ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Φαλ, ένας... Φασούλας που πασάρει και ο γεμάτος Ολυμπιακός έτοιμος για ολική αντεπίθεση

Ο Μουσταφά Φαλ
Ο Μουσταφά Φαλ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός μετά από χρόνια ξαναβρίσκει το "10 το καλό". Τι κάνει ο... Φαλσούλας, ο κομβικός ΜακΚίσικ, η επιστροφή των σκόρερ και τρία πολύ κρίσιμα ματς για να φτιάξει ο β γύρος στην Ευρωλίγκα. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης.

Ο Ολυμπιακός ζητούσε τη νίκη στη Λιόν, σχεδόν απεγνωσμένα, όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά το ματς. Την πήρε, ανέπνευσε, επέστρεψε σε ρεκόρ 50% και θα κάνει καλά Χριστούγεννα. Αυτή τη φορά δεν αρκέστηκε στην πολύ καλή του άμυνα, που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί άψογα σχεδόν σε όλα τα ματς. Επιτέθηκε με δύναμη, έβαλε 85 πόντους και τελείωσε με 66.7% δίποντα και 42.3% τρίποντα. Σε κάποια σημεία του ματς ήταν απολαυστικός, σε κάποια άλλα δεν απέφυγε τις... γκάφες, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλύτερος και έφτασε εν τέλει με άνεση στο διπλό.

Ο Αϊζέα Κάναν φρόντισε να σκοράρει κρίσιμους πόντους όταν η Βιλερμπάν με τα πεισμωμένες επιστροφές της απειλούσε, ο Άλεκ Πίτερς έγινε ο σημαιοφόρος στην αρχή και στο τέλος του ματς, ο Γουλίαμ Γκος έκανε καλή δουλειά σε σκορ και δημιουργία, ο Σακίλ Μακ Κίσικ έγινε ο άνθρωπος του ματς στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ανάμεσα σε αυτούς ξεχώρισε η τεράστια μορφή του Μουσταφά Φαλ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο ... αγέλαστος αλλά τόσο σπουδαίος ψηλός, έμοιαζε με παγοθραυστικό. Μπορεί να έβαλε μόλις ένα καλάθι, με τις 7 ασίστ, ωστόσο, που μοίρασε ήταν υπεύθυνος για άλλους 17 πόντους της ομάδας του. Αυτή τη φορά, όμως, δεν αρκέστηκε μόνο στο να δίνει έτοιμους πόντους στους συμπαίκτες του. Τα μακριά του χέρια και ο συγχρονισμός του στις προσπάθειες των αντιπάλων δούλεψαν στην εντέλεια.

Ο απροσπέλαστος... Φαλσουλας

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά οκτώ κοψίματα (!) από τον "Μους", απέτρεψαν θεωρητικά 16 πόντους σε βάρος της ομάδας του. Ήταν πολύ περισσότεροι, γιατί αλλοίωσε άλλα τρία τέσσερα σουτ, έκλεψε μπάλες και έγινε το απόλυτο σκιάχτρο για τους Γάλλους. Τα οκτώ μπλοκ είναι ισοφάριση του δεύτερου καλύτερου ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας και το κορυφαίο που έχει να επιδείξει παίκτης του Ολυμπιακού στη διοργάνωση. Πέντε κοψίματα είχε ο Ντίνο Ράτζα από το 2000, σε ματς κόντρα στη Βερόνα.

Αλλά αν θέλουμε σώνει και καλά να κάνουμε συγκρίσεις θα θυμηθούμε έναν άλλο ψηλό, που φορούσε επίσης το νο 10 και τα μακριά του χέρια τρόμαζαν τους αντιπάλους. Άρχιζε κι αυτός από Φα. Όχι Φαλ, αλλά Φασούλας. Ή μήπως ... Φαλσούλας; Ένα ιστορικό μπλοκ του "Πάνι" στον τρίτο αγώνα των πλέι-οφ με την Μπολόνια είχε στείλει τον Ολυμπιακό στο φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ.

Ο κορυφαίος Έλληνας σέντερ όλων των εποχών, άφησε την σφραγίδα του στον Ολυμπιακό της δεκαετίας του '90. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η επίδραση του Φαλ στην τωρινή ομάδα των "ερυθρολεύκων" είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όταν το καλοκαίρι του 2021 έφτανε στο Ελευθέριος Βενιζέλος οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι θα έδινε όγκο και ύψος μέσα στη ρακέτα, παίζοντας κάποια ποιοτικά λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κανείς δεν φανταζόταν την τρομερή εξέλιξη του και το πόσο ταίριαξε στο μπάσκετ που παίζει ο Ολυμπιακός τα τελευταία τρία χρόνια, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Δεν είναι ψέμα ότι ο Φαλ του Ολυμπιακού, είναι τελείως διαφορετικός παίκτης από τον αντίστοιχο της Βιλερμπάν, ή της Εθνικής Γαλλίας.

Αυτά που κάνει φορώντας την "ερυθρόλευκη" φανέλα με το νο 10, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα κατορθώματα του Φασούλα με κερασάκι στην τούρτα τη μοναδική ικανότητα του να πασάρει. Ο Φαλ είναι ένας πλέι-μέικερ 216 εκατοστών, με τρομερή αίσθηση του χώρου. Ξέρει κάθε φορά που θα βρεθεί ο ελεύθερος συμπαίκτης του, πως θα γίνει η κίνηση για να ελευθερωθεί, πως θα πετάξει την πάσα ώστε να μπει ένα εύκολο καλάθι, ή ένα σουτ τριών πόντων.

Ήταν τόσο καθοριστικός στην ολοκαίνουργια αρένα της Λιόν ο Φαλ, που έμεινε στο παρκέ σχεδόν 34 λεπτά (33:58 για την ακρίβεια). Ο Μιλουτίνοβ είχε χρεωθεί γρήγορα με δυο φάουλ, ο Σίκμα έπαιξε στο τελείωμα της δεύτερης περιόδου κι ο Φαλ έβγαλε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο χωρίς ανάσα. Όχι μόνο δεν κουράστηκε, αλλά επέμενε ως το τέλος να παίζει την ίδια σκληρή άμυνα, κυνηγώντας το ένα μπλοκ, πίσω από το άλλο...

Η επιστροφή των σκόρερ...

Είπαμε, όμως. Αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός δεν αρκέστηκε στις καλές αμυντικές του επιδόσεις. Η επιστροφή των δυο σκόρερ του σε φουλ-δράση του έδωσε τον αέρα που επιζητούσε στην επίθεση. Ο Κάναν πέτυχε 19 πόντους, σε τριάντα λεπτα, πετυχαίνοντας κρίσιμα σουτ, ειδικά όταν πλησίαζε η Βιλερμπάν, ενώ άλλους 17 πρόσθεσε ο Άλεκ Πίτερς, με εξαιρετική απόδοση και ρεβάνς για την όχι και τόσο καλή βραδιά του στη Μπολόνια.

Προφανώς και η απόδοση των δυο κατεξοχήν σκόρερ της ομάδας είναι κομβική για τον Ολυμπιακό, σε κάθε παιχνίδι του. Και ναι, οι αντίπαλοι το έχουν μυριστεί, ξέρουν που πρέπει να επικεντρώσουν τις άμυνες τους, όμως δεν είναι μόνο ... δικό τους θέμα. Πρώτον γιατί ο Ολυμπιακός μπορεί να βγάλει συστήματα ώστε να εκτελέσουν οι δυο δεινοί σουτέρ κι ύστερα γιατί αυτή τη φορά το ρόστερ είναι πιο γεμάτο

... και του Σακίλ Μακ Κίσικ

Ο Ολυμπιακός όπως επισήμανε ο προπονητής του έχει, πλέον, περισσότερες λύσεις. Η είσοδος του Σακίλ Μακ Κίσικ στη δεύτερη περίοδο αποδείχθηκε καταλυτική. Έχει λείψει πάρα πολύ ο θυελλώδης Αμερικανός. Ο άνθρωπος που δίνει ενέργεια, ένταση και μπορεί να επιτεθεί κάθετα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο "ερυθρόλευκο" έκανε το καλύτερο δεκάλεπτο της χρονιάς. Σκόραρε 13π, έχοντας σε αυτό το διάστημα 2/2δ, 2/4τρ και 3/3 β, παίζοντας ταυτόχρονα τη γνωστή πολύ δυναμική άμυνα πάνω στην μπάλα και διαλύοντας τόσο την επίθεση, όσο και την άμυνα της Βιλερμπάν.

Ο Μακ Κίσικ ήταν -όπως και ο Φαλ- ένας πολύτιμος κρίκος στις επιτυχίες της τελευταίας τριετίας και ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται πάρα πολύ στη συνέχεια, γιατί είναι μοναδικός στο να αλλάζει τις ισορροπίες και να σμπαραλιάζει το όποιο αμυντικό πλάνο των αντιπάλων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Στο οπλοστάσιο του Μπαρτζώκα έχει προστεθεί και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος. Ο Γουόκαπ μπορεί και πρέπει να ανανεώσει τον αέρα του, ο Γκος θα του δώσει το χρόνο, όπως ήταν άλλωστε και ο αρχικός σχεδιασμός. Ο NWG δεν είναι ακόμα έτοιμος, διστάζει να εκτελέσει, μερικές φορές κάνει λάθος επιλογές, παρόλα αυτά τελείωσε το ματς με 11π, 7 ασίστ, 4/8 ασίστ και μόλις 1 λάθος. Προσεχώς, τα καλύτερα...

Η άκρη του νήματος

Ο Ολυμπιακός ψάχνει την άκρη του νήματος της φετινής σεζόν και εφόσον συνεχίζει να νικάει, στο τέλος θα την βρει. Είναι πολύ κομβικά τα επόμενα παιχνίδια. Αυτό στο Βερολίνο με την Άλμπα, μια ομάδα σχεδόν με το ίδιο ρεκόρ αλλά λίγο καλύτερη από τη Βιλερμπάν και τα δυο που ακολουθούν στο ξεκίνημα του νέου έτους (και του β' γύρου) στο ΣΕΦ με Μονακό και Μιλάνο.

Μη ξεχνάτε ότι εκτός των άλλων οι "ερυθρόλευκοι" προσθέτουν και νέα ονόματα στο ρόστερ τους. Ο Πετρούσεβ παίρνει το χρόνο του, παίζοντας στο "4' σαν ένας... Πίτερς της περσινής χρονιάς, ενώ σύντομα έρχεται και ο Ναζ Μήτρου Λονγκ που παίρνει θέση για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Με τον ομογενή γκαρντ στην 12αδα, ίσως ο Σίκμα εκτός από το ελληνικό πρωτάθλημα να περισσεύει και στην Ευρωλίγκα. Γεγονός είναι, όμως, ότι ο γεμάτος από παίκτες και λύσεις Ολυμπιακός, εγγυάται έναν καλύτερο δεύτερο γύρο. Προς το παρόν πάντως μετά τα καλά Χριστούγεννα, θέλει να κάνει και καλή Πρωτοχρονιά, νικώντας δυο μέρες πριν από την έξοδο του 2023 την Άλμπα στο Βερολίνο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ