NBA

Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι Χόρφορντ, αλλά χρειάζεται έναν τέτοιο άμεσα

Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι Χόρφορντ, αλλά χρειάζεται έναν τέτοιο άμεσα
2022 AP PHOTO/MORRY GASH

Οι Σέλτικς έκαναν το μπρέικ στο Μιλγουόκι, ισοφάρισαν στο 2-2 και γυρίζουν στη Βοστώνη με τρομερή αυτοπεποίθηση. Αυτή που εμπνέει ο Αλ Χόρφορντ, αυτή που ψάχνει ο Τζρου Χόλιντεϊ που σουτάρει με 33.7% στην ημιτελική σειρά της Ανατολής. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Απ' όσα υπέροχα έχει πει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, δύο φράσεις είναι αυτές που κουμπώνουν καλύτερα στο playoffs basketball του NBA. Η πρώτη είναι το "never too low, never too high" που ασπάστηκε την περσινή σεζόν και η δεύτερη αυτή που χάρισε τα ξημερώματα της Τρίτης (10/5), μετά από την εντός έδρας ήττα των Μπακς από τους Σέλτικς, που έκαναν το μπρέικ και το 2-2 στη σειρά των ημιτελικών της Ανατολικής Περιφέρειας.

"Τα συναισθήματα είναι για τις ταινίες, όχι για το μπάσκετ" είπε και από τη στιγμή της κόρνας άρχισε να σκέφτεται το αυριανό Game 5 (12/5 στις 02:00) που θα γίνει στο TD Garden. Άρχισε να σκέφτεται πώς η ομάδα του θα παρουσιαστεί πιο έτοιμη σε άμυνα κι επίθεση, πιο συγκεντρωμένη, πώς θα κάνει καλύτερη διαχείριση των δυνάμεων ώστε να απαντήσει με μπρέικ στο μπρέικ για να έχει την ευκαιρία να καθαρίσει την σειρά στο γήπεδό της, μπροστά στο δικό της κοινό.

Το μεγάλο πρόβλημα των Μπακς είναι η απουσία του Κρις Μίντλετον. Λείπει ο δεύτερος ή τρίτος πόλος στην επίθεση, έχει χαλάσει το ροτέισον του Μάικ Μπουντενχόλζερ, έχει αναγκάσει τον Τζρου Χόλιντεϊ να πιεστεί για να λειτουργήσει σε έναν ρόλο που δεν του βγαίνει. Ο πόιντ γκαρντ των πρωταθλητών είναι ο απόλυτος πόιντ γκαρντ γι' αυτή την ομάδα, χωρίς τον Μίντλετον όμως πρέπει να πάρει περισσότερα σουτ, πρέπει να τραβήξει περισσότερο κουπί στο σκοράρισμα, ενώ είναι αναγκασμένος να τρακάρει με κοντούς και με ψηλούς στην άμυνα, να κυνηγάει σπουδαίους εκτελεστές και να βάζει τα χέρια του πάνω στη μπάλα.

Ο Χόλιντεϊ έχει μεν 21.3 πόντους ανά αγώνα στη σειρά, ωστόσο σουτάρει άσχημα, με μόλις 33.7%. Βάζει, δηλαδή, ένα στα τρία, με 23 προσπάθειες ανά αγώνα, παίζοντας 40 λεπτά κατά μέσο όρο! Είχε 8/20 σουτ στο Game 1, είχε 7/20 σουτ στο Game 2, είχε 11/30 σουτ στο Game 3 και 5/22 σουτ στο Game 4. Συνολικά έχει 31/112, μαζί με 6.8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2.8 κλεψίματα και μόλις 2.5 λάθη. Για να καταλάβει κάποιος πόσο έχει πιεστεί ο Χόλιντεϊ, ο παίκτης που ψηφίσθηκε κορυφαίος συμπαίκτης για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αρκεί να δει πως στην κανονική περίοδο έπαιρνε 14.2 προσπάθειες ανά αγώνα και σούταρε με 50.1%.

Πέρα από την υπερφόρτωση του Χόλιντεϊ, σημαντικό πρόβλημα είναι και η.... υπερυπερφόρτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο που χωρίς τον Μίντλετον πρέπει να πάρει πολλές περισσότερες αποφάσεις στον χρόνο που βρίσκεται στο παρκέ. Κι αν η κατηγορία +/- δεν είναι η πιο ασφαλής για να κρίνει κάποιος έναν παίκτη, το usage rate του Greek Freak είναι αρκετό για να δείξει πόσο έχει καταπονηθεί από το γεγονός ότι πρέπει να παίρνει τουλάχιστον τις μισές αποφάσεις των Μπακς στον χρόνο που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο.

Στο Game 1 το usage rate του έφτασε στο 38.7%. Στο Game 2 εκτοξεύθηκε στο 45%. Στο Game 3 πήγε στο 40.2% και στο Game 4 ανέβηκε στο 43.6%. Ο μέσος όρος του στα τέσσερα παιχνίδια της σειράς αγγίζει το 42%, νούμερο εξωπραγματικό αν σκεφτεί κάποιος ότι στην κανονική περίοδο προσέγγιζε το 35% ενώ πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 32.5%. Ο Γιάννης πρέπει να φτιάχνει για τον εαυτό του και για τους γύρω του, πρέπει να αντέχει το ξύλο και τις επαφές με τους Αλ Χόρφορντ, Γκραντ Γουίλιαμς, Ρόμπερτ Γουίλιαμς, πρέπει να βάζει τις βολές, πρέπει να κυνηγάει τους πάντες και τα πάντα στην άμυνα, στη ρακέτα και στην περιφέρεια. Το πόσο καταπονημένος είναι, φάνηκε από τα contested shots που είχε στο Game 4. Μόλις πέντε, τρία δίποντα και δύο τρίποντα.

Την ίδια ώρα, ο Αλ Χόρφορντ είχε 20 contested shots (αμύνθηκε δηλαδή σε 20 προσπάθειες του αντιπάλου του) και έκανε και ρεκόρ καριέρας με 30 πόντους από μόλις 14 προσπάθειες. Δεν χρειάστηκε να επιτεθεί κατά μέτωπο ξανά και ξανά, η κυκλοφορία της μπάλας ήταν σπουδαία για τους Σέλτικς, οι Τέιτουμ - Μπράουν τραβούσαν την προσοχή των Μπακς και ο Δομηνικανός ψηλός βρισκόταν συνεχώς ελεύθερος. Τα έβαλε κοντά στο καλάθι, τα έβαλε από μέση απόσταση, τα έβαλε από την περιφέρεια, έπαιξε 42 λεπτά, έκανε ολοκληρωτική εμφάνιση και στις δύο πλευρές του παρκέ. Κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ο Τζρου Χόλιντεϊ που είναι πάντα συνεπής στην άμυνα, αλλά δεν είναι οικονομικός στην επίθεση. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ο Μπρουκ Λόπεζ ή ο Μπόμπι Πόρτις, τουλάχιστον με συνέπεια.

Ο Χόρφορντ, λίγες εβδομάδες πριν από τα 36α γενέθλιά του, ξέρει ότι δεν είναι Αντετοκούνμπο. Δεν ήταν ποτέ. Ήταν όμως πάντα ένας σπουδαίος συμπαίκτης, ένας σπουδαίος επαγγελματίας, ένας σπουδαίος ρολίστας. Και τους ρολίστες δεν τους κάνουν τα νούμερα (13.7 πόντοι, 8.3 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ μέσοι όροι καριέρας σε 950 αγώνες), αλλά η ευκολία με την οποία μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε κατάσταση, σε κάθε σχήμα και κυρίως σε κάθε αντίπαλο. Οι Μπακς θα ήθελαν να έχουν έναν "Χόρφορντ", οι Σέλτικς είναι τυχεροί που αυτός βρίσκεται στη δική τους ομάδα και συνεχίζουν για όπου τους βγάλει ο δρόμος όσο αυτός είναι οικονομικός στις μπάλες που... περισσεύουν.

Η σειρά δεν έχει τελειώσει. Προφανώς και δεν έχει τελειώσει. Οι Μπακς έχουν μέταλλο νικητή και χαρακτήρα μεγάλης ομάδας, θα ταξιδέψουν στη Βοστώνη για το προβάδισμα, δεν τους ενδιαφέρει κανένα μαξιλαράκι, σίγουρα όμως δεν θέλουν να δώσουν Game 7 στο TD Garden. Όπως γράψαμε πριν από μερικές ημέρες, η σειρά δεν θα κριθεί από τον Αντετοκούνμπο. Ο Γιάννης θα βρει τρόπους για να σκοράρει, για να φθείρει τους αντιπάλους του, για να μαζέψει το ριμπάουντ και να δημιουργήσει. Θα τα κάνει όλα αυτά, σε κάποιον βαθμό, ακόμη και στην κακή βραδιά του. Το σημαντικό είναι να βοηθήσουν οι γύρω του και εκείνον, αλλά και τον Χόλιντεϊ που πολλές φορές αναγκάζεται να σουτάρει υπό κακές προϋποθέσεις επειδή ουδείς άλλος είναι σε καλή κατάσταση.

Οι Μπακς χρειάζονται τον Πόρτις που μέτρησε 13 πόντους στα τελευταία δύο ματς από 5/16 σουτ. Χρειάζονται τον Γκρέισον Άλεν που δεν έχει πείσει ότι μπορεί να είναι συνεπής. Χρειάζονται τον Μπρουκ Λόπεζ σε καλύτερη κατάσταση στην επίθεση, πιο αποφασιστικό και πιο συγκεντρωμένο κι ας κάνει τη διαφορά στην άμυνα, ακόμη κι όταν η drop άμυνα που επιλέξει ο προπονητής του γίνεται στόχος για τα σουτ μέσης απόστασης των παικτών των Σέλτικς.

Χρειάζονται και ο Μάθιους και ο Κόνατον και ο Χιλ, περισσότερο απ' όλους το Μιλγουόκι έχει ανάγκη τον Κρις Μίντλετον, τον παίκτη που είχε 20.1 πόντους, 5.4 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ στην κανονική περίοδο. Λείπει από τους Μπακς το ένας εναντίον ενός του έμπειρου περιφερειακού, λείπει από το ροτέισον η έφεσή του στο σκοράρισμα, η Βοστώνη ξέρει ότι το supporting cast των Χόλιντεϊ - Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να της κάνει μεγάλη ζημιά και πλέον πρέπει να δούμε αν ο Μίντλετον θα πιεστεί για να γυρίσει πριν από το τέλος της σειράς και αν παίκτες όπως ο Άλεν και ο Πόρτις θα προσφέρουν περισσότερα, κυρίως στην επίθεση, καθώς η άμυνα κάνει την δουλειά της σε αρκετά καλό επίπεδο.

TAGS NBA ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ