ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος χρωστούσε δυο χρόνια στον Ολυμπιακό

Ο Γουίλιαμς Γκος
Ο Γουίλιαμς Γκος EUROKINISSI SPORTS

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος επέστρεψε στον Ολυμπιακό και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για όσα ο Αμερικανός άφησε μισά το καλοκαίρι του 2019, το όνειρο του ΝΒΑ που δεν ευοδώθηκε και την θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές του Ολυμπιακού στην EuroLeague, εκείνη του 2018-19, όταν τελείωσε με ρεκόρ 15-15 και τέθηκε εκτός πλέι-οφ, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος ήταν μια αξιοπρόσεκτη φιγούρα με τα "ερυθρόλευκα".

Είχε φτάσει στον Πειραιά κατευθείαν από το Βελιγράδι και μια εντυπωσιακή παρουσία με τη φανέλα της Παρτίζαν, έκανε μερικά σπουδαία ματς παίζοντας δίπλα στον Σπανούλη και όλοι πίστευαν ότι στη δεύτερη σεζόν θα γινόταν ακόμα καλύτερος. Η συμφωνία του, το καλοκαίρι του 2018, ήταν τριετούς διαρκείας...

Ο Γκος, όμως, είχε option για το ΝΒΑ. Οι Γιούτα Τζαζ, που τον παρακολουθούσαν ένα χρόνο του πρότειναν ένα συμβόλαιο τριών ετών έναντι 4.8 εκ. δολαρίων, ο Ολυμπιακός εισέπραξε 750.000 δολάρια (σχεδόν όσα είχε δώσει) κι ο Αμερικανός επέστρεψε στην πατρίδα του.

Τέσσερα χρόνια μετά, η επιστροφή του στο λιμάνι είναι γεγονός. Ο Γκος θα φορέσει ξανά τα "ερυθρόλευκα" και ετοιμάζεται να εκπληρώσει το αρχικό συμβόλαιο με μια μικρή ... χρονοκαθυστέρηση. Χρωστούσε αυτά τα δυο χρόνια στον Ολυμπιακό ο άλλοτε πλέι-μέικερ του Γκοντζάγκα, που από μικρός είχε κάνει αίσθηση σε παναμερικανικό επίπεδο για τις ικανότητες του πάνω στο παρκέ.

Δεν ήταν μόνο η κολεγιακή καριέρα που τον έκανε γνωστό (και ντραφτ νο 55). Ο Γκος απασχολούσε τα ΜΜΕ παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ και σαν γυμνασιόπαιδο, καθώς ήταν μέλος του Φίντλεϊ Πρεπ στην τετραετή εντυπωσιακή του πορεία (124 νίκες-8 ήττες) που επισφραγίστηκε με δυο κατακτήσεις γυμνασιακού εθνικού τίτλου (2010 και 2012).

Όλα έδειχναν ότι θα διαπρέψει και στο NCAA, όπου ο Γκος μετά τα δυο πρώτα χρόνια άλλαξε πανεπιστήμιο (από το Γουάσιγκτον στο Γκοντζάγκα) και αμέσως μετά το τρίτο έτος, δήλωσε διαθέσιμος στο ντραφτ.

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος με τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ
Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος με τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ AP

Το όνειρο του ΝΒΑ, όμως, δεν ευοδώθηκε ποτέ για τον NWG. Ίσως να βιάστηκε να εγκαταλείψει τον Ολυμπιακό, ίσως πάλι να μην ήταν γραφτό να παίξει στην κορυφαία λίγκα του κόσμου. Οι Τζαζ ναι μεν τον υπέγραψαν, του έδωσαν όμως λίγες ευκαιρίες (συνολικά 11 ματς, την υπόλοιπη χρονιά την έβγαλε στη G-League) κι έτσι γύρισε στην Ευρώπη.

Πρώτα τον πήρε η Λοκομοτίβ Κουμπάν (τον Γενάρη του 2021) και στη συνέχεια ο Πάμπλο Λάσο -ενθυμούμενος ίσως μια καταπληκτική εμφάνιση του Γκος στο ματς του ΣΕΦ όταν ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει της Ρεάλ με 88-83, με τον Αμερικανό να σημειώνει 23π- του εμπιστεύτηκε μια θέση στο ρόστερ της "βασίλισσας".

Με τη Ρεάλ ο Γκος κέρδισε το ισπανικό πρωτάθλημα, το Σουπερ Καπ και βέβαια την Ευρωλίγκα στο φάιναλ-φορ του Κάουνας (είχε παίξει και στον τελικό του 2022, όταν οι Μαδριλένιοι έχασαν στο τέλος από την Εφές) όπου ήταν από τους καλύτερους των μπλάνκος.

Δεν έβαλε το τελευταίο σουτ όπως ο Γιουλ, δεν ήταν αποφασιστικά καθοριστικός σαν τον Τσάτσο Ροντρίγκεθ, είχε όμως μια πολύ συνεπή και σταθερή παρουσία, τόσο στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα όσο και στον τελικό εναντίον του Ολυμπιακού.

Πολύ καλός ήταν και στα πλέι-οφ με την Παρτίζαν, όπου η ομάδα του γύρισε από το 0-2, φτάνοντας σε μια μεγαλειώδη πρόκριση για το Κάουνας. Ο Γκος ήταν ξανά αυτό που λέμε "λίρα εκατό" για ό,τι του ζητούσε ο Τσους Ματέο μέσα στο γήπεδο.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αποστολή του στη Ρεάλ, την οποία και εκπλήρωσε με απόλυτη ευκρίνεια την τελευταία διετία. Ο Στέφανος Μακρής έκανε μια εξαιρετική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αγωνίζεται ο Γκος και τη συνεισφορά του στην ομάδα της Μαδρίτης, η οποία τον αποχαιρέτησε με καλές αναμνήσεις

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη διετία στη Ρεάλ ο Γκος ωρίμασε, βελτίωσε κάποιες αδυναμίες του και έγινε ένας ολοκληρωμένος γκαρντ επιπέδου EuroLeague. Ένας παίκτης που μπορεί να μην "βγάζει" μάτια, κάνει όμως πάνω στο παρκέ πολλά και καλά πράγματα, με αποτέλεσμα να ... συγκινεί προπονητές, όπως ο Μπλατ, ο Λάσο και τώρα ο Μπαρτζώκας.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν αυτός που εισηγήθηκε στους Αγγελόπουλους την απόκτηση του, ενώ αν δεν κάνουμε λάθος είχε ασχοληθεί μαζί του και το καλοκαίρι του 2021, πριν ο Ολυμπιακός επιλέξει τον Τόμας Γουόκαπ.

Το γιατί μπορεί κανείς να το βρει στον τρόπο με τον οποίο περιέγραψε κάποτε ο Γκος τον εαυτό του: "Είμαι ένας πλέι-μέικερ που παίζει σε υψηλό ρυθμό και θέλω να κάνω καλύτερους τους συμπαίκτες μου. Έχω ενέργεια που βγαίνει πάνω στο παρκέ και μπορώ να παίξω, όταν μου ζητηθεί, και στο "2". Σημασία έχει να κερδίζει η ομάδα μου..."

Όλα αυτά τα στοιχεία και ειδικά η ταχύτατη κίνηση του με την μπάλα συν τον εξαιρετικό του χαρακτήρα εκτιμήθηκαν δεόντως από τον Μπαρτζώκα που προσθέτει στο ρόστερ του ένα πολύ γρήγορο και αθλητικό γκαρντ, σε πολύ καλή ηλικία (κλείνει τα 29 τον Σεπτέμβριο) και με τριετή εμπειρία στο πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο της EuroLeague.

Δίπλα σε παίκτες-θρύλους

Ο Γκος ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του καριέρα με τη φανέλα της Παρτίζαν. Παίζοντας στο Eurocup, ο Αμερικανός που μόλις είχε αποφοιτήσει από το κολέγιο και διάλεξε την Ευρώπη για να "ψηθεί" εν όψει ΝΒΑ.

Στον Ολυμπιακό ήταν η πρώτη επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ και έπαιξε δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα, στον πρώτο γύρο βρίσκονταν στην 4η θέση (ισόβαθμοι με την Εφές και ρεκόρ 9-6) ενώ στην 20ή αγωνιστική είχαν 12-8 και διεκδικούσαν με αξιώσεις όχι μόνο την είσοδο τους στα πλέι-οφ, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας.

Είχαν όμως ξεκινήσει άλλου είδους προβλήματα, που μαζί με τους τραυματισμούς και τις πρώτες δυσκολίες στην υγεία του Ντέιβιντ Μπλατ, έφεραν τα πάνω-κάτω. Ο Ολυμπιακός τελείωσε τη σεζόν με 3 νίκες στα τελευταία 10 ματς και έμεινε εκτός πλέι-οφ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 αποχωρούσε και από τον αγώνα Κυπέλλου εναντίον του Παναθηναϊκού, στην αρχή του "μέχρι τέλους".

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, ο Γκος είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Το επιβεβαιώνει και το βίντεο της EuroLeague για την προσαρμογή του, την εκτίμηση των συμπαικτών του και την συνύπαρξή του με τον Βασίλη Σπανούλη

Ο Σπανούλης ήταν ο πρώτος παίκτης-θρύλος με τον οποίο έπαιξε δίπλα του ο Γκος. Στη Ρεάλ είχε την τύχη να έχει κι άλλους τέτοιους legends. Ο Γιουλ και ο Ρούντι, αλλά και ο Τσάτσο Ροντρίγκεθ είναι τρεις από τους κορυφαίους παίκτες του ισπανικού μπάσκετ, όλων των εποχών: "Έμαθα πολλά απ' αυτούς τους μεγάλους άσους. Είναι απίστευτο τι μπορούν να κάνουν μέσα στο γήπεδο, αλλά και πως ξέρουν να προστατεύουν το κορμί τους..." έχει δηλώσει.

Ερχόμενος ξανά στην Ελλάδα για να παίξει πάλι με τον Ολυμπιακό είναι σαφώς πιο ώριμος από το νεαρό που γνωρίσαμε το καλοκαίρι του 2018 και έφυγε πριν ολοκληρώσει ό,τι είχε υποσχεθεί μέσα στο γήπεδο.

Το πώς θα κουμπώσει στο τέλος η φετινή περιφερειακή γραμμή των νταμπλούχων εξαρτάται, βέβαια, από την εξέλιξη της υπόθεσης Σλούκα. Ανεξαρτήτως πάντως με το αν θα μείνει ή όχι στο ΣΕΦ ο Έλληνας διεθνής η προσθήκη του Γκος είναι μια σημαντική εξέλιξη...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ