EUROLEAGUE

Ο Παπαγιάννης δεν είναι πια ταλέντο

Ο Γιώργος Παπαγιάννης σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές
Ο Γιώργος Παπαγιάννης σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές EUROKINISSI

Εννέα χρόνια μετά από το ντεμπούτο του σε επίπεδο ανδρών, ο Γιώργος Παπαγιάννης δείχνει -επιτέλους- με συνέπεια τι μπορεί να κάνει. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον 23χρονο σέντερ του Παναθηναϊκού και θυμάται μια ιστορία από το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ (PHOTOS).

Λένε πως όποιος αγαπάει παιδεύει. Πόσο ευχάριστο είναι να παιδεύεις αυτόν που αγαπάς και πόσο καλύτερο είναι να έχεις απαιτήσεις χωρίς να γίνεσαι καταπιεστικός; Ρητορικά ερωτήματα, ταιριάζουν γάντι όμως στην περίπτωση του Γιώργου Παπαγιάννη που στα 23 του έχει κριθεί με την αυστηρότητα που λίγοι έχουν κριθεί στο παρελθόν, αλλά με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά εκείνον.

Με μπόι που οι Αμερικανοί έδιναν στα 216 εκατοστά, η Wikipedia κι ο ΕΣΑΚΕ στα 218 και η EuroLeague στα 220, το ύψος του Big Papa δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό του που μπερδεύει τους φίλους του Παναθηναϊκού, τους ανθρώπους της ίδιας του της ομάδας, τους fans του αθλητισμού, κάθε πεποίθησης και "απόχρωσης".

Για όσα έγιναν στο χθεσινό ματς των πράσινων με την Αναντολού Εφές διαβάσατε την ανάλυση του Αλέξανδρου Τρίγκα. Η απουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς παραήταν σοβαρή για να καλυφθεί εκ των έσω, οι πράσινοι έκαναν την προσπάθειά τους, ίσως κι να ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, στο τέλος της βραδιάς όμως έχασαν από έναν παίκτη που οργίασε στην επίθεση, έναν καμικάζι που άλλαξε τον ρυθμό στην άμυνα και ένα ροτέισον επτά παικτών στο οποίο ο Κρις Σίνγκλετον είχε ΜΗΔΕΝ στο σκοράρισμα σε 36 λεπτά κι ο Κρούνο Σιμόν 12 πόντους από 10 σουτ σε μια κακή εμφάνιση για τα φετινά του δεδομένα. Ο Σέιν Λάρκιν δεν ήταν στο παρκέ, ο βασικός σέντερ (Μπράιαντ Ντάνστον) απουσίαζε εξαιτίας τραυματισμού στο μάτι από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, ο έκτος παίκτης που εν τη απουσία του Λάρκιν γίνεται ο τρίτος πόλος στην επίθεση (Ροντρίγκ Μπομπουά) αποχώρησε στο πρώτο λεπτό από την ακούσια αγκωνιά του Μάρκους Φόστερ, η ευκαιρία ήταν εκεί, όμως οι πράσινοι δεν την άρπαξαν.

Ίσως να είναι αυτό το ταβάνι του φετινού Παναθηναϊκού. Η λογική λέει πως το 2-5 δεν είναι αντιπροσωπευτικό της δυναμικής αυτού του ρόστερ, με τον Μακ στον άσο και με τον Νέντοβιτς υγιή η ομάδα θα έχει περισσότερη ποιότητα απ' όση είχε μέχρι σήμερα, μόνο με ένα μικρό θαύμα όμως θα διεκδικήσει θέση στην οκτάδα κι αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε, αλλά κάτι που βλέπαμε πριν από την έναρξη της σεζόν.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ...

Το σημαντικό για τον φετινό Παναθηναϊκό είναι να επιβιώσει στη δυσκολότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του. Να αντέξει στις ήττες, να δουλέψει χωρίς γκρίνιες, να κάνει μικρά βήματα και να μην ψάχνει άλματα, να είναι συνεπής, μαχητικός, φιλόδοξος.

Θα έρθουν δύσκολες νύχτες, σαν αυτή που έζησε η Φενέρμπαχτσε στη Βαρκελώνη, θα γίνουν κάποιες μεγάλες νίκες, όμως ο κόσμος ξέρει ποια είναι η κατάσταση, καταλαβαίνει τις δυσκολίες και δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Στον σύχρονο πρωταθλητισμό δεν υπάρχει αποτέλεσμα-ντροπή, η Μπαρτσελόνα έφαγε οκτώ στο Μόναχο, η Λίβερπουλ έφαγε επτά από την Άστον Βίλα, η πρωτοπόρος Ζάλγκιρις έφαγε τριαντάρα στο Τελ Αβίβ. Στο τέλος της σεζόν, η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού θα είναι να έχουν καθιερωθεί τα δικά του παιδιά στην elite, ο Ντίνος Μήτογλου δηλαδή και κυρίως ο Γιώργος Παπαγιάννης, για να επιστρέψουμε εκεί απ' όπου αρχίσαμε.

Η χθεσινή εμφάνιση του 23χρονου σέντερ, είναι ό,τι ονειρευόμαστε για εκείνον.

16 πόντοι (ρεκόρ καριέρας) από 6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/3 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 μπλοκ, 2 κερδισμένα φάουλ, 22 ranking σε 22 λεπτά. Λαμπρά!

Όπως είχε πει μια ψυχή στο πρόσφατο παρελθόν, περήφανος δεν μπορείς να δηλώνεις για την πρόοδο κάποιου που δεν έχεις βοηθήσει και η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να αισθανθεί περήφανος για το φορμάρισμα του Παπαγιάννη το τελευταίο διάστημα πέρα από τον ίδιο και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του. Εκείνος δουλεύει, εκείνος ανταμείβεται, εκείνος έχει βάλει ψηλά τον πήχη και εκείνος κρίνεται για την εικόνα του, είτε είναι αποκαρδιωτική, είτε είναι σαρωτική.

Δεν μας έχει συνηθίσει σε μια μέση κατάσταση ο Big Papa, ας είμαστε όμως ρεαλιστές.

ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ

Γιατί πρέπει να θεωρείται "ανερχόμενο ταλέντο" ο Παπαγιάννης, όταν έχει κάνει το ντεμπούτο του σε ανδρικό επίπεδο πριν από ΕΝΝΕΑ χρόνια; Στις 5 Ιανουαρίου του 2012 έπαιξε με το Περιστέρι στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον Παναθηναϊκό του Τσαρτσαρή, του Μπατίστ, του Μάριτς και του Βουγιούκα. Τρεις μήνες αργότερα αντιμετώπισε τους πράσινους στην έδρα του και είχε τρεις πόντους και τρία ριμπάουντ σε 8 λεπτά.

Η πρώτη εμφάνιση του Γιώργου Παπαγιάννη με την ανδρική ομάδα του Περιστερίου, τον Οκτώβριο του 2011 σε εκτός έδρας φιλικό με το Μαρούσι

Όσο πιο αργή κι αν είναι η εξέλιξη των ψηλών, ο Παπαγιάννης δεν μπορεί πια να θεωρείται ούτε prospect, ούτε project, ούτε rising star. Μιλάμε για έναν παίκτη που έγινε draft στο νούμερο 13 το 2016, έμεινε δύο σεζόν στις ΗΠΑ μεταξύ NBA (4.1 πόντοι, 3.2 ριμπάουντ ανά 12.2 λεπτά συμμετοχής σε 39 συμμετοχές) και G-League, δεν κέρδισε τη θέση του στους Σακραμέντο Κινγκς, δεν έπεισε τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και γύρισε στην Ελλάδα για να πατήσει το restart. Ο Παπαγιάννης είναι ο 20χρονος που έγραψε 14 πόντους και 11 ριμπάουντ σε εκτός έδρας ματς με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, ο 20χρονος που διέλυσε τον Γιόνας Βαλαντσιούνας στο Ελλάδα - Λιθουανία του EuroBasket 2017, ο επόμενος μεγάλος σέντερ του Παναθηναϊκού και της Εθνικής, όμως θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει η κολώνα και των δύο.

Η κριτική προς τον Big Papa είναι συχνά από αυστηρή έως άδικη. Σίγουρα δεν θα του είναι ευχάριστο να διαβάζει όσα γράφονται για εκείνον, πρέπει ωστόσο να καταλάβει ότι για να ασχολείται ο κόσμος τόσο συχνά, τόσο πολύ και τόσο έντονα μαζί του, είναι κάτι που εκείνος έχει προκαλέσει με το ταλέντο και τις δυνατότητές του.

ΒΑΖΕΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Το καλοκαίρι που πέρασε η φωτογραφία που δημοσίευσε ο ατζέντης του και τον έδειχνε πιο "στεγνό" από ποτέ, έγινε viral. Ο Παπαγιάννης δούλεψε, βέβαια έπρεπε να έχει δουλέψει με την ίδια ένταση αρκετά χρόνια πριν, το έκανε έστω και τώρα, ωρίμασε και πλέον καταλαβαίνει ότι διαθέτει ένα σπάνιο πακέτο που δεν συναντά κανείς στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι ταχύς, είναι μακρύς, διαβάζει καλά το παιχνίδι, αμύνεται καλά στον αέρα, τελειώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη. Έχασε αρκετό καιρό, τώρα επιτέλους δείχνει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Και ναι, στα 23 του δεν μπορεί να θεωρείται ταλέντο, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν έτοιμος παίκτης, πέρασαν εννέα χρόνια από το ντεμπούτο του στην Α1, αντιμετώπισε τον Γιασικεβίτσιους, τον Μάριτς, τον Μπατίστ, τον Σάτο και τον... Πατ Καλάθη, για τόσο παλιά μιλάμε!

Η χθεσινή του εμφάνιση δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ελπιδοφόρα. Πρέπει να γίνει η αρχή της κυριαρχίας του. Η φετινή σεζόν, οι συγκυρίες και η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Παναθηναϊκό, του έδωσαν μια απίθανη ευκαιρία για να λάμψει.

Όταν ο Αργύρης Πεδουλάκης τον συνάντησε το 2018 στο All-Star Game της Θεσσαλονίκης, τον ρώτησε με αυστηρό ύφος "γιατί ρε μ@λ@κ@ δεν δουλεύεις;;;". Εκείνος τον έριξε στα βαθιά πριν από εννέα χρόνια, εκείνος τον ήξερε όσο κανείς, εκείνος θα χάρηκε βλέποντάς τον χθες να σκοράρει με εκπληκτικό footwork, να βάζει σουτ από τα εξίμιση μέτρα, να ευστοχεί και στο πρώτο τρίποντο της καριέρας του. Με εξαιρετική μηχανική και με αυτοπεποίθηση εκτέλεσε, δείχνοντας ότι μπορεί να εξελίξει και αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του. Προφανώς δεν περιμένει κανείς από τον Παπαγιάννη να τα βάζει όπως ο Γιόκιτς, φαίνεται όμως ότι έχει το σουτάκι.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ

Το σημαντικό για τον Παπαγιάννη είναι να αλλάξει τσιπάκι στο μυαλό του και να καταλάβει πως η κριτική, όσο υπερβολική και άδικη κι αν είναι μερικές φορές, είναι για καλό του, γίνεται επειδή αυτός δημιούργησε... hype γύρω του. Δεν υπάρχουν πολλοί 23χρονοι δεινόσαυροι στα ευρωπαϊκά παρκέ με αυτό το πακέτο. Υπάρχει εκείνος κι ο Άντε Ζίζιτς που είναι μερικούς μήνες μεγαλύτερος, οκτώ πόντους κοντύτερος και μετά από μια τριετία στο ΝΒΑ γύρισε κι αυτός στην Ευρώπη για να πρωταγωνιστήσει.

"Νιώθω πάρα πολύ καλά, έχω δουλέψει πολύ, έχω κάνει τρομερή προπόνηση και ακόμη συνεχίζω. Προσπαθώ μέσα από την άμυνα να βοηθώ την ομάδα, τεράστιο κομμάτι είναι η άμυνα στο πικ-εν-ρολ και προσπαθώ να έχω αυτοπεποίθηση" είπε πριν από μερικές ημέρες, εκπέμπτοντας διαφορετικά vibes, έμοιαζε πιο ισορροπημένος, είναι φανερό αυτό και στο παιχνίδι του, το καταλαβαίνεις από... χιλιόμετρα ότι νιώθει πιο ελαφρύς, πιο ταχύς, πιο σίγουρος για τον εαυτό του και πιθανότατα λιγότερο τεμπέλης.

Δεν είμαι σίγουρος αν η λέξη "τεμπέλης" είναι ακριβοδίκαιη, δεν θα ξεχάσω όμως το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου του 2016 στο Μιλγουόκι. Έτυχε να βρίσκομαι στο γήπεδο των Μπακς, στάση σε οδοιπορικό 14 ημερών και 26.000 χιλιομέτρων σε εννέα πόλεις των ΗΠΑ, για τον αγώνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Κινγκς. Με την G-League να μην έχει ξεκινήσει, η ομάδα του Σακραμέντο είχε μαζί της σε περιοδεία πέντε αγώνων στην Ανατολική Περιφέρεια (Ατλάντα, Μαϊάμι, Ορλάντο, Μιλγουόκι, Τορόντο) τον rookie τότε Παπαγιάννη που ήταν inactive στα έξι πρώτα παιχνίδια της σεζόν.

Οι Θεοί του Μπάσκετμπολ ήταν εκείνο το βράδυ μαζί μου.

Ο προπονητής Ντέιβ Γιέργκερ έβαλε στην active list τον Παπαγιάννη και με το ματς να έχει κριθεί από νωρίς (90-63 σκορ τρίτης περιόδου), έδωσε στον Big Papa την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του. Σε έξι λεπτά εκείνος σκόραρε με κάρφωμα, πήρε ένα ριμπάουντ, έτρεξε αρκετές φορές πάνω-κάτω στο παρκέ του BMO Harris Bradley Center χωρίς να ακουμπήσει την μπάλα και μετά από το τέλος του αγώνα χαμογελούσε στα αποδυτήρια, αλλά δεν έδειχνε πραγματικά χαρούμενος. Ξέρω πως καταπατώ τους άγραφους κανόνες, έχουν περάσει χρόνια όμως και το κεφάλαιο ΝΒΑ έχει κλείσει για εκείνον, τουλάχιστον προς το παρόν. Με είχε παραξενέψει μια ατάκα του και όντως δεν είχα νιώσει ότι το απολάμβανε, ο Κώστας Κουφός μου είχε πει ότι "ο Γιώργος έχει ταλέντο, αλλά πρέπει να το καταλάβει, να δουλέψει και να κάνει υπομονή".

Το πρώτο καλάθι του Παπαγιάννη, στο ντεμπούτο του στο ΝΒΑ. Δείτε την αντίδραση του Αντετοκούνμπο, που πανηγύρισε στον πάγκο των Μπακς!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινγκς τον αποδέσμευσαν μετά από ενάμιση χρόνο πληρώνοντάς του όλο το ποσό που προέβλεπε το τριετές ρούκι συμβόλαιό του. Δεν είναι τυχαίο ότι σταμάτησαν να υποστηρίζουν επιλογή λοταρίας και μάλιστα σέντερ που είναι δεδομένο ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξελιχθεί. Ό,τι κι αν έγινε στο Σακραμέντο, ό,τι κι αν έγινε στον Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια, όποιο λάθος έκανε ο Παπαγιάννης και όσες φορές κι αν αδικήθηκε (ΑΝ αδικήθηκε), είναι κομμάτι του παρελθόντος. Η ζωή συνεχίζεται κι ο Big Papa αρχίζει να ξύνει το ταβάνι του, χωρίς να έχει δίπλα του έναν "Καλάθη", αλλά μια ομάδα μαχητική και ένα περιβάλλον στο οποίο έχει άπλετο χώρο για να λάμψει και να καθιερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Για την ιστορία, στους τελευταίους πέντε αγώνες απέναντι στη Λάρισα, τον ΠΑΟΚ, τη Φενέρμπαχτσε, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Αναντολού Εφές (όλους στο ΟΑΚΑ) ο Παπαγιάννης έχει 66 πόντους (13.2 μέσο όρο) από 28/40 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 7/10 βολές, 31 ριμπάουντ (6.2 μέσο όρο) και 95 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης (19 μέσο όρο) σε 110 λεπτά συμμετοχής (22 μέσο όρο).

Ο Γιώργος Παπαγιάννης τη στιγμή που βγήκε για προθέρμανση στο Μιλγουόκι

Ο Παπαγιάννης δεν είναι πια ταλέντο

Στιγμές πριν από το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ, στο ματς Μπακς - Κινγκς

Ο Παπαγιάννης δεν είναι πια ταλέντο

Με τους Κώστα Κουφό, Γιώργο Παπαγιάννη, Τάι Λόσον μετά από τον αγώνα

Ο Παπαγιάννης δεν είναι πια ταλέντο
TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ NBA ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ