ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο MVP Βεζένκοβ, η τρέλα του Λαρεντζάκη και τα βολικά αποτελέσματα

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης στον αγώνα με την Ούνικς
Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης στον αγώνα με την Ούνικς EUROKINISSI

Η διαρκής βελτίωση του Σάσα Βεζένκοβ, η τρέλα που κουβαλάει ο Λαρεντζάκης και διπλό του Ολυμπιακού, που κούμπωσε τέλεια με τα υπόλοιπα αποτελέσματα σε Πέμπτη και Παρασκευή. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Ο Σάσα Βεζένκοβ πήγε στον Ολυμπιακό το 2018 τυπικά για να πάρει τη θέση του Ιωάννη Παπαπέτρου και ουσιαστικά για να μπει σιγά-σιγά στα παπούτσια του Γιώργου Πρίντεζη. Ο κορυφαίος πάουερ φοργουορντ, που έγραψε ιστορία με τα "ερυθρόλευκα" ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας, ο άνθρωπος που θα στηριζόταν που θα ακουμπούσε η ομάδα πάνω του στις δύσκολες στιγμές. Ακόμη κι αν έπρεπε να ευστοχήσει σε σουτ-πεταχτάρι που θα έδινε στον Ολυμπιακό την Euroleague του 2012 ή ένα τρίποντο για την πρόκριση στο Final Four του 2015 ή μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ.

Η αλήθεια είναι ότι προερχόμενος από μια όχι και τόσο εντυπωσιακή τρίτη σεζόν με την Μπαρτσελόνα δεν υπήρξε και... φρενήρης ενθουσιασμός στο άκουσμα της μεταγραφής. Ο Σάσα θα έπειθε σιγά σιγά το "ερυθρόλευκο" κοινό ότι πράγματι πριν από τρία χρόνια, ήταν ένα λαχείο που έπεφτε στα χέρια του Ολυμπιακού.

Μπορεί στο "4" να παίζει τελείως διαφορετικά από τον Πρίντεζη, αυτός ξεκινάει απέξω προς τα μέσα είναι καλύτερος σουτέρ ενώ ο βετεράνος άσος έβγαλε το ψωμί του με πλάτη και χάρη στις χορευτικές κινήσεις του στο λόοου ποστ, μοιάζει όμως πάρα πολύ στην σταδιακή ανέλιξη του μέσα στην ομάδα.

Όπως και ο νυν αρχηγός, έτσι κι ο ξανθομάλλης άσος έβαλε πολλή ατομική δουλειά τα καλοκαίρια και χρόνο με τον χρόνο η βελτίωση του ήταν ραγδαία. Η σχεδόν αναιμική πρώτη σεζόν με τους 3.8π (ένα τραγικό 20.7% τρ) και 2.2 ρ, σε κάτι περισσότερο από δέκα λεπτά συμμετοχής, έδωσε τη θέση της σε σεζόν που εν μέσω γενικής μετριότητας και μπερδέματος, ένας... ξεχώριζε προς τα πάνω:

  • 2019-20: 26 αγώνες (μ.ο 13:38 λεπτά συμμετοχής) 7.1π (62.5%δ, 45.9%τρ, 80.8%β) 2 ρ, 0.5 ασ, 0.3 κλ, 0.2κοψ
  • 2020-21: 31 αγώνες (μ.ο 23:35 λεπτά συμμετοχής) 11.1π (50%δ, 43%τρ, 88.7%β) 5.4ρ, 1.1 ασ, 0.7κλ, 0.5 λ

Ο γεννημένος το 1995 Βούλγαρος διεθνής πήρε τα πάντα με το σπαθί του. Έκανε καλύτερα σχεδόν όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού του, χωρίς να ψάχνει μονότονα το τρίποντο. Αύξησε την εκρηκτικότητά του, βελτίωσε το χειρισμό της μπάλας και τα πλάγια βήματα, έγινε πιο δυναμικός και αξιόπιστος ριμπάουντερ, άρχισε να αντέχει τις επαφές και το σκληρό παιχνίδι, έχοντας πια και πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Τόσο σημαντικό, που η διοίκηση του Ολυμπιακού φρόντισε να του ανανεώσει πρόωρα το συμβόλαιο για άλλα δυο χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2024 με αυξημένες αποδοχές και option για το ΝΒΑ. Οι Αγγελόπουλοι τον περίμεναν στα γραφεία τους, στο τέλος του προηγούμενου Σεπτέμβρη για τις υπογραφές.

Ο Βεζένκοβ δεν επαναπαύτηκε σε όλα αυτά. Συνέχισε να δουλεύει και είναι ακόμη καλύτερος. Και πιο βασικός, θα έλεγε κανείς, αν δει ότι παίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά (28:53 λεπτά κατά μέσο όρο) και έχει 12.2π (60/7%δ, 35/7%τρ, 83.3%β) 5.6ρ, 1.3 ασ, 1.2κλ. Οι βοήθειες που δίνει στην άμυνα, αλλά και τα κλεψίματα που έχει προσθέσει στο ρεπερτόριο του είναι οι φετινές καινοτομίες του.

Στην πολύ σημαντική, από κάθε άποψη, νίκη στο Καζάν, ο Σάσα έκανε ρεκόρ, κλέβοντας πέντε φορές την μπάλα (κι άλλες δυο τρεις, που δεν ολοκληρώθηκαν) δείχνοντας ότι κάθε φορά μπορεί να εκπλήσσει με κάτι που δεν περιμένει ο αντίπαλος. Με 22π και μεγάλα εύστοχα τρίποντα, σε μια βραδιά που ο Ολυμπιακός "έσπασε" τα καλάθια από μακριά, έκανε φετινό ρεκόρ πόντων στην Euroleague κι ήταν ξανά ο κορυφαίος. Αυτή τη φορά και ολόκληρης της αγωνιστικής στη διοργάνωση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πέρασε μια περίοδο κάμψης σίγουρα. Γρήγορα όμως επανήλθε. Αυτό ήταν το πέμπτο σερί ματς με διψήφιο αριθμό πόντων και το ένατο συνολικά στους 13 αγώνες που έχει δώσει ο Ολυμπακός.

Όπως ο Πρίντεζης που επέστρεφε από την περιπέτεια της Μάλαγα και μέσα σε ένα καλοκαίρι μεταμορφωνόταν σε βασικό μοχλό της τρομερής ομάδας που εξορμούσε για τους τίτλους το 2011-12, έτσι και ο Βεζένκοβ εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της νέας μηχανής των "ερυθρολεύκων" που είναι αποφασισμένοι να πάνε όσο ψηλότερα γίνεται.

Θέλει και τρέλα σαν του Λαρεντζάκη

Για να πάρεις τέτοια ματς, βέβαια, ακόμη και με μερικά παιδαριώδη λάθη που έμοιαζαν με δώρα προς την Ούνικς (τα επέστρεψε πάντως, να λέμε την αλήθεια) χρειαζόταν η δημιουργία του Σλούκα (8 ασίστ και ρυθμό σε όλη την ομάδα), το ύψος του Φαλ (πολύ σημαντικό το καλάθι για το 79-77 πριν την ισοφάριση των γηπεδούχων), κάνα δυο μεγάλα σουτ από τον Ντόρσεϊ, άμυνες του Γουόκαπ και κυρίως τρέλα σαν αυτή που κουβαλάει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Το ξαναγράψαμε. Αυτό το παιδί μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη. Με αυταπάρνηση, με βουτιές, με άμυνες, με πάθος, άγνοια κινδύνου και πολλή τρέλα. Το καλάθι που βάζει στην παράταση για να κάνει το 79-83, 1:10 πριν τελειώσει το παιχνίδι, είναι όλα τα λεφτά. Πάει με επιμονή πάνω στον Χεζόνια, αντέχει σε κάνα δυο φάουλ που του κάνει ο Κροάτης χωρίς να σφυρίζονται, αποφεύγει την παγίδα, βλέπει την μπάλα να χτυπάει στο στήθος του, δεν χάνει την ισορροπία του και πάει στο μπάσιμο με ένα ηρωικό καλάθι για το 79-83.

Φεύγει προς την άμυνα πανηγυρίζοντας, κραυγάζοντας διάφορα αλλά έχοντας πετύχει τους δυο πόντους, που ουσιαστικά εξασφάλισαν την σπουδαία νίκη.

Κουμπώνοντας με τα άλλα αποτελέσματα

Σημασία στην Euroleague έχει τι κάνεις εσύ και όχι οι άλλοι. Καμιά φορά ωστόσο μια μεγάλη νίκη, κουμπώνει με τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Όπως συνέβη με το διπλό στο Καζάν, που έφτασε τον Ολυμπιακό στο 9-5 και μετά το τέλος των υπόλοιπων αγώνων, τον έβαλε μόνο του στην 3η θέση.

Η ήττα της Μιλάνο στο Βερολίνο, τον βάζουν ουσιαστικά δυο νίκες πάνω από την ομάδα του Μεσίνα, όπως συμβαίνει με Καζάν, Μακάμπι και Βιλερμπάν που συμπληρώνουν την οκτάδα με 7 νίκες. Ακόμη και η νίκη του Αστέρα μέσα στην Αγία Πετρούπολη επί της Ζενίτ του ήρθε "κουτί", αφού υπερέχει και της ρωσικής ομάδας. Βολική μπορεί να θεωρηθεί και η ήττα της Εφές που έμεινε στις 6 νίκες, αλλά ξέρετε ότι όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία, αν δεν έβαζε το χέρι του και ο Ολυμπιακός.

Αν δεν γυρνούσε, δηλαδή, με το διπλό από το Καζάν και τη νίκη κόντρα στην Ουνικς που μετρούσε έξι νίκες στα τελευταία εφτά παιχνίδια. Φυσικά δεν έχει κερδίσει τίποτε από την 13η αγωνιστική ο Ολυμπιακός και σωστά ο Μπαρτζώκας ζήτησε ταπεινότητα.

Με μια τρίτη σερί εκτός έδρας νίκη, πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι επί του Ερ.Αστέρα, ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση του πριν τα εντός έδρας ματς με Μπάγερν και Βιλερμπάν και την επίσκεψη στο ΟΑΚΑ παραμονές Χριστουγέννων στο τελείωμα του πρώτου γύρου

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ