ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός δεν φρόντισε να θωρακιστεί σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να βρει έναν πολύ καλό προπονητή

12/04/2023 Olympiacos Vs AEK for Greek Cup season 2022-23 in Karaiskaki Stadium, in Piraeus- Greece

Photo by : Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
12/04/2023 Olympiacos Vs AEK for Greek Cup season 2022-23 in Karaiskaki Stadium, in Piraeus- Greece Photo by : Georgia Panagopoulou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό που διαισθανόταν εδώ και ένα χρόνο τι θα έβρισκε μπροστά του, αλλά δεν φρόντισε να θωρακιστεί και την επόμενη ημέρα του που πρέπει να έχει ως βάση έναν πολύ καλό προπονητή.

Τα μηνύματα στον Ολυμπιακό τα είχαν λάβει από πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα, εδώ και ένα χρόνο διαισθάνονταν, έβλεπαν, αντιλαμβάνονταν ότι αυτή η σεζόν θα ήταν διαφορετική εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Οι "ερυθρόλευκοι" γνώριζαν πως οι ανταγωνιστές τους θα ενισχυθούν, όπως καταλάβαιναν από τα συμφραζόμενα ότι διαιτητικά θα έχουν σοβαρά ζητήματα.

Ωστόσο, κάτι τα τρία διαδοχικά πρωταθλήματα, κάτι οι λανθασμένες επιλογές, κάτι ο εσφαλμένος σχεδιασμός, οδήγησαν σε ένα ντόμινο λαθών που πληρώθηκαν ήδη ακριβά και, παράλληλα, δεν έγιναν τα κατάλληλα βήματα για να θωρακιστεί η πειραϊκή ομάδα. Διότι, δεν θωρακίστηκε ούτε αγωνιστικά ούτε εξωαγωνιστικά.

Τα λάθη που έγιναν και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Το πρώτο λάθος έγινε τον περασμένο Μάιο με την παραμονή του Μαρτίνς, κι ενώ φαινόταν όλη την περασμένη σεζόν ότι ο Πορτογάλος είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, η ιστορία είναι γνωστή. Τέσσερις προπονητές (Μαρτίνς, Κορμπεράν, Μίτσελ, Ανιγκό), 47 παίκτες με χρόνο συμμετοχής, πάνω από 20 μεταγραφές καλοκαίρι και χειμώνα, με τους Ερυθρόλευκους να χάνουν - χρονικά - τον πρώτο στόχο (πρόκριση στους ομίλους του Champions League), τον δεύτερο (πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια του Europa League), τον τρίτο (πρόκριση στα νοκ άουτ ματς του Conference League) και τον τέταρτο (πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet).

Τώρα, μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός "έκαψε" και τα κανονάκια που είχε τον τίτλο του πρωταθλητή, ίσως και αυτά της δεύτερης θέσης που οδηγούν στα προκριματικά του Champions League, καθώς είναι εννέα βαθμούς πίσω, όχι από μία, αλλά από δύο ομάδες (Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) και απομένουν μόλις πέντε αγωνιστικές. Είναι επισφαλής, δε, ακόμη και η τρίτη θέση που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει στα προκριματικά του Europa League.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, όφειλε να είχε προνοήσει και να είχε δυναμώσει σε τέτοιο βαθμό την ομάδα του, ώστε να είναι ανταγωνιστικός στην Ευρώπη και τόσο ισχυρός στο πρωτάθλημα που θα έκοβε πάλι πρώτος το νήμα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι, παρόλα τα λάθη και τα διαιτητικά σφάλματα που έχουν γίνει μέσα στην περίοδο, οι ερυθρόλευκοι επέστρεψαν από το -12, βρίσκονταν στο -3 πριν από μερικές ημέρες στη βαθμολογία και μέσα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Φανταστείτε, να είχαν γίνει σωστά τα μισά πράγματα απ' όσα θα έπρεπε, που θα βρισκόταν σήμερα η πειραϊκή ομάδα.

Άλλο θέμα το αγωνιστικό και άλλο αυτό της διαιτησίας

Βέβαια, το γεγονός ότι έγιναν λάθη από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, δεν σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα οι διαιτητές να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Άλλο θέμα το αγωνιστικό και άλλο αυτό της διαιτησίας. Το πρώτο δεν αθωώνει το δεύτερο. Το ότι έγιναν λάθη με τους προπονητές και τη στελέχωση του ρόστερ, δεν δίνει το δικαίωμα σε οποιοδήποτε διαιτητή να διαμορφώνει αποτελέσματα.

Θα πει κάποιος, ότι ο Ολυμπιακός έδωσε δικαιώματα και το πλήρωσε. Και πως όταν σε βρίσκουν μπόσικο, είναι πιο εύκολο να σε πληγώσουν. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη, που λέει ότι τα δικά σου λάθη, δεν δικαιολογούν τα λάθη που κάνουν οι άλλοι εις βάρος σου.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος του αγώνα με την ΑΕΚ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δεν είχε εικόνα ομάδας που ήταν αποφασισμένη να διεκδικήσει τον τίτλο. Έπαιζε στο γήπεδό του, μπροστά στους οπαδούς του, αλλά οι παίκτες και ο Ανιγκό άφησαν να περάσει το πρώτο 45λεπτο χωρίς να κάνουν μία σοβαρή ευκαιρία στην εστία του Αθανασιάδη. Στο ίδιο διάστημα, η ΑΕΚ πέτυχε γκολ, είχε ευκαιρίες και για άλλο τέρμα, με τον Πασχαλάκη να κρατάει όρθια την πειραϊκή ομάδα σε κρίσιμες στιγμές.

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν ουσιαστικά στον αγώνα στο 51ο λεπτό, όταν έγιναν οι δύο αλλαγές με την είσοδο του Μασούρα και του Βρουσάι, δηλαδή, δύο εξτρέμ, καθώς το σχήμα με τα τρία «δεκάρια» δεν τράβηξε. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια τα ίδια και ο Ανιγκό πήρε ένα ρίσκο που δεν του βγήκε. Από την στιγμή, που έχει σε καλύτερη κατάσταση τον Φορτούνη τον τελευταίο καιρό, έπρεπε να τον ξεκινήσει στη θέση του επιτελικού χαφ, κι όχι στα πλάγια της επίθεσης. Επίσης, ο Γάλλος τεχνικός δεν πήρε τίποτα από τις τρεις τελευταίες αλλαγές.

Όμως, αυτό δεν αθωώνει τον Ιταλό διαιτητή Μάσα και τον συμπατριώτη στο VAR, Πιτσινίνι, για τις αποφάσεις που πήραν στις τέσσερις φάσεις που διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός. Ούτε για όσα συνέβησαν στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα, με το σκορ στο 1-1. Ο Μάσα καταλόγισε πέναλτι σε φάση που ο Ρέαμπτσιουκ δεν φαίνεται να έχει επαφή με τον Βίντα, ενώ, στο τρίτο τέρμα της ΑΕΚ, προηγήθηκε φάουλ του Άμραμπατ στον Ρέαμπτσιουκ.

Έχει ανάγκη προπονητή με προσωπικότητα, προοπτική και συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο

Πέρα όμως από τα ζητήματα με τη διαιτησία που είναι σοβαρά, πρώτα και πάνω απ΄ όλα στον Ολυμπιακό θα πρέπει δουν αυτή τη στιγμή την επόμενη ημέρα και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται όσο τον δυνατόν πιο σύντομα. Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονται να ασχοληθούν αρχικά με αυτά που μπορούν να διορθώσουν οι ίδιοι.

Δηλαδή να αναθέσουν την τεχνική ηγεσία σε έναν κανονικό προπονητή με προσωπικότητα, προοπτική και συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και να προχωρήσουν σε ενίσχυση του ρόστερ με παίκτες ποιοτικούς, γρήγορους, δυνατούς, με πάθος και τσαγανό. Χρειάζεται να επικρατήσει η ποδοσφαιρική λογική και να ακολουθούν οι σύγχρονες τάσεις, διότι μόνο έτσι θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ