MARKET

Κάρτες γραφικών: Ποια να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου;

Κάρτες γραφικών: Ποια να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου;

Ποια κάρτα γραφικών ταιριάζει στην περίπτωσή σου, ανάλογα με τις απαιτήσεις σου; Οι απαντήσεις εντός του κειμένου.

Η επιλογή κάρτας γραφικών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα κληθείς να πάρεις σε ό,τι αφορά τον υπολογιστή σου (είτε μιλάμε για νέο σύστημα, είτε για αναβάθμιση υπάρχοντος), ιδίως αν το gaming, το streaming και οι εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας/βίντεο ή σχεδιασμού συγκαταλέγονται στα ενδιαφέροντά σου. Με τόσες προτάσεις στην αγορά όμως και μία χαοτική γκάμα τιμών που ξεκινά από μερικές εκατοντάδες ευρώ (ή και… μηδέν, αν συνυπολογίσεις τις ενσωματωμένες στους επεξεργαστές μονάδες επεξεργασίας γραφικών) και καταλήγουν σε κάμποσες χιλιάδες, είναι λογικό κάπου να χαθείς. Μην ανησυχείς ωστόσο! Είμαστε εδώ για να σε… ξεμπερδέψουμε! Πάμε να δούμε ποια κάρτα γραφικών ταιριάζει στην περίπτωσή σου, ανάλογα τις απαιτήσεις σου.

Καλύτερη κάρτα, τελεία και παύλα

Κάρτες γραφικών: Ποια να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου;

Αν το budget δεν αποτελεί πρόβλημα για ‘σένα και απλά θες το καλύτερο για το PC και τα μάτια σου, τότε δεν έχεις παρά να στραφείς στη λύση της NVIDIA GeForce RTX 4090. Η ναυαρχίδα της NVIDIA είναι η απόλυτη κάρτα γραφικών για σοβαρούς gamers, δημιουργούς περιεχομένου και επαγγελματίες που θέλουν να ασχοληθούν με την AI. Τα χαρακτηριστικά της ζαλίζουν: 24 GB μνήμης GDDR6X 384-bit, DLSS 3, χρονισμός 2230 MHz (2520 MHz με boost), αρχιτεκτονική Ada Lovelace, 16.384 πυρήνες CUDA, 3ης γενιάς πυρήνες ray tracing και 4ης γενιάς πυρήνες tensor. Ό,τι και να πούμε για τη συγκεκριμένη θα ‘ναι λίγο. Ακόμα κι αν «ψήνεσαι» για 8K gaming, θα ‘χεις την ευκαιρία να το ζήσεις.

Καλύτερη πρόταση AMD

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει σώνει και ντε να επενδύσει σε πρόταση της AMD (είτε επειδή έχει επεξεργαστή της εταιρείας, είτε διότι έχει οθόνη/τηλεόραση με τεχνολογία FreeSync κ.α.). Εν τοιαύτη περιπτώσει λοιπόν ο δρόμος σου θα σε οδηγήσει στην AMD Radeon RX 7900 XTX. Μία πανίσχυρη αλλά παρεξηγημένη κάρτα, διαθέτει 24 GB μνήμης GDDR6, με bandwidth 960 GB/s, TGP 355 W και χρονισμό boost 2500 MHz. Στα 61,4 TFLOPS, είναι ό,τι πρέπει για 4K gaming (θα χρειαστεί και τον κατάλληλο επεξεργαστή φυσικά), προσφέροντας απολαυστικό ray tracing και υστερώντας πρακτικά μόνο της RTX 4090.

Καλύτερη πρόταση έως €600

Κάρτες γραφικών: Ποια να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου;

Αν αποφασίσεις να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για χάρη του gaming rig σου, τότε η κάρτα σου δεν μπορεί να είναι άλλη από την NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti. Πρόκειται για το καλύτερο μοντέλο της σειράς 4000 της NVIDIA που θα κάνεις δικό σου με ένα budget της τάξης των €600 και να είσαι σίγουρος πως δεν θα σε απογοητεύσει. Θα streamάρεις, θα παίξεις και θα δημιουργήσεις, πολλές φορές ταυτόχρονα χωρίς η κάρτα σου να… ιδρώσει ιδιαίτερα. Με 8 GB GDDR6 (αν μπορείς να δώσεις κατιτίς παραπάνω υπάρχει και έκδοση με 16 GB) 128-bit, χρονισμό boost 2540 MHz και 4352 πυρήνες CUDA, η RTX 4060 θα σου χαρίσει σπουδαίες επιδόσεις ακόμα και στα 1440p με framerates σε τριψήφιους αριθμούς στα μεγαλύτερα blockbusters.

Καλύτερη πρόταση έως €300

Κάρτες γραφικών: Ποια να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου;

Παίζοντας ακριβώς στο… όριο κόστους της κατηγορίας, η AMD Radeon RX 6700 είναι μία κάρτα RDNA 2 που έρχεται με υποστήριξη DirectX 12 Ultimate και AMD FidelityFX. Τίμια για το budget της, αποτελεί μία από τις προτάσεις με την καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης στην αγορά ανεξαρτήτως τιμής. Κατάλληλη για gaming στα 1440p (έστω κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις χρειαστεί να γίνεις κομματάκι… δημιουργικός), διαθέτει 10 GB μνήμης, 32 μονάδες επεξεργασίας με χρονισμό boost 2495 MHz και memory interface 160-bit. Με συμπαθητική απόδοση σε ό,τι έχει να κάνει με το ray tracing και αθόρυβη λειτουργία, είναι ό,τι πρέπει για ένα mid-range PC.

Φθηνότερη πρόταση για 4K gaming

Κάρτες γραφικών: Ποια να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου;

Τόση ώρα όμως σου μιλάμε για gaming στα 1440p. Τι γίνεται αν θες να ανέβεις ακόμα ψηλότερα και να ζήσεις την εμπειρία του 4K; Η κάρτα που θα σου επιτρέψει να το κάνεις χωρίς να χρειαστεί να… βάλεις υποθήκη το σπίτι σου, είναι η NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti. Το κόστος της φλερτάρει με τα τέσσερα ψηφία, ωστόσο ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Διαθέτει 3ης γενιάς πυρήνες ray tracing και 4ης πυρήνες tensor, ενώ βασίζεται στην αρχιτεκτονική Ada Lovelace όπως και όλες οι άλλες κορυφαίες λύσεις της NVIDIA. Οι επιδόσεις της στα benchmark, τοποθετούν την RTX 4070 Ti ανάμεσα στις καλύτερες κάρτες γενικώς, αποτελώντας έτσι εγγύηση πως θα σου χαρίσει ανεπανάληπτες συγκινήσεις σε 4K ανάλυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ