EUROLEAGUE

Οι καιροί άλλαξαν, μαζί τους άλλαξε κι ο Ολυμπιακός

Οι καιροί άλλαξαν, μαζί τους άλλαξε κι ο Ολυμπιακός
INTIME

Σκορ δεν υπάρχουν στο μυαλό των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Υπάρχει η επόμενη προπόνηση και ο επόμενος αγώνας. Και οι Πειραιώτες θέλουν να μπουν απόψε στην πτήση της επιστροφής στην Ελλάδα με το 2-0 στα playoffs της EuroLeague. Ο Χάρης Σταύρου γράφει από τη Βαρκελώνη και μεταφέρει το κλίμα πριν από το μεγάλο ματς του Παλάου Μπλαουγκράνα.

Κάθε ομάδα έχει τη δική της φιλοσοφία. Και κάθε οργανισμός τραβάει τη δική του πορεία. Συνήθως την χαράζει πριν από την έναρξη της σεζόν, κάποιες φορές την τροποποιεί στη διάρκεια της περιόδου και κάποιες άλλες απλώς πηγαίνει με το ρεύμα. Ο Ολυμπιακός σίγουρα δεν κάνει το τελευταίο. Από την ημέρα που ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στο λιμάνι, οι Πειραιώτες έχουν μία πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία και δεν την αλλάζουν.

Η νίκη στο Game 1 της σειράς με τη Μπαρτσελόνα επιτεύχθηκε με 5/17 τρίποντα, με 19 λάθη, με εννέα άστοχες βολές, με τον Κώστα Παπανικολάου στην Αθήνα και με τον Τόμας Γουόκαπ φανερά ανέτοιμο.

Αποτέλεσμα στο Παλάου Μπλαουγκράνα είχαν πάρει μόλις δύο ομάδες φέτος, ο Ολυμπιακός ήταν ο τρίτος που χαμογέλασε σε 18 αγώνες, όμως για να γίνει η δουλειά, χρειάζονται άλλες δύο νίκες. Το γεγομνός ότι οι Πειραιώτες θα έχουν τέσσερις ευκαιρίες είναι σημαντικό, όμως οι καιροί άλλαξαν και μαζί άλλαξε κι ο δικός τους τρόπος σκέψης σε σειρές όπως αυτή με τους Καταλανούς.

Το δημοσιογραφικό -και παρωχημένο- κλισέ πως ένα μπρέικ πρέπει να ευχαριστεί μία ελίτ ομάδα της Ευρώπης, είναι κάτι που δεν υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Από τη στιγμή της επιστροφής του, ο Μπαρτζώκας έλεγε πως στόχος ήταν η επόμενη προπόνηση, ούτε καν ο επόμενος αγώνας και με αυτή τη μενταλιτέ συνεχίζουν να πορεύονται οι ερυθρόλευκοι.

Το γεγονός ότι έκαναν το 1-0 και πήραν το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα, δεν σημαίνει ότι θα μπουν απόψε στο Παλάου Μπλαουγκράνα χαλαροί. Δεν θα σκεφτούν πως είναι το φαβορί στη σειρά. Θα έχουν το μαχαίρι στα δόντια και στόχο το 2-0 που θα τους σπρώξει ακόμη περισσότερο προς το Βερολίνο. Μιλάς με τους ανθρώπους της ομάδας και είναι εύκολο να καταλάβεις ότι στο μυαλό τους δεν βρίσκεται το 3-0, το 3-1 ή το 3-2, αλλά ο στόχος της νίκης σε κάθε αγώνα.

Η ατάκα "δεν είμαστε εκδρομικός σύλλογος για να είμαστε ευχαριστημένοι με το ταξίδι", ήταν μία απο τις πιο ενδιαφέρουσες από τις δεκάδες που έχει προσφέρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Και δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τι συμβαίνει στο μυαλό του, αλλά και στο μυαλό όλων στον οργανισμό.

Στον Ολυμπιακό δεν αισθάνονται ότι πέτυχαν κάτι σπουδαίο το βράδυ της Τετάρτης. Θα πανηγυρίσουν όταν επιτευχθεί ο στόχος της πρόκρισης στο Final Four. Προς το παρόν προετοιμάζονται για μία ακόμη πιο σκληρή μάχη, σε μία έδρα που δεν τρομάζει, αλλά ηλεκτρίζει, κουφαίνει, πιέζει τον αντίπαλο.

Με τον Φιλίπ Πετρούσεβ εκτός μάχης (στη χειρότερη) ή ανέτοιμο (στην καλύτερη) μετά απο την άτσαλη πτώση που τον τραυμάτισε στο γόνατο, ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει έναν νέο ήρωα.

Ο Λουκ Σίκμα, αυτός ο παροπλισμένος ψηλός που έχει στηριχθεί στον απόλυτο βαθμό από τον προπονητή του, βοήθησε στο πρώτο παιχνίδι. Απόψε θα πρέπει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Και την ίδια στιγμή, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο Άλεκ Πίτερς. Φυσικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε και δύο σέντερ στην ίδια πεντάδα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει τρομερή πίεση και θα παίξει με την πλάτη στον τοίχο.

Η Μπαρτσελόνα είναι και ψηλή, είναι και σκληρή/δυναμική. Απεναντι στον Ολυμπιακό, όμως, δεν αρκεί ο δυναμισμός. Οι Πειραιώτες είναι πιθανότατα το πιο σκληρό καρύδι της EuroLeague, είναι η ομάδα που πηγαίνει στις λιγότερες κατοχές, είναι ένα "κουνούπι" που επιβιώνει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Το έχει κάνει πολλάκις τις τελευταίες εβδομάδες, έχει πανηγυρίσει μαζεμένες εκτός έδρας νίκες, έχει πάθει ανοσία στις καυτές ατμόσφαιρες και θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα με το σκορ στο 2-0.

Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι να μπει καλά στο ματς και να δώσει το δικό του τέμπο όταν οι Καταλανοί θα πατήσουν το γκάζι. Τα ματσαρίσματα του Γουόκαπ με τον Λαπροβίτολα, του Φαλ με τον Βέσελι και του Γουίλιαμς-Γκος με τον Ρούμπιο θα παίξουν σημαντικό ρόλο και την ώρα που ο Μπαρτζώκας θα πρέπει να καλύψει τις απουσίες των Παπανικολάου - Πετρούσεβ, ο Γκριμάου θα πρέπει να βρει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που προέκυψαν από το Game 1.

Η αποστολή θα αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη αμέσως μετά από το φινάλε της αναμέτρησης και θα φτάσει στην Ελλάδα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ακόμη πάντως κι αν έχει κάνει το 2-0, δεν θα πετάει στα σύννεφα, διότι έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις χωρίς ακραίο ενθουσιασμό, χωρίς ακραία απογοήτευση.

Η φιλοσοφία του Ολυμπιακού προσεγγίζει κατά κάποιον τρόπο τη φιλοσοφία ομάδων του NBA που ξεχνούν τι έγινε απόψε και κοιτάζουν πώς θα βελτιωθούν αύριο, οπότε όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η δουλειά θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Κι αν ψάχνετε για έναν νέο ήρωα, στην περίπτωση που ο Πετρούσεβ μείνει πράγματι εκτός δωδεκάδας, μη σας κάνει εντύπωση αν δείτε Ράιτ και Μιλουτίνοβ να παίρνουν περισσότερα λεπτά χωρίς να μειωθούν εκείνα των Πίτερς - Σίκμα - Φαλ.

Ωραία μάχη έρχεται απόψε, μετά από ένα συγκλονιστικό πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη. Εδώ που οι Πειραιώτες έχουν λίγους, αλλά ενθουσιώδεις φίλους τους, εδώ που ο κόσμος παραδέχεται ότι ο Ολυμπιακός ήταν το χειρότερο δυνατό ματσάρισμα για την ομάδα του στο δρόμο προς το Βερολίνο. Εδώ που οι Πειραιώτες δεν θέλουν να γυρίσουν για πέμπτο παιχνίδι.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ