ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Λαλά: Ένας μπακ για όλες τις δουλειές

Λαλά: Ένας μπακ για όλες τις δουλειές
Ο Λαλά κατά τη φωτογράφισή του στο Καραϊσκάκης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ INTIME

Ο Δημήτρης Σαμόλης αναλύει το παιχνίδι του Κένι Λαλά, λίγες ώρες πριν ο Γάλλος δεξιός μπακ κάνει την πρώτη του εμφάνιση με τον Ολυμπιακό. Ταχύτατος, δημιουργός, εκτελεστής, πολυθεσίτης, με μακρινά πλάγια αλλά και μπαλιές με ρίσκο.

Το βράδυ της Τετάρτης (10/2, 21.30) θα δούμε για πρώτη φορά τον Κένι Λαλά να αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό. Δέκα μέρες μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Γάλλος δεξιός μπακ θα φορέσει τα "ερυθρόλευκα" και θα αγωνιστεί στο "Γ. Καραϊσκάκης", στον πρώτο προημιτελικό με τον Άρη για το Κύπελλο. Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής έφυγε για πρώτη φορά από τη χώρα του και ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα στην οποία θα παίξει εκτός των συνόρων.

Μεγάλο χρόνο προσαρμογής δύσκολα θα χρειαστεί, έχοντας στην ίδια ομάδα μπόλικους γαλλόφωνους. Και αγωνιστικά, όμως, είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Προέρχεται ήδη από 21 συμμετοχές με τη Στρασμπούρ στη Ligue 1. Έχει μετρήσει 1.837 λεπτά, έβαλε τρία γκολ και μοίρασε δύο ασίστ. Τι να περιμένουν όμως οι φίλοι του Ολυμπιακού από το τελευταίο χρονικά μεταγραφικό απόκτημα;

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Το τελευταίο διάστημα οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στις εκτελέσεις πέναλτι. Στο τελευταίο ματς ο Φορτούνης έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι του, στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Κένι Λαλά είναι οι εύστοχες εκτελέσεις από την άσπρη βούλα. Και τα τρία γκολ που έχει βάλει φέτος με την τέως ομάδα του, με πέναλτι ήταν. Στην καριέρα του έχει εκτελέσει δέκα και όλα έχουν καταλήξει στα δίχτυα. Ο νέος δεξιός μπακ των "ερυθρόλευκων" δεν αναλαμβάνει μόνο τις εκτελέσεις πέναλτι, αλλά και κόρνερ και φάουλ.

Έχει εξαιρετικό δεξί πόδι και μοιάζει βέβαιο πως θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον Ολυμπιακό από τις στατικές φάσεις. Αυτό βέβαια που έχει αξία να δούμε είναι αν ο συμπατριώτης του Βαλμπουενά, ή και ο Φορτούνης, αφήσουν σε αυτόν τις εκτελέσεις. Λόγο ασφαλώς θα έχει ο Πέδρο Μαρτίνς. Όπως και να 'χει, για κάθε ομάδα είναι σημαντικό να γνωρίζει πως διαθέτει έναν ποδοσφαιριστή από τα πόδια του οποίου μπορεία βγει κάτι καλό στις στατικές φάσεις. Ένα μάλιστα από τα 16 γκολ της καριέρας του ήταν με απευθείας εκτέλεση φάουλ, κόντρα στην Αμιάν.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Όπως κάθε αμυντικός, έτσι και ο Λαλά έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει τη μπάλα από τον αντίπαλο. Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι είναι πολύ γρήγορος, αλλά και ότι έχει φυσική δύναμη. Βάζει με τέτοιο τρόπο το σώμα στις διεκδικήσεις, ώστε να ανακτά τη μπάλα και να την παίρνει στην κατοχή του (αρέσκεται μάλιστα στο να την διατηρεί όσο περισσότερο μπορεί στην κατοχή του).

Σε αρκετά από τα παιχνίδια που έδωσε στο γαλλικό πρωτάθλημα, μάλιστα, έβγαινε νικητής στις μονομαχίες χωρίς να κάνει φάουλ. Σε αυτό οφείλεται η ταχύτητά του, που του επιτρέπει να μην πηγαίνει δεύτερος στη μπάλα, αλλά και η ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι.

ΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΑΟΥΤ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΛΙΕΣ ΜΕ ΡΙΣΚΟ

Πολλές από τις ευκαιρίες που δημιουργούσε η Στρασμπούρ προέρχονταν από τις εκτελέσεις των πλαγίων του Λαλά. Μπορούσε να στείλει τη μπάλα μακριά με τα χέρια, βοηθώντας έτσι τους συμπαίκτες του στην παραγωγή τελικών. Θα αναρωτηθεί κανείς, διαβάζοντας το κείμενο, αν τα κάνει όλα τέλεια. Φυσικά και δεν είναι έτσι.

Υπήρχαν παιχνίδια στα οποία ο Γάλλος επεδίωκε να κάνει μακρινές πάσες δίχως κοντρόλ, ενώ μάλιστα είχε χρόνο να κατεβάσει τη μπάλα και να σηκώσει κεφάλι, και δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να προκαλέσει κίνδυνο στην άμυνα της ομάδας του, αφού τέτοιες μπαλιές έβρισκαν τον αντίπαλο.

ΦΟΥΛ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΜΠΑΚ

Θα διαβάσατε προ ημερών την ανάλυση που έκανε στο SPORT24 ο ρεπόρτερ της Στρασμπούρ για τον Λαλά, κάνοντας λόγο για την ικανότητά του στο επιθετικό κομμάτι. Είχε πει ότι "ήταν άξονας του επιθετικού παιχνιδιού με πολύ μεγάλη ικανότητα στη φυσική κατάσταση και γι' αυτό έκανε πολλές προσπάθειες από τη δεξιά πλευρά. Η ποιότητά του στη σέντρα είναι ενδιαφέρουσα και του αρέσει πολύ το ένας εναντίον ενός.

Απόδειξη της ικανότητάς του στη δημιουργία είναι το γεγονός ότι φορούσε τη φανέλα με το Νο10 στη Στρασμπούρ". Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 o Λαλά έδωσε δέκα ασίστ, τις εννέα στο Σαμπιονά. Είναι εξαιρετική η επίδοση, αν αναλογιστούμε ότι δεν είναι μεσοεπιθετικός, αλλά ακραίος αμυντικός. Όλα αυτά τα χρόνια ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει βάλει 16 γκολ και έχει δώσει 25 ασίστ.

ΠΟΛΥΘΕΣΙΤΗΣ

Στον Ολυμπιακό ήρθε για να αποτελέσει τον αντί-Ραφίνια, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Βραζιλία και εκτός απροόπτου θα επιστρέψει στη Φλαμένγκο. Στην καριέρα του ο Λαλά όμως δεν έχει αγωνιστεί μόνο δεξιός μπακ, παρότι αυτή είναι η φυσική του θέση. Φανταστείτε ότι έχει δώσει 58 ματς ως αριστερός μπακ, 19 ως αριστερός μέσος, 14 ως κεντρικός αμυντικός, δύο ως δεξιός εξτρέμ και άλλο ένα ως αριστερός μέσος. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που θα επιτρέψουν στον Πέδρο Μαρτίνς να τον αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως, αν παραστεί μεγάλη ανάγκη.

Και παρότι είναι δεξιοπόδαρος, θα χρησιμοποιήσει και το αριστερό πόδι με την ίδια ευκολία. Δύο από τα γκολ που έχει βάλει, άλλωστε, με το αριστερό ήταν.

ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ... ΡΟΥΚΕΤΑ

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού μόλις ο Λαλά είναι 100% έτοιμος. Διότι με τον Μπρούμα μπροστά του οι "ερυθρόλευκοι" δημιουργούν μια φοβερή πτέρυγα με δύο ταχύτατους ποδοσφαιριστές που, επιθετικά τουλάχιστον, έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά. To γήπεδο θα είναι φυσικά ο καθρέπτης.

Εκεί θα κρίνουμε τον Κένι Λαλά, ο οποίος βάσει βιογραφικού είναι ξεκάθαρα παίκτης που αξίζει να έχει θέση στο ρόστερ των "ερυθρόλευκων". Ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει έναν ικανότατο δεξιό οπισθοφύλακα και μάλιστα σε εξαιρετική ηλικία, ο οποίος τα επόμενα 2,5 χρόνια, εφόσον είναι υγιής κι εφόσον δείξει στο γήπεδο όσα μπορεί, θα έχει μόνιμη θέση στο αρχικό σχήμα.

Photo credits: Intime δελτίο Τύπου

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ