ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Καλό το +9 για τον Ολυμπιακό, αλλά υπάρχουν ζητήματα

Ο Κώστας Μανωλάς στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο
Ο Κώστας Μανωλάς στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό ο οποίος ναι μεν βρίσκεται στο +9 από τους διώκτες του, ωστόσο έχει θέματα που πρέπει να λύσει.

Κάθε άνθρωπος βλέπει το ποτήρι από τη δική του οπτική γωνία, άλλος μισογεμάτο και άλλος μισοάδειο. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, όλες οι πλευρές έχουν ισχυρά επιχειρήματα να προβάλλουν προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους.

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές της πειραϊκής ομάδας, για παράδειγμα, κράτησαν ό,τι έφυγαν με την ισοπαλία από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Από την άλλη ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν είναι ευχαριστημένος και δικαιολογημένα από την εικόνα της ομάδας, καθώς οι ερυθρόλευκοι δεν έκαναν ούτε μία σοβαρή ευκαιρία στο ματς.

Επίσης, ο Πορτογάλος τεχνικός και οι παίκτες του Ολυμπιακού εστιάζουν στο γεγονός ότι πορεύονται αήττητοι στο πρωτάθλημα, όμως από την άλλη συνεχίζουν να δίνουν δικαιώματα με την απόδοσή τους.

Ο Μαρτίνς προσέγγισε με ρεαλισμό το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας ότι λίγο νωρίτερα η ΑΕΚ είχε ηττηθεί, κοιτώντας πως θα διασφαλίσει το μηδέν στην άμυνα, αλλά οι φίλοι του Ολυμπιακού περίμεναν πολλά περισσότερα στην επίθεση. Ο Ίβηρας τεχνικός και οι ποδοσφαιριστές μπορεί να έχουν συγκεκριμένο πλάνο, μπορεί να κοιτούν πως θα βγει η δουλειά και να είναι εντάξει με τον ένα βαθμό σε εκτός έδρας ντέρμπι, αλλά και οι φίλαθλοι από την πλευρά τους έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν απαιτήσεις.

Ο Ολυμπιακός πήγε στη Λεωφόρο με διαφορά 16 βαθμών από τον Παναθηναϊκό και έχοντας την τετραπλάσια χρηματιστηριακή αξία στο ρόστερ (στα 121,70 οι ερυθρόλευκοι και στα 32,25 οι πράσινοι). Ωστόσο, δεν αποτυπώθηκε αυτή η διαφορά στον αγωνιστικό χώρο.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν καλή εικόνα ανασταλτικά στη Λεωφόρο, αλλά ήταν κακοί στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Δεν δημιούργησαν ευκαιρίες, δεν απείλησαν, δεν σκόραραν και μοιραία δεν μπορούσαν να πάρουν κάτι περισσότερο από το ματς. Έτσι, ο Ολυμπιακός για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος δεν κατάφερε να σκοράρει, ενώ ήταν το τέταρτο 0-0 μέσα στην περίοδο.

Όσα συνέβησαν στο γήπεδο Απόστολος Νικολαϊδης, σε σχέση με τον Ολυμπιακό, έχουν την εξήγησή τους:

  • Πρώτον, ο Μαρτίνς έστειλε από νωρίς το μήνυμα μέσα στην ομάδα για τον τρόπο που θα προσεγγίσει το ντέρμπι με την επιλογή της αλλαγής σχηματισμού και της τριάδας στο κέντρο της άμυνας μετά από σχεδόν μισό χρόνο. Ήθελε να διασφαλίσει πρώτα ότι ο Ολυμπιακός δεν θα δεχθεί τέρμα και μετά έρχονταν όλα τα υπόλοιπα.
  • Δεύτερον, ο Πορτογάλος κόουτς γνώριζε καλά πως έλειπε ρυθμός από την ομάδα του, λόγω της αγωνιστικής απραξίας μετά την αναβολή του ματς κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.
  • Τρίτον, ο ερυθρόλευκος τεχνικός ήξερε ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές δεν είχαν τις απαραίτητες δυνάμεις μετά την ταλαιπωρία που πέρασαν πρόσφατα με τον κορονοϊό.
  • Τέταρτον, μπορεί σε άλλα παιχνίδια να μην φαίνεται η διαφορά, αλλά σε ματς σαν αυτό με τον Παναθηναϊκό, η απουσία του Αγκιμπού Καμαρά και του Σισέ (δύο εκ των καλύτερων παικτών της πειραϊκής ομάδας μέσα στην περίοδο) ήταν σημαντική για τον Ολυμπιακό.
  • Πέμπτον, το σύνολο των απουσιών (Α. Καμαρά, Σισέ, Ονιεκουρού, Ροντρίγκες, Κούντε και Μπουχαλάκης), σε συνδυασμό με τα προβλήματα λόγω του Covid-19, δημιούργησαν ένα ντόμινο παρενεργειών, που οδήγησαν τον Μαρτίνς να πάρει το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Ο επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού σκέφτηκε ότι είναι καλύτερο το +9 από τον ΠΑΟΚ στην βαθμολογία, από το να ρισκάρει κυνηγώντας το +11, με τον κίνδυνο να πάει κάτι στραβά και στο φινάλε να βρισκόταν στο +8 μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον αγώνα στην Τούμπα.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει αποδείξει την τρέχουσα περίοδο ότι τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι το θέαμα. Πορεύεται με αυτό, διότι γνωρίζει πράγματα που δεν ξέρουν όσοι βρίσκονται εκτός των τειχών του Ρέντη. Ο Μαρτίνς δεν είναι χθεσινός, βρίσκεται 3,5 χρόνια στην πειραϊκή ομάδα και γνωρίζει καλά τα αποδυτήρια και την φιλοσοφία του συλλόγου. Είχε δημιουργήσει ομάδες που έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο τα προηγούμενα χρόνια. Για να μην έχουν καλή απόδοση οι ερυθρόλευκοι σε πολλά παιχνίδια τους τούτη τη σεζόν, σημαίνει πως υπάρχουν ζητήματα που δεν της το επιτρέπουν. Διαφορετικά, ο 51χρονος τεχνικός θα είχε βρει τη λύση μέχρι σήμερα.

Ο Ολυμπιακός έχει αργή ανάπτυξη, είναι προβλέψιμος στο παιχνίδι του, δεν υπάρχει κίνηση χωρίς την μπάλα, οι παίκτες του δεν πιέζουν ψηλά τόσο συχνά και με τον τρόπο που το έκαναν τις περασμένες περιόδους, ούτε είναι το ίδιο αποτελεσματικοί. Δεν βγάζουν φρεσκάδα, ενέργεια, τρεξίματα και ένταση στους αγώνες τους, με συνέπεια να εγκλωβίζονται, ψάχνοντας πολλές φορές τη λύση από τις στατικές φάσεις.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Βαλμπουενά έβαλε ακόμη ένα χρόνο στην πλάτη και ο Φορτούνης είναι εκτός εδώ και 6,5 μήνες, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα στη δημιουργία του παιχνιδιού. Ταυτόχρονα, οι νεοαποκτηθέντες εξτρέμ (Ονιεκούρου, Λόπες, Ροντρίγκες) δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και δεν έχουν προσφέρει στο σκοράρισμα. Και μέσα σε όλα, οι ερυθρόλευκοι έχουν ντεφορμέ τον Μαντί Καμαρά από το ξεκίνημα της σεζόν, όπως και τους Ελ Αραμπί και Μασούρα το τελευταίο διάστημα.

Βέβαια, ούτε οι απουσίες του Αγκιμπού και του Σισέ, ούτε το ντεφορμάρισμα κάποιων παικτών μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για όλα και, κυρίως, για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε ένα σουτ ή μία κεφαλιά εντός της εστίας του Μπρινιόλι στη Λεωφόρο. Άλλο τα ελαφρυντικά και άλλο η παντελής απουσία απειλής της αντίπαλης εστίας.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες και έχουν πετύχει γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού στο παρελθόν, χωρίς να διαθέτουν την ποιότητα του φετινού ρόστερ. Ο Μαρτίνς, λοιπόν, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διορθώσει την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Να αλλάξει την εικόνα του Ολυμπιακού άμεσα. Διότι, σε δύο εβδομάδες είναι το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και σε ένα μήνα ο πρώτος αγώνας εναντίον της Αταλάντα.

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολίασαν όσα είδαμε στο ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο, καθώς και την τεράστια γκέλα της ΑΕΚ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ