ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γι΄ αυτό τον λένε Θρύλο: Η μεγαλύτερη βραδιά στην ευρωπαϊκή ιστορία του μέχρι την επόμενη

Η αγκαλιά των παικτών του Ολυμπιακού στον Κωνσταντίνο Τζολάκη
Η αγκαλιά των παικτών του Ολυμπιακού στον Κωνσταντίνο Τζολάκη INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για την πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League σε μία βραδιά που έδειξε γιατί τον αποκαλούν Θρύλο, με τον Μεντιλίμπαρ που μένει πιστός στην φιλοσοφία του και την Άστον Βίλα του εξαπλάσιου μπάτζετ που ακολουθεί.

Το μότο του Ολυμπιακού “we keep on dreaming” παίρνει σάρκα και οστά. Οι «ερυθρόλευκοι» έγραψαν ιστορία στην Κωνσταντινούπολη με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Τζολάκη, καθώς απέκλεισαν τη Φενέρμπαχτσε που έχει υπερδιπλάσιο μπάτζετ, παίρνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League.

Μάλιστα, αν σκεφτεί κάποιος που βρισκόταν ο Ολυμπιακός στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου και που είναι σήμερα στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα, δεν θα πίστευε στα μάτια του. Όμως, γι΄ αυτό τον λένε Θρύλο. Για κάτι βραδιές σαν αυτή στο «Σουκρού Σαράτσογλου» όπου έριξε τη Φενέρμπαχτσε στο καναβάτσο. Για κάτι βραδιές σαν την ιστορική νίκη – ανατροπή - πρόκριση εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Τόπολα. Για βραδιές σας αυτές απέναντι στη Φερεντσβάρος και όχι μόνο.

Ποια άλλη ομάδα θα μπορούσε να βρίσκεται στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης έχοντας μέσα στη σεζόν τρεις διαφορετικούς προπονητές, τρεις αθλητικούς διευθυντές και σχεδόν τριάντα καινούργιους ποδοσφαιριστές; Ο Ολυμπιακός όμως το πέτυχε και αυτό. Κόντρα στους άγραφους κανόνες του ποδοσφαίρου, κόντρα σε κάθε λογική. Αλλά είπαμε, γι΄ αυτό τον λένε Θρύλο. Γιατί είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα. Γιατί έχει μάθει να μην τα παρατάει ποτέ. Γιατί παλεύει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και κόντρα στα προγνωστικά.

Συνεχίζουν να ονειρεύονται

Όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού έζησε μία μεγάλη βραδιά στην Πόλη, μέχρι την επόμενη. Διότι, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, οι συνεργάτες του, οι ποδοσφαιριστές, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης και ο κόσμος του Ολυμπιακού συνεχίζουν να ονειρεύονται. Και έχουν κάθε δικαίωμα σε αυτό, καθώς ότι κέρδισαν μέχρι σήμερα το πέτυχαν με το σπαθί τους.

Και τι έμεινε πια για να μπει ο Ολυμπιακός στην OPAP Arena για τον τελικό του Conference League; Ένα εμπόδιο, αυτό της Άστον Βίλα που είναι το φαβορί της διοργάνωσης. Αλλά ο Ολυμπιακός έχει στείλει τα τελευταία χρόνια αρκετά φαβορί στο σπίτι τους. Και έναν εξ΄ αυτών ήταν αγγλική ομάδα, η Άρσεναλ. Υπομονή, λοιπόν, χαμηλά η μπάλα και βήμα – βήμα.

Τα δύσκολα δεν αρέσουν μόνο στον Βαγγέλη Μαρινάκη και στους ποδοσφαιριστές, αλλά και στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και το έχει αποδείξει στην πράξη. Ο Βάσκος τεχνικός δεν καταλαβαίνει από έδρες, ούτε από τίποτα. Μένει πάντα πιστός στη φιλοσοφία του και στον τρόπο παιχνιδιού του. Ο Ισπανός παρέταξε επιθετικό σχήμα (και) στην Κωνσταντινούπολη και προχώρησε σε δύο αλλαγές σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, με την μία εκ των δύο αναγκαστική. Ο Ντόη και ο Ποντένσε πήραν τις θέσεις του τιμωρημένου Ρέτσου και του Μασούρα. Ο Βάσκος τεχνικός διατήρησε τον Γιόβετιτς σε ρόλο επιτελικού χαφ, αφήνοντας στον πάγκο τον Όρτα.

Ωστόσο, ο έμπειρος κόουτς δεν σκέφτηκε ούτε μία στιγμή να κάνει πίσω ή να το πάει συντηρητικά, κι ας βρέθηκε ο Ολυμπιακός νωρίς πίσω στο σκορ. Έβαλε τον Ιμπόρα για να πιέσει η πειραϊκή ομάδα και να αμυνθεί λίγο πιο ψηλά. Και όταν η μπάλα έκαιγε πέρασε στο ματς τον Μασούρα, τον Όρτα και τον Ελ Αραμπί.

Ο Ολυμπιακός κάνει όνειρα πια για τον τελικό

Ο Μεντιλίμπαρ ήθελε να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση στην κανονική διάρκεια του αγώνα (εκεί όπου έχασε σπουδαία ευκαιρία ο Μασούρας, στο 80΄) και αργότερα στην παράταση (στο δοκάρι του Ιμπόρα και στην κεφαλιά του Κάρμο, στο 103΄), δηλαδή πριν πάει το ματς στα πέναλτι. Το κυνήγησε, δεν του βγήκε, αλλά τουλάχιστον δικαιώθηκε στο τέλος με την πρόκριση.

Επίσης, αξίζουν τα εύσημα στον Μεντιλίμπαρ, τόσο για τη θεαματική μεταμόρφωση αγωνιστικά του Ολυμπιακού μέσα σε μόλις δύο μήνες, αλλά και σε ατομικό επίπεδο σε ό,τι αφορά ορισμένους ποδοσφαιριστές. Τρανταχτό παράδειγμα ο Τζολάκης, ο οποίος ήταν ανενεργός για αρκετούς μήνες και ο Ισπανός τον εμφάνισε στον αγώνα με αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και έκτοτε δεν τον έβγαλε από την ενδεκάδα. Και ο Έλληνας άσος νιώθοντας την εμπιστοσύνη του προπονητή του, τον έχει βγάλει ασπροπρόσωπο. Παρεμπιπτόντως, ο Τζολάκης άξιζε μία τέτοια βραδιά, αποκρούοντας τρία πέναλτι, διότι δεν έχει περάσει και λίγα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο Γιόβετιτς, ο οποίος είναι πολύ καλός το τελευταίο δίμηνο και αξιοποιήθηκε από τον Μεντιλίμπαρ. Όπως άλλος παίκτης υπό τις οδηγίες του Βάσκου είναι και ο Ποντένσε. Το ίδιο και ο Ιμπόρα ο οποίος κέρδισε χρόνο συμμετοχής. Γενικότερα, ο Ισπανός κόουτς κρατάει ζεστούς αρκετούς παίκτες και αυτό θα τον βοηθήσει ενόψει του υπόλοιπου της περιόδου όπου ο Ολυμπιακός έχει υποχρεώσεις σε δύο μέτωπα, στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα.

Οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν όνειρα πια για τον τελικό του Conference League και κέρδισαν το δικαίωμα γι΄ αυτό με την εικόνα και τα αποτελέσματά τους στο γήπεδο. Η Άστον Βίλα έχει το εξαπλάσιο μπάτζετ από τους κόκκινους, βρίσκεται στην πρώτη τετράδα στην Πρέμιερ Λιγκ, θέλει να βγει στο Champions League, έχει στοχεύει στην κατάκτηση του Conference League, αλλά θα πρέπει να περάσει πρώτα το εμπόδιο της πειραϊκής ομάδας. Και στον Ολυμπιακό είναι τόσο διψασμένοι που θέλουν να γράψουν και άλλες χρυσές σελίδες στην ιστορίας τους.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ