ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το "my way" του Ολυμπιακού κι ο θρίαμβος του ελληνικού μπάσκετ

Το "my way" του Ολυμπιακού κι ο θρίαμβος του ελληνικού μπάσκετ
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός που πήγε κόντρα στη λογική για να αλλάξει επίπεδο και οι ελληνικές ομάδες που πανηγυρίζουν θριάμβους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Προμηθέας, Περιστέρι, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ έχουν κάνει όλοι βήματα προς τα εμπρός. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Όπως σε κάθε έναρξη σεζόν, έτσι και φέτος, η πιο δημοφιλής ερώτηση που έγινε προς τους ανθρώπους του Ολυμπιακού ήταν η εξής: Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ομάδα; Η διαφορά ήταν ότι ο οργανισμός προερχόταν από μία χρονιά στην οποία τα πήγε περίφημα, επέστρεψε στην ελίτ και έχασε για ένα σουτ τη συμμετοχή του στον τελικό της EuroLeague, οπότε οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες.

Στον Πειραιά η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Ως στόχος τέθηκε η οκτάδα της EuroLeague με φόντο το Final Four και οι τρεις τίτλοι στην Ελλάδα. Το Super Cup το οποίο κατακτήθηκε ήδη, το Κύπελλο και το πρωτάθλημα. Δεν έχει περάσει καιρός από τις πρώτες δηλώσεις και από τη media day και οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη ενθουσιάσει τον κόσμο τους. Μετρούν επτά νίκες σε επτά αγώνες, "πάτησαν" Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στα σπίτια τους και το σημαντικότερο όλων είναι πως το έκαναν με τον δικό τους τρόπο, ακόμη και κόντρα στη λογική. Ή τέλος πάντων, κόντρα σε αυτό που εμείς θεωρούμε "λογικό".

Ναι, στα δικά μας μάτια ήταν παράλογο να επιτεθεί κάποιος κατά μέτωπο στον Έντι Ταβάρες. Και όμως, το βράδυ της Τετάρτης (19/10) ο Ολυμπιακός το έκανε. Και το έκανε μαγικά, δείχνοντας πως πλέον δεν προσαρμόζεται, αλλά χτυπάει τους αντιπάλους του με τρόπους που εκείνοι δεν περιμένουν.

Ο Ταβάρες, ο άνθρωπος που πολλοί αποκάλεσαν "cheat" την τελευταία τριετία, είναι το απόλυτο σκιάχτρο της EuroLeague. Στο NBA δεν τα κατάφερε, στα μέρη μας όμως, χωρίς τα αμυντικά τρία δευτερόλεπτα, στέκεται στην καρδιά της ρακέτας και απλώς τρομάζει τους πάντες. Ψηλούς και κοντούς. Οι σέντερ τον αποφεύγουν, οι κοντοί δεν φτάνουν μέχρι το τέλος της διαδρομής, αυτή όμως ήταν μια μεγάλη πρόκληση που ο Ολυμπιακός ήθελε να αντιμετωπίσει. Για να καταρρίψει τα στερεότυπα. Για να στείλει ένα μήνυμα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μουστάφα Φαλ επιτέθηκε από νωρίς στον Ταβάρες και με... μπούλινγκ απέναντί του έβαλε το πρώτο καλάθι. Ο Τζόελ Μπόλομποϊ δεν τον φοβήθηκε. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν εξωφρενικά επιθετικός απέναντί του, πήγαινε με ορμή, με μανία, με αποφασιστικότητα στο drive και σκόραρε και κέρδιζε φάουλ και έδινε ενέργεια στους συμπαίκτες του. Οι κοντοί τον ζάλισαν, ο Σλούκας τον ανάγκασε να κάνει κύκλους, ο Γουόκαπ τον είδε να μένει μέσα και έβαλε τα σουτ από τα 4 μέτρα.

Ο Ολυμπιακός πήγε στη Μαδρίτη για να νικήσει. Και εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα επιμείνει στο περιφερειακό σουτ, εκτέλεσε 46 δίποντα (έβαλε τα 29!) και 21 τρίποντα. Πήρε τη μάχη του ριμπάουντ (35-43) και αποχώρησε από το Wizink Center θριαμβευτής. Ο Μπαρτζώκας δεν είχε τον Κώστα Παπανικολάου στη διάθεσή του και δεν θα τον έχει ούτε στη Βιτόρια, είδε τον Τσους Ματέο να ξεκινάει με τον Χεζόνια (2μ.06) στο δύο, με τον Ντεκ (1μ.98) στο τρία και με τον Γιαμπουσέλε (2μ.04) στο τέσσερα, επέμεινε στο δικό του σχήμα με τον Κάναν δίπλα στον ΜακΚίσικ και νίκησε.

Για τον Σάσα Βεζένκοβ, τι να πει κάποιος. Τα λόγια είναι φτωχά για να δείξουν το μεγαλείο αυτού του αθλητή που έχει 22 πόντους (64% στο δίποντο, 47% στο τρίποντο, 82% στις βολές), 11.3 ριμπάουντ και 28.7 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 32 λεπτά. Οι αριθμοί του είναι βγαλμένοι από όνειρο, η αυτοπεποίθησή του τρυπάει το ταβάνι, το μπάσκετ που παίζει το έχουμε δει από ελάχιστους και προς το παρόν τουλάχιστον, ο Βεζένκοβ δικαιώνεται για την επιλογή του να μείνει για έναν ακόμη χρόνο στην Ευρώπη ώστε με διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με πέρυσι, να ετοιμαστεί ακόμη καλύτερα για το όνειρό του.

Παίζουν κι άλλοι μπάσκετ και καλό μάλιστα

Από τον Ολυμπιακό, το περιμέναμε. Ομάδα με κορμό, με καλή χημεία, με καλούς χαρακτήρες, με προπονητή που εξελίσσεται στον κορυφαίο της Ευρώπης, ομάδα που παίζει μπάσκετ υψηλού επιπέδου και κερδίζει παντού. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν πως θα δούμε καλό μπάσκετ και από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Κι αν ο Παναθηναϊκός ψάχνει και ψάχνεται, ο Προμηθέας, το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχουν κάνει όλοι βήματα προς τα εμπρός.

Ο Προμηθέας έφτιαξε ρόστερ για να πρωταγωνιστήσει. Πήρε τον πρώτο σκόρερ της περσινής Α1 (Άντονι Κάουαν), πήρε τον ηγέτη του Λαυρίου (Βασίλη Μουράτο), πήρε έναν πολύπειρο περιφερειακό (Τρέβις Σίμπσον), παίκτη από το NBA (Αρνόλντας Κουλμπόκα, 14.5 πόντοι, 9.5 ριμπάουντ στα πρώτα δύο ματς), έναν σούπερ σκόρερ επιπέδου EuroLeague με το 1/10 του κασέ του (Τζο Γιανγκ) και έναν Ευρωλιγκάτο (Νέμανια Ντάνγκουμπιτς) ενώ έχει και τους Γκίκα - Κακλαμανάκη στον άσο και στο πέντε. Οι Πατρινοί νίκησαν στο Τρέντο στην πρεμιέρα και χθες βράδυ επικράτησαν και της Γκραν Κανάρια, ομάδας που έχει ρεκόρ 3-1 στη Liga Endesa, με τον Τζο Γιανγκ να βάζει 34 πόντους από 18 σουτ!

Το Περιστέρι επένδυσε σε Φρανσίσκο, Ντένμον, Κασελάκη, Μπίλαν, κράτησε τον Μωραΐτη, πήρε τους ρολίστες Πουλιανίτη, Τζούστον, Ντέιβις, συνέτριψε στην πρεμιέρα του Basketball Champions League τη Μπνέι Ερτζελίγια και πριν από δύο βράδια κατάπιε την πρωτοπόρο και αήττητη (4-0) στη Liga Endesa Τενερίφη του Μαρσελίνιο Χουέρτας, του Σάσου Σαλίν, του Γκιόργκι Σερμαντίνι και των Αμπρομάιτις, Ντιανιέ, Σάστρε, Κουκ, Ντόρνεκαμπ. Με υπέροχο μπάσκετ, θεαματικό.

Ο ΠΑΟΚ έζησε μια σεζόν που λίγο έλειψε να τον διαλύσει, αλλά στάθηκε στα πόδια του και άλλαξε φιλοσοφία. Ο Λυκογιάννης πήγε από παίκτες σαν τον Μάντζαρη και τον Γιάνκοβιτς και από βετεράνους Αμερικανούς στον σούπερ σκόρερ Γιανίκ Φράνκε, στους νεαρούς Τζέιλεν Χαντς, Τάιλερ Πόλι, Ζάκιους Ντάρκο-Κέλι, κράτησε τον καταπληκτικό Νέιτ Ρένφρο και επέλεξε Έλληνες (Τσιακμάς, Σλαφτσάκης, Καμπερίδης, Σαλούστρος, Χρηστίδης) για συγκεκριμένους ρόλους. Το 88-68 επί της έμπειρης Σάσαρι έκανε θόρυβο, το 53-25 του β' μέρους ενθουσίασε κι ο Δικέφαλος συνεχίζει να πείθει ότι φέτος φτιάχνει κάτι πολύ αξιόλογο.

Την ΑΕΚ, τέλος, την είδαμε να χάνει στις λεπτομέρειες στην Καρσίγιακα, την είδαμε και την απολαύσαμε στο διπλό επί της Ρέτζο Εμίλια. Την είδαμε φυσικά και απέναντι σε Καρδίτσα και Απόλλωνα Πάτρας, έχει εμπειρία, ταλέντο, πολλούς σκόρερ και δείχνει και αυτή πως είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Ο Τιμ Φρεζίερ είναι παίκτης ανώτερου επιπέδου, γύρω του υπάρχουν αθλητές που ξέρουν τον ρόλο τους και ο οργανισμός δείχνει να πατάει καλύτερα στα πόδια του. Αν ο κόσμος υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, αν το κλειστό των Άνω Λιοσίων προσελκύσει περισσότερους οπαδούς, τότε η ΑΕΚ θα πάρει μεγάλα αποτελέσματα.

Τη διαφορά την κάνουν οι ξένοι

Έγινε πολλή συζήτηση για τις έξι ή τις επτά, για τις 6+1 θέσεις των ξένων. Οι Έλληνες διαμαρτύρονται, όμως η πραγματικότητα είναι μία και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τη διαφορά την κάνουν οι ξένοι, αρκεί οι ομάδες να επενδύουν πραγματικά σε καλούς μπασκετμπολίστες, σε αθλητές με κίνητρο και με διάθεση το καλοκαίρι του 2023 να ανέβουν ακόμη ένα επίπεδο.

Η ΑΕΚ έφερε παίκτη από το NBA (Φρεζίερ), παίκτη από τη EuroLeague (Στρέλνιεκς), παίκτη από το EuroBasket (Μάντσεν) και καλούς Αμερικανούς.

Ο Άρης βρήκε κι άλλα λαβάκια, τον Νότεϊ και τον Γκούντγουιν. Η Καρδίτσα επένδυσε σε ψηλό που πέρασε από τους Μιλγουόκι Μπακς (Τζαβίν ΝτεΛόριε), το Λαύριο θα αναδείξει τον Σέιβιον Φλαγκ και τον Αρ Τζέι Κόουλ, στον ΠΑΟΚ τρίβουν τα χέρια τους για τον Τζέιλεν Χαντς, τον Γιανίκ Φράνκε, τον Ζάκιους Ντάρκο-Κέλι, τον Νέιτ Ρένφρο και τους Ράιλι - Πόλι.

Το Περιστέρι κι ο Προμηθέας έκαναν υπερβάσεις υπερβάσεων. Και μέχρι στιγμής, είναι όλοι ευχαριστημένοι, χαρούμενοι, αισιόδοξοι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ EUROCUP BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ