ΕΟΚ

Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Μαρτυρία γονέα για ύποπτο σχολικό αγώνα – “Κάποιοι είχαν αποφασίσει ότι θα χάσουμε”

(KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Γονέας μαθητή μίλησε για τον αγώνα σχολικού πρωταθλήματος που εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές για το σκάνδαλο με τους αγώνες μπάσκετ.

Γονέας αθλητή της ομάδας της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ, μίλησε στο ΕΡΤnews αναφέροντας πως περίμενε ότι θα ερχόταν στην επιφάνεια το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες μπάσκετ.

“Αυτό που διαπίστωσα από τη μέση του αγώνα και μετά ήταν ότι κάποιοι είχαν αποφασίσει ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Γιατί δεν τα είχα μετρήσει τότε, τώρα τα βλέπω και εγώ. Ήταν 52 οι ελεύθερες βολές που έκανε η αντίπαλη -σε εισαγωγικά- ομάδα, έκανε ένα σερί 19-2 πόντων, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το σκορ και από νικητές που θα ήμασταν, τελικά ήμασταν ηττημένοι.

Αλλά αυτό ήταν ένα δίδαγμα για τα παιδιά μας ότι η ζωή που είναι μέσα στην οικογένεια δυστυχώς δεν είναι και έξω στην κοινωνία. Η κοινωνία είναι δύσκολη και τα παιδιά πήραν το μάθημα, το πώς να στέκονται στα πόδια τους και πώς να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.

Εγώ το περίμενα ότι θα γινόταν κάποια τέτοια αποκάλυψη. Το περίμενα λίγο νωρίτερα. Εμείς τότε είχαμε στείλει επιστολές σαν σχολείο και σαν γονείς, κανένας δεν μας άκουσε. Περισσότερο όχι για να καταδικάσουν τα πρόσωπα αυτά που ακούγονται τώρα, αλλά για να καταδικάσουμε το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία επεμβαίνουν σε μικρά κλιμάκια, σε παίδες, σε εφήβους, σε παιδιά 15-16 χρονών, Γυμνασίου και Λυκείου.

Δεν ξέρω αν είναι θεμιτό ή αθέμιτο να παρεμβαίνεις σε ομάδες των εκατομμυρίων, αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα παιδάκια δεν έχει σχέση το χρήμα. Εδώ μιλάμε για αξίες, μιλάμε για ιδανικά, να γαλουχήσουμε μία άλλη κοινωνία.

Σκέφτομαι και τα παιδιά από την ομάδα της Πάτρας. Εμείς χάσαμε άδικα, άρα τα παιδιά της Πάτρας κέρδισαν άδικα; Ας έρθουμε και στη θέση των παιδιών εκείνων, γιατί εκείνα τα παιδιά μόχθησαν”.

Υπενθυμίζεται πως στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται ο τελικός του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ που διεξήχθη στην Πάφο τον Μάρτιο, καθώς έχει συμπεριληφθεί στον φάκελο με τις υποθέσεις στημένων αγώνων του πρόσφατου σκανδάλου στο ελληνικό μπάσκετ.

Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν βρεθεί οι 52 ελεύθερες βολές που εκτέλεσε η μία εκ των δύο ομάδων.

Στο μικροσκόπιο και ο ημιτελικός

Παρόμοια παράπονα ως προς την διαιτησία υπήρξαν και στον ημιτελικό.

Στον ημιτελικό του σχολικού πρωταθλήματος που έγινε και αυτός στην Κύπρο έπαιξαν δύο ιδιωτικά σχολεία, ένα από την Θεσσαλονίκη και ένα από την Πάτρα στο οποίο μάλιστα φοιτούν νεαροί αθλητές του Προμηθέα.

Σε αυτόν τον αγώνα, το σχολείο της Θεσσαλονίκης προηγούνταν με 58-45 και για την λήξη του αγώνα είχαν απομείνει 12 λεπτά όταν ξαφνικά – όπως καταγγέλλεται – η ομάδα της Πάτρας πήρε όλα τα σφυρίγματα, έβρισκε εύκολα πόντους από την γραμμή των βολών και επιμέρους σκορ στο τέλος της περιόδου διαμορφώθηκε στο 2-19.

“Στον αγώνα εμείς προηγούμασταν, ήμασταν μπροστά και τα τελευταία δώδεκα λεπτά έβαλαν η (ομάδα Πάτρας) 19 πόντους και εμείς βάλαμε 2. Τα παιδιά καταρρακώθηκαν. Εγώ αυτό που έβλεπα από το βίντεο που μετέδιδε τον αγώνα και μετά πήρα τον γιο μου τηλέφωνο που ήταν φαρμακωμένος”, δήλωσε ο πατέρας μαθητή-αθλητή επίσης στο Live News.

Το σχολείο της Πάτρας πήρε το εισιτήριο για τον τελικό όσο οι Θεσσαλονικείς διαμαρτύρονταν για τις διαιτητικές αποφάσεις ενώ υπέβαλαν ακόμη και ένσταση για όλα όσα συνέβησαν στον σχολικό αγώνα.

“Τελικά αποδεικνύεται ότι ο διαιτητής όχι μόνο ήταν καλός, ήταν πάρα πολύ καλός, αλλά ήταν και ‘μιλημένος’. Γιατί φάνηκε ρε παιδί μου και από την άνοδο του Προμηθέα πως ανέβηκε ο Προμηθέας και αντί να παίζει στο νότιο όμιλο έπαιζε στο βόρειο όμιλο. Πώς έγινε μετά στην Α2 που ανέβηκε στην Α1 που ήταν ο Φάρος και όλοι τα θεωρούσαμε συμπτώσεις”, τονίζει ο γονέας του αθλητή.

Ο τελικός με τις 52 βολές

Στον τελικό η ομάδα της Πάτρας αντιμετώπισε σχολείο της Αθήνας. Μαθητές Γ’ Λυκείου διεκδικούσαν τον τίτλο του πρωταθλητή αλλά μαζί, το χρυσό εισιτήριο για το Παγκόσμιο αλλά και τα πολύτιμα μόρια που θα τους εξασφάλιζαν πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Μητέρα παίκτη μιλώντας στο Live News τονίζει: “Τότε βέβαια όποιος έπαιρνε την πρώτη θέση πήγαινε και στο Παγκόσμιο. Εριστικοί και απέναντι στα φάουλ (σ.σ. οι διαιτητές). Εμείς θυμάμαι ότι έλεγε και ο προπονητής ότι “δεν θέλω να απαντήσετε στο διαιτητή πουθενά. Δεν θέλω να του μιλήσετε”. Ό,τι απόφαση και να πάρει”.

Το σχολείο της Πάτρας κέρδισε 52 βολές στον τελικό έναντι των 20 που εκτέλεσε η άλλη ομάδα. Οι ηττημένοι μάλιστα παραπονέθηκαν έντονα για το γεγονός ότι ο καλύτερος τους παίκτης αποβλήθηκε στο ημίχρονο με τεχνικές ποινές.

Πηγή: news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ