ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Ρεάλ δεν παίζεται, έδειξε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, που έχει τελικό με Βιλερμπάν

Η Ρεάλ δεν παίζεται, έδειξε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, που έχει τελικό με Βιλερμπάν
ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Στην Ευρωλίγκα που όλοι κερδίζουν όλους, η Ρεάλ δεν χάνει (σχεδόν) από κανένα. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το πέρασμα της βασίλισσας από το ΟΑΚΑ το εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο του Ναν αλλά και τις "πράσινες" αδυναμίες. Ο Παναθηναϊκός πάει στη Λιόν για τελικό εναντίον της Βιλερμπάν

Η Ρεάλ πιστοποίησε στο ΟΑΚΑ ό,τι και στο ΣΕΦ. Είναι η κορυφαία ομάδα, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη και σε μια διοργάνωση όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους, αυτή τους κερδίζει ... όλους. Οι 12 νίκες σε 13 αγώνες το αποδεικνύουν περίτρανα. Και η ήττα στην παράταση από τη Φενέρ, επίσης. Παίζοντας το ίδιο αποτελεσματικά σε όλα τα στυλ μπάσκετ, έχει την καλύτερη άμυνα και επίθεση, παίρνει τα περισσότερα ριμπάουντ, δίνει τις πιο πολλές ασίστ και σουτάρει καλύτερα απ' όλους (60% δίποντα).

Την Τρίτη ο Ολυμπιακός προσπάθησε (και πήγε) το ματς στο δικό του ρυθμό, θέλοντας να παγιδεύσει τους Μαδριλένιους, ατύχησε όμως γιατί ήταν πολύ άστοχος από μακριά. Όπως γράψαμε, ωστόσο, δεν ήταν μόνο θέμα αστοχίας των "ερυθρολεύκων", αλλά και της στοχευμένης άμυνας της Ρεάλ, που ξέρει να επιβιώνει και στο χαμηλό τέμπο με πολλά hustle plays.

Ο Παναθηναϊκός, όπως εξελίχθηκε το πρώτο ημίχρονο, διάλεξε να κοντράρει την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ που αγαπάει να παίζει. Επιθετικό, μέχρις εσχάτων, με πολλές κατοχές και ακόμα περισσότερα σουτ. Ναι μεν το καταπληκτικό κρεσέντο των "πρασίνων" στο δεύτερο δεκάλεπτο ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ, όταν με ένα εντυπωσιακό 14-0, τρίποντα από τον Ναν και καρφώματα από τον Λεσόρ, μετέτρεψε το -9 σε +5, πηγαίνοντας το ματς όμως σε υψηλό σκορ και στους 45 πόντους, ουσιαστικά έβαζαν βούτυρο στο ψωμί της βασίλισσας.

Για να χάσει η Ρεάλ ένα τέτοιο ματς, θα έπρεπε ο εκπληκτικός στο πρώτο μέρος Κέντρικ Ναν να σκοράρει άλλους 20π και στο δεύτερο μέρος, ο Λεσόρ να συνεχίζει να πετάει πάνω από τον Πουαριέ και οι υπόλοιποι να ανεβάσουν στροφές και παλμούς. Για να πούμε την αλήθεια η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με δυνατές άμυνες εκ μέρους των "πρασίνων", καθώς η Ρεάλ έχασε τα πέντε πρώτα σουτ που επιχείρησε, ο Ναν έβαζε δυο βολές και ο Μήτογλου ένα λέι-απ πηγαίνοντας το σκορ στο +3 για τον ΠΑΟ.

Η συνέχεια ήταν μια ραψωδία από τους "μπλάνκος". Ο Φαμπιάν Κοσέρ, γινόταν ... κορσές και πολύ στενός μάλιστα, πάνω στον Ναν, που άρχισε να ασφυκτιά στο όβερ πλέι του Γάλλου, ο Ταβάρες έπαιρνε τη θέση του Πουαριέ, μετατρέποντας το ζωγραφιστό σε ναρκοπέδιο, ο Καμπάσο κρατούσε γερά την μπακέτα σε ένα ρεσιτάλ καθοδήγησης, ο Ντεκ έμπαινε γερά στο παιχνίδι παίρνοντας ριμπάουντ και απειλώντας είτε με μακρινά σουτ, είτε με ντράιβ και τρεις δεινοί σκόρερ, ξεδίπλωναν το ταλέντο τους.

Μόνο θαυμασμός για τη Ρεάλ

Ο Μούσα πολυ διέπρεψε στο ΣΕΦ, έκανε και στο ΟΑΚΑ μια χορταστική τρίτη περίοδο, ο Μάριο Χεζόνια μέσα σε γενική αποθέωση πριν και μετά το τζάμπολ απέδειξε πόσο έχει ωριμάσει στη Μαδρίτη σε σχέση με το ... τρελόπαιδο που έπαιζε στον ΠΑΟ και ο Σέρχιο Γιουλ θύμισε σε όλους ποιος πετάει τα καλύτερα μανταρίνια στην Ευρώπη.

Και οι τρεις μαζί είχαν 9/15 τρίποντα. Δηλαδή 60%! Όχι ότι οι υπόλοιποι πήγαν πίσω. Συνολικά η Ρεάλ σούταρε με 50% (13/26) από τα 6.75μ, ενώ ακόμα καλύτερη (23/36) στα σουτ δυο πόντων. Με τον Παναθηναϊκό να προηγείται, οι Ισπανοί σήμαναν γενική αντεπίθεση, έκαναν ένα επί μέρους 24-4. Οι τρεις πόντοι μάλιστα ήρθαν από τα χέρια του Σλούκα στο τέλος της τρίτης περιόδου. Η Ρεάλ καθάρισε το ματς με συνοπτικές διαδικασίες. Ξεκινώντας το δεκάλεπτο με πέντε χαμένα σουτ, είχε στη συνέχεια 10/12, ξέφυγε με +17 πόντους και δεν είχε παρά να κρατήσει το χάντικαπ και να φτάσει τελικά με άνεση στην 12η νίκη της.

Πώς να μη θαυμάσεις αυτή την ομάδα; Από τη μια ο μαέστρος Καμπάσο και ο γίγαντας Ταβάρες μέσα στη ρακέτα, οι βετεράνοι Γιουλ, Ρούντι και Κοσέρ (ο Ροντρίγκεθ, έμεινε στη Μαδρίτη) με την φρεσκάδα των Μούσα, Ντεκ και Χεζόνια. Κι έρχεται νέο αίμα από πίσω, όπως ο 20χρονος Εντιαγέ. Ο μικρός παίρνει χρόνο τώρα που λεόπει ο Γιαμπουζελέ, με τη Ρεάλ να μη ξεχνάει το μέλλον της, ενώ είναι μακράν η ομάδα που ενδιαφέρεται ... μόνο για τίτλους.

Απουσίες αλλά και αδυναμίες για τον ΠΑΟ

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έχασε για τρίτη συνεχόμενη φορά. Πά,λεψε στο Βελιγράδι έφτασε κοντά σε ένα μεγάλο διπλό, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει μια διαφορά 10 πόντων. Στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη μισή Εφές, αιφνιδιάστηκε άρχισε να κυνηγάει και έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Απέναντι στη Ρεάλ έμεινε σε ένα σπουδαίο πρώτο ημίχρονο. Σίγουρα του λείπουν οι τραυματίες.

Παπαπέτρου και Χουάντσο καλύπτουν το "3" και το "4". Κλασικό τριάρι, πλην του Γκριγκόνις, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ομάδα, ο Μήτογλου παίζει στα κόκκινα και μοιάζει να έχει κουραστεί σαν μοναδικό τεσσάρι, το ροτέισον είναι μικρό, ενώ παραμένουν και οι αδυναμίες, που πορέρχονται ίσως και από την αναδιάρθρωση του ρόστερ, λόγω της προσθήκης του Κέντρικ Ναν.

Εκτός μάχης έχει τεθεί σχεδόν οριστικά ο Κάιλ Γκάι, ενώ τώρα που ο Ναβ ανεβάζει στροφές δείχνει να υποχωρεί ο Σλούκας. Προφανώς κάποια στγιγμή θα επέλθει ισορροπία, ωστόσο, μέχρι τότε ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βρει τρόπο να κερδίζει κάποια σημαντικά παιχνίδια. Ίσως το μεγαλύτερο του πρόβλημα, όπως φάνηκε στα τρία σερί δύσκολα παιχνίδια, ήταν η έλλειψη αξιόπιστης λύσης πίσω από τον Λεσόρ.

Ο Αταμάν συνεχίζει να δίνει ευκαιρίες είτε στον Μπαλτσερόφσκι, είτε στον Αντετοκούνμπο, αλλά όταν δεν βρίσκεται ο Λεσόρ στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός έχει πρόβλημα.

Τα πολλά χαμένα ριμπάουντ, βέβαια, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στο ΟΑΚΑ με τη Ρεάλ δεν είναι μόνο θέμα των ψηλών, αλλά όλης της ομάδας.

Όλα για όλα στη Λιόν

Με ρεκόρ 6-7, πλέον, ο Παναθηναϊκός δεν έχει χάσει μεν τον κόσμο κάτω από τα πόδια του, αλλά πρέπει να επιστρέψει και στις νίκες. Έρχεται ένας πρώιμος τελικός για τους "πράσινους", την ερχόμενη Πέμπτη στη Λιόν. Όχι στο Αστρομπάλ, αλλά στην ολοκαίνουργια αρένα της Βιλερμπάν που γεμίζει από 12.000 θεατές και περιμένει δυο-τρεις μεγάλες επιτυψίες της ASVEL που θα την βγάλουν από τα αδιέξοδα της κακής εκκίνησης της στη φετινή σεζόν.

Αν όμως ο Παναθηναϊκός θέλει πράγματι να αλλάξει τα δεδομένα και να ανέβει πραγματικά επίπεδο αυτό το ματς είναι από εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρει (όπως έκανε, για παράδειγμα, στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα). Η νίκη θα τον κρατήσει μέσα στους στόχους τους και στο γκρουπ των ομάδων, που φαίνεται ότι θα δώσουν μια αδυσώπητη μάχη ως το τέλος για την είσοδο στην οκτάδα, ή έστω στα πλέι-ιν.

Είναι σωστό να φορτωθεί με άγχος από τώρα; Μα στην Ευρωλίγκα, οι ομάδες που ζουν με υψηλούς στόχους, ζουν με αυτό. Κάθε ματς μετράει, μη το ξεχνάτε...


TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ