα έχει κάνει σίγουρα μια κίνηση ματ. Ο Μίροτιτς δεν είναι ο πρώτος τυχών, ή ένας ξένος-στοίχημα. Από την στιγμή που αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη (υπογράφοντας ένα μυθικό συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, με ετήσιες αποδοχές 4.5 εκατομμυρίων) θεωρείται από τους κορυφαίους παίκτες της EuroLeague, από εκείνους που κάνουν τη διαφορά. Όπως ο Μίτσιτς στην Εφές, ή ο... Βεζένκοβ στον φετινό Ολυμπιακό.

Είναι επίσης ικανός να μπει στα παπούτσια του Σάσα χωρίς το άγχος της σύγκρισης, αφού και οι δικές του ικανότητες είναι δοκιμασμένες, έστω κι αν δεν έχει επισφραγίσει την όποια ανωτερότητα του στο επίπεδο του Final Four.

Ο Μίροτιτς μπορεί να μην σβήσει την λάμψη την οποία άφησε πίσω του το χαμόγελο και η απόδοση του εξαιρετικού Σάσα Βεζένκοβ, έχει όμως όλες τις προϋποθέσεις να τον αντικαταστήσει επάξια, περισσότερο από κάθε άλλο διαθέσιμο μπασκετμπολίστα για την συγκεκριμένη, πολύ δύσκολη, αποστολή.

Πολύ έμπειρος, αποφασιστικός και καθοριστικός στα μεγάλα ματς, ο Μίροτιτς αν τελικά οριστικοποιήσει τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό έχει κι ένα κίνητρο παραπάνω. Να κατακτήσει με τους "ερυθρόλευκους" τον τίτλο που όλο του ξεφεύγει, είτε με τη φανέλα της Ρεάλ, είτε περισσότερο με εκείνη της Μπάρτσα. Την κατάκτηση της EuroLeague...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ