ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός είναι μαθημένος στα δύσκολα…

Ο Παπασταθόπουλος στο παιχνίδι με την Αντβέρπ
Ο Παπασταθόπουλος στο παιχνίδι με την Αντβέρπ PHOTO CREDITS: INTIME SPORTS

Το μονοπάτι του Ολυμπιακού στη συνέχεια του Europa League θα είναι πολύ πιο απαιτητικό και δύσκολο, απ ότι ενδεχομένως περίμενε. Οι ερυθρόλευκοι έχουν αποδείξει όμως πως είναι μαθημένοι στα δύσκολα. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα χρειαστεί να βαδίσει στον κακοτράχηλο και δύσκολο δρόμο στη συνέχεια του Europa League. Οι ερυθρόλευκοι ήταν κακοί στο Βέλγιο, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων -με εξαίρεση τον Τόμας Βατλσίκ που έκανε ότι περνούσε από τα χέρια του για να κρατήσει την πειραϊκή ομάδα μέχρι το φινάλε μέσα στο ματς- και μοιραία ηττήθηκαν (1-0) από την Αντβέρπ.

Θα πει κάποιος πως, ακόμη και αν κέρδιζε ο Ολυμπιακός, πάλι δεύτερος θα τερμάτιζε στον 4ο όμιλο αφού η Φενέρμπαχτσε και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης αναδείχτηκαν ισόπαλες (1-1) στην Κωνσταντινούπολη. Η ουσία όμως είναι πως η εικόνα των ερυθρόλευκων δεν ήταν αυτή που έπρεπε στο "Bosuilstadion". Ήταν απογοητευτική και αυτό προβληματίζει.

Η πειραϊκή ομάδα ταξίδεψε στην Αμβέρσα με σκοπό τη νίκη, ανεξάρτητα από το τι θα γινόταν στο άλλο παιχνίδι του ομίλου. Αντί αυτού, όμως, η (αδιάφορη βαθμολογικά) Αντβέρπ ήταν εκείνη που έδειξε από το ξεκίνημα του αγώνα πως θέλει περισσότερο τη νίκη. Και ας προχώρησε ο Μπρίαν Πρίσκε σε αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα, κρατώντας στον πάγκο τον Φράι, τον Σαματά, τον Ένγκελς και τον Ναϊνγκολάν.

Ο 20χρονος Μαλικβίσα και ο 24χρονος Μπένσον έκαναν την δουλειά (είχαν γκολ και ασίστ αντίστοιχα), δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού και χρειάστηκε να επέμβει σε αρκετές περιπτώσεις ο Βατσλίκ για να μην δεχτούν οι Πειραιώτες και άλλο τέρμα.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν αδύναμοι και ακίνδυνοι επιθετικά. Κυρίως με την τριάδα του α´ ημιχρόνου, των Λόπες, Ονιεκούρου και Τικίνιο, αλλά και με αυτή του δευτέρου μέρους, των Μασούρα, Α. Καμαρά, Τικίνιο (στο τελευταίο μισάωρο έπαιξε και ο Βρουσάι αντί του Νιγηριανού εξτρέμ). Ήταν η πρώτη φορά στη φάση των ομίλων που ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε και δεν δημιούργησε κλασικές ευκαιρίες για τέρμα. Και να αναλογιστεί κανείς, ότι η πειραϊκή ομάδα πέτυχε τρία γκολ στην Κωνσταντινούπολη, ένα στην Φρανκφούρτη και έβαλε τέσσερα τέρματα στα τρία παιχνίδια της στο Νέο Φάληρο.

Όμως, το έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα άρθρα. Όταν οι κεντρικοί χαφ δεν έχουν καλή απόδοση, δεν είναι καλά και ο Ολυμπιακός. Η δύναμη των ερυθρόλευκων την τελευταία διετία ήταν η τριάδα Εμβιλά, Μ. Καμαρά, Μπουχαλάκης. Όταν δεν λειτουργούν εκείνοι στις ενδεδειγμένες στροφές, η πειραϊκή ομάδα είναι κομένη στα δύο. Οι αμυντικοί δέχονται μεγαλύτερη πίεση και φάσεις και οι επιθετικοί δεν παίρνουν τις πάσες που θέλουν, με συνέπεια να μην γίνονται απειλητικοί. Και από τη στιγμή που, τελευταία, ο Αγκιμπού Καμαρά δείχνει και αυτός σημάδια κόπωσης, είναι αναμενόμενο να φαίνεται πιο πολύ η δυσλειτουργία του κέντρου στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Η ήττα στην Αμβέρσα ήταν ανώδυνη υπό την έννοια ότι ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση στους "32" του Europa League, αλλά πρέπει να αποτελέσει ένα καλό μάθημα για τον Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές ενόψει της συνέχειας. Και στην Ευρώπη, αλλά και στο πρωτάθλημα, καθώς υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη.

Ο Πορτογάλος τεχνικός θα πρέπει να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο μπαίνουν οι παίκτες στους αγώνες στα τελευταία ματς και δέχονται νωρίς γκολ, αλλά και την ανασταλτική λειτουργία. Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν πως δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι πνευματικά για να διεκδικήσουν τη νίκη στην Αμβέρσα.

Φταίει το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε πάρει ήδη την πρόκριση; Ευθύνονται οι αλλαγές στην ενδεκάδα; Το γεγονός ότι έπαιξαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα οι νεοαποκτηθέντες Λόπες, Ονιεκούρου και Τικίνιο; Ό,τι δεν πίστευαν πως η Φενέρμπαχτσε μπορούσε να κερδίσει την Άιντραχτ; Η κόπωση κάποιων παικτών από τα συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη; Όπως και να έχει, ο Ίβηρας προπονητής καλείται να βρει άμεσα τη λύση.

Πλέον, ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ανηφόρα στο Europa League, καθώς στους αγώνες μπαράζ τον Φεβρουάριο, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Ντόρτμουντ, Λειψία, Αταλάντα, Πόρτο, Ζενίτ ή Σεριφ Τίρασπολ (διαβάστε αναλυτικά το προφίλ των οκτώ υποψήφιων αντιπάλων), οι οποίες τερμάτισαν στην τρίτη θέση των ομίλων τους στο Champions League. Οι ερυθρόλευκοι θα μάθουν στην κλήρωση την Δευτέρα (13/12) το μεσημέρι (13:00) τον αντίπαλό τους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εμφανιστούν διαφορετικοί σε δύο μήνες που θα διεξαχθούν τα δύο παιχνίδια στη φάση των “32” της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, είναι μαθημένος στα δύσκολα και σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου. Διότι, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις ομάδες που θα μπουν στην κλήρωση και σε αυτές που προκρίθηκαν απευθείας στους "16" του Europa League για τους αγώνες τον Μάρτιο, ουσιαστικά πρόκειται για ένα μίνι - Champions League.

Ενδεχομένως, οι ερυθρόλευκοι να χρειαστούν ενίσχυση την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου στην άμυνα και στο κέντρο, αλλά σε τι βαθμό, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των παικτών που θα απουσιάσουν στο Κόπα Άφρικα και από τυχόν πωλήσεις. Σε ό,τι αφορά την επίθεση, αναμένεται να προστεθούν στην ευρωπαϊκή λίστα ο Γκάρι Ροντρίγκες και ο Κώστας Φορτούνης.

Μέχρι τότε, όμως, προέχει ο Ολυμπιακός να διατηρήσει ή και αυξήσει την βαθμολογική του διαφορά από τους διώκτες του στο πρωτάθλημα και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα αγωνιστικά και πνευματικά στη συνέχεια για τις ευρωπαϊκές μάχες.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ