EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός του 2024 χτίστηκε για σειρές σαν αυτή με τη Μπαρτσελόνα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Παπανικολάου έμεινε στην Ελλάδα, όμως ο Ολυμπιακός έχει χτιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει οποιαδήποτε απουσία. Ο Χάρης Σταύρου γράφει από τη Βαρκελώνη, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σειράς των playoffs της EuroLeague.

Στο φινάλε της περσινής σεζόν, αν έπιανες τους παίκτες, τους προπονητές, τους ανθρώπους του Ολυμπιακού από τη μύτη, θα έσκαγαν. Ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε η EuroLeague, δεν ήταν απλά επώδυνος, ήταν αβάσταχτος.

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Χάρης Σταύρου

Ακολούθησε η αποχώρηση του MVP της διοργάνωσης και ένα χτίσιμο διαφορετικό από τα προηγούμενα. Με πινελιές μεν, αλλά για ένα λίγο διαφορετικού στιλ μπάσκετ. Με λιγότερες κατοχές, με ακόμη περισσότερη κυκλοφορία της μπάλας, χωρίς point of emphasis στην επίθεση. Χωρίς έναν παίκτη σαν τον Σάσα Βεζένκοβ που ξεκινούσε με 20άρα από τα αποδυτήρια, αλλά με πολλά παιδιά και στην περιφέρεια και στη ρακέτα, που έχουν την ικανότητα να κρίνουν αγώνες.

Ο Γουόκαπ και ο Φαλ. Ο Γουίλιαμς-Γκος και ο Πίτερς. Ο Λαρεντζάκης κι ο ΜακΚίσικ. Ο Κάναν κι ο Πετρούσεβ. Ο Μιλουτίνοβ κι ο Ράιτ. Όλοι πρωταγωνίστησαν σε νίκες, όλοι έχουν το ταλέντο και τις ικανότητες για να κουβαλήσουν τον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά, όμως, τουλάχιστον στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τη Μπαρτσελόνα για τα playoffs της EuroLeague, θα υπάρχει μια μεγάλη απώλεια.

Στον Ολυμπιακό είναι έτοιμοι για μάχη

Ο Κώστας Παπανικολάου δεν ακολούθησε την αποστολή που έφτασε το βράδυ της Τρίτης (23/4) στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ και οπως εξήγησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, δεν θα είναι διαθέσιμος τουλάχιστον για το πρώτο ματς, πιθανότατα για κανένα από τα δύο αυτής της εβδομάδας.

Η γρίπη/ίωση που ταλαιπωρεί τον αρχηγό των ερυθρόλευκων θα τον κρατήσει εκτός μάχης, όχι γιατί δεν έχει δυνάμεις για να ταξιδέψει μόνος του αυθημερόν και να βοηθήσει, έστω σε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, αλλά γιατί δεν υπάρχει λόγος να προκύψει κίνδυνος διασποράς του ιού.

Στον Ολυμπιακό είναι έτοιμοι για μάχη χωρίς τον κομβικό σμολ φόργουορντ της αρχικής πεντάδας, με τον Μπαρτζώκα να έχει χτίσει με τέτοιο τρόπο το ρόστερ, ώστε να μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε απουσία. Κυριολεκτικά οποιαδήποτε.

Οι παίκτες της second unit (Γουίλιαμς-Γκος, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης, Πετρούσεβ, Μιλουτίνοβ) είναι όλοι ικανοί να σταθούν και στην αρχική πεντάδα, αν και μικρή σημασία έχει στο σύγχρονο μπάσκετ ποιος ξεκινάει έναν αγώνα. Σημασία έχει ποιος τον τελειώνει και στον Ολυμπιακό έχουν τις μονάδες για να ανταπεξέλθουν σε μία τόσο δυναμική έδρα, απέναντι σε έναν τόσο πληθωρικό αντίπαλο.

Η απάντηση θα δοθεί στο παρκέ

Θα πάει ο Μπαρτζώκας σε σχήμα με Γουόκαπ, Κάναν, ΜακΚίσικ; Θα πάει σε πεντάδα με Γουόκαπ, Κάναν, Πίτερς, Πετρούσεβ, Φαλ; Θα κλείσει το ματς με τρεις κοντούς, με δύο κοντούς και τρεις ψηλούς; Η απάντηση θα δοθεί στο παρκέ του Παλάου Μπλαουγκράνα, το σίγουρο όμως είναι ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει παίκτες για να καλύψει το κενό ακόμη και του Παπανικολάου, ενός σούπερ κομβικού αθλητή σε αγώνες αυτής της κρισιμότητας, με αυτό το διακύβευμα.

Οι Πειραιώτες ταξίδεψαν στην Ισπανία με πτήση τσάρτερ και κάποιοι παίκτες έχουν μαζί τις συντρόφους τους. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, στις πρώτες στιγμές στη Βαρκελώνη, δεν υπήρχε ενθουσιασμός, δεν υπήρχε φόβος, δεν υπήρχε κάτι που να έδειχνε ότι η ομάδα πηγαίνει σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Στον Ολυμπιακό είναι μπαρουτοκαπνισμένοι από σειρές σαν κι αυτή, την αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και τρέφουν σεβασμό προς τον αντίπαλο. Ξέρουν ότι η Μπαρτσελόνα έχει δύο ισάξιες πεντάδες, αλλά κι ο Ολυμπιακός κάπως έτσι λειτουργεί φέτος.

Ποια είναι η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια; Ότι οι Πειραιώτες πήγαν στο Μόντε Κάρλο και στην Κωνσταντινούπολη με το "πρέπει" της τουλάχιστον μίας νίκης, ώστε να μείνουν ζωνταοί, ενώ φέτος ακόμη και αν ηττηθούν Τετάρτη και Παρασκευή, θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν τη σειρά εδώ, στη Βαρκελώνη, για έναν ιστορικό πέμπτο αγώνα.

Ίσως αυτός ο παράγοντας, το γεγονός δηλαδή ότι δεν θα κριθεί κάτι σε αυτό το τριήμερο, να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να παίξει με ακόμη λιγότερο άγχος και να κάνει το μπρέικ όπως του το έκαναν πέρυσι και πρόπερσι Μονεγάσκοι και Τούρκοι.

Το πλεονέκτημα έδρας έχει δώσει 18/18 προκρίσεις στις ομάδες που είχαν πέμπτο ματς στο γήπεδό τους. Πλέον όμως, με το φορμάτ της EuroLeague, υπάρχει και μια ανοσία στις "καυτές έδρες", στις "κολασμένες ατμόσφαιρες".

Το Παλάου Μπλαουγκράνα δεν το λες "κολαστήριο", είναι όμως ένα γήπεδο στο οποίο η Μπαρτσελόνα παίζει καλά, παίρνει τα αποτελέσματα και με απλά λόγια, έχει τους τρόπους για να το εκμεταλλευθεί.

Ο Ολυμπιακός έχει προετοιμαστεί καλά

Πλήρης ή όχι, με τον Παπανικολάου ή χωρίς τον Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός έχει προετοιμαστεί καλά στην κανονική περίοδο και μπαίνει στα playoffs σαν διαβασμένος μαθητής που βάζει ψηλά τον πήχη. Νίκησε στην Παρτίζαν, πήρε σερί εκτός έδρας ματς με Βαλένθια, με Ζάλγκιρις, με Μπάγερν, νίκησε και στον Ερυθρό Αστέρα. Αν αυτά τα αποτελέσματα του έδωσαν ένα καλό μομέντουμ, θα φανεί απόψε και την Παρασκευή.

Το μπρέικ μπορεί να το κάνει. Για να φύγει όμως από τη Βαρκελώνη έχοντας πάρει το πλεονέκτημα έδρας, θα πρέπει να έχει καλές συνεργασίες, αποτελεσματικότητα στο αμυντικό ριμπαουντ για να μη δώσει πολλές δεύτερες ευκαιρίες στους γηπεδούχους, θα πρέπει να περιορίσει τα λάθη και ακόμη κι αν σπαταλήσει κατοχές, θα πρέπει να έχει καλή τρανζίσιον άμυνα.

Κυρίως όμως, θα πρέπει να αποφύγει ένα νεκρό διάστημα., ένα κακό δεκάλεπτο όπως το τρίτο που είχε κάνει στην κανονική περίοδο, όταν δέχθηκε 31 πόντους και αναγκάστηκε να ψάξει ένα μικρό θαύμα για να γυρίσει το ματς.

Τα playoffs είναι μια άλλη ιστορία και μικρή σημασία έχει αν θα νικήσεις με έναν ή με 30 πόντους, αν θα χάσεις με έναν ή με 30 ποντους. Στα playoffs χρειάζονται κυνισμός, ψυχραιμία, προσαρμογές. Τις ονόμασαν σειρές best-of-five για κάποιον λόγο. Κι ο Ολυμπιακός είναι πολύ έμπειρος για να μην έχει αυτά τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να διεκδικήσει την πρόκριση σε ακόμη ένα Final Four.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ