ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε δύο βήματα μπροστά κι ένα πίσω στο Βελιγράδι

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε δύο βήματα μπροστά κι ένα πίσω στο Βελιγράδι
INTIME SPORTS

Η γεύση που μένει από το παιχνίδι του Βελιγραδίου είναι γλυκόπικρη για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Δύο βήματα μπροστά κι ένα πίσω στο ίδιο βράδυ από τους παίκτες του Εργκίν Αταμάν. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Η τρίτη φετινή ήττα του Παναθηναϊκού AKTOR σε παράταση στην EuroLeague ενδεχομένως να είναι πιο επίπονη από αυτές που προηγήθηκαν (από Ολυμπιακό και Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ). Κυρίως γιατί η ομάδα του Εργκίν Αταμάν βρισκόταν στο +10 στο 35ο λεπτό, αλλά κι επειδή ήταν -για πρώτη φορά φέτος- τόσο πειστική απέναντι σε έναν αντίπαλο υψηλών απαιτήσεων.

Στο φινάλε της βραδιάς, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό στο οποίο προσδοκούσαν όλοι στον οργανισμό, η μεγάλη εικόνα όμως αφήνει περιθώρια για χαμογέλα, μιας κι ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε πως έκανε (ακόμη περισσότερα) βήματα προόδου.

Άντεξε στο πρόβλημα του μεγέθους

Η αλήθεια είναι πως η εκκίνηση της Παρτίζαν με τον Ζακ ΛεΝτέι στο "3" έδειξε από νωρίς πως το βράδυ θα ήταν δύσκολο για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Δεν επιβεβαιώθηκαν όμως σε απόλυτο βαθμό οι υποψίες πως το tall ball του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα έκανε τη διαφορά. Κι αυτό γιατί οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν λειτούργησαν υποδειγματικά τόσο στο low post όσο και στην επίθεση.

Πώς; Εκμεταλλεύτηκαν τα αργά πόδια των ημίψηλων της Παρτίζαν για να χτυπήσουν ακριβώς εκεί, μέσα από το pick n roll.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε κάτι ακόμη σημαντικό: τον τρόπο με τον οποίο "διάβασαν" οι πράσινοι τη σερβική άμυνα. Ο Κώστας Σλούκας (κυρίως) και ο Τζέριαν Γκραντ (δευτερευόντως) άπλωσαν πολύ όμορφα το παιχνίδι και άνοιξαν το γήπεδο για τον Παναθηναϊκό AKTOR, με αποτέλεσμα να του δώσουν από νωρίς την αίσθηση πως θα αντέξει.

Η μικρή νίκη του Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι

Μέσα σε όλα, προέκυψε ακόμη ένα πρόβλημα με τα γρήγορα (δύο) φάουλ που έκαναν τόσο ο Ντίνος Μήτογλου όσο κι ο Ματιάς Λεσόρ, με αποτέλεσμα το rotation να αλλάξει ως ένα βαθμό.

Για να είμαστε ακριβείς πάντως, ο Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι έδειξε εικόνα πολύ καλύτερη από αυτή του πρόσφατου παρελθόντος, σε τέτοιου είδους αγώνες. Ναι μεν δεν ήταν εύκολο για εκείνον να ακολουθεί τα αθλητικά κορμιά της Παρτίζαν, αλλά παρουσιάστηκε -ίσως για πρώτη φορά- αρκετά πιο συνεπής αμυντικά και ουσιαστικός στην επίθεση, με τον τρόπο που μοίραζε την μπάλα μετά από το short roll που έκανε, όταν έδινε σκριν πάνω στην μπάλα.

Το +1 που χρειαζόταν από τον πάγκο

Αυτός που κέντρισε τα βλέμματα βέβαια ήταν άλλος. Ο Κέντρικ Ναν. Ο αριστερόχειρας γκαρντ μπήκε τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μέρος, στη διάρκεια του αγώνα. Δεν ξεκίνησε στην πεντάδα, αλλά ήρθε από τον πάγκο και άλλαξε τα δεδομένα, σε αμφότερες περιπτώσεις.

Το instant scoring είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο για τον Εργκίν Αταμάν. Κι αυτό έκανε -με περίσσιο θράσος μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις- στη Stark Arena. Το usage που έχει είναι ίσως ξένο σε σχέση με τον τρόπο που επιτίθεται κατά τα λοιπά ο Παναθηναϊκός AKTOR, το ατόφιο ταλέντο όμως και η αντοχή στην επαφή είναι στοιχεία αδιαμφιβήτητα. Πόσω μάλλον όταν όλο αυτό το πακέτο συνδυάζεται με την αμυντική προσήλωση.

Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπει κάποιος έναν παίκτη που ήρθε από το ΝΒΑ με την ταμπέλα του "high-volume scorer" να πιέζει τόσο πολύ την μπάλα και να είναι τόσο αφοσιωμένος σε όσα γίνονται στο πίσω μέρος του παρκέ.

Τι απομένει; Να τον δούμε δίπλα στον Κώστα Σλούκα, στο κλείσιμο των μεγάλων αγώνων.

Τα δύο βήματα μπροστά και το ένα πίσω

Όπως αναφέρθηκε, η γεύση που μένει στον Παναθηναϊκό AKTOR μετά από το παιχνίδι του Βελιγραδίου είναι γλυκόπικρη. Αφενός επειδή η ομάδα έδειξε πιο σκληρή (πνευματικά) από ποτέ στη φετινή σεζόν, αφετέρου γιατί έχασε ένα παιχνίδι, που έλεγχε απόλυτα στο τέταρτο δεκάλεπτο -όταν κιόλας έφτασε μέχρι το +10 στο 35ο λεπτό.

Η απώλεια της νίκης (για τρίτη φορά φέτος στην παράταση) είναι το δέντρο, απ όσα έγιναν στη Stark Arena. Γιατί -κακά τα ψέματα- το δάσος είναι τα δύο βμήματα μπροστά που έκανε ο Παναθηναϊκός AKTOR πριν από μερικές ώρες. Για μια ομάδα που δημιουργήθηκε από το "μηδέν" πριν από τέσσερις μήνες, ο βαθμός ετοιμότητας είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ο τελικός βαθμός στο crash test της Stark Arena ήταν καλός για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Αρκεί σε μερικές ημέρες, στη διαβολοβδομάδα που έρχεται, να δείξει εξίσου ανθεκτικός, σκληρός και έτοιμος.

Πολύ απλά γιατί όσο περνάει ο καιρός, ο πήχης των απαιτήσεων θα ανεβαίνει κι ο τρόπος με τον οποίο θα κρίνεται η προσπάθεια των παικτών του Εργκίν Αταμάν θα είναι ακόμη πιο αυστηρός.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ