ΣΤΗΛΕΣ

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Ο 25χρονος μέσος, Βασίλης Μπούζας, ακολούθησε τον Τάκη Γκώνια στην Αίγυπτο (στην Wadi Degla) το περασμένο καλοκαίρι και μετά από μερικούς μήνες παραμονής στο Κάιρο, περιγράφει στο Sport24.gr τη ζωή του στη χώρα του βορείου Αφρικής.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Τάκης Γκώνιας κράτησε στη Football League τον Εργοτέλη και το καλοκαίρι πήρε την απόφαση να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στην Αίγυπτο. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας του Ηρακλείου, Μάγκεντ Σάμι, κατέθεσε πρόταση στον 46χρονο τεχνικό και τον προσέλαβε στη Wadi Degla, στην οποία είναι μέτοχος.

Ο Βοιωτός προπονητής πήρε μαζί του στο Κάιρο τον Βασίλη Μπούζα, ο οποίος το 2017-2018 κατέγραψε 25 συμμετοχές στον Εργοτέλη υπό την καθοδήγηση του Γκώνια. Λίγους μήνες μετά την άφιξή του και τη νέα ζωή στη χώρα του βορείου Αφρικής, ο Αθηναίος χαφ με θητεία στη Super League μίλησε στο Sport24.gr και περιέγραψε όσα βιώνει στην Αίγυπτο τον τελευταίο καιρό.

Μίλησε για το προάστιο όπου κατοικεί, για τις συνήθειες των Αιγύπτιων πολιτών, για τον καιρό, για το ποδόσφαιρο και τα οικονομικά των ομάδων, αλλά και για τις σκέψεις που έκανε μόλις ο Τάκης Γκώνιας τον ενημέρωσε για την προοπτική της μεταγραφής στη Wadi Degla...

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Στους Αιγύπτιους αρέσει η μουσική και ο χορός. Οι περισσότεροι καπνίζουν ναργιλέ

Πώς περνάς την καθημερινότητά σου στο Κάιρο; Περιέγραψέ μου μια συνηθισμένη σου ημέρα.

"Θα ξυπνήσω το πρωί να φτιάξω πρωινό. Συνήθως πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσω τρόφιμα και το μεσημέρι μαγειρεύω. Το απόγευμα πηγαίνω στο γήπεδο για την προπόνηση και μετά γυρνάω στο σπίτι για να μαγειρέψω ξανά, αν και κάποιες φορές τρώω εκτός. Κάθε βράδυ παρακολουθώ στο ίντερνετ είτε κάποια ταινία, είτε κάποια ξένη σειρά".

-Υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει στη ζωή σου στην Αίγυπτο και δεν μπορείς να το συνηθίσεις;

"Δεν υπάρχει κάτι που να με δυσκόλεψε τόσο ώστε να μην το έχω συνηθίσει. Γενικά σαν άνθρωπος έχω μάθει να προσαρμόζομαι και να δίνω αξία σε αυτά που έχω".

Περιέγραψέ μου πώς είναι η πόλη στην οποία μένεις.

" Μένω σε ένα προάστιο στο Κάιρο που λέγεται Maadi. Είναι από τις πιο πράσινες περιοχές που μπορείς να βρεις στο Κάιρο με πολλά εστιατόρια και πολύ κόσμο. Σε απόσταση πέντε λεπτών είναι ο Νείλος, που κατά μήκος του έχει μαγαζιά για φαγητό, προσφέροντας ένα όμορφο τοπίο".

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Βγαίνει ο κόσμος έξω να διασκεδάσει;

"Ναι, έχω παρατηρήσει πως βγαίνει ο κόσμος έξω. Tους αρέσει να πηγαίνουν σε εστιατόρια. Επίσης όταν βγήκα για βόλτα σε ένα από τα πολλά mall που έχει το Κάιρο, συνάντησα πάρα πολύ κόσμο".

Ποιες είναι οι συνήθειες των Αιγύπτιων;

"Τον λίγο καιρό που βρίσκομαι εδώ έχω καταλάβει πως τους αρέσει πολύ η μουσική σε συνδυασμό με το χορό. Είναι πολύ ευδιάθετοι άνθρωποι. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση όμως, είναι πως σε όποιο καφέ ή εστιατόριο και αν κάτσεις, οι περισσότεροι καπνίζουν ναργιλέ".

Οι οδηγοί στην Αίγυπτο συναγωνίζονται τους Έλληνες στο ποιοι είναι χειρότεροι

Τι ήταν αυτό που σου προξένησε τη μεγαλύτερη εντύπωση στην Αίγυπτο όσο καιρό είσαι εκεί;

"Τη μεγαλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής, ίσως επειδή τη βιώνω καθημερινά, μου την προξένησαν οι οδηγοί. Μας συναγωνίζονται επάξια στο ποιοι είναι χειρότεροι, εμείς ή αυτοί. Νομίζω όμως ότι είναι τελικά χειρότεροι από εμάς".

Ο καιρός πώς είναι; Έχει πολλή ζέστη, κρύο, υγρασία;

"Είναι λίγο πιο ζεστός από τις ζεστές πόλεις της Ελλάδας. Τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία κυμαινόταν από 35 έως 38 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ είχε δροσιά. Υπάρχουν, βέβαια, μέρες, που είχε αφόρητη ζέστη, δηλαδή 42-43 βαθμούς. Πλέον ο καιρός είναι πολύ καλός".

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Είναι ακριβή η ζωή; Πόσο κάνει ας πούμε ένα μπουκάλι νερό;

"Σε σύγκριση με την Ελλάδα, είναι αρκετά πιο φθηνή. Τα τρόφιμα δεν είναι τόσο ακριβά, αλλά δεν είναι και μεγάλη η διαφορά. Η διαφορά της βενζίνης, όμως, είναι τεράστια. Εδώ είναι 0.33€/λ.. Ένα μπουκάλι νερό 1.5λ. κοστίζει περιπου 0.25€".

Δεν βγαίνω έξω με τον Γκώνια. Είναι δική μου επιλογή, ίσως και ένα κόμπλεξ μου θα έλεγα

Συναντάς τον προπονητή σου μιας και είστε δύο Έλληνες εκεί; Έχεις συναντήσεις ή κάνεις παρέα με άλλους Έλληνες;

"Παρόλο που ο ίδιος είναι πολύ ανοιχτός και δεκτικός σαν άνθρωπος, δεν βρισκόμαστε εκτός γηπέδου. Είναι δική μου επιλογή, ίσως και ένα κόμπλεξ μου θα έλεγα. Δεν θέλω να δώσω πάτημα σε κανέναν να υπονοήσει το οτιδήποτε για την προσπάθεια που κάνω καθημερινά μέσα στο γήπεδο, βλέποντάς με έξω να πίνω καφέ ή να τρώω φαγητό με τον προπονητή μου. Σίγουρα αν έχω κάτι που με απασχολεί, κάποιο πρόβλημα ίσως, είναι ο πρώτος που θα το συζητήσω, γιατί ξέρω ότι θα με καταλάβει".

Πώς είναι τα πράγματα στη νέα σου ομάδα; Καλύτερα σε σχέση με τον Εργοτέλη;

"Η ομάδα από θέμα αποτελεσμάτων δεν ξεκίνησε καλά, αλλά έχω μεγάλη πίστη στις γνώσεις και στον τρόπο του προπονητή και ξέρω πως στο τέλος θα πάρουμε αυτό που αξίζουμε. Υπάρχει καλή οργάνωση, δεν μας λείπει τίποτα. Η διοίκηση είναι συνέχεια κοντά μας, μας στηρίζει και γενικότερα οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ομάδα προσπαθούν να λύνουν όλα τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών, ώστε να είναι αφοσιωμένοι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Η μόνη διαφορά που υπάρχει εδώ με τον Εργοτέλη, είναι η διαφορά κατηγορίας και συνεπώς οι καλύτεροι και πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές. Σε καμία περίπτωση όμως ο Εργοτέλης δεν υστερεί σε οργάνωση. Είναι μια ομάδα πρότυπο, έχει ανθρώπους που ξέρουν πώς να βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές, όπως ο κ. Τουτζάρης και ο κ. Λαμπράκης, ο καθένας από το πόστο του. Για εμένα ήταν τύχη και ευτυχία που βρέθηκα στο δρόμο του Εργοτέλη και κατάφερα να τον βοηθήσω έστω και για λίγο, τόσο πολύ".

FOOTBALL LEAGUE / ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
FOOTBALL LEAGUE / ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το επίπεδο ποδοσφαίρου στην Αίγυπτο; Έχει καλούς παίκτες;

"Το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό και ανταγωνιστικό. Κατά κύριο λόγο αγωνίζονται Αιγύπτιοι παίκτες, λόγω ότι οι ομάδες έχουν περιορισμό μέχρι τεσσάρων παικτών μη Αιγύπτιων στην ενδεκάδα. Πάρα πολλοί παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα είναι μέλη της Αιγύπτου και νομίζω ότι όλοι βλέπουμε την εξέλιξη της πορεία της εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια".

Υπάρχει απαγόρευση εισόδου θεατών στα γήπεδα, αλλά αυτό σύντομα θα αλλάξει

Ο κόσμος πηγαίνει στα παιχνίδια ή τα περισσότερα είναι άδεια όπως στην Ελλάδα. Κατά μέσο όρο πόσος κόσμος παρακολουθεί ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι;

"Τα τελευταία χρόνια υπάρχει απαγόρευση εισόδου στους φιλάθλους, λόγω ενός πολύ σοβαρού επεισοδίου που είχε συμβεί σε ένα παιχνίδι, με αποτέλεσμα να πεθάνουν εκείνο το βράδυ 80 άτομα. Πλέον έχω μάθει πως γίνεται πολλή σοβαρή κουβέντα, ώστε να ανοίξουν ξανά οι θύρες για τους φιλάθλους. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουν ξανά θεατές τα γήπεδα. Το θέλουν και οι ίδιοι, αλλά και εμείς οι ποδοσφαιριστές".

Η γλώσσα είναι πρόβλημα για εσένα γενικά;

"Είναι πρόβλημα γιατί δεν μπορώ να μιλήσω με κάποιον που δεν ξέρει αγγλικά. Βέβαια δεν μένω εκεί και προσπαθώ κι εγώ να εξελιχθώ, να μάθω κάποιες λέξεις και φράσεις, να βελτιώσω την επικοινωνία μου και να μπορώ να μιλήσω λίγο πιο άνετα τη γλώσσα τους".

Πληρώνουν στην ώρα τους μέχρι σήμερα ή υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών;

"Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση μέχρι στιγμής όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι των πληρωμών".

Πώς σε έχουν υποδεχτεί στην ομάδα οι Αιγύπτιοι;

"Ο καθένας με τον τρόπο του με έκανε να νιώσω άνετα από τις πρώτες μέρες. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην ομάδα με πάρα πολλά νεαρά σε ηλικία παιδιά. Κατάφερα να ενσωματωθώ πολύ γρήγορα".

Η πρόταση της Wadi Degla ήταν σαν ένα χέρι να με τραβούσε από τη μετριότητα της Β' Εθνικής

Πιστεύεις ότι θα μείνεις καιρό στην Αίγυπτο ή γρήγορα θα επιστρέψεις στην Ελλάδα;

"Περνάω πολύ καλά στην Αίγυπτο. Την Ελλάδα τη σκέφτομαι συχνά γιατί μου λείπουν οι δικοί μου άνθρωποι και η ατελείωτη ομορφιά της. Για το πώς σκέφτομαι το μέλλον θα σου απαντήσω με έναν στίχο από τραγούδι των Πυξ Λαξ: «Ζήτησε μονάχα τη στιγμή και άσε το μετά». Το έχω σαν μοτίβο στη ζωή μου. Ακόμη και ο στόχος που έχω, είναι να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος. Όταν έρθει το τέλος, θέλω να μπορώ να κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και να λέω: «Μπράβο σου, κατάφερες να φτάσεις με την αξία σου και τη δουλειά ως εδώ». Να μην κάνω δεύτερες σκέψεις του τύπου «αν είχα κάνει κάτι καλύτερο, τι θα είχε γίνει;». Καμία μέρα που περνάει, δεν γυρίζει πίσω".

Βασίλης Μπούζας: Η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην πατρίδα του Σαλάχ

Τι σκέφτηκες όταν σου έκανε πρόταση ο Τάκης Γκώνιας να πας μαζί του;

"Ήταν μια εύκολη ποδοσφαιρική απόφαση για εμένα να τον ακολουθήσω. Για εμένα αυτή η πρόταση ήταν σαν ένα χέρι να με τραβούσε από την μετριότητα της Β' Εθνικής και να μου δίνει την ευκαιρία για μια νέα αρχή στην καριέρα μου. Να ζήσω μια τελείως διαφορετική εμπειρία σε μια ξένη χώρα, με διαφορετικό πολιτισμό, κουλτούρα και θρησκεία, σε ένα πρωτάθλημα πολύ καλύτερο με πολλές προοπτικές. Εξάλλου, ο τρόπος δουλειάς, η φιλοσοφία του και το στυλ ποδοσφαίρου που θέλει να παίζει ο Γκώνιας, με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή".

* Έπειτα από επτά αγώνες η Wadi Degla είναι στην τελευταία θέση της πρώτης κατηγορίας, με απολογισμό 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 5 ήττες.

** Ο Βασίλης Μπούζας έπαιξε στον Πανιώνιο από το 2011 μέχρι το 2015, στη Super League. Ακολούθησε η Καλλιθέα, ο Παναιγιάλειος, ο Εργοτέλης και πλέον η Wadi Degla. Έχει χριστεί διεθνής με την Εθνική Ελπίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ