LONGREADS

Larger than life

Larger than life

Κάποιοι άνθρωποι έρχονται σε αυτόν τον κόσμο, με έναν προορισμό. Αυτός του Ron Artest είναι να εκπλήσσει. Με την ύπαρξη του. Διαβάστε την ιστορία μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε παρκέ.

Ο Ron Artest Jr. είναι πολλά περισσότερα από τις 74 τεχνικές ποινές, που χρεώθηκε στην καριέρα του στο ΝΒΑ, τις 7 φορές που οδηγήθηκε στα αποδυτήρια, νωρίτερα του προβλεπόμενου και της αλησμόνητης εφόδου στις εξέδρες του Palace στο Auburn Hills.

Όταν το καλοκαίρι του 2013, συμφώνησε να παίξει για τους Knicks, οι ιστοσελίδες θα έγραφαν πως αυτό ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στη συγκεκριμένη offseason, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν... έκλαψε ακριβώς κάποιος από τη συγκίνηση. Ή την έκπληξη.

"Η "μεγαλύτερη από τη ζωή" προσωπικότητα του φαινόταν πως θα ταίριαζε απόλυτα στην γενέτειρα του, τη Νέα Υόρκη" επισήμαιναν οι ειδικοί.

Αν είχε αποδείξει κάτι ο γεννημένος -και μεγαλωμένος- στο Queens, Ronald William Artest Jr. ήταν ότι ήξερε πώς να τιμά τον παράγοντα "έκπληξη". Αυτόν (τον παράγοντα), τον τίμησε και με τη σημερινή του συμφωνία με την Καντού.

Η πρώτη φήμη που προηγήθηκε του ιδίου, ήταν ενός εκ των καλύτερων αμυντικών του ΝΒΑ (έχει και το σχετικό βραβείο, του 2004, για να αποδεικνύει του λόγου το αληθές). Ακολούθησαν διάφορες άλλες. Όχι ιδιαίτερα θετικές. Η πλέον χαρακτηριστική είχε να κάνει με το ταμπεραμέντο του, που... απογειώθηκε στον αλήστου μνήμης πανικό που είχε δημιουργηθεί σε ματς των Pacers με τους Pistons, στις 19 Νοεμβρίου του 2004. Ναι, της σεζόν που ακολούθησε των πολλών ατομικών διακρίσεων.

Indiana Pacers forward Ron Artest (91) goes into the stands in an altercation with fans Friday, Nov. 19, 2004, in Auburn Hills, Mich.  The Pacers' leadership voiced their support for Ron Artest and the other players suspended after the brawl with Detroit Pistons fans and apologized for their role in one of the most violent exchanges between players and fans in U.S. sports history.  (AP Photo/Duane Burleson)
Indiana Pacers forward Ron Artest (91) goes into the stands in an altercation with fans Friday, Nov. 19, 2004, in Auburn Hills, Mich. The Pacers' leadership voiced their support for Ron Artest and the other players suspended after the brawl with Detroit Pistons fans and apologized for their role in one of the most violent exchanges between players and fans in U.S. sports history. (AP Photo/Duane Burleson) AP

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, ακολουθεί το σχετικό video. Απλά (όσο απλό μπορεί να είναι αυτό) να προσθέσουμε ότι εννέα παίκτες τιμωρήθηκαν με το συνολικό αριθμό των 146 παιχνιδιών (και έχασαν 11.000.000 δολ. σε μισθούς).

Πέντε από τους 9, κρίθηκαν ένοχοι για "επίθεση" και το δικαστήριο τους "έριξε" ένα χρόνο, υπό επιτήρηση, συν κοινωνική προσφορά. Ο Αrtest έχασε 86 ματς και αυτή ήταν η μεγαλύτερη τιμωρία που έχει επιβληθεί ποτέ σε παίκτη, στην ιστορία του "άλλου πλανήτη" Επίσης, πέντε φαν τιμωρήθηκαν με δια βίου αποκλεισμό από ματς των Pistons. Στις συνέπειες άνηκε και η απόφαση του ΝΒΑ να αυξήσει τους σεκιουριτάδες και να μειώσει τις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών.

Αλλά ας κάνουμε ένα rewind. Ας μεταφερθούμε στις αρχές της δεκαετίας του '90, οπότε ήταν ακόμα μαθητής. Όχι ένας κάποιος μαθητής, αλλά ο ηγέτης της ομάδας μπάσκετ στη LaSalle Academy. Αυτός που έδειξε το δρόμο για τον τίτλο της πόλης -για να αναδειχθεί ο καλύτερος παίκτης όλων των σχολείων της Νέας Υόρκης. Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα της ακαδημίας που εκπροσωπούσε, μετά το 1971. Μετά, έδειξε το δρόμο και για τη δεύτερη θέση των σχολείων όλου του έθνους. Ο προπονητής του, Bill Aberer θα έλεγε ότι "ε ίναι ο καλύτερος παίκτης που είχαμε ποτέ. Είναι ο καλύτερος της πόλης, που μπορεί και ορίζει την εξέλιξη των ματς".

Larger than life

Η οικογένεια του ήταν οκταμελής και εκείνος, το μεγαλύτερο από τα έξι αδέλφια. Που θα ήταν 7, αν η κόρη που έφεραν στον κόσμο οι γονείς του, όταν ήταν 15, δεν πέθαινε από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών, ενώ ήταν μόλις δυο μήνες στον κόσμο. Έκανε το όνομα της (Quanisha) τατουάζ και ορκίστηκε να μην αφήσει ποτέ να συμβεί ανάλογο περιστατικό, στην φαμίλια του.

Το σπιτικό τους ήταν στη συνοικία Queensbridge (στο Queens), στο αρχαιότερο συγκρότημα κρατικών κατοικιών της Νέας Υόρκης (ήταν έτοιμο το 1939), που φιλοξενεί 6.907 ανθρώπους, σε 26 πολυκατοικίες. Αντιλαμβάνεστε πως ο πληθυσμός ήταν τέτοιος που η ασφάλεια ήταν άγνωστη λέξη. Οι συμμορίες κυριαρχούσαν και η επιβίωση ήταν αγώνας. Όχι κάτι δεδομένο. Εκεί λοιπόν, γαλουχήθηκε ο μικρός Ronald, με τον πατέρα του, Ron Artest Sr. (βετεράνος του πολεμικού ναυτικού και πρώην μποξέρ) να τον προτρέπει να ασχοληθεί με τα σπορ " διότι είχε δει πως είμαι ευέξαπτος".

Εκεί " έμαθα να παίζω πολύ σκληρά μπάσκετ. Όταν μπήκα στο ΝΒΑ, είχα συνηθίσει να δίνω μάχες στο γήπεδο. Έτσι μεγάλωσα". Μεγάλωσε και μαζί με τις κατσαρίδες " και ήταν άσχημο. Έγιναν φίλες μου", ομολόγησε, όταν αντί για road trips άκουσε roaches. " Ήταν στα δημητριακά μου, στα μακαρόνια μου, με ξυπνούσαν, ήταν εκείνες που μου έλεγαν καληνύχτα. Αν μου αρέσουν; Δεν θέλω να είναι κοντά μου, αλλά... γνώρισα πολλές ".

Όταν το 2010 πήρε το πρωτάθλημα με τους Lakers, το αφιέρωσε σε αυτήν τη γειτονιά -μαζί με τη σύζυγο του, την οικογένεια του και τον ψυχίατρο του " που με βοήθησε να χαλαρώσω αρκετά, πολλώ δε εν μέσω τελικών -εμπειρία που μπορεί να σε αγχώσει πολύ".

Το 1997 και μετά τα όσα έκανε με το LaSalle, δέχθηκε ουκ ολίγες προτάσεις ενδιαφέροντος από κολέγια. Διάλεξε το St. John's University, γιατί ήταν κοντά στο σπίτι του (στο Queens). Στην πρώτη του χρονιά, μπήκε στην καλύτερη ομάδα των ρούκι, στην Big East και σε αυτή των All Tournament teams. Μαζί του, οι Storm έφτασαν στο 22-10 για ρεκόρ και προκρίθηκαν στο NCAA Tournament, για πρώτη φορά από το 1993. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στην Elite Eight, με το Ohio State να τους κόβει το δρόμο.

Η συμμετοχή του στα καλοκαιρινά τουρνουά της Νέας Υόρκης (Nike Pro City, Hoops in the Sun, Dyckman Park) τον βοήθησαν να ξεχωρίσει ακόμα περισσότερο. Του έδωσαν και το Tru Warier, αλλά και το The New World Order για πρώτα παρατσούκλια. Ο νονός του τελευταίου ήταν ο συνιδρυτής του Hoops in the Sun, Randy Cruz.

Larger than life

"Σε ένα από τα παιχνίδια μας -πιστέψτε με, όλα ήταν άκρως ανταγωνιστικά- κάποιος έσπασε το πόδι ενός τραπεζιού, του το πέταξε στην πλάτη και "βγήκε" από την καρδιά του. Ο θάνατος του, ήταν ακαριαίος. Έμαθα να παίζω μπάσκετ, πολύ σκληρά. Μου πήρε πολλά χρόνια για να ηρεμήσω, να κάνω πίσω και να καταλάβω ότι το ΝΒΑ είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Τώρα παίζω τίμια. Χάνω τίμια και κερδίζω τίμια. Δεν γίνεται λοιπόν, ο Μπράιαντ να με ακουμπά και ο διαιτητής να μη δίνει τίποτα, εκείνος να το ξανακάνει και ο ρεφ πάλι να μην αντιδρά. Τι έπρεπε να κάνω; Να συνεχίσω να δέχομαι τα χτυπήματα του;" θα έλεγε το 2009, μετά την αποβολή του από το δεύτερο ημιτελικό της Δύσης, μεταξύ των Lakers και των Rockets, για αντιαθλητική συμπεριφορά.

Δεν κρύφτηκε ποτέ -ούτε καν προσπάθησε

Το 1999 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη φοιτητική ζωή και να γίνει επαγγελματίας. Δήλωσε συμμετοχή στο ΝΒΑ draft και τον επέλεξαν οι Chicago Bulls, στο Νο16. Στην πρώτη του χρονιά, ήταν επαρκής εντός αγωνιστικών χώρων (12π. ανά αγώνα) και έδωσε μια πρώτη ιδέα του τι επικρατεί στο κεφάλι του. Πώς;

Έκανε αίτηση για δουλειά στο Circuit City (εταιρία με ηλεκτρικά είδη), γιατί ήθελε την έκπτωση των υπαλλήλων. Πέρασε και όλη την εκπαίδευση.

Ως "προηγούμενη δουλειά" έγραψε "ΝΒΑ player" και το όνομα του προέδρου των Bulls, Jerry Krause ως αυτό του τύπου που μπορούσε να εγγυηθεί για πάρτη του. Αργότερα, θα παραδεχόταν ότι στα ημίχρονα των ματς έπινε ένα ποτηράκι κονιάκ Hennessy ("τ ο είχα στα αποδυτήρια, στο ντουλάπι μου"). Ως "Ταύρος" ήταν που προκάλεσε κάταγμα σε δυο πλευρά του Michael Jordan, διότι ήταν ξεκάθαρο πως ο Artest δεν... ένιωθε από ονόματα, όταν ήταν στο παρκέ. Στα μέσα της σεζόν 2001-02 οι Bulls τον περιέλαβαν σε ανταλλαγή, που τον έστειλε στην Indiana.

Εκεί θα έπαιζε με τρία διαφορετικά νούμερα. Το 15, το 23 και το 91. Συνολικά, στην καριέρα του στο ΝΒΑ φόρεσε 9. Τι άλλο έκανε στα τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί; Στη δεύτερη σεζόν είχε 18.3π., 5.7 ριμπ. και 3.7 ασίστ ανά αγώνα, ενώ έγινε All Star, πριν αναδειχθεί "καλύτερος αμυντικός". Στα... highlights ήταν η εμφάνιση του σε προπόνηση, με ρόμπα μπάνιου "γ ια να θυμάμαι να είμαι χαλαρός".

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο της χαλάρωσης, αιτήθηκε κάποιους μήνες άδεια, για είχε εξοντωθεί από την προώθηση ενός άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει η εταιρία του. Ναι, ξεχάσαμε να σας πούμε ότι είχε γίνει και παραγωγός, δημιουργώντας την TruWarier, που ανέλαβε το συγκρότημα Allure. Αν την πήρε; Όχι. Πήρε κάτι: ποινή δύο αγώνων, χωρίς μεροκάματο.

Larger than life

μας έκανε να νιώθουμε προδομένοι. Έδειχνε να μην μας έχει σεβαστεί. Η επαγγελματική μας σχέση έχει τελειώσει".

Ανάλογα ήταν και τα σχόλια του Larry Bird και στις 24/1 του 2006 οι Κings δέχθηκαν να πάρουν το απολωλός πρόβατο (που μετά τη διατύπωση του αιτήματος, μπήκε στην ανενεργή λίστα) για να δώσουν τον Peja Stojakovic. Αρχικά, ο Artest δήλωσε άρνηση. Γιατί; Διότι όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του, η πληροφορία περί συμφωνίας με το Sacramento για τον Stojakovic ήταν ο λόγος που ευθύς εξ αρχής είχε ζητήσει να φύγει. Ναι, είχε φτάσει στα αυτιά του αυτό που τον αφορούσε, αλλά κανείς δεν του είπε.

Larger than life

ο Artest έδωσε νέα ζωή στους Kings και λόγους να πιστεύουν πως θα παίξουν στα playoffs για ένατη διαδοχική χρονιά". Τι ακολούθησε; Στο δεύτερο ματς του πρώτου γύρου της post season, με τους Spurs, αποβλήθηκε, λόγω αγκωνιάς που "έριξε" στο κεφάλι του Manu Ginobili. Οι Kings τελικά, αποκλείστηκαν στα έξι ματς.

Το καλοκαίρι του 2006 πρόσφερε στον Bonzi Wells όλο του το μισθό, προκειμένου να μείνει στο Sacramento. Απείλησε (χαριτολογώντας) πως θα τον σκότωνε, αν έφευγε. Ο Wells προτίμησε τους Rockets, πριν πάει στους Hornets, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Διότι ο Artest μετά πρότεινε να χαρίσει τις ετήσιες αποδοχές στην προσπάθεια που έκανε η ομάδα να κρατήσει τον Rick Adelman. Ούτε αυτή η προσπάθεια απέδωσε καρπούς και τελικά έμεινε μόνος του (μεταξύ των καλύτερων στιγμών ήταν κλήθηκε να μιλήσει σε παιδιά για το μπάσκετ και μεταξύ άλλων τους είπε " να έχετε συγκέντρωση και να μένετε μακριά από άγνωστες γυναίκες". Πρόσθεσε πως " δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνετε σεξ από την αρχή της σχέσης"), έως τις 29/7 του 2008 που πήγε με ανταλλαγή στο Houston.

Το σχόλιο του Yao Ming για το νέο του συμπαίκτη, ήταν "ελπίζω να μην πλακώνεται πια με όλον τον κόσμο και να μην τρέχει προς τους οπαδούς, στις εξέδρες".

Ο Αrtest απάντησε "α υτή είναι η ομάδα του Tracy (McGrady) και του Yao. Δεν θα το πάρω προσωπικά. Ξέρω γιατί είπε ό,τι είπε, αλλά είμαι ακόμα ghetto. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Ο Yao έχει παίξει με πολλούς μαύρους και δεν πιστεύω ότι έπαιξε ποτέ άλλοτε με κάποιον που τιμούσε την κουλτούρα του, περισσότερο από εμένα". Μετά... τηλεφωνήθηκαν, έλυσαν τα θέματα τους και έγιναν φίλοι, ώσπου έφτασαν στα playoffs με τους Lakers και εκείνη την ένσταση που είχε, ως προς τη συμπεριφορά του Kobe Bryant. Στον τρίτο τελικό, αποβλήθηκε και πάλι, έπειτα από σκληρό φάουλ στον Pau Gasol -σε προσπάθεια για κάρφωμα στον αιφνιδιασμό. Η απόφαση ήταν αυστηρή, αλλά... υπήρχε και ο πρότερος ανέντιμος βίος.

Παρένθεση: μετά τους τελικούς του 2008 (που κέρδισαν οι Celtics) πλησίασε τον Kobe Bryant στα αποδυτήρια για να του πει "θέλω να σε βοηθήσω. Αν έχεις τον τρόπο να με φέρεις στο Los Angeles, θα σου δώσω τη βοήθεια που χρειάζεσαι, για να πάρεις πρωτάθλημα". Σημείωση: ο Artest δεν έπαιζε ούτε στους Lakers, μηδέ στους Celtics. Και πώς βρέθηκε στα αποδυτήρια; Καλή ερώτηση.¨

Το θέμα είναι πως τον Ιούλιο του 2009 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τους Lakers, για 33.000.000 δολ! Μετά τις υπογραφές, πήγε στην παραλία και έπαιξε "Μονόπολη" με περαστικούς, τους οποίους κέρασε BBQ. Επί τη ευκαιρία, άλλαξε και νούμερο στη φανέλα.

Πήρε το Νο37, για να τιμήσει το Thriller του Michael Jackson, που ήταν 37 εβδομάδες στο Νο1 του Billboard!

Στις 18/12 του 2010 διοργανώθηκε στο Τοronto έκθεση, με τη συμμετοχή 30 καλλιτεχνών που είχαν ως αντικείμενο... εκείνον. Ζωγράφοι, γλύπτες και σχεδιαστές παρουσίασαν τα εκθέματα τους και εκείνον παρέστη για να τα εκτιμήσει! " Αρχικά, δεν ήξερα τι να σκεφτώ. Σίγουρα ήταν κάτι το ιδιαίτερο και το απροσδόκητο. Αλλά ήταν και ωραίο. Για την ιστορία, η πρώτο μου κατεύθυνση στο κολέγιο, ήταν στις τέχνες. Μετά τα παράτησα και πήγα στην αρχιτεκτονική, που την παράτησα... για να πάω στα μαθηματικά. Αυτά τα τελείωσα!"

Larger than life

Ειρήσθω εν παρόδω, αυτό το δαχτυλίδι αποφάσισε να το βγάλει σε δημοπρασία και έδωσε τα 500.000 δολ. που μάζεψε, σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά με πνευματικές ασθένειες. Θα ήταν επίσης, χρήσιμο να γνωρίζετε πως απ' όταν ήταν έφηβος έως τη σήμερον ημέρα, επισκέπτεται τακτικά μέσα στη χρονιά νοσοκομείο, στο Roosevelt Island και προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ κάθε καλοκαίρι επιστρέφει στη γειτονιά του, για να διοργανώσει καμπ

Στο ίδιο πνεύμα, τον Απρίλιο του 2011 κέρδισε το βραβείο που δίνει το ΝΒΑ " στον παίκτη ή τον προπονητή που ξεχωρίζει για την προσφορά του στην κοινότητα". Βλέπετε, ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 αποφάσισε να αποκτήσει νέο όνομα. Διάλεξε το Metta World Peace. Γιατί; " Αλλάζοντας το όνομα μου θέλω να εμπνεύσω τους νέους σε όλον τον κόσμο και να τους φέρω κοντά". Σήμαινε πως ήταν πια σε φάση... ζεν, δεδομένου ότι χρησιμοποίησε κάτι από το βουδισμό -που σήμαινε "καλοσύνη και φιλία προς όλους"; " Υποθέτω", είχε απαντήσει, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα υπαρκτά.

Larger than life

Τι είπε; Πολλά και διάφορα. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα, είναι το ακόλουθο." Είμαι ευτυχής που ο Χριστός δεν με άφησε να χάσω τα δόντια μου, όταν ήμουν 20. Αναρωτιόμουν τι γίνεται με τα παιδικά δόντια; Μπορείς να τα κρατήσεις έως τα 18 ή τα 20 και μετά να τα χάσεις. Δεν θα ήταν άσχημο; Ναι. Για αυτό νιώθω ευγνώμων που τα χάνουμε, όταν είμαστε παιδιά. Ήταν λαμπρή η απόφαση του να αλλάζουμε δόντια, ως παιδιά, γιατί είναι σκληρό να αλλάζεις πρόσωπο όταν είσαι ενήλικας. Ξέρω πως δεν με ρώτησες αυτό, αλλά... αυτό σκεφτόμουν". Ποια όμως, ήταν η ερώτηση; "Γιατί επέλεξες το Metta World Peace". Καλό;

Το 2012 σχεδίαζε να πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτική σειρά που θα είχε τίτλο "Με λένε τρελό", αλλά τελευταία στιγμή έκανε πίσω, διότι έκρινε πως αυτή η διαδικασία δεν θα του επέτρεπε να αφοσιωθεί στο repeat με τους Lakers.

Η σχέση του με τους "Λιμνανθρώπους" τελείωσε στις 11/7 του 2013, οπότε ο οργανισμός χρησιμοποίησε πάνω του την "αμνηστία" (η κάθε ομάδα μπορεί να κάνει χρήση αυτού του κανονισμού μια φορά κάθε δυο χρόνια), για να... ελαφρώσουν το salary cup τους. Η αλήθεια είναι πως η σχέση τους είχε φθαρεί, με τον Artest να 'χει προβλήματα τραυματισμού και να έχει χάσει πολλή από τη δυναμική του.

Το 2013 έκανε... ένα guest στους Knicks (ναι, τελικά δεν απεδείχθη η καλύτερη κίνηση που λέγαμε στην αρχή του κειμένου, με τον ίδιο να παραδέχεται πως " δεν ήξερα ότι ο Mike Woodson ήταν ο προπονητής, όταν συμφώνησα") και στις 24/2 του 2014 αφέθηκε ελεύθερος, με τη New York να εξαγοράζει το συμβόλαιο του.

Μετά... έκανε guest στο Dancing with the stars. Αποχώρησε πρώτος, στην 13η σεζόν του project.

Η αναζήτηση δουλειάς δεν τον έβγαλε κάπου καλά και για αυτό πήγε στην Κίνα, όπου έγινε the talk of... the country, όχι μόνο της πόλης. Εκεί, ως παίκτης των Sichuan Blue Whales (υπέγραψε για 1.5 εκατ. δολ.) προώθησε και τα παπούτσια της σειράς του (με έμβλημα το πάντα -το ζώο), ενώ άλλαξε το όνομα του σε Panda Friends, για τις ανάγκες της νέας... δουλειάς. Σε αυτήν τη χώρα, έγινε γνωστός ως Ci Shiping που ήταν η μετάφραση του Metta World Peace. Ένας τραυματισμός στο γόνατο, τον έθεσε εκτός και τώρα που συνήλθε, είπε να κάνει άλλη μια έκπληξη.

Αυτή τη φορά, πήρε και τη βοήθεια του... συγγενή. Βλέπετε, ο αδελφός του ήταν που επιβεβαίωσε πως όντως υπάρχει ενδεχόμενο να παίξει στην Ιταλία. Διότι ουδείς πίστεψε ότι κάποιος από τη γείτονα έχει τύχη, όταν διέρρευσε πως έχει προταθεί σε διάφορες ομάδες. Ο δίδυμος αδελφός του, Τimothy αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία με την Cantu, πριν ο ίδιος ποστάρει στο (αγαπημένο του) Twitter αυτό που ακολουθεί. Τι αναμένεται να κάνει εκεί; Απλά να υπάρχει, είναι υπεραρκετό. Ειρήσθω εν παρόδω, θα φορέσει το Νο37.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ