LONGREADS

"Φίλε, όλα είναι δουλειά"

"Φίλε, όλα είναι δουλειά"

Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο και τον τίτλο του MVP παραμάσχαλα εξηγεί στο Sport24.gr πως τύχη δεν υπάρχει. Μόνο δουλειά. Κυρίες και κύριοι: ο Κόκε, το καμάρι της Σεβίλλης, στο Sport24.gr!

Η Σεβίλλη είναι ουσιαστικά η τέταρτη ποδοσφαιρική δύναμη της Ισπανίας. Πίσω από Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, εσχάτως κι Ατλέτικο. Τρεις διαδοχικές κατακτήσεις Europa League. Κοιτάζει στα ίσα, "μερένγκες" και "μπλαουγκράνα". Εντός κι εκτός "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν".

Ομάδα λαϊκή. Ίσως πιο λαϊκή από την Ατλέτικο - από θέμα πάντα συμπεριφοράς προς τον Τύπο - η οποία υπερηφανεύεται γι' αυτό. Ο 29χρονος Ισπανός δεξιός μπακ, Κόκε, ήρθε στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο για την πρόβα-τζενεράλε της ΑΕΚ, το φιλικό με την Ένωση τον Αύγουστο. Πριν πάει στην Τιφλίδα για να παίξει με την Μπαρτσελόνα στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερκαπ.

Το Sport24.gr ζήτησε από τον "καπιτάν" των "ροχιμπλάνκος" να μιλήσει για τον τελικό της Βασιλείας, απέναντι στη Λίβερπουλ, λίγα 24ώρα μετά την κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού Europa League. Απάντησε μερικά 24ωρα αργότερα, αλλά ήταν συνεπής.

Καθώς έπινε τον καφέ του στη Σεβίλλη με τον κολλητό του και πρώην αμυντικό της ΑΕΚ, Χουάν Κάλα, ο Κόκε απάντησε στην κλήση από την Αθήνα. Αρχηγός της ομάδας, η οποία για τρεις διαδοχικές σεζόν κατακτά το Europa League. Απέναντι σε Μπενφίκα, Ντνίπρο και Λίβερπουλ. Σύμπτωση, τύχη, ή...;

"Δεν είναι τύχη, δεν είναι σύμπτωση. Φίλε, όλα είναι δουλειά. Και θα σου εξηγήσω γιατί. Δες την ομάδα που είχαμε στην πρώτη σεζόν και την ομάδα που έχουμε τώρα. Έχουμε αλλάξει πολλούς ποδοσφαιριστές. Οπότε, το μοναδικό μυστικό είναι η δουλειά. Κάναμε καλή δουλειά και μας ήρθαν καλά τα πράγματα".

Το πρώτο τρόπαιο ήταν ειδικό

Κούπα στο Τορίνο, κούπα στη Βαρσοβία, κούπα και στη Βασιλεία. Ποια από τις τρεις, διαδοχικές για την πολυνίκη του θεσμού (Europa League και πρώην Uefa Cup), ήταν η πιο γλυκιά; Μετά από αυτό το απίθανο σερί, η Σεβίλλη πλέον έχει ψυχολογικό αβαντάζ στους τελικούς; Ή, αντίστροφα, οι αντίπαλοί της έχουν ψυχολογικό μειονέκτημα; Τι έφερε ο Ουνάι Έμερι στους "ροχιμπλάνκος" της Ανδαλουσίας;

"Για εμένα, η πρώτη κούπα παραμένει πιο ειδική. Ποτέ δεν φανταζόμουν στη ζωή μου ότι έπαιζα σε ένα τελικό του Europa League, πόσο μάλλον σε τρεις διαδοχικούς. Και τα υπόλοιπα ήταν καλά, αλλά το πρώτο τρόπαιο παραμένει ειδικό γιατί ήρθε από ένα πολύ δύσκολο χρόνο και μας έδωσε πολλή ώθηση και για τη συνέχεια.

Δεν είναι εύκολο να στοχεύσεις σε ένα μόνο πράγμα που έφερε ο Έμερι στην ομάδα. Το πρώτο θα έλεγα ότι ήταν η νοοτροπία της ανταγωνιστικότητας στην ομάδα. Μετά θα έλεγα ότι "καλλιέργησε" το υλικό που είχε, τους ποδοσφαιριστές. Και γι' αυτό παίξαμε στα ίσα ομάδες που ήταν ανώτερες από εμάς, θεωρητικά. Νομίζω ότι όλα αυτά που έχουμε καταφέρει είναι χάρη σε αυτή τη νοοτροπία ανταγωνισμού που έφερε ακόμη και στις προπονήσεις ο Έμερι.

Είναι ξεκάθαρο ότι η παρουσία μας στον τελικό της διοργάνωσης για τρεις διαδοχικές σεζόν είναι υπέρ μας. Τι εννοώ; Ότι έχουμε, πλέον, την εμπειρία. Για παράδειγμα, όταν βάζουμε ένα γκολ δεν μας πιάνει αλαζονεία, αντίθετα όταν δεχόμαστε δεν μας παίρνει από κάτω".

"Φίλε, όλα είναι δουλειά"

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κόκε - ως αρχηγός της Σεβίλλης - σήκωσε στη Βασιλεία το τρίτο του Europa League. Ήταν η Λίβερπουλ ο πιο δύσκολος αντίπαλος, λόγω βαρύτητας ονόματος και φανέλας; Η ομάδα του Κλοπ φάνηκε να έχει το πάνω χέρι μετά το γκολ του Στάριτζ. Πήγε τα αποδυτήρια με προβάδισμα. Αλλά η Σεβίλλη με τα δύο γκολ του Κόκε έφθασε στην ολική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο. Ποιο ήταν το "κλειδί" της ανατροπής;

"Μπορεί να είναι όπως τα λες για τη Λίβερπουλ. Αλλά, και η Μπενφίκα δεν είναι μικρή ομάδα. Αντίθετα, είναι μεγάλη ομάδα. Και η Ντνίπρο επίσης. Για να φθάσεις σε ένα τελικό, δεν είναι τυχαίο. Η Λίβερπουλ είχε πολύ περισσότερους οπαδούς από τη Σεβίλλη στη Βασιλεία και θα έλεγα ότι μας επηρέασε στο πρώτο ημίχρονο.

Νομίζω ότι το "κλειδί" της αναμέτρησης ήταν το ημίχρονο. Τα τελευταία λεπτά του πρώτου, αμυνόμασταν συνεχώς και μαζικά, υποφέραμε πίσω. Αλλά δεν δεχθήκαμε δεύτερο γκολ. Βγήκαμε ζωντανοί από το πρώτο ημίχρονο, ήμασταν τυχεροί και ισοφαρίσαμε στις αρχές του δευτέρου. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν δεχθήκαμε το δεύτερο γκολ. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, διορθώσαμε πολλά πράγματα που κάναμε λάθος στο πρώτο. Βελτιωθήκαμε πολύ".

Δουλεύουμε διαφορετικά από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα

Καλά τα τρία Europa League, αλλά στο Champions League τα βρήκε δύσκολα. Είναι αυτό το επόμενο βήμα; Μπορούν Ατλέτικο και Σεβίλλη να "σπάσουν" το ισπανικό "δίδυμο" κυριαρχίας, των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα;

"Η Ατλέτικο το έχει ήδη κάνει. Έχει μπει ήδη "σφήνα" στις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Και η Σεβίλλη τα καταφέρνει εξίσου καλά. Είναι δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη απόσταση στα μπάτζετ. Αλλά και διαφορετικός ο τρόπος που δουλεύουμε. Είναι κάποιες λεπτομέρειες που δίνουν πλεονεκτική θέση εκκίνησης στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ.

Ο στόχος είναι να τα πάμε καλά στο Champions League της επόμενης σεζόν. Να κάνουμε αυτό το βηματάκι παραπάνω. Δηλαδή, να περάσουμε από τη φάση των ομίλων. Κανείς δεν έχει εφησυχάσει στη Σεβίλλη, όλοι θέλουμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω".

"Φίλε, όλα είναι δουλειά"

Είναι από το 2011 στη Σεβίλλη. Είναι - πλέον - ο καπιτάν της. Θα τελειώσει την καριέρα του στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν"; Είχε πρόταση ποτέ από ελληνική ομάδα; Όχι τώρα... Όταν έπαιζε στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Θυμάται άραγε από που ξεκίνησε μια ακόμη επιτυχημένη σεζόν, δηλαδή από την Αθήνα για το φιλικό με την ΑΕΚ; Θα το επαναλάμβανε εάν όντως έφερε γούρι στην ομάδα του;

"Εάν είναι να κερδίσουμε ξανά τρόπαιο, ναι πρέπει να το επαναλάβουμε (γέλια). Προφανώς και θυμάμαι ότι ξεκινήσαμε από εκεί, πριν πάμε στην Τιφλίδα. Ήταν μια γιορτή για την ΑΕΚ, γεμάτο το Ολυμπιακό Στάδιο.

Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πολύ καλό. Αλλά, από την άλλη είναι και πολύ δύσκολο να μείνεις σε μια ομάδα για τόσο καιρό. Θα το ήθελα. Έχω ταυτιστεί με αυτή την ομάδα. Με τα χρώματα, με τη φανέλα, με τους οπαδούς. Μακάρι να γίνει. Να είμαι ειλικρινής, δεν είχα ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα".

Ο Ντιόγκο είναι καθαρός

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε έναν μέχρι πρότινος συμπαίκτη του. Τον Ντιόγκο Φιγκέιρας. Ο Κόκε τον γνωρίζει καλά. Τον είχε κάθε μέρα στις προπονήσεις. Και το Sport24.gr του ζήτησε να κάνει μια σύντομη τακτική ανάλυση του 24χρονου Πορτογάλου μπακ.

"Ο Ντιόγκο είναι ένας παίκτη που αγωνίζεται ως μπακ, αλλά του αρέσει να επιτίθεται. Είναι πολύ γρήγορος. Νομίζω ότι στη Σεβίλλη, υπό τις οδηγίες του Έμερι βελτιώθηκε πολύ. Μπορεί να παίξει πιο μπροστά και ως full back. Επίσης είναι σημαντικό ότι μπαίνει καθαρά στις φάσεις, δηλαδή δεν είναι βρώμικος παίκτης, γεγονός που σημαίνει ότι αν κι αμυντικός δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα με τις κάρτες. Ο Έμερι τον πρόσεχε πολύ στις προπονήσεις, τον έβαλε και ως κεντρικό αμυντικό. Καλό είναι αυτό, γιατί έχει παίξει και σε πολλές θέσεις, οπότε μπορεί αν προσφέρει και περισσότερες λύσεις".

Από τη "χρυσή ομάδα" του Χουάντε Ράμος στη "χενεραθιόν ντε όρο" του Έμερι. Ο Αντόνιο Πουέρτα ήταν αυτός, ο οποίος με εκείνο το γκολ του απέναντι στη Σάλκε, άνοιξε το δρόμο στη Σεβίλλη για τον τελικό και το... πρώτο. Ο Αντόνιο έφυγε από τη ζωή στις 28 Αυγούστου του 2007 αλλά το "εσπίριτο" (πνεύμα) του, όπως λέει και ο Κόκε είναι ακόμη εκεί. Πόσο επηρέασε τη σύγχρονη ιστορία της ομάδας;

"Φίλε, όλα είναι δουλειά"

"Εκείνη την εποχή που έπαιζε ο Αντόνιο, εγώ δεν ήμουν στη Σεβίλλη. Αλλά, θυμάμαι ότι ο Αντόνιο σημείωσε το γκολ που οδήγησε τη Σεβίλλη στο πρώτο της τρόπαιο. Ο Αντόνιο "έφυγε", αλλά το πνεύμα του είναι παντού στη Σεβίλλη. Όλοι οι νέοι ποδοσφαιριστές που έρχονται στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν", ειδικά οι ξένοι, θα δουν τη φωτογραφία του Πουέρτα, θα δουν πώς επηρέασε τη σύγχρονη ιστορία του κλαμπ. Τι σημαίνει για τους "ροχιμπλάνκος" οπαδούς".

Παίζει στο ύψιστο επίπεδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό. Πίεση, πίεση, πίεση. Πώς αντιδρά; Γιατί το ισπανικό ποδόσφαιρο είναι στην κορυφή;

"Την πίεση, προσπαθώ να τη διαχειρίζομαι με υπευθυνότητα. Να δίνω το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου. Νομίζω ότι όταν δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό, όταν δίνεις τα πάντα για τη φανέλα ακόμη κι όταν κάνεις λάθος, ο κόσμος το αναγνωρίζει. Εξάλλου, ο,τι είναι να γίνει θα γίνει. Σημασία είναι να δίνεις τα πάντα. Προφανώς και στην Ισπανία κάτι κάνουμε καλά. Όχι μόνο σε επίπεδο συλλόγων, αλλά και σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Το λένε οι τίτλοι".

Η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα βρίσκονται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης. Πώς επηρεάζει αυτή το ποδόσφαιρο; Ή, καλύτερα, επηρεάζει το ποδόσφαιρο;

"Είναι λυπηρό. Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα, αλλά δεν είμαστε έξω από αυτό. Η κρίση έχει μεταφερθεί και στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ομάδα της Segunda (δεύτερη κατηγορία), της Segunda B (τρίτη κατηγορία) με ποδοσφαιριστές απλήρωτους για μήνες. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι συνάδελφοί μας. Έχουν οικογένειες, παιδιά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από το να ευχηθώ να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ