ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στην βραδιά της επίθεσης, η άμυνα του Παναθηναϊκού AKTOR ήταν πάλι εκεί για να καθαρίσει

Στην βραδιά της επίθεσης, η άμυνα του Παναθηναϊκού AKTOR ήταν πάλι εκεί για να καθαρίσει
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Σλούκας και ο Μάριους Γκριγκόνις έδωσαν επιθετικό ρεσιτάλ στο ΟΑΚΑ, σε μια βραδιά που όμως η άμυνα έκανε τη διαφορά για να έρθει η νίκη επί της Αναντολού Εφές. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Τα vibes του ΟΑΚΑ είναι -εδώ και καιρό- πολύ διαφορετικά. Σε τέτοιο σημείο που επιτρέπουν τη δυναμική εκκίνηση σχεδόν σε κάθε αγώνα της EuroLeague. Το αυτό επιβεβαιώθηκε κόντρα στην Αναντολού Εφές, η οποία μέσα σε τέσσερα λεπτά έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Γι αυτό κιόλας, ο Παναθηναϊκός AKTOR ξέφυγε με διψήφια διαφορά (18-7 στο 7') ήδη από την πρώτη περίοδο, βάζοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα επικράτηση.

Δεν χρειάζεται κάποιου είδους υψηλή ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Κώστας Σλούκας και ο Μάριους Γκριγκόνις έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για να έρθει ο "άσος". Δεν ήταν βέβαια οι μόνοι, αφού υπήρχαν ακόμη δύο που έκαναν ένα βήμα μπροστά την στιγμή που χρειαζόταν.

Ο Τζέριαν Γκραντ (απολαυστικός στο πίσω μέρος του παρκέ γι ακόμη μία φορά) και ο Κώστας Αντετοκούνμπο, που έχει εδραιώσει τον ρόλο του.

Αυτό που δείχνει την εξέλιξη

Η επιθετική ραψωδία του πρώτου μέρους (με τα 9/13 τρίποντα) προέκυψε μέσα από τη δημιουργία του Κώστα Σλούκα (των 7 ασίστ) και τη συνέπεια του Μάριους Γκριγκόνις (των 4/4 τριπόντων). Δεν αρκούν βέβαια δύο παίκτες για να οδηγήσουν τη διαφορά μέχρι το +22 (38-16 στο 14') στην EuroLeague.

Η συνολική επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού AKTOR έπαιρνε... άριστα επειδή υπήρχαν δύο βασικές προϋποθέσεις: οι αποστάσεις και ο περιορισμός των λαθών (13 ασίστ για 4 λάθη).

Για μια ομάδα που στην εκκίνηση ήταν η χειρότερη της EuroLeague σε ασίστ/λάθη (με 0.93) το 13/4 του πρώτου μισού έφτανε για να εξηγήσει πόσο διαφορετικά είναι -εδώ και αρκετό καιρό- τα πράγματα. Μαζί, για να καταδείξει την αγωνιστική πρόοδο μιας ομάδας που έχει πλέον ξεκάθαρους ρόλους.

Το "five out" και το δυνατό σημείο

Το +17 (57-40 στο 22') αποτέλεσε το αποκορύφωμα της πράσινης υπεροχής στον αγώνα, πριν αρχίσει να... αλλάζει το έργο. Προς το χειρότερο για τους παίκτες του Εργκίν Αταμάν, οι οποίοι έβλεπαν εκείνους του Ερντέμ Τζαν να πατούν το γκάζι.

Με άρμα μάχης το "five out" (δηλαδή κι οι πέντε να κινούνται στην περιφέρεια) χάρη στην παρουσία του Τιμπόρ Πλάις που έκανε pop out σχεδόν επί μονίμου βάσεως. Κάπως έτσι, το παιχνίδι άρχισε να εξελίσσεται σε ντέρμπι με το τρίποντο να δίνει σε κάθε περίπτωση τη λύση για να μην υπάρξουν... χειρότερα.

Πότε ο Μάριους Γκριγκόνις και πότε ο Ντίνος Μήτογλου διατηρούσαν μια κάποια απόσταση από την Αναντολού Εφές, πριν έρθει το τελειωτικό χτύπημα.

Αυτός που είναι πάντα εκεί

Όχι, δεν το έδωσε ο Κέντρικ Ναν, όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ο Τζέριαν Γκραντ. Αυτός που είναι πάντα εκεί όταν χρειάζεται, είτε σε άμυνα είτε σε επίθεση. Έβαλε το κρισιμότερο, ως εκείνο το σημείο, σουτ της βραδιάς και διευκόλυνε αρκετά την κατάσταση για την τελική ευθεία.

Πριν από αυτό βέβαια είχε παίξει άμυνα... για θάνατο στον Σέιν Λάρκιν, τον οποίο κράτησε στους 9 πόντους με 3/9 σουτ και στις 3 ασίστ για 1 λάθος.

Στο πρόσωπο του 31χρονου γκαρντ λοιπόν, ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν βρίσκει απλά τον παίκτη που αναλαμβάνει τις ειδικές αποστολές, αλλά κι αυτόν που έχει την άνεση (sic) να πάρει τέτοια σουτ. No matter what.

Αυτά που θα καθορίσουν τα πάντα

Τι ακολουθεί; Ακόμη δύο σερί εντός έδρας παιχνίδια, με Μονακό και Παρτίζαν. Δύο εκ των βασικών συνδιεκδικητών της τετράδας, στην παρούσα φάση. Τι θέλει; Το 2/2 για να αναγνωρίσει πως στην τελική ευθεία της regular season ένα πράγμα θα τον απασχολεί -και μόνο: το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Πέραν αυτού ας κρατήσουμε κάτι ακόμη για τους δύο επόμενους αγώνες. Τις ισοβαθμίες. Αν γίνει το 2/2, τότε θα έχει το πάνω χέρι με αμφότερες και θα τις θέλει σε όλες τις (πιθανές) ισοβαθμίες.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ