ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Αυτό είναι το προφίλ της αντιπάλου των ερυθρόλευκων στα ημιτελικά του Conference League

Aston Villa's Ollie Watkins celebrates after scoring his second goal during the English Premier League soccer match between Fulham and Aston Villa at Craven cottage stadium in London, Saturday, Feb. 17, 2024. (AP Photo/Alastair Grant)
Ο Όλι Γουότκινς πανηγυρίζει γκολ της Άστον Βίλα @2023 AP IMAGES/ALASTAIR GRANT

Το λαμπρό αστέρι του Γουότκινς, ο "Mister Europa League" και το όνειρο να γίνει ο τέταρτος πόλος της Premier League. Αυτή είναι η Άστον Βίλα, το τελευταίο εμπόδιο του Ολυμπιακού για το μεγάλο ραντεβού της 29ης Μαΐου στην "OPAP Arena".

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός στην Πόλη χάρη στον Κωνσταντή Τζολάκη και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το τελευταίο εμπόδιο που χωρίζει τους Πειραιώτες από τον μεγάλο τελικό της 29ης Μαΐου στην "OPAP Arena" ακούει στο όνομα Άστον Βίλα.

Το μεγάλο φαβορί του Conference League απέκλεισε με δυσκολία στη διαδικασία των πέναλτι τη Λιλ, δείχνοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι έχει τρωτά σημεία, τα οποία οφείλουν να εκμεταλλευτούν οι "ερυθρόλευκοι"

Το λαμπρό αστέρι του Γουότκινς, ο "Mister Europa League" και το όνειρο να γίνει ο τέταρτος πόλος της Premier League. Αυτοί είναι οι "βίλανς", που απειλούν το όνειρο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και των παικτών του.

  • Η κατάστασή της: Η Άστον Βίλα προέρχεται ίσως από το μεγαλύτερο αποτέλεσμά της στη σεζόν. Το διπλό της στο "Emirates" κόντρα στην Άρσεναλ με 2-0 ενδέχεται να έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα των Κανονιέρηδων για κατάκτηση της Premier League, ενώ από το βράδυ της Κυριακής (14/04) είναι η μόνη ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος που τους κέρδισε τόσο εντός όσο κι εκτός την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
    Την ίδια ώρα, οι τρεις πολύτιμοι βαθμοί που πήραν οι "βίλανς" στο φινάλε της αναμέτρησης σε συνδυασμό με το δύσκολο πρόγραμμα της Τότεναμ τους καθιστούν φαβορί για την κατάκτηση της 4ης θέσης και την απευθείας είσοδο στον όμιλο του Champions League της επόμενης σεζόν.
    Παράλληλα, η Άστον Βίλα έχει την 5η καλύτερη επίθεση στο αγγλικό πρωτάθλημα με 68 γκολ και την 6η καλύτερη άμυνα με 49 τέρματα παθητικό. Όσον αφορά τη φετινή της παρουσία στο Conference League μετράει δύο ήττες σε 10 αγώνες, αυτή από τη Λέγκια Βαρσοβίας με 3-2 στην Πολωνία στην πρεμιέρα των ομίλων και στη ρεβάνς με τη Λιλ στη Γαλλία. Βάσει στατιστικών πετυχαίνει περίπου δύο γκολ ανά παιχνίδι.
  • Ο σούπερ σταρ: Σε μια ομάδα με πληθώρα επιλογών και γεμάτο ρόστερ σχεδόν σε κάθε θέση, αυτός που δίχως αμφιβολία ξεχωρίζει με τη φετινή του απόδοση είναι ο Όλι Γουότκινς.
    Δεν είναι ο τυπικός σούπερ σταρ με την έννοια του μεγάλου ονόματος, αλλά ο παίκτης που έχει ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι του ειδικά με την παρουσία του Ουνάι Έμερι στον πάγκο των "βίλανς". Ο 28χρόνος επιθετικός διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και την πιο παραγωγική για παίκτη της Άστον Βίλα από την ίδρυση της Premier League (1992-93).
    Ο Άγγλος μετράει 26 γκολ και 10 ασίστ σε 45 αγώνες, όντας τρίτος σκόρερ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με 19 τέρματα πίσω μόνο από τους Έρλινγκ Χάλαντ και Κόουλ Πάλμερ των 20, ενώ βρίσκεται και στην πρώτη θέση στις τελικές πάσες που έχει μοιράσει στους συμπαίκτες του με 10.
  • Ο προπονητής: Ο άνθρωπος που αναγέννησε έναν "μαραζωμένο" σύλλογο, καθώς τα τελευταία χρόνια μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου (ιδρυτικό μέλος της αγγλικής επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ένωσης το 1888) βρισκόταν μεταξύ της Championship και του δεύτερου μισού του βαθμολογικού πίνακα της Premier League (14η θέση το 2022, 11η το 2021, 17η το 2020).
    Ο λόγος φυσικά για τον "Mister Europa League", τον Ισπανό Ουνάι Έμερι. Ο 52χρονος τεχνικός των 11 τίτλων στην καριέρα του και έχοντας οδηγήσει τη Βιγιαρεάλ σε κατάκτηση του Europa League το 2021 και στα ημιτελικά του Champions League έναν μόλις χρόνο αργότερα, αποφάσισε να αφήσει το "κίτρινο υποβρύχιο" στις αρχές της σεζόν 2022/23 για να αναλάβει τη 17η Άστον Βίλα των 12 βαθμών και των μόλις τριών νικών μετά από 12 αγωνιστικές.
    Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς με ένα σερί 14 νικών, πέντε ισοπαλιών και επτά ηττών σε 26 ματς, οδήγησε τους "βίλανς" στην 7η θέση και στην έξοδο στην Ευρώπη μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, η φετινή αγωνιστική περίοδος είναι πιο μαγική για την ομάδα του Μπέρμιγχαμ.
    Φιγουράρει στην 4η θέση της βαθμολογίας της Premier League πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ η συμμετοχή στα ημιτελικά του Conference League της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό της τίτλο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1982.
  • Το γήπεδο: Τα όνειρα της Άστον Βίλα εδώ 127 χρόνια στεγάζονται στο θρυλικό "Βίλα Παρκ", ένα από τα μακροβιότερα αγγλικά γήπεδα και το 10ο σε χωρητικότητα, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 42.640 θεατές.
    Στην πάροδο των ετών έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις και αναδιαμορφώσεις προκειμένου να είναι όσο πιο λειτουργικό και σύγχρονο γίνεται, ενώ μεταξύ άλλων έχει φιλοξενήσει αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και το Euro του 1996 που έλαβαν χώρα στην Αγγλία.
    Η έδρα των "βίλανς" βρίσκεται στην πόλη Μπέρμιγχαμ και στα άμεσα σχέδια της διοίκησης του συλλόγου είναι η επέκταση της χωρητικότητας με στόχο αυτή να φτάσει τις 50.065 θέσεις.
  • Πως παίζει: Η Άστον Βίλα ως προς τον σχηματισμό είναι μία απρόβλεπτη ομάδα, καθώς ο Ουνάι Έμερι ανάλογα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού και την τακτική προσέγγιση που θέλει να έχει το σύνολό του απέναντι στον εκάστοτε αντίπαλο επιλέγει ανάμεσα στο 4-2-3-1, το 4-4-1-1 και το 4-4-2.
    Σε κάθε περίπτωση κύριος άξονας είναι η τετράδα στην άμυνα, με τους Μάτι Κας ή Εζρί Κόνσα, Ντιέγκο Κάρλος, Πάου Τόρες, Λούκας Ντιν να τη συνθέτουν στις πλείστες των περιπτώσεων.
    Από το κέντρο και μπροστά τα πράγματα είναι πιο ρευστά, καθώς σε κάθε αγώνα θέση βασικού διεκδικούν οι Λέον Μπέιλι, Ντούγκλας Λουίζ, Τζον ΜακΓκίν, Γιούρι Τίλεμανς, Νικολό Ζανιόλο, Τζέικομπ Ράμσεϊ και η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των "βίλανς", Μούσα Ντιαμπί.
    Οι δύο σταθερές τη φετινή σεζόν για τον Ουνάι Έμερι είναι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες των 14ων ανέπαφων εστιών και ο Όλι Γουότκινς με τη συνεισφορά του σε 36 γκολ σε 45 παιχνίδια.
  • Που να χτυπήσει ο Ολυμπιακός: Η Άστον Βίλα αρέσκεται να έχει την μπάλα στην κατοχή της και να χτίζει τις επιθέσεις από τον τερματοφύλακά της, ενώ προκειμένου να έχει αριθμητικό πλεονέκτημα και να σπάει με επιτυχία το αντίπαλο πρέσινγκ, ένας εκ των δύο χαφ της "βυθίζονται" για να δώσουν επιλογή πάσας και να δημιουργήσουν τριγωνάκια με τους πλάγιους μπακ και τους κεντρικούς αμυντικούς.
    Το σωστό high press από την ομάδα του Ολυμπιακού, όπως έκανε και με τη Φενέρμπαχτσε που έκλεψε μπάλες στο πρώτο τρίτο της και δημιούργησε ευκαιρίες, είναι σημείο κλειδί για την έκβαση των ημιτελικών.
    Επίσης, με την ζώνη άμυνας της Άστον Βίλα να παρατάσσεται σε υψηλά μέτρα, πολλές φορές και κοντά στον χώρο της μεσαίας γραμμής, είναι ζωτικής σημασίας για τους "ερυθρόλευκους" να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους που θα αφήσει η ομάδα του Ουνάι Έμερι, κυρίως στην πλάτη της άμυνάς της.
  • Θέση στην κατάταξη της UEFA: Με μόλις μία χρονιά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια η Άστον Βίλα έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην 81 θέση του UEFA Club Ranking συγκεντρώνοντας 16.000 βαθμούς, την ώρα που ο Ολυμπιακός είναι 48ος με 40.000.
  • Αξία ρόστερ βάσει Transfermarkt: 646.200.000 ευρώ
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ