ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σέσκους: "Σε κάθε τάιμ άουτ πλένουμε τα χέρια μας"

Σέσκους: "Σε κάθε τάιμ άουτ πλένουμε τα χέρια μας"

Το πρωτάθλημα της Ταϊβάν συνεχίζεται, με τον Εντβίνας Σέσκους να εξηγεί στο Sport24.gr πώς λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα και τους αγώνες.

Η Λευκορωσία, η Νικαράγουα και το Τατζικιστάν είναι οι μοναδικές χώρες -μέχρι στιγμής- που γνωρίζουμε πως το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα συνεχίζεται. Κάθε χώρα για διαφορετικούς λόγους έχει αποφασίσει πως... η ζωή συνεχίζεται με τις υπάρχουσες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά στο μπάσκετ πάντως, μόνο σε μία περίπτωση βλέπουμε ότι η δράση εξακολουθεί να υπάρχει. Πρόκειται για την Ταϊβάν, που αποτελεί... παγκόσμια πρωτοτυπία εν μέσω κορονοϊού.

Η SBL δεν είναι το πλέον διαφημισμένο πρωτάθλημα του πλανήτη, αποτελεί όμως μοναδικό φαινόμενο. Μέχρι στιγμής, η Ταϊβάν μετράει μόλις 6 νεκρούς από την πανδημία, με τα κρούσματα στη χώρα να έχουν φτάσει τα 385. Μικρό το κακό, θα σκεφτεί κανείς, εν συγκρίσει με ό,τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση της χώρας δεν προχώρησε σε διακοπή του εγχώριου πρωταθλήματος, το οποίο διεξάγεται κανονικά, δίχως όμως την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες. Κι αυτό για να περιοριστεί οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Σέσκους: "Σε κάθε τάιμ άουτ πλένουμε τα χέρια μας"

Ο Εντβίνας Σέσκους είναι ένας από τους ξένους που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Ταϊβάν, συνεχίζοντας σε αυτό για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Το 2018 άφησε τη χώρα του, τη Λιθουανία, και μετά τους Taiwan Beer σειρά πήρε η Pauian, με τη φανέλα της οποίας έχει 18.5 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 4.6 ασίστ κατά μέσο όρο. Ο 25χρονος γκαρντ/φόργουορντ μίλησε στο Sport24.gr για το πώς είναι η ζωή στη χώρα και το γεγονός πως συνεχίζονται να διεξάγονται αγώνες, δηλώνοντας απόλυτα ψύχραιμος και ήρεμος για την κατάσταση που επικρατεί.

Κι αυτό γιατί τα μέτρα πρόληψης είναι τέτοια που επιτρέπουν σε όλους να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, επηρεάζοντας ακόμη και την συμπεριφορά όλων εν ώρα αγώνα. Τι σημαίνει αυτό; Όπως τόνισε, σε κάθε τάιμ άουτ, οι παίκτες πλένουν τα χέρια τους, ενώ οποιαδήποτε πετσέτα χρησιμοποιηθεί έστω μια φορά, πηγαίνει απευθείας για πλύσιμο.

- Πώς είναι η κατάσταση στην Ταϊβάν;

"Θα σου πω με ειλικρίνεια ότι νιώθω αρκετά ασφαλής εδώ. Η τοπική κοινωνία παίρνει σοβαρά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεν υπάρχει ίχνος πανικού ή φόβου. Όλοι φοράνε μάσκες συνέχεια, είναι πολύ προσεκτικοί σε κομμάτια ατομικής υγιεινής, όπως με το πλύσιμο των χεριών".

- Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η κυβέρνηση της χώρας;

"Στην είσοδο κάθε κτιρίου, είτε μιλάμε για εμπορικά κέντρα είτε για εστιατόρια, υπάρχει χώρος για το πλύσιμο των χεριών και τον έλεγχο της θερμοκρασίας κάθε ατόμου που μπαίνει σε αυτά. Όπως επίσης, δίνονται δωρεάν μάσκες στους ανθρώπους".

- Γιατί το πρωτάθλημα συνεχίζεται;

"Αυτήν την στιγμή η Ταϊβάν είναι ένα ασφαλές μέρος. Όπως σου είπα πριν, τα μέτρα πρόληψης είναι εξαιρετικά. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά, στο μέτρο του δυνατού. Γι αυτό ανέφερα πως, για παράδειγμα, τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά. Όλα στη χώρα δουλεύουν κανονικά".

Σέσκους: "Σε κάθε τάιμ άουτ πλένουμε τα χέρια μας"

- Εσύ πώς αισθάνεσαι για το γεγονός ότι καλείσαι να παίξεις;

"Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, οπότε είναι όμορφο το συναίσθημα να βρίσκεσαι στο γήπεδο. Αν ήμουν σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής ή δεν προσέχει, τότε θα έφευγα αμέσως. Στην Ταϊβάν όμως όλα είναι τόσο καλά, νιώθω τόσο ασφαλής, που δεν υπάρχει λόγος να σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Είμαι χαρούμενος εδώ".

- Πώς προσεγγίζουν το θέμα οι παίκτες;

"Δεν ξέρω να σου απαντήσω για τους υπόλοιπους, τι σκέφτονται. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι όλοι απολαμβάνουν το άθλημα, κανείς δεν φοβάται να παίξει. Κι αυτό γιατί, όπως σου είπα, όλοι αισθάνονται ασφαλείς εδώ".

- Έχει αλλάξει κάτι στο πρωτάθλημα;

"Οι μοναδικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει αφορούν στο γεγονός πως παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών και οι αγώνες γίνονται σε ένα πιο μικρό γήπεδο. Η ομάδα μάς προσέχει πάρα πολύ και μας φροντίζει. Σε κάθε τάιμ άουτ, πλένουμε τα χέρια μας. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μια πετσέτα, την βάζουμε αμέσως στα άπλυτα, για να μην χρησιμοποιηθεί ξανά εκείνη τη μέρα από κανέναν".

- Θα ήθελες να γυρίσεις στη Λιθουανία ή θεωρείς ότι είναι καλύτερο να μείνεις στην Ταϊβάν μέχρι να τελειώσουν όλα;

"Θα ήθελα να επιστρέψω στη χώρα μου, γιατί η οικογένεια και η αρραβωνιαστικιά μου είναι εκεί. Θα μπορούσα να μείνω μαζί με την οικογένειά μου, δεν θα ήταν πρόβλημα αυτό. Όσο περισσότερο μένεις σπίτι άλλωστε, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσεις. Δεν ξέρω όμως πώς θα είναι η κατάσταση. Μετά το τέλος της σεζόν, δεν γνωρίζω ακόμη αν θα γίνονται πτήσεις προς τη Λιθουανία. Οπότε ίσως χρειαστεί να μείνω λίγο παραπάνω εδώ, για τρεις - τέσσερις εβδομάδες. Θα δούμε...".

Photo Credits: Phillip Huang (Basketball_Layman) & Yu Steven

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ