ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το αποτέλεσμα μετράει πιο πολύ από την καλή εμφάνιση για τον Παναθηναϊκό τούτη την ώρα

Το αποτέλεσμα μετράει πιο πολύ από την καλή εμφάνιση για τον Παναθηναϊκό τούτη την ώρα
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Στο χρονικό σημείο που βρίσκεται η EuroLeague, το αποτέλεσμα μετράει περισσότερο από την απόδοση για τον Παναθηναϊκό. Το "άλλο επίπεδο" του Ντίνου Μήτογλου, η ανθεκτικότητα στην επαφή και η "άσχημη νίκη". Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε το πρώτο από τα τρία σερί παιχνίδια που έχει στο ΟΑΚΑ. Δεδομένων των συνθηκών και του timing, το αποτέλεσμα το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου απέναντι στη Ζάλγκιρις μετρούσε πολύ περισσότερο από την εικόνα. Γιατί ναι μεν, αυτή δεν ήταν η δέουσα (θελκτική), αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Παναθηναϊκός κυνηγάει το αποτέλεσμα. Αυτό τον ενδιαφέρει. Γι αυτό κιόλας, ο Εργκίν Αταμάν έκλεισε πάρα πολύ το rotation στο δεύτερο μέρος του χθεσινού αγώνα, επενδύοντας επί της ουσίας σε έξι - επτά παίκτες. Δύο εξ αυτών άλλωστε (Ντίνος Μήτογλου, Ματιάς Λεσόρ) έμειναν στο παρκέ σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου μέρους, ενώ ακόμη ένας (Μάριους Γκριγκόνις) ξεκουράστηκε για μερικά μόλις δευτερόλεπτα. Κι αυτά στο τρίτο δεκάλεπτο.

Σκληρός, αλλά τσαπατσούλης

Η εκκίνηση του Παναθηναϊκού δεν ήταν εφάμιλλη αυτής που προσδοκούσαν όλοι μετά από μια... αεράτη νίκη επί της Άλμπα Βερολίνου κι ένα πολύ σημαντικό διπλό απέναντι στον Άρη. Για την ακρίβεια, οι πράσινοι παρουσιάστηκαν αρκετά τσαπατσούληδες στην επίθεση, όπως καταδεικνύουν δύο γεγονότα:

α) το πρώτο καλάθι μπήκε μετά από σχεδόν τρεισήμισι λεπτά δράσης

β) το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με 6 λάθη

Σε αυτά, προσθέστε κάτι ακόμη: τη νευρικότητα και την έλλειψη καθαρού μυαλού. Αυτό δεν είχε μόνο με τις χαμένες βολές (8/17 στο ημίχρονο), αλλά και με τη διαχείριση των φάουλ, που δεν ήταν η προβλεπόμενη -οι πράσινοι δεν έκαναν το τέταρτο ομαδικό, ως είχαν δικαίωμα, στην πρώτη περίοδο, δίνοντας στον Κίναν Έβανς το δικαίωμα να σκοράρει με λέι απ στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Όλα αυτά πάντως δεν κόστισαν ακριβώς. Επέτρεψαν όμως στη Ζάλγκιρις να νιώσει καλά και -ως η λιγότερο ταλαντούχα ομάδα- να πιστέψει πως μπορεί να πάρει κάτι από το παιχνίδι.

Ο MVP και ο άσος στο μανίκι

Παρεμπιπτόντως, σε ακόμη ένα παιχνίδι επιβεβαιώθηκε ποιος είναι ο MVP ως τώρα. Μικρό το δείγμα (μπροστά στον μαραθώνιο της EuroLeague), αλλά απολύτως ασφαλές. Ο Ντίνος Μήτογλου έχει γυρίσει αγνώριστος (προς το καλύτερο) μετά από την περιπέτεια που έζησε, δείχνοντας πως στο διάστημα που βρισκόταν μακριά από τα φώτα της διοργάνωσης, δεν έμεινε να προσδοκά απλά στη δικαίωση.

Βελτίωσε αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού του, εξελίχθηκε σε άλλα και μετατράπηκε στον πολυτιμότερο παίκτη του Παναθηναϊκού. Με τρομερό κίνητρο, με διάθεση να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Όλα αυτά συνοδευόμενα από ωμή δύναμη και ορμητικότητα, που δεν είχαμε ξαναδεί από εκείνον. Δικαίως λοιπόν, έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω του.

Όπως αντίστοιχα έχει κάνει κι ο Τζέριαν Γκραντ. Ο λιγότερο προβεβλημένος εξ όσων περιφερειακών μετακόμισαν στο ΟΑΚΑ το καλοκαίρι. Πολύ απλά γιατί αντιλήφθηκε ταχύτερα από κάθε άλλον τον ρόλο του, έχοντας παράλληλα την οξυδέρκεια να τον αποδεχθεί. Δίχως να επιζητά κάτι παραπάνω επειδή ήταν ο MVP του EuroCup την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Γι αυτό κιόλας, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της περιφέρειας. Γι αυτό μένει -κατά βάση- περισσότερο από κάθε άλλον στο παρκέ, με προσφορά τόσο σε άμυνα όσοα και σε επίθεση. Εν προκειμένω, χθες, έβαλε το χεράκι του ώστε να οδηγήσει τον Κίναν Έβανς σε λάθος στο φινάλε.

Οι παίκτες του προπονητή

Δίχως τη διάθεση υποτίμησης των υπολοίπων ή διαχωρισμού, αυτό που είδαμε στο δεύτερο μέρος (και ιδίως στην τελευταία περίοδο) ήταν η ξεκάθαρη εικόνα του ποιοι είναι "οι άνθρωποι του προπονητή". Ποιους εμπιστεύεται περισσότερο ο Εργκίν Αταμάν στην παρούσα φάση, με ποιους προτιμά να ζήσει και να πεθάνει.

Το γεγονός πως το rotation περιορίστηκε τόσο πολύ μετά από την ανάπαυλα, δίχως να γίνει αλλαγή στα πρόσωπα της πεντάδας από το 31'35'' κι έπειτα, καταδεικνύει του λόγου το αληθές.

Σε γενικές γραμμές, ο 58χρονος τεχνικός έχει δείξει πως καταλήγει σταδιακά στους ρόλους και τα πρόσωπα που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης.

Με την απαραίτητη υποσημείωση βέβαια πως ο Κέντρικ Ναν δείχνει να είναι έξω από τα νερά του, προσπαθώντας να αντιληφθεί τη νέα κατάσταση της καριέρας του και να αφομοιώσει όσα του ζητούνται. Μην παραβλέπουμε βέβαια πως μιλάμε για έναν παίκτη που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έχοντας κλείσει μόλις μια βδομάδα σε αυτή. Με τρεις αγώνες και τρεις προπονήσεις σε αυτό το διάστημα.

Αντί επιλόγου: Σύμφωνοι, η εικόνα του Παναθηναϊκού στο παρκέ δεν ήταν ακριβώς δελεαστική ή θελκτική. Μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει κι ως "άσχημη νίκη". Ουδεμία σημασία έχει όμως. Τούτη την ώρα, το αποτέλεσμα μετράει. Για να βελτιώνεται η θέση της ομάδας στην κατάταξη και να γεμίζουν τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Σε έναν τόσο μεγάλο και επίπονο μαραθώνιο, η νίκη σε μια άσχημη βραδιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε άλλη. Πολύ απλά γιατί δείχνει σε όλους πως υπάρχει η ικανότητα (πνευματική κι αγωνιστική) να ξεπεραστούν οι πρόσκαιρες αναποδιές.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ