ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Keep calm, ο Ολυμπιακός έχει ακόμη αυτό για το οποίο πάλεψε όλη τη σεζόν

Ο Σλούκας στο Game 4 του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε
Ο Σλούκας στο Game 4 του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε INTIME

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στενοχωρημένος στην Ελλάδα επειδή δεν τελείωσε τη δουλειά στην Κωνσταντινούπολη, έχει θέματα προς συζήτηση, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας για το οποίο μόχθησε, ίδρωσε, μάτωσε για επτά μήνες. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η ώρα περνούσε, η Ulker Sports Arena είχε αρχίσει να γεμίζει και να βρίσκει ρυθμό, όμως κάποιος έλειπε. Η αντίστροφη μέτρηση για το τζάμπολ συνεχιζόταν, τα λεπτά για την έναρξη του Game 4 μειώνονταν κι ο Δημήτρης Ιτούδης δεν είχε ακόμη εμφανιστεί. Έπρεπε να δείξει το ρολόι 20:38 για να πατήσει ο Έλληνας προπονητής παρκέ, με τους συνεργάτες του να τον ψάχνουν με αγωνία για να δηλώσει την αρχική πεντάδα της Φενέρμπαχτσε, να μην τον βρίσκουν και τελικά να τον βλέπουν να εμφανίζεται την ώρα που ξεκινούσαν οι παρουσιάσεις των δύο δωδεκάδων.

Αυτή ήταν η πρώτη μικρή ιστορία του τέταρτου αγώνα της σειράς των playoffs της EuroLeague που βρίσκεται από χθες το βράδυ στο 2-2. Για την ακρίβεια, αυτή ήταν η δεύτερη, καθώς είχε προηγηθεί η επιστροφή του Σκότι Γουίλμπεκιν στη δωδεκάδα της τουρκικής ομάδας, έστω κι αν δεν χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή του. Κι αυτές οι δύο μικρές ιστορίες δείχνουν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο δούλεψαν νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη ώστε να προκύψει το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στο ΣΕΦ.

Όταν ο Ιτούδης δήλωσε ότι η σειρά δεν θα τελειώσει αυτή την εβδομάδα, πολλοί παραξενεύθηκαν. Δεν είναι και σύνηθες να ακούς έναν προπονητή να υπόσχεται, διότι περί υπόσχεσης επρόκειτο, ότι η ομάδα του θα νικήσει σε τελικό επιβίωσης. Εκείνος το έκανε και δικαιώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με ένα πολύ σφιχτό ροτέισον οκτώ παικτών, με τον Νάιτζελ Χέιζ να παίζει 40:00 και τον Ντάισον Πιέρ 36:57. Αυτοί οι δύο έριξαν τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο, αυτοί οι δύο έκαναν τη διαφορά στις θέσεις 3-4 και από τα χέρια αυτών των δύο βρήκε η Φενέρμπαχτσε 7/10 τρίποντα. Οι Πειραιώτες είχαν συνολικά 7/25.

Οι σειρές αγώνων, είναι σειρές (και) των προπονητών. Αυτοί που προσαρμόζονται προχωρούν κι ο Ιτούδης το έκανε στον υπερθετικό βαθμό. Σλούκας και Βεζένκοβ είχαν μαζί 5 πόντους από 2/3 δίποντα, 0/6 τρίποντα, 1/1 βολή, 5 ασίστ και 4 λάθη σε 52 λεπτά, με την άμυνα των γηπεδούχων να τους πνίγει. Ο Σλούκας είχε αρκετές μαγικές πάσες στο πρώτο μέρος, μετά από drive που τραβούσαν περισσότερους από έναν αμυντικούς πάνω του, όμως οι σουτέρ του Ολυμπιακού δεν τον δικαίωσαν.

Στο τέλος της βραδιάς, για πολλά μπορούσε να μιλήσει κάποιος.

Για τον συγκλονιστικό Σακίλ ΜακΚίσικ που σφυροκόπησε την άμυνα της Φενέρμπαχτσε με το πείσμα, με τη δύναμη και με την αθλητικότητά του.

Για τον Αϊζέια Κάναν που έκανε καταπληκτική δουλειά στο β' μέρος και για τον Μουστάφα Φαλ που ήταν καταπληκτικός παρά το γεγονός ότι τα δύο γρήγορα φάουλ μπορούσαν να διαλύσουν την ψυχολογία του.

Για τον Λαρεντζάκη των 0/4, για τον Βεζένκοβ που έβαλε το πρώτο σουτ και σε 30 λεπτά δεν βρήκε άλλη φορά στόχο.

Για τον Παπανικολάου που έμεινε στο παρκέ για 22:28.

Για το άστοχο τρίποντο του Πίτερς από την κορυφή με το σκορ στο 58-58. Για τις δύο ασίστ του Μότλι στον Πιέρ για ισάριθμα τρίποντα από τη δεξιά γωνία.

Όλα αυτά μπήκαν από χθες το βράδυ στο μικροσκόπιο και των δύο προπονητικών τιμ. Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε αμέσως μετά από τον αγώνα την Κωνσταντινούπολη και έφτασε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα στην Αθήνα, η Φενέρμπαχτσε είχε ένα πιο ήσυχο βράδυ αλλά θα έχει κι εκείνη ταξίδι τη Δευτέρα.

Χρόνος για ξεκούραση θα υπάρξει ελάχιστος, πλέον όμως δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά. Την Τρίτη, στο κατάμεστο και κολασμένο ΣΕΦ, δύο εξαιρετικές ομάδες θα παίξουν τα ρέστα τους για το Κάουνας γνωρίζοντας ότι η απόσταση που τις χώριζε στην κανονική περίοδο έχει πλέον εκμηδενιστεί.

Αν κάποιος έλεγε στους Περαιώτες ότι μετά από το 1-1 του ΣΕΦ θα έκαναν το 1-1 στην Κωνσταντινούπολη, θα το έπαιρναν με χαρά. Και όμως, το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα είχε στενοχώρια και κατεβασμένα κεφάλια για την ευκαιρία που χάθηκε. Πλέον, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το ματς της Τρίτης είναι 50-50, άντε 51-49 λόγω έδρας.

Όπως ήταν και το περσινό πέμπτο ματς με τη Μονακό, την οποία πολλοί είχαν ξεγράψει.

Η ατάκα του Μπαρτζώκα στην προπόνηση της Πέμπτης (4/5) για το ταβάνι που έχει τρυπήσει, ήχησε περίεργα σε πολλά αυτιά. Αν αυτό ισχύει, θα φανεί στο ματς που έρχεται κι αν οι Πειραιώτες προκριθούν στο Final Four, θα φανεί ακόμη περισσότερο στο Κάουνας.

Προς το παρόν το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός πάλεψε σκληρά για να τερματίσει πρώτος στον μαραθώνιο της κανονικής περιόδου, ήταν κατά γενική ομολογία η ομάδα της σεζόν και χάρη στη σπουδαία πορεία του κέρδισε το δικαίωμα να παίξει το ματς της επιβίωσης στο γήπεδό του.

Με τον κόσμο στο πλευρό τους, οι Πειραιώτες θα προσπαθήσουν να κλειδώσουν ακόμα μία συμμετοχή σε Final Four. Μόνο που αυτό το Final Four είναι κάπως διαφορετικό από τα άλλα καθώς ο ημιτελικός με την Μονακό ή με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ θα γίνει μόλις μία εβδομάδα μετά. Δεν υπάρχει χρόνος για να στενοχώριες, δεν υπάρχει χρόνος για πανηγυρισμούς, δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο.

Ο Ολυμπιακός είχε μία καταπληκτική σεζόν και εδώ που έφτασε, δεν πρέπει να γλιστρήσει. Απλώς η Φενέρμπαχτσε έρχεται κυριολεκτικά με το μαχαίρι στα δόντια, με σπουδαία ψυχολογία και χωρίς την παραμικρή πίεση πλέον καθώς και μπρέικ έκανε και αντίδραση μετά από το νικητήριο σουτ του Σλούκα έδειξε. Όποιος έχει περισσότερη ενέργεια, όποιος έχει περισσότερο κουράγιο, θα είναι στο τέλος της βραδιάς θριαμβευτής. Άδειος από δυνάμεις, αλλά θριαμβευτής.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ