EUROPA LEAGUE

Ολυμπιακός: Το προφίλ των οκτώ πιθανών αντιπάλων στα μπαράζ του Europa League

Ο Τσάβι πανηγυρίζει γκολ με την Μπαρτσελόνα
Ο Τσάβι πανηγυρίζει γκολ με την Μπαρτσελόνα AP PHOTO/JOAN MONFORT

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πλέον τους οκτώ πιθανούς αντιπάλους του για τα μπαράζ της φάσης των 16 του Europa League. Το προφίλων των ομάδων που μπορεί να βρουν απέναντι τους οι Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στη φάση των ομίλων του Europa League και τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Έτσι, θα συνεχίσει στα μπαράζ της φάσης των 16 της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου θα βρει απέναντι του μία εκ των οκτών ομάδων που τερμάτισαν τρίτες στον όμιλο τους στο Champions League.

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού

  • Λειψία
  • Πόρτο
  • Ντόρτμουντ
  • Σέριφ
  • Μπαρτσελόνα
  • Αταλάντα
  • Σεβίλλη
  • Ζενίτ

Η κλήρωση για τα μπαράζ της φάσης των 16 του Europa League είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στις 14:00, στην έδρα της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου και ο δεύτερος μία εβδομάδα αργότερα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", αφού ο Ολυμπιακός είναι ισχυρός.

Λειψία

Προπονητής: Ντομένικο Τεντέσκο

Αστέρι: Κριστοφέρ Ενκουνκού

Γιατί τη θέλει ο Ολυμπιακός: Η Λειψία δεν βρίσκεται στο καλύτερό της "φεγγάρι". Είναι στην 11η θέση της Bundesliga μακριά από την πρώτη εξάδα, ενώ κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης καθώς βλέπει τους αντιπάλους της να έχουν μεγάλη απόσταση. Στο Champions League τερμάτισε στην 3η θέση με επτά βαθμούς σε δύσκολο όμιλο με Μάντσεστερ Σίτι, Παρί και Κλαμπ Μπριζ.

Ο Κριστοφέρ Ενκουνκού της Λειψίας πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Μπριζ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2021-2022 στη "Ρεντ Μπουλ Αρένα", Λειψία | Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Κριστοφέρ Ενκουνκού της Λειψίας πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Μπριζ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2021-2022 στη "Ρεντ Μπουλ Αρένα", Λειψία | Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 © 2021 MICHAEL SOHN/ASSOCIATED PRESS

Γιατί δεν τη θέλει: Παραμένει μία ποιοτική ομάδα με μονάδες, όπως ο Φόρσμπεργκ, ο Ενκουνκού, ο Μουκελί και ο Αντρέ Σίλβα. Πέρασε ως τρίτη με δύο μεγάλες νίκες απέναντι σε Κλαμπ Μπριζ με πεντάρα, ενώ νίκησε και 2-1 τη Μάντσεστερ Σίτι. Επειδή ακριβώς βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη στο πρωτάθλημα είναι πιθανό να κυνηγήσει περισσότερο το Europa League. Άλλωστε θέλει μία ευρωπαϊκή διάκριση.

Πόρτο

Προπονητής: Σέρτζιο Κονσεϊσάο

Αστέρι: Λουίς Ντίας

Γιατί τη θέλει ο Ολυμπιακός: Είναι μία ομάδα που έχει λίγα "ψεγάδια". Ωστόσο αν εστιάσουμε κάπου είναι ότι η Πόρτο φέτος εμφανίστηκε ότι λιγοψυχεί όταν η μπάλα "καίει". Οι δράκοι μπορούσαν και την πρόκριση στους 16 του Champions League, όμως ηττήθηκαν 3-1 στην έδρα τους από την Ατλέτικο.

Γιατί δεν τη θέλει: Η Πόρτο είναι η πρωτοπόρος του πορτογαλικού πρωταθλήματος μαζί με την Σπόρτινγκ. Έχει ένα πολύ καλό υλικό και μπόρεσε να επιβιώσει ως τρίτη από έναν δύσκολο όμιλο με Λίβερπουλ, Ατλέτικο και Μίλαν. Η ομάδα του Κονσεϊσάο έχει αστέρι τον Λουίς Ντίας των 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Παράλληλα έχει έναν προπονητή, όπως ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον σύλλογο, καθώς βρίσκεται στον πάγκο από το 2017.

Ντόρτμουντ

Προπονητής: Μάρκο Ρόζε

Αστέρι: Έρλινγκ Χάαλαντ

Γιατί τη θέλει ο Ολυμπιακός: Η Ντόρτμουντ είναι ένα εκ των μεγάλων ονομάτων των αντιπάλων του Ολυμπιακού. Ωστόσο φέτος οι Βεστφαλοί δείχνουν αστάθεια σε αρκετά παιχνίδια, κυρίως στην Ευρώπη και απέδειξαν φέτος στο Champions League ότι είναι ικανοί για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Έμειναν εκτός συνέχειας κυρίως για την ήττα της από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 3-1 εκτός έδρας, ενώ δέχθηκε και τεσσάρα στην έδρα της από τον Άγιαξ.

Ο Έρλινγκ Χάλαντ στην αναμέτρηση της Ντόρτμουντ με τον Άγιαξ στο Champions League
Ο Έρλινγκ Χάλαντ στην αναμέτρηση της Ντόρτμουντ με τον Άγιαξ στο Champions League © 2021 PETER DEJONG / AP IMAGES

Γιατί δεν τη θέλει: Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος δεν θέλει την Ντόρτμουντ. Οι Βεσταφαλοί ηττήθηκαν από την Μπάγερν, όμως παραμένουν δυνατά στο παιχνίδι της κορυφής της Bundesliga, καθώς είναι στο -4. Επιπλέον, επέστρεψε και ένα "θαύμα" της φύσης, ο Έρλινγκ Χάαλαντ, που είναι ικανός να ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι των Βεστφαλών και η απουσία του φάνηκε αυτό το διάστημα. Θα θέλει μέχρι το φινάλε να παραμείνει σε τροχιά πρωταθλήματος, αλλά και να έχει μία καλή πορεία στην Ευρώπη και διαθέτει το ρόστερ για να τα καταφέρει.

Σέριφ

Προπονητής: Γιούρι Βέρνιντουμπ

Αστέρι: Γιώργος Αθανασιάδης

Γιατί τη θέλει ο Ολυμπιακός: Η Σέριφ δεν είναι μία ομάδα που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Παίζει στο πρωτάθλημα της Μολδαβίας, όπου βρίσκεται στη 2η θέση με 41 πόντους με τρία παιχνίδια λιγότερα. Δεν διαθέτει μεγάλα ονόματα στο ρόστερ της, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία είναι σαφώς λιγότερη από αυτή του Ολυμπιακού.

Γιατί δεν τη θέλει ο Ολυμπιακός: Η Σέριφ παραμένει μία πολύ επικίνδυνη ομάδα και μπόρεσε να βγει τρίτη σε δύσκολο όμιλο στο Champions League με Ρεάλ, Ίντερ και Σαχτάρ Ντόνετσκ. Μάλιστα πήρε νίκη εκτός έδρας με Ρεάλ, ενώ έμεινε αήττητη κόντρα στους Ουκρανούς.

Σεβίλλη

Προπονητής: Τζούλεν Λοπετέγκι

Αστέρι: Λούκας Οκάμπος

Γιατί τη θέλει ο Ολυμπιακός: Αν την περσινή σεζόν άντεξε μέχρι δύο αγώνες πριν από το τέλος στην κούρσα του τίτλου, όμως γνώριζε ότι θα βρίσκεται στην τετράδα πολλούς μήνες νωρίτερα, φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη Σεβίλλη. Η Ρεάλ ξεφεύγει και ίσως να μην προλάβει να την κυνηγήσει (πολλά θα κριθούν και στο επικείμενο ντέρμπι με την Ατλέτικο), όμως η Σεβίλλη δεν μπορεί να αισθάνεται σιγουριά ούτε για την τετράδα της La Liga, ειδικά όταν φέτος η συμπολίτισσα Μπέτις και η Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι άκρως ανταγωνιστικές. Το αν θα καταφέρει να χωρέσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη είναι αμφίβολο, όπως και το γεγονός ότι προβληματίζεται στο να βρει γκολ, με συνέπεια μία καλή αμυντική λειτουργία να τη δυσκολέψει.

Ο Τζουάν Χορδάν της Σεβίλλης πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βόλφσμπουργκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2021-2022 στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν", Σεβίλλη | Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021
Ο Τζουάν Χορδάν της Σεβίλλης πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βόλφσμπουργκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2021-2022 στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν", Σεβίλλη | Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 © 2021 MIGUEL MORENATTI/ASSOCIATED PRESS

Γιατί δεν τη θέλει: Το όνομά της είναι συνυφασμένο με την κατάκτηση του τροπαίου. Από το 2005-2006 μέχρι το 2019-2020 έχει κατακτήσει έξι τρόπαια και ο βασικός λόγος είναι ότι συνήθως τις υπόλοιπες χρονιές δεν έπαιζε στη διοργάνωση για να τα κατακτήσει και τότε. Όπως συμβαίνει και με την Μπαρτσελόνα, μία κορυφαία ομάδα της La Liga πάντα θα έχει το πάνω χέρι απέναντι σε μία ελληνική και σίγουρα υπάρχουν πιο βατοί αντίπαλοι για τους Πειραιώτες.

Ζενίτ

Προπονητής: Σεργκέι Σεμάκ

Αστέρι: Σερντάρ Αζμούν

Γιατί τη θέλει ο Ολυμπιακός: Όπως συμβαίνει τέτοια εποχή με τις ομάδες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η σχεδόν τρίμηνη διακοπή του πρωταθλήματος τις αποσυντονίζει και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα βρίσκονται στην επανέναρξη, στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι αγώνες των μπαράζ της φάσης των 16 προηγούνται της επανέναρξης της σεζόν και η... αγρανάπαυση των παικτών του Σεργκέι Σεμάκ μπορεί να αποβεί μοιραία.

Γιατί δεν τη θέλει: Η Ζενίτ είναι μόνιμη πρωταθλήτρια Ρωσίας και αυτό λέει πολλά για την ποιότητά της. Με παίκτες όπως ο πολύ ανεβασμένος φέτος Σερντάρ Αζμούν και ο Αρτέμ Τζιούμπα και με Βραζιλιάνους όπως ο Μάλκομ, κατάφερε να σημειώσει τρία γκολ στην Τσέλσι σε έναν αγώνα, με τους "μπλε" να έχουν δεχθεί τέσσερα όλα κι όλα στην περσινή πορεία τους προς το τρόπαιο του Champions League.

Μπαρτσελόνα

Προπονητής: Τσάβι

Αστέρι: Μέμφις Ντεπάι

Γιατί τη θέλει ο Ολυμπιακός: Αν υπάρχει μία σεζόν που μία ελληνική ομάδα μπορεί να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα σε διπλά παιχνίδια σίγουρα είναι η τρέχουσα. Οι Καταλανοί βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση, η πρόσληψη του Τσάβι στη θέση του Ρόναλντ Κούμαν δεν δείχνει ικανή να φέρει άμεσα αποτελέσματα και σε συνδυασμό με τα πολλά οικονομικά προβλήματα, η ενίχυση του Ιανουαρίου θα είναι περιορισμένη.

Ο Μέμφις Ντεπάι πανηγυρίζει το γκολ του στο Μπαρτσελόνα - Βαλένθια
Ο Μέμφις Ντεπάι πανηγυρίζει το γκολ του στο Μπαρτσελόνα - Βαλένθια © 2021 JOAN MONFORT / AP IMAGES

Γιατί δεν τη θέλει: Η Μπαρτσελόνα ειναι πάντα το φαβορί απέναντι σε ελληνική ομάδα, όποια κι αν είναι η κατάστασή της. Το ρόστερ δεν είναι ίδιο όπως παλιά, όμως πάντα έχει επικίνδυνους παίκτες, που στην προκειμένη περίπτωση είναι και πολύ νεαροί. Τον Φεβρουάριο ο Άνσου Φάτι θα έχει αποθεραπευτεί, οι Πέδρι και Γκάβι θα έχουν βρει ρυθμό, ενώ πάντα υπάρχουν παίκτες όπως ο ηγέτης της επίθεσης, Μέμφις Ντεπάι, ή ο "κέρβερος" (αν και σε κακή φόρμα τον τελευταίο καιρό) Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν.

Αταλάντα

Προπονητής: Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι

Αστέρι: Ντουβάν Σαπάτα

Γιατί τη θέλει ο Ολυμπιακός: Σε αντίθεση με τα τελευταία τρία χρόνια, η Αταλάντα φέτος μοιάζει εντελώς αποδιοργανωμένη στην άμυνα, με συνέπεια αρκετές φορές να μην είναι αρκετή η επίθεση που πυροβολάει κατά ριπάς. Αμυντικοί όπως ο Μερίχ Ντεμιράλ βοηθούν κυρίως με τα γκολ τους και όχι με την ανασταλτική συνεισφορά τους και σε συνδυασμό με την απουσία ενός κορυφαίου τερματοφύλακα (ο Χουάν Μούσο ανέβασε επίπεδο τη θέση, αλλά όχι σε μεγάλοβαθμό), κάθε αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί τους "μπεργκαμάσκι". Μέχρι στιγμής πάντως, η Αταλάντα κάνει πορεία πρωταθλητισμού (αν και σε σχετική απόσταση από τη Μίλαν), κάτι που μπορεί να μετρήσει τον επόμενο Φεβρουάριο, σε περίπτωση που οι Ιταλοί χρειαστεί να δώσουν βαρύτητα σε μία από τις δύο διοργανώσεις.

Γιατί δεν τη θέλει: Παρ' όλα αυτά, η ιταλική ομάδα διατηρεί μία από τις πιο παραγωγικές γραμμές του κόσμου, για την οποία καμία αντίπαλη άμυνα δεν έχει βρει αντίδοτο. Οι παίκτες του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι μπορούν να δημιουργήσουν και να σκοράρουν οποτεδήποτε και με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν είναι μόνιμα αναπληρωματικοί, όπως ο περσινός αρχισκόρερ της ομάδας, Λουίς Μουριέλ.

TAGS EUROPA LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ