ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Γιαννιώτη και άλλων τριών κολυμβητών για οικονομική επιβράβευση σε μη Ολυμπιακές κατηγορίες

Ο Σπύρος Γιαννιώτης
Ο Σπύρος Γιαννιώτης 24MEDIA

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα που είχαν καταθέσει ο Σπύρος Γιαννιώτης και άλλοι τρεις αθλητές της τεχνικής κολύμβησης για οικονομική επιβράβευσή τους λόγω των επιτυχιών τους σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η αποκατάσταση μιας αδικίας που υπόκεινται αθλητές οι οποίοι κατακτούν μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά δεν δικαιούνται οικονομική επιβράβευση θα συνεχιστεί.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση που πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην προσφυγή που έκαναν ο Σπύρος Γιαννιώτης και άλλοι τρεις αθλητές της τεχνικής κολύμβησης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Ευρυσθένη Νικολαΐδη, Γιάννη Καλαιτζολίδη και Αντώνη Τσουρουνάκη.

Οι τέσσερις τους προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να τους καταβληθεί η ανάλογη χρηματική για επιτυχίες που είχαν. Η κίνησή τους απορρίφθηκε διότι τα μετάλλια που κατέκτησαν δεν ήταν σε Ολυμπιακές κατηγορίες.

Κι αν δεν υπάρχει η τεχνική κολύμβηση ούτως ή άλλως στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το ερώτημα που τίθεται για την περίπτωση του Σπύρου Γιαννιώτη είναι μεγαλύτερο και δεδομένα θα προκαλέσει νέο κύκλο επαφών.

Το 2009 ο Σπύρος Γιαννιώτης είχε κατακτήσει το ασημένιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιταλίας στα 5χλμ ανοικτής θαλάσσης, ενώ η Ολυμπιακή κατηγορία είναι 10χλμ. Για αυτό το λόγο και δεν πήρε το οικονομικό μπόνους για τη συγκεκριμένη διάκρισή του.

Ανάλογο θέμα υπάρχει και σε άλλα αθλήματα όπως για παράδειγμα το βάδην. Στα Παγκόσμια πρωταθλήματα υπάρχουν τρεις κατηγορίες (10, 20, 35χλμ), ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν μόνο μία πλέον (20χλμ). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένας αθλητής ή αθλήτρια να κατακτήσει χρυσό στα 35χλμ σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και να μη δικαιούται οικονομική επιβράβευση.

Αναλυτικά η σχετική απόφαση: "Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι αθλητές του υγρού στίβου Ευρυσθένης Νικολαΐδης, Σπύρος Γιαννιώτης, Γιάννης Καλαιτζογλίδης και Αντώνης Τσουρουνάκης δεν δικαιούνται να λάβουν την οικονομική επιβράβευση για τα μετάλλια που έλαβαν λόγω των αγωνιστικών τους διακρίσεων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, επειδή τα αθλήματά τους δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναλυτικότερα, οι διακρίσεις των τεσσάρων αθλητών, για τις οποίες δεν έλαβαν οικονομική επιβράβευση έχουν ως εξής:

1) Ευρυσθένης Νικολαΐδης κατέλαβε τη 3η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2009 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας.

2) Σπύρος Γιαννιώτης κατέλαβε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων (open water) ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2009 στην Ιταλία.

3) Γιάννης Καλαϊτζογλίδης διακρίθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης Ανδρών-γυναικών που διοργανώθηκε στην Ρωσία το 2009, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2010 στην Ρωσία και το 2011 στην Ουγγαρία.

4) Αντώνης Τσουρουνάκης διακρίθηκε ως μέλος της εθνικής ομάδας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών των ετών 2009 και 2011 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο αγώνισμα 400 μέτρων επιφάνειας και στο 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης στο Χοντμεζοβάσαρχει της Ουγγαρίας στην σκυταλοδρομία των 4Χ100 και 4Χ200 επιφάνειας.

Οι αθλητές προσέφυγαν στην Διοικητική Δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου να τους καταβάλουν την προβλεπόμενη από το νόμο 2725/1999 οικονομική βοήθεια για τις εξαιρετικές αγωνιστικές τους διακρίσεις ως μέλη της εθνικής ομάδας σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και ζήτησαν παράλληλα να τους καταβληθεί αποζημίωση λόγω της παράληψης των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου.

Το ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 2389-2392/2022 αποφάσεις του, απέρριψε τις αναιρέσεις των αθλητών, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής επιβράβευσης λόγω των διακρίσεων τους σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, αφού τα αθλήματά τους δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ