ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κινγκς - Βεζένκοβ, όλα τα δεδομένα: Το NBA out, η διορία, το γεμάτο ρόστερ και το Νο4 του Draft 2022

Ο Σάσα Βεζένκοβ πανηγυρίζει έξαλλα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ
Ο Σάσα Βεζένκοβ πανηγυρίζει έξαλλα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα μετά την κίνηση των Κινγκς να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Σάσα Βεζένκοβ. Το ύψος του NBA out, η σύσταση του ρόστερ του Σακραμέντο και η κίνηση-κλειδί με την επιλογή του Κιγκαν Μάρεϊ στο Νο4 του NBA Draft 2022. 

Η είδηση ότι οι Σακραμέντο Κινγκς απέκτησαν τα δικαιώματα του Σάσα Βεζένκοβ από τους Καβαλίερς έπιασε αρκετό κόσμο στον ύπνο. Το Σακραμέντο κινήθηκε γρήγορα, και πήρε τα δικαιώματα του Βούλγαρου πριν το NBA Draft 2022. Και αυτό είχε το δικό του ενδιαφέρον.

Η απόφαση του Σακραμέντο να αποκτήσει τα δικαιώματα του Βούλγαρου φόργουορντ μία ημέρα πριν από το NBA Draft 2022, στέλνοντας το Νο49 στους Καβς, δείχνει ότι οι "Βασιλιάδες" είχαν καιρό στα υπόψη τους τον Βεζένκοβ. Δεν ήταν δηλαδή μία απόφαση που έγινε απλώς μέσα στον… πανικό της draft day, όπου κάποιες ομάδες ψάχνουν να βρουν τρόπο να ξεφορτωθούν κάποιο συμβόλαιο ή ένα πικ.

Οι δε αποθεωτικές δηλώσεις του GM των Κινγκς, Μόντε ΜακΝέρ, έδειξαν ότι στο Σακραμέντο είχαν κάνει την σχετική έρευνα για την περίπτωση του MVP του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, το SPORT24 παρουσιάζει τα δεδομένα που ισχύουν στην περίπτωση των Κινγκς και του Βεζένκοβ.

Το… ταξίδι των δικαιωμάτων, το νέο συμβόλαιο και το "φιλικό" NBA out

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου 2021 όταν ο Ολυμπιακός έφτασε σε συμφωνία με τον Βεζένκοβ για επέκταση της συνεργασίας τους μέχρι το 2024. Η ομάδα του Πειραιά ήθελε να ανταμείψει τον Βούλγαρο φόργουορντ για τις καλές του εμφανίσεις και παράλληλα να προλάβει πιθανούς μνηστήρες, δίνοντάς του και μία σημαντική αύξηση στις αποδοχές. Παράλληλα, στην νέα συμφωνία προστέθηκε και NBA out.

Ο κόσμος σχεδόν το είχε ξεχάσει, αλλά ο Βεζένκοβ βρισκόταν εδώ και χρόνια στα ραντάρ του NBA, κάτι που έγινε σαφές όταν οι Νετς τον επέλεξαν στο Νο57 του NBA Draft 2017. Τέσσερα χρόνια αργότερα - και σχεδόν 8 μήνες πριν την επέκταση της συμφωνίας με τον Ολυμπιακό, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021 - τα δικαιώματα του Βεζένκοβ παραχωρήθηκαν από το Μπρούκλιν στους Καβαλίερς στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Τζέιμς Χάρντεν από τους Ρόκετς. Προς στιγμήν πάλι υπήρξε η σκέψη ότι ίσως έκαναν κάποια κίνηση οι Καβς πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, κάτι που όμως δεν έγινε, αφού το Κλίβελαντ είχε τους Λάουρι Μάρκανεν, Τσέντι Οσμάν, ΚέβινΛαβ, Ντίλαν Βίντλερ και Άιζακ Οκόρο Ιβάν Μόμπλεϊ (έπαιζε και σέντερ) στις θέσεις των φόργουορντ.

Όπως και να έχει, ήταν σαφές ότι - στην άκρη του μυαλού του - ο Βεζένκοβ είχε και το NBA, φροντίζοντας να συμπεριλάβει NBA out στο συμβόλαιό του. Και αρκετά “φιλικό” μάλιστα, για τον ίδιο, είναι 750.000 δολάρια. Ο λόγος που αυτό είναι φιλικό είναι επειδή - όπως είχε αναλυθεί και στην περίπτωση του Γιώργου Παπαγιάννη - μία ομάδα μπορεί να δώσει έως και 750.000 δολάρια για την ρήτρα αποδέσμευσης ενός αθλητή (Excluded International Payment Amount). Κοινώς, το ποσό που μπήκε δεν ήταν τυχαίο.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, υπάρχει άλλη μία λεπτομέρεια που ο κόσμος - και προφανώς και οι Κινγκς - πρέπει να έχουν υπόψη: Στο συμβόλαιο του Βεζένκοβ υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας στον οποίο έχει ισχύ το NBA out, με την διορία να είναι στα μέσα Ιουλίου. Ο λόγος που μπήκε αυτή η διορία είναι προφανής: Ο Ολυμπιακός θέλει να νιώσει μία ασφάλεια ώστε να κάνει τον σχεδιασμό του χωρίς να ανησυχεί ότι θα μία ομάδα (στην προκειμένη περίπτωση οι Κινγκς που έχουν τα δικαιώματα του Βεζένκοβ) θα ενεργοποιούσε αυτή την ρήτρα λίγο πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν, κάτι που θα ανέτρεπε τα δεδομένα.

Η κατάσταση στο ρόστερ των Κινγκς

Ξεκινώντας από τα βασικά, το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ρίξει μία ματιά στο ρόστερ των Κινγκς για να δει τους παίκτες που έχουν συμβόλαιο για την νέα σεζόν. Αν κάποιος το κάνει αυτό, τότε θα διαπιστώσει αρχικά ότι οι Κινγκς έχουν αρκετούς παίκτες στις θέσεις των φόργουορντ.

Συγκεκριμένα, το Σακραμέντο αυτή τη στιγμή έχει με συμβόλαιο τους εξής παίκτες που αγωνίζονται στις δύο θέσεις των φόργουορντ:

Τον Χάρισον Μπαρνς (30 χρονών, 2.03 μέτρα), που αγωνίζεται τόσο ως σμολ φόργουορντ όσο και ως πάουερ φόργουορντ και βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, που προβλέπει αποδοχές ύψους 18.3 εκατ. δολαρίων. Ο - πρωταθλητής με τους Γουόριορς το 2015 - Μπαρνς είναι… περιζήτητος και οι ομάδες κάνουν ουρά εδώ και μία διετία ζητώντας τον από τους Κινγκς, οι οποίοι προς το παρόν μοιάζουν ανένδοτοι.

Τον Μο Χάρκλες (29 χρονών, 2.01 μέτρα), έναν combo φόργουορντ που έχει ως κύριο προσόν την άμυνά του και είναι μέτριος σουτέρ, ο οποίος έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο έναντι 4.5 εκατ. δολάρια.

Τον Τζάστιν Χόλιντεϊ (33 χρονών, 1.98 μέτρα), έναν κλασικό 3-and-D παίκτη, που αγωνίζεται ως σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ και έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο έναντι 6 εκατ. δολαρίων.

Τον Τρέι Λάιλς (27 χρονών, 2.06 μέτρα), ένα Stretch-4 που αποκτήθηκε με ανταλλαγή στα μέσα της περσινής σεζόν και είχε χρονιά καριέρας (10.5 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 20 λεπτά συμμετοχής), στο συμβόλαιο του οποίου υπάρχει team option έναντι 2.6 εκατ. Δολαρίων.

Τον Τσιμέζι Μέτου (25 χρονών, 2.06 μέτρα), έναν φόργουορντ/σέντερ που επίσης είχε σεζόν καριέρας (8.9 πόντοι ακι 5.6 ριμπάουντ μέσο όρο σε 21 λεπτά συμμετοχής), στο συμβόλαιο του οποίου επίσης υπάρχει team option έναντι 1.9 εκατ. δολαρίων.

Ως πάουερ φόργουορντ αγωνίζεται φυσικά και ένας εκ των δύο σταρ της ομάδας: Ο Ντομάντας Σαμπόνις (26 χρονών, 2.11 μέτρα), που αποκτήθηκε από τους Πέισερς στην φετινή trade deadline, ο οποίος αγωνίζεται στο 4 όταν συνυπάρχει με τον Ρισόν Χολμς και στο 5 με τον Μπαρνς στο πλευρό του.

Παράλληλα, την φετινή σεζόν ολοκληρώθηκαν τα συμβόλαια του - εξαιρετικού σουτέρ - Τζέρεμι Λαμπ (31 χρονών, 1.96 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ) και του all around (αλλά παράλληλα και ασταθή) Τζος Τζακσον (25 χρονών, 2.03 μέτρα).

Η επιλογή του Μάρεϊ στο NBA Draft και το σάλαρι καπ

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, οι Κινγκς έχουν ήδη 6 παίκτες με συμβόλαιο. Στην πραγματικότητα όμως έχουν εφτά. Ο λόγος είναι ότι στο NBA Draft έκαναν μία μίνι-έκπληξη και επέλεξαν στο Νο4 τον Κίγκαν Μάρεϊ από το κολέγιο του Αϊόβα (2.03 μέτρα, φόργουορντ) και όχι τον Τζέιντεν Άιβι του Περντιού (1.93 μέτρα, γκαρντ, κατέληξε στους Πίστονς). Τι εστί Μάρεϊ; Ένας προικισμένος σκόρερ, ο οποίος αγωνίζεται και στις δύο θέσεις των φόργουορντ, ο οποίος φέτος είχε 23.5 πόντους, 8.7 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.9 κοψίματα μέσο όρο με 39.8% στα τρίποντα σε 32 λεπτά συμμετοχής, με κάποιους σκάουτ να συγκρίνουν το παιχνίδι του με αυτό του Μάικλ Πόρτερ των Νάγκετς.

Παράλληλα, καλό είναι να έχει υπόψη του κάποιος κάτι ακόμα: Οι Κινγκς αυτή τη στιγμή - μαζί με το συμβόλαιο του Μάρεϊ (7.9 εκατ. δολάρια την ρούκι σεζόν του) έχουν δεσμευμένα κοντά στα 113 εκατ. δολάρια στο σάλαρι καπ, όταν το όριο είναι 121 εκατ. δολάρια. Την ίδια στιγμή όμως φέρονται να θέλουν να ανανεώσουν τα συμβόλαια των Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο (restricted free agent, 1.93 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ) και Ντάμιαν Τζόουνς (2.11 μέτρα, σέντερ). Κοινώς, είναι πολύ πιθανό να μην έχουν χώρο στο σάλαρι καπ για να κάνουν κινήσεις, εκτός αν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν μία εκ των δύο εξαιρέσεων των βετεράνων:

1. Η πρώτη εξαίρεση έχει ύψος 10.2 εκατ. δολάρια (Non-Taxpayer Mid-Level Exception, την οποία οι ομάδες χρησιμοποιούν συνήθως για βετεράνους NBAερ και η μέγιστη διάρκεια συμβολαίου είναι τα 4 χρόνια. Αυτό το ποσό μπορεί αν θέλει μία ομάδα να "σπάσει" σε δύο ή και τρεις παίκτες.

2. Η δεύτερη εξαίρεση έχει ύψος περίπου 4 εκατ. δολάρια (bi-Annual Exception). Αν μία ομάδα προσφέρει αυτή την εξαίρεση, τότε η συμφωνία δεν μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δύο χρόνων.

Το μπαλάκι στο γήπεδο των Κινγκς

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει τις προθέσεις των Κινγκς, αλλά και του Σάσα Βεζένκοβ. Αυτό όμως που δύναται να γνωρίζει είναι τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, τα οποία είναι τα εξής:

1. Ο Σάσα Βεζένκοβ έχει ένα "φιλικό" NBA out, αλλά και μία συγκεκριμένη διορία (μέσα Ιουλίου) όπου μπορεί να ενεργοποιηθεί.

2. Στους Κινγκς αρέσει ο Βεζένκοβ, αλλιώς δεν θα έμπαιναν στην διαδικασία να αποκτήσουν τα δικαιώματά του κάνοντας κίνηση μία ημέρα πριν το NBA Draft 2022.

3. Οι "Βασιλιάδες" έχουν αυτή τη στιγμή ένα ρόστερ γεμάτο έμπειρους φόργουορντ, παίκτες δηλαδή που αγωνίζονται στην ίδια θέση με τον Βεζένκοβ.

4. Στο NBA Draft 2022 είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν έναν εκρηκτικό γκαρντ (Άιβι) του οποίου του παιχνίδι φαινόταν να ταιριάζει με αυτό των ΝτιΆρον Φοξ και Ντάβιον Μίτσελ στις θέσεις των γκαρντ, αλλά αντ’ αυτού προτίμησαν να επιλέξουν έναν combo φόργουορντ (Κίγκαν Μάρεϊ) με ικανότητα στο σκοράρισμα.

5. Με βάση αυτά που είναι γνωστά, φαίνεται ότι μία από τις προτεραιότητές τους είναι η παραμονή του ΝτιΒιντσέντζο, κάτι που θα έρθει με κόστος, αφού έτσι δεν θα έχουν χώρο στο σάλαρι καπ για μεγάλες κινήσεις.

6. Έχουν στην διάθεσή τους δύο εξαιρέσεις (10.2 εκατ. δολαρίων και 4 εκατ. δολαρίων), τις οποίες είναι πιθανό να είναι διαθέσιμοι να χρησιμοποιήσουν. Η πρώτη μπορεί και να "σπάσει" σε δύο ή τρεις παίκτες.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο NBA όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Αν για παράδειγμα οι Κινγκς ξαφνικά αποφασίσουν να παραχωρήσουν τον Μπαρνς και κάποιον άλλο φόργουορντ, τότε ξαφνικά θα έχουν ανάγκη ενίσχυσης στις συγκεκριμένες θέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Σακραμέντο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις να ενισχύσουν το ρόστερ τους στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στα playoffs έπειτα από 16 χρόνια, αφού αυτό έχει να συμβεί από το 2006. Μένει να φανεί αν αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την πιθανότητα να γίνει κρούση στον Ολυμπιακό για τον Βεζένκοβ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ NBA ΗΠΑ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ