100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΕΚ

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η ΑΕΚ δεν είναι μόνο τα τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ του συλλόγου, που ναι μεν αποτελούν τη βιτρίνα του σωματείου, αλλά στην ουσία είναι απλώς οι μπροστινοί τροχοί της αμάξης. Μιας άμαξας που στο πέρασμα των ετών έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες αθλήματα, μένοντας πιστή στο καταστατικό των ιδρυτών της και λέγοντας την ιστορία της σε κάθε δοθείσα ευκαιρία. Το SPORT24 κάνει μια ιστορική αναδρομή στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, τη Μάνα του συλλόγου που διαδίδει το φως της Μικράς Ασίας και τις αξίες της ξεριζωμένης προσφυγιάς μέσα από τις αθλήτριες και τους αθλητές που βρίσκονται κάτω από τις φτερούγες του Δικέφαλου Αετού.

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Απριλίου 1924, όταν στον αριθμό 24 της στοάς Λουξ στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια και στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κώστα Δημόπουλο φυτεύτηκε ο σπόρος της ίδρυσης ενός κλουμπ.

Του συλλόγου συγκεκριμένα, που σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ο εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ και πρώτος πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος αθλητικού σωματείου, Κωνσταντίνος Σπανούδης, είχε δηλώσει ότι στόχος του (σ.σ συλλόγου) είναι σε κάθε αγώνα να λέει την ιστορία των χαμένων πατρίδων και της ξεριζωμένης προσφυγιάς.

Των κατατρεγμένων ανθρώπων που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις στρωμένες ζωές τους. Να περάσουν από την ανείπωτη και βαθιά πίκρα του να σε διώχνουν από τον τόπο σου, στη χαρά του να στέκεσαι στα πόδια σου και να χτίζεις το αύριο, ακόμα και εάν αρχικώς είχαν αντιμετωπιστεί από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ως παρίες και υπαίτιοι της πολιτικής αστάθειας της χώρας.

Μετά από 100 χρόνια, λοιπόν, ο αθηναϊκός σύλλογος με μικρασιάτικες καταβολές συνεχίζει να επιτελεί τον σκοπό ίδρυσής του, ο οποίος περιγράφεται ανάγλυφα στο Β' Κεφάλαιο του πρώτου καταστατικού, το οποίο υπέγραψαν πάνω από σαράντα μέλη της κωνσταντινουπολίτικης κοινωνίας.

"Σκοπός του Συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωση των εκ Κωνσταντινουπόλεως στην Αθήνα και στον Πειραιά Αθλητών προς συνέχιση του έργου των διάφορων αθλητικών σωματείων της Κωνσταντινούπολης, των οποίων ενεργά μέλη ήταν οι αθλητές αυτοί. Καθώς και η διάδοση της γυμναστικής και του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία, προς διάπλαση αλκίμων σωμάτων, ψυχών θαρραλέων και χαρακτήρων ευγενικών. Ικανών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην Πατρίδα, στην Κοινωνία και στην οικογένεια, ενισχυόμενων από πνεύμα άμιλλας και αδιάσπαστης εθνικής αλληλεγγύης για την πρόοδο του Έθνους".

Στο Κεφάλαιο Ε' του εν λόγω καταστατικού ως πρώτα τμήματα αναφέρονται το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση, το βόλεϊ, το μπάσκετ, το μπέις μπολ και ο στίβος με την ονομασία αγωνιστικόν, συνθέτοντας από την ίδρυσή του το προφίλ ενός συλλόγου με επίκεντρο τον αθλητισμό.

Το SPORT24 μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της Μάνας ΑΕΚ και σας μεταφέρει στις ενδοξότερες στιγμές της Ένωσης, καθώς επίσης και στα επιτεύγματα των 24 τμημάτων που συντηρεί ο Δικέφαλος, βάσει των όσων αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Μια ιστορία που δεν έχει τέλος, παρά μόνο αρχή και η αρχή αυτή έχει να επιδείξει στον έναν αιώνα ζωής 107 τίτλους σε ομαδικό επίπεδο, πληθώρα τροπαίων σε όλες τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και εκατοντάδες πρωτιές σε ατομικά αθλήματα.

Τα αγωνιστικά τμήματα (ενεργά και μη) της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ

  • Χάντμπολ Ανδρών

Λένε πώς οι μανάδες αγαπάνε όλα τα παιδιά τους το ίδιο, αλλά αυτό δεν ισχύει, καθώς σε κάθε οικογένεια υπάρχει το αγαπημένο τέκνο. Αν πάρουμε αυτό ως δεδομένο τότε στην περίπτωση της Μάνας ΑΕΚ, το εν λόγω τμήμα είναι το χάντμπολ ανδρών ή αλλιώς οι "Μάγκες" της Ένωσης, προσωνύμιο που τους έχει δοθεί από τους φιλάθλους της ομάδας.

"ΑΕΚ χάντμπολ για πάντα μια ζωή, στα δύσκολα τα χρόνια μας κράτησες εσύ". Αυτό είναι το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα κάθε φορά που αγωνίζεται η ομάδα του χάντμπολ ανδρών, δείγμα της σύνδεσης του κόσμου του Δικέφαλου με το λατρεμένο τους τμήμα.

Ένα τμήμα που κράτησε ψηλά τη σημαία της ΑΕΚ και μοίρασε χαρά στους Ενωσίτες σε χαλεπούς καιρούς, όταν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ περνούσαν δύσκολες σεζόν σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο, συμμετέχοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερες κατηγορίες σε σχέση με το διαμέτρημα του ονόματος και της ιστορίας τους.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Ο Χριστόφορος Μπακαούκας σηκώνει στον ουρανό το Κύπελλο Ελλάδας χάντμπολ την αγωνιστική περίοδο 2013/14, με την Ένωση να επικρατεί του Διομήδη Άργους στο κλειστό των Άνω Λιοσίων με 18-16 EUROKINNISI SPORTS

Το καμάρι της Μάνας ΑΕΚ ιδρύθηκε το 2005 μετά από απορρόφηση του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης, με συνέπεια να αγωνιστεί από την πρώτη του σεζόν στην Α1, νυν Handball Premier.

Πρώτος προπονητής και συνάμα μακροβιότερος ήταν ο Γιάννης Αρβανίτης, ενώ στα 19 έτη που έχουν μεσολαβήσει τη φανέλα της Ένωσης έχουν φορέσει μερικοί από τους σπουδαιότερους αθλητές που έβγαλε η εγχώρια χειροσφαίριση, μεταξύ των οποίων οι: Χριστόφορος Μπακαούκας (περισσότερες συμμετοχές και γκολ στην ιστορία του τμήματος), Δημήτρης Καφφάτος, Αλέξης Αλβανός, Σπύρος Μπαλωμένος, Φάνης Τσαούσης, Διονύσης Γεωργιάδης, Σάββας Καρυππίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Χρήστος Κεδέρης, Βαγγέλης Αραμπατζής και Χριστόδουλος Μυλωνάς.

Μεγαλύτερη στιγμή στο τμήμα που έχει φέρει συνολικά τους 10 (πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας και ένα European Cup) από τους 107 τίτλους στην Ερασιτεχνική είναι η κατάκτηση του μοναδικού ευρωπαϊκού τροπαίου της Μάνας ΑΕΚ και συνάμα του μόνου τρεμπλ ολόκληρου του συλλόγου στα 100 χρόνια ιστορίας του.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Παίκτες, στελέχη και οπαδοί της ΑΕΚ πανηγυρίζουν την ιστορική κατάκτηση του European Cup τη σεζόν 2020/21 INTIME SPORTS

Το σωτήριον έτος 2021 υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Δημητρούλια η Ένωση πανηγύρισε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο υποτάσσοντας τον ΠΑΟΚ, ενώ όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατέκτησε το European Cup νικώντας τη σουηδική Ίσταντς σε διπλά ματς με συνολικό σκορ 54-46.

Ωστόσο, ιστορικότερη στιγμή του χάντμπολ ανδρών της ΑΕΚ ήταν η κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος του τμήματος το 2011. Η "κιτρινόμαυρη" αποστολή ταξίδεψε στην κατάμεστη από φιλάθλους του ΠΑΟΚ Μίκρα για να αντιμετωπίσει τον Δικέφαλο του Βορρά σε έναν τελικό που έψαχνε μόνο τη νίκη.

Οι "ασπρόμαυροι" προηγούνταν με 22-20 ένα λεπτό πριν το τέλος, το θαύμα που έψαχνε η ΑΕΚ ήρθε με μπροστάρη τον Μπακαούκα που πέτυχε τα δύο από τα οκτώ τέρματά του στο ματς στα τελευταία 30'' και η Ένωση με 23-22 "έκλεψε" το τρόπαιο από τον ΠΑΟΚ στον πιο μυθικό τελικό στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Δημήτρης Καφφάτος στο SPORT24 (Παλαίμαχος αθλητής της ΑΕΚ, αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ένωσης για 5,5 χρόνια, ενώ αποτέλεσε και προπονητής τερματοφυλάκων στην πρώτη ομάδα και στις ακαδημίες του τμήματος. Κατέκτησε τέσσερα τρόπαια ως παίκτης του Δικέφαλου και άλλα τόσα ως μέλος του τεχνικού επιτελείου):

"Όταν βγαίναμε στο γήπεδο, αισθανόμασταν ότι εκπροσωπούμε μια ομάδα με τεράστια ιστορία και πάνω από όλα μια κοινότητα που αγαπά τον σύλλογό της με πάθος και αφοσίωση. Η ιστορία που λέγαμε ήταν αυτή της αντοχής και της μάχης για την επίτευξη των στόχων μας. Ο ρόλος της ΑΕΚ είναι να προάγει τις αξίες του αθλητισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Το γεγονός ότι το όνομά μου είναι χαραγμένο στα βιβλία της ιστορίας του συλλόγου αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και προνόμιο. Μια στιγμή που θα μου μείνει χαραγμένη και την οποία διηγούμαι στα παιδιά μου, είναι ότι το 2000 ονειρευόμουν μια φωτογραφία στην οποία θα έπαιζα με τα χρώματα της ΑΕΚ και μάλιστα θα πραγματοποιούσα ένα εκπληκτικό αγώνα στο γήπεδο του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, όπου στο τέλος θα με σήκωναν οι οπαδοί της ομάδας στα χέρια τους.

Το 2000 ήμουν παίχτης του Ιωνικού και δεν υπήρχε ακόμα τμήμα χάντμπολ στην ΑΕΚ, καθώς δημιουργήθηκε μετά από πέντε χρόνια. Το όνειρο όμως έμεινε χαραγμένο στην καρδιά μου. Το 2009, λοιπόν, σε έναν αγώνα με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας μέσα στο γήπεδο του Ιωνικού και μετά από το τελευταίο πέναλτι που έπιασα, ο κόσμος μπήκε μέσα στο γήπεδο και είχαμε ένα ντελίριο πανηγυρισμών. Την επόμενη ημέρα είδα την φωτογραφία που ονειρευόμουν το 2000. Οπαδοί της ΑΕΚ να με σηκώνουν στα χέρια τους. Είναι μια ιστορία που λέω στα παιδιά μου για να ονειρεύονται με τα μάτια ανοιχτά, γιατί κάποια στιγμή τα όνειρα τους μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.

Στους φίλους της ΑΕΚ που γιορτάζουν φέτος τον έναν αιώνα ζωής του αγαπημένου τους συλλόγου, θα ήθελα να ευχηθώ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ομάδα με πάθος και αφοσίωση. Τέλος, ελπίζω να ζήσουν ακόμη περισσότερες στιγμές μεγαλείου και επιτυχίας μαζί της".

  • Χάντμπολ Γυναικών

Στις αρχές του 2021 με απόφαση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ την οποία στήριξε ο διοικητικός ηγέτης του χάντμπολ, Σταμάτης Παπασταμάτης, ιδρύθηκε τμήμα χειροσφαίρισης γυναικών. Τα κορίτσια της Ένωσης ξεκίνησαν την πορεία τους από την Α2, κερδίζοντας την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία με το απόλυτο των νικών μόλις στην πρώτη χρονιά παρουσίας τους στα τάραφλεξ.

Η ιστορία για το εν λόγω τμήμα ξεκίνησε να γράφεται στις 20 Νοεμβρίου του 2021, με την Ένωση να κερδίζει άνετα τον Ολυμπιακό Κερατσινίου με 36-25. Πρώτη σκόρερ και πολυτιμότερη παίκτρια της αναμέτρησης αναδείχθηκε η Ειρήνη Ψαριώτη με οκτώ τέρματα.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Παίκτριες και στελέχη της ΑΕΚ πανηγυρίζουν την κατάκτηση της Α2 Εθνικής Κατηγορίας τη σεζόν 2021/22 και παράλληλα τον προβιβασμό του τμήματος χάντμπολ γυναικών για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α1 AEK AC

Στην πρώτη του παρουσία (σεζόν 2022/23) στην Α1 χάντμπολ γυναικών το τμήμα της Ένωσης κατέλαβε την 6η θέση, ενώ στο διάστημα των δύο αυτών ετών έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον της ανήκει.

Όραμα των ανθρώπων του Δικέφαλου είναι να μπουν σταθερές βάσεις μέσω της ανάπτυξης αθλητριών από τις ακαδημίες του συλλόγου και της στελέχωσης σταδιακά της ομάδας, με απώτερο στόχο να αμφισβητήσουν την εγχώρια κυριαρχία του ΠΑΟΚ.

  • Βόλεϊ Γυναικών

Καταξίωση, αξέχαστες στιγμές και σπουδαίες αθλήτριες. Το τμήμα βόλεϊ γυναικών της ΑΕΚ αποτελεί ένα εκ των ιστορικότερων του συλλόγου, διατηρώντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτάθλημα και Κύπελλο στο πέρασμα των χρόνων. Συστάθηκε το 1995 και συμμετείχε για πρώτη φορά στη Volley League γυναικών το 2003.

Ωστόσο, έμελλε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια από την επαναλειτουργία του τμήματος για να βαφτεί "κιτρινόμαυρος" ο θρόνος του ελληνικού βόλεϊ. Η Ένωση με προπονητή τον Απόστολο Οικονόμου κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα της σεζόν 2011/12, πανηγυρίζοντας τη στέψη της και μαθηματικά στο κλειστό του Μετς στο ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό (0-3), δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Η πανηγυρική φωτογραφία των αθλητριών και του προπονητικού επιτελείου της ΑΕΚ μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος Ελλάδας βόλεϊ γυναικών στην ιστορία του τμήματος τη σεζόν 2011/12 INTIME SPORTS

Οι Σόνια Μποροβίντσεκ, Κάταλιν Κις, Φένια Παπαγεωργίου, Χαρά Σάκκουλα και Φαίη Κουνάδη ήταν οι αθλήτριες που ξεχώρισαν στην εκπληκτική πορεία της ΑΕΚ προς το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, που μνημονεύεται ακόμα από τον "κιτρινόμαυρο" οργανισμό.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, οι παίκτριες της Ένωσης είχαν κατακτήσει το μοναδικό Super Cup που έχει διεξαχθεί στη χώρα, ενώ κατάφεραν να φτάσουν και μέχρι τα προημιτελικά του CEV Cup, που αποκλείστηκαν από τη Γαλατασαράι.

Τα επόμενα χρόνια, ο Δικέφαλος δεν συνέχισε να πετά τόσο ψηλά, αφού τα οικονομικά προβλήματα τον οδήγησαν στον υποβιβασό το 2017. Η ΑΕΚ άνοιξε τα φτερά της ξανά το 2020 όταν επέστρεψε στη Volley League, κλείνοντας οριστικά τον άσχημο κύκλο τον Μάρτιο του 2023.

Οι "κιτρινόμαυρες" λύγισαν τον Παναθηναϊκό (3-1) στον τελικό του Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών και γιόρτασαν την κατάκτηση του πρώτου τίτλου τους στον θεσμό στο κλειστό της Άρτας με αρχηγό την Λαμπρινή Κωνσταντινίδου.

Φαίη Κουνάδη (Παλαίμαχη αθλήτριας της ΑΕΚ, έχει αγωνιστεί για συνολικά πέντε χρόνια με τον Δικέφαλο στο στήθος σε δύο διαφορετικές περιόδους και έχει πανηγυρίσει με την Ένωση τους δύο πρώτους τίτλους του τμήματος):

"Αν δεν φορέσεις την φανέλα και μπεις μέσα στο γήπεδο να νιώσεις αυτόν τον παλμό και αυτήν την αίσθηση είναι δύσκολο να περιγράψεις τι σημαίνει το "είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ". Αν δεθείς πνευματικά και ψυχικά με όλο αυτό που συμβαίνει στην Ένωση, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι η ιστορία μιας ομάδας που δημιουργήθηκε στην πλατεία μιας παλιάς γειτονιάς, αλλά η ιστορία της κουλτούρας της ίδιας της γειτονιάς. Γι’ αυτό είναι διαφορετικό να αγωνίζεσαι γι’ αυτήν.

Η ΑΕΚ κουβαλάει μαζί της την ιστορία της. Όλα τα βιώματα και οι δυσκολίες που έχει περάσει την έχουν ωριμάσει, ώστε να δώσει με την σειρά της την βοήθεια και την υποστήριξη στην κοινωνία μέσα από την θέση που κατέχει και την δυναμική που την διακρίνει. Ηθικές και αθλητικές αξίες ανήκουν ήδη στο έργο της και αυτό θα πρέπει να το διατηρήσει.

Το μεγαλείο της Ένωσης είναι εκεί και το απολαμβάνει όποιος έχει την τύχει να αγαπηθεί από αυτήν. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά δύο γνωστές ιστορίες. Η μια είναι τότε που μάζεψε η Original χρήματα (σε μια δύσκολη περίοδο για την Ερασιτεχνική) και μας πλήρωσε μαζί με κάποια άλλα τμήματα. Μας κάλεσαν στο Δωματιάκι και μας άφησαν άφωνους. Φυσικά έβαλα τα κλάματα.

Μια ακόμη σπουδαία στιγμή την έζησα αυτή τη φορά ως αντίπαλος. Μια ιστορία χιλιοειπωμένη, αλλά συνάμα και μια από τις σημαντικότερες της καριέρας μου. Με καλωσόρισαν μέσα στη Φιλαδέλφεια με μια πανέμορφη ανθοδέσμη. Μου έδειξαν την αγάπη τους, την εκτίμησή τους και 1000 άτομα φώναζαν το όνομά μου. Και τα δυο γεγονότα συνέβησαν έτσι, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αυτό το χωρίς λόγο, εγώ το λέω μεγαλείο.

Εύχομαι στους φίλους της ΑΕΚ να διατηρήσουν αυτό το μεγαλείο και να συνεχίσουν να το διασπείρουν απλόχερα σε όποιον έχουν απέναντί τους χωρίς περιορισμούς και με αυτό το ανεξάντλητο πάθος που τους διακατέχει"

  • Βόλεϊ Ανδρών

Τα τμήματα βόλεϊ της ΑΕΚ βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην προτίμηση αγάπης των φιλάθλων της ομάδας, οδηγώντας τους στο να δώσουν το προσωνύμιο "ΑΕΚ της Καρδιάς" τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες της Ένωσης.

Το τμήμα βόλεϊ ανδρών της Μάνας ΑΕΚ έχει περάσει από σαράντα κύματα σε μία πορεία στη διάρκεια των ετών που είναι σύμφυτη με την ταυτότητα του συλλόγου. Ιδρύθηκε το μακρινό 1929, επανασυστάθηκε το 1967 αποκτώντας για τέσσερα χρόνια και πάλι ζωή.

Το νήμα της λειτουργίας του κόπηκε απότομα το 1971 για να δραστηριοποιηθεί ξανά ενεργά το 1982, ενώ πλέον συμμετέχει σε τουρνουά και θεσμούς μόνο μέσω των ακαδημιών του. Παρά το γεγονός ότι τη σεζόν 2022/23 ο Δικέφαλος κατάφερε να πανηγυρίσει την άνοδό του στη Volley League ανδρών, δεν του χορηγήθηκε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου (2023/24), με συνέπεια να μην αγωνιστεί σε καμία κατηγορία.

Δύο είναι οι στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στο βιβλίο της Μάνας ΑΕΚ. Η πρώτη είναι η κατάκτηση του League Cup "Νίκος Σαμαράς" το 2014, μέσα στο κατάμεστο από εκατοντάδες φίλους της Ένωσης κλειστό της Αλεξανδρούπολης.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Οι πετοσφαιριστές της ΑΕΚ πανηγυρίζουν την κατάκτηση του League Cup "Νίκος Σαμαράς" στο κλειστό της Αλεξανδρούπολης τη σεζόν 2013/14 INTIME SPORTS

Μετά από τη λήξη του νικηφόρου αγώνα απέναντι στον Φοίνικα Σύρου (3-2), κόσμος και αθλητές πανηγύρισαν ξέφρενα την κατάκτηση του τίτλου, με τις στιγμές να είναι έντονα συγκινησιακά φορτισμένες, αφού μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή του Final Four η ομάδα απειλούνταν μέχρι και με διάλυση.

Οι παίκτες του Άκη Φλαούνα υπέβαλλαν υπερπροσπάθεια και έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Απόλυτος πρωταγωνιστής του τελικού ήταν ο Νίκος Κρέτσης, που αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης, ενώ ο Γιάννης Μαντέκας είναι ο μοναδικός αρχηγός του τμήματος που έχει σηκώσει τρόπαιο.

Η δεύτερη ιστορικότερη στιγμή για το βόλεϊ ανδρών της ΑΕΚ είναι η πορεία στο CEV Cup της σεζόν 1999/2000, με τον Δικέφαλο στο Final Four της Αθήνας να κατακτά την 3η θέση. Έφτασε μέχρι εκεί με ρεκόρ οκτώ νικών και μόλις μίας ήττας, με τη δεύτερη να είναι από την ιταλική Πιεμόντε Κούνεο με 3-1 στον ημιτελικό. Στον μικρό τελικό η Ένωση κέρδισε με 3-0 τη Γαλατασαράι και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο μεγαλύτερος πετοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος είναι ο Γιούρι Φιλίποφ. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ από το 1999 έως το 2002, όντας από τα σημαντικότερα γρανάζια στην ξέφρενη ευρωπαϊκή πορεία της Ένωσης την αγωνιστική περίοδο 1999/200, ενώ παράλληλα αποτελεί και τον μακροβιότερο ξένο που έπαιξε στην ομάδα.

Γιάννης Αχιλλεόπουλος στο SPORT24 (Πρώην αθλητής της ΑΕΚ στη θέση του λίμπερο, αγωνίστηκε για συνολικά έξι σεζόν με τη φανέλα του Δικέφαλου σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, ενώ ήταν και μέλος της ομάδας στον μοναδικό τίτλο που έχει κατακτήσει το τμήμα):

"Η υποστήριξη και η αγάπη για την ομάδα περνά από γενιά σε γενιά, από παππού σε γιο και εγγονό σαν οικογενειακή παράδοση ανεξαρτήτως επιτυχιών. Η πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλά ο σύλλογος έχει εισχωρήσει στα συναισθήματα των φιλάθλων της, καθώς αυτοί δεν αγαπούν μόνο το αθλητικό σωματείο, αλλά την ιστορία της και την προσφυγιά, συμμεριζόμενοι τον πόνο όλων των ανθρώπων, το σμίξιμο τους και πάλι στην Ελλάδα λησμονώντας την χαμένη πατρίδα.

Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, λοιπόν, είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς, ένας κοινός τόπος για ανθρώπους και γενιές που συνδέονται βαθύτερα μέσα σε αθλητικά πλαίσια.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου ηλικιωμένους παππούδες να κλαίνε συγκινημένοι μέσα στο γήπεδο στα εγκαίνια της "OPAP Arena". Εύχομαι οι φίλοι της ΑΕΚ να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ομάδα τους με ανιδιοτέλεια και αγνή αγάπη, μεταλαμπαδεύοντας όλη αυτή τη φλόγα με μεράκι στις επόμενες γενιές".

  • Vintage Volley

Το τμήμα βόλεϊ μη ενεργών αθλητριών ή αλλιώς Vintage Volley δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά έχει τη δική του πολύ ξεχωριστή ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο και μέσα από ένα αγωνιστικό πλαίσιο η ΑΕΚ δίνει τη δυνατότητα σε πρώην αθλητές να διατηρήσουν τη φόρμα τους, αφού συμμετέχουν σε διοργανώσεις με αντίστοιχες ομάδες της Αττικής.

Ένα τμήμα ιδιαίτερα αγαπητό κυρίως στα ενδότερα του "κιτρινόμαυρου" οργανισμού, λόγω των ευκαιριών που προσφέρει στις πετοσφαιρίστριες που είτε έχουν, είτε δεν έχουν αγωνιστεί με τον Δικέφαλο στο στήθος να μην "σκουριάσουν" και να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα.

Το Vintage Volley ιδρύθηκε το 2018, με την αρχηγό και Team Manager, Δέσποινα Ξανθάκου, να είναι ο ιθύνων νους πίσω από αυτό το εγχείρημα και ο άνθρωπος που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν. Η Ένωση είναι μια από τις κυρίαρχες ομάδες του χώρου έχοντας πολλές διακρίσεις κυρίως στα πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΔΑ. Ωστόσο, αυτοί οι τίτλοι δεν υπολογίζονται στους επίσημους της Μάνας ΑΕΚ.

  • Πόλο ανδρών

Το τμήμα ιδρύθηκε το μακρινό 1962 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60' είχε αγωνιστική παρουσία για συναπτά έτη στο εγχώριο γίγνεσθαι, κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες. Έκτοτε, πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι την επανασύσταση του τμήματος υγρού στίβο (2017) της ΑΕΚ με πρωτοβουλία των Πάνου Μιχαλόπουλου και Γιώργου Κιρμίζογλου.

Τα χρόνια που ακολούθησαν βρήκαν την Ένωση να πανηγυρίζει τρεις διαδοχικές ανόδους σε Β' Εθνική, Α2 και Α1 πόλο ανδρών καθοδηγούμενη εκτός πισίνας από τον Κωνσταντίνο Δάνδολο. Στην παρθενική της παρουσία στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας (2019/20) κατάφερε να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελική φάση του Κυπέλλου φτάνοντας μέχρι και τον τελικό, που ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Παίκτες, προπονητικό επιτελείο και ο εκ των διοικητικών ηγετών του τμήματος, Γιώργος Κιρμίζογλου, πανηγυρίζουν στην πισίνα τη νίκη επί του Περιστερίου που συνδύασε την κατάκτηση της Α2 με το εισιτήριο για την άνοδο για πρώτη φορά στην Α1 πόλο EUROKINISSI SPORTS

Η πορεία αυτή της έδωσε τη δυνατότητα να κάνει την παρθενική της εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο (2020/21), με τη Ζούγκλο Βαζούτας από την Ουγγαρία να είναι η πρώτη ομάδα που βρήκε στον δρόμο της χάνοντας με 13-6.

Το σκουφάκι της ΑΕΚ έχουν φορέσει παίκτες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στις εγχώριες και παγκόσμιες πισίνες, μεταξύ άλλων οι: Πέτρος-Στέφανος Σάντα, Φίλιππος Καραμπέτσος, Κώστας Φλέγκας, Νίκος Στελλάτος, Κώστας Κοκκινάκης, Νίκολα Ράτζεν και Νίκολα Βούκσεβιτς.

Το "Άγιο Δισκοπότηρο" των ανθρώπων που έχουν επωμιστεί τη διοίκηση και τη χρηματοδότηση των τμημάτων του υγρό στίβο της ΑΕΚ είναι ένα ιδιόκτητο κολυμβητήριο.

Μία "κιτρινόμαυρη" πολιτεία που θα φιλοξενεί όλα τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου, καθώς επίσης και τις ακαδημίες, προκειμένου να βάλει σε νέες βάσεις τη λειτουργία της ομάδας. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να "γεννηθούν" αθλητές και αθλήτριες που θα πρωταγωνιστήσουν κόντρα στις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Νίκος Βενετόπουλος στο SPORT24 (Παλαίμαχος πολίστας στη θέση του φουνταριστού, θρύλος του αθλήματος έχοντας αγωνιστεί με το σκουφάκι της Εθνική Ελλάδας σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχει υπηρετήσει τη Μάνα ΑΕΚ ως προπονητής τόσο στο τμήμα πόλο ανδρών, όσο και σε αυτό των γυναικών):

"Έχω εργαστεί σε πολλές ομάδες, αλλά η λατρεία των φιλάθλων της Ένωσης για αυτό που εκπροσωπεί είναι κάτι που δεν το έχω ξανασυναντήσει. Ο σεβασμός στην ιστορία του συλλόγου, το δέσιμο με την ομάδα, οι δυσκολίες όλων των προηγούμενων ετών που αντί να αποδυναμώσει την αγάπη τους τη γιγάντωσε, είναι στοιχεία που δικαιολογούν θα έλεγα το μότο "είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ".

Βλέπω τον σύλλογο σαν έναν οργανισμό που είναι περισσότερο πολιτιστικός. Ο σκοπός και ο ρόλος της ΑΕΚ είναι να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη και την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες και τις διαφορετικές αξίες. Μια ιστορία που μπορεί για κάποιους να μη σημαίνει κάτι, αλλά για μένα ήταν πολύ σημαντική και μου έδειξε το μεγαλείο αυτού του σωματείου, ήταν όταν κάποιος γνωστός μου, ο οποίος είναι καθηγητής πανεπιστημίου, μου ζήτησε να του πάω κάτι από την ομάδα.

Του έδωσα, λοιπόν, ένα "κιτρινόμαυρο" σκουφάκι με τον Δικέφαλο και τον είδα να κλαίει μπροστά μου σαν μικρό παιδί. Ήταν κάτι που πραγματικά με συγκλόνισε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κόσμος θέλει νίκες, πρωταθλήματα και Κύπελλα. Μπορεί αυτή τη στιγμή το πόλο ανδρών και γυναικών να μην μπορούν να δώσουν στον κόσμο τις χαρές που θέλουν, αλλά εύχομαι να αγκαλιάσουν τα τμήματα, γιατί όπως είπαμε “είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ".

  • Πόλο γυναικών

Δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία του τμήματος ανδρών (2019), ήταν σειρά των γυναικών να φορέσουν το σκουφάκι τους και να εκπροσωπήσουν τον Δικέφαλο στις πισίνες.

Η ομάδα που συστάθηκε συνδύαζε την εμπειρία, έχοντας ως μπροστάρες τις Αμαλία Πάτερου (πρώτη παίκτρια που υπέγραψε συμβόλαιο στην Ένωση), Μαρία Τσουρή και τη συνονόματή της Μπαλωμενάκη, με τα νιάτα, καθώς αποτελούντας από φερέλπιδες παίκτριες διψασμένες για διακρίσεις και καθιέρωση στην ελίτ της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής της την άνοδό στην Α1, αφού τερμάτισε στην κορυφή του ομίλου της τελικής φάσης της Β' Εθνικής κατηγορίας με το απόλυτο των νικών κόντρα σε Άρη και Ιωνικό.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Η πρώτη "κιτρινόμαυρη" αποστολή στην ιστορία του πόλο γυναικών με αντίπαλο τον ΓΣ Ηλιούπολης AEK AC

Η πρεμιέρα του νεοσύστατου τμήματος πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου του 2020 με αντίπαλο τον ΓΣ Ηλιούπολης, τον οποίο νίκησε εύκολα με 18-4, ενώ το πρώτο γκολ που πέρασε στην ιστορία πέτυχε η Αμαλία Πάτερου. Για τα πρακτικά κορυφαία σκόρερ της αναμέτρησης με τέσσερα τέρματα ήταν η Κική Στρατιδάκη.

Η σεζόν που διανύουμε είναι η τέταρτη χρόνια που η ΑΕΚ συμμετέχει στην Α1 πόλο γυναικών, με καλύτερες την πρώτη (2020/21) και τη δεύτερη (2021/22) που κατέκτησε την 5η θέση, ενώ συμμετείχε και σε ένα Final Four Κυπέλλου.

Η αγωνιστική στόχευση του τμήματος συμπλέει με αυτή των ανδρών, δηλαδή μέσα από σταθερά βήματα και ρίχνοντας μεγάλο βάρος στις ακαδημίες του, ο Δικέφαλος θα προσπαθήσει στο μέλλον να μπει σφήνα σε ιστορικούς συλλόγους.

  • Κολύμβηση

Το κολυμβητικό τμήμα της Μάνας ΑΕΚ ακολούθησε περίπου την ίδια πορεία με το πόλο ανδρών του συλλόγου, με περισσότερες ωστόσο διακρίσεις σε ατομικό κυρίως επίπεδο. Ιδρύθηκε το 1960 και παρέμεινε ενεργό μέχρι και τη δεκαετία του 70'.

Το μεράκι και η αγάπη των κυρίων Μιχαλόπουλου και Κιρμίζογλου έφεραν την επαναδραστηριοποίηση του τμήματος. Τα τελευταία χρόνια υπό την επίβλεψη του προπονητή της ομάδας κολύμβησης, Δημήτρη Χασιώτη, η Ένωση κοιτάει ψηλά και πρωταγωνιστεί σε αγωνιστικό και προαγωνιστικό επίπεδο, στοχεύοντας στη δημιουργία της επόμενης γενιάς κολυμβητών.

Παράλληλα, με το μαγιό του Δικέφαλου αγωνίζονται και βετεράνοι κολυμβητές. Η ΑΕΚ προτάσσει, όπως και με το vintage volley, το κοινωνικό της προφίλ και αποδεικνύει ότι το παν στον αθλητισμό δεν είναι οι καταγεγραμμένοι τίτλοι και τα μετάλια.

  • Καλλιτεχνική Κολύμβηση

Το 2021 η ΑΕΚ απέκτησε οντότητα και σε ένα ακόμα ολυμπιακό άθλημα, αυτό της ρυθμικής-συγχρονισμένης κολύμβησης. Επικεφαλής ανέλαβαν οι καταξιωμένες αθλήτριες και προπονήτριες, Ελένη Γεωργίου και Δέσποινα Θεοδωρίδου.

Σε ομαδικό επίπεδο η Ένωση έχει πανηγυρίσει έναν τίτλο στην πρώτη παρουσία της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΟΠΕΝ, καθώς το 2022 ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο τεχνικό ομαδικό.

Τη χρυσή ομάδα της ΑΕΚ, που βαθμολογήθηκε με 74,5782 β. αποτελούσαν οι Μαρίνα Βασιλοπούλου, Ελευθερία Γκουζούνα, Σοφία-Ευαγγελία Μαλκογεώργου, Κατερίνα Μανασάκη, Κατερίνα Μπέκου, Πολυξένη Σαραντίδη, Σοφία Σαραντίδη, Αθανασία Τσόλα (αναπληρωματικές ήταν οι Βενετία Λιμάνη και Ελένη Τάτση).

Παράλληλα, στα τρία χρόνια λειτουργίας του τμήματος, οι αθλήτριες του συλλόγου έχουν καταφέρει να κατακτήσουν μετάλλια σε τεχνικό ντουέτο, ελεύθερο ομαδικό και ελεύθερο ντουέτο.

  • Futsal Ανδρών

Από τη στιγμή της ίδρυσής της το 2008, η ομάδα ποδοσφαίρου σάλας, ευρύτερα γνωστό το άθλημα ως futsal, αποτελεί από μια από τις πιο επιτυχημένες της εγχώριας σκηνής.

Το αξιοσημείωτο του εν λόγω τμήματος και αυτό που κάνει την περίπτωσή του να μην μοιάζει με κανένα άλλο είναι ότι δημιουργήθηκε από οπαδούς της ομάδας, ενώ τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους πριν περάσει στα χέρια της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Το futsal ανδρών της Ένωσης άρχισε να πρωταγωνιστεί τη σεζόν 2016/17, όταν αποφάσισε να αναλάβει διοικητικά το τμήμα ο Κωνσταντίνος Μαρινάκης, ο οποίος προηγουμένως είχε διατελέσει και χρέη προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ποδοσφαίρου Σάλας. Μάλιστα, τότε το τμήμα αποτελούσε κομμάτι της ΠΑΕ και όχι της Μάνας ΑΕΚ.

Στα έτη που ακολούθησαν έχει να επιδείξει επτά τίτλους και μια αξιοθαύμαστη ευρωπαϊκή πορεία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας το 2019 στους δραματικούς τελικούς εναντίον του Παναθηναϊκού, οι οποίοι δεν κρίθηκαν μόνο στο πέμπτο ματς, αλλά και στη διαδικασία των πέναλτι (5-4, 2-2 κ.δ.).

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Δημήτρης Θοεφίλου, έπιασε το τρίτο και τελευταίο πέναλτι των "πρασίνων", ο Άκης Ηλιάδης ευστόχησε για την Ένωση και το κατάμεστο από φίλους του Δικέφαλου κλειστό του Καματερού ξέσπασε σε πανηγυρισμούς.

Το 2020 η ΑΕΚ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Futsal Champions League, με τους "κιτρινόμαυρους' να προκρίνονται στους 32 της διοργάνωσης και να την αποχαιρετούν με ψηλά το κεφάλι στα νοκ-άουτ από την Ακτόμπε του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ένωση στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλήτρια την ίδια χρονιά, ενώ έχει αναδειχθεί Κυπελλούχος Ελλάδας δύο φορές, το 2018 και το 2023. Ο Δικέφαλος μετράει επίσης και τρία Super Cup (2018, 2019, 2023).

Δημήτρης Θεοφίλου στο SPORT24 (Εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ -ένας από τους μακροβιότερους- στη θέση του τερματοφύλακα, αποτελεί μύθο για τον χώρο του futsal, στον οποίο βρίσκεται πάνω από 20 χρόνια, ενώ με αυτόν βασικό μέλος η Ένωση έχει πανηγυρίσει και τους επτά τίτλους στην ιστορία του τμήματος):

"Ακόμα και σε ένα άθλημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, σε όποια έδρα κι αν παίζουμε, ο κόσμος της ΑΕΚ είναι πάντα δίπλα μας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι οι φίλαθλοι της Ένωσης ακολουθούν παντού την ομάδα, όχι μόνο στο κλασικό ποδόσφαιρο, αλλά σε όλα τα σπορ.

Μία στιγμή που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν μερικές μέρες αφού είχαμε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα το 2019. Μας είχε καλέσει η ΚΑΕ ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς για τους μικρούς τελικούς του πρωταθλήματος, να κάνουμε τον γύρο του θριάμβου. Ξαφνικά όλος ο κόσμος της ομάδας που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο φώναζε ρυθμικά το όνομά μου και ξαφνιάστηκα, διότι δεν περίμενα ότι όσοι παρακολουθούσαν μπάσκετ ήξεραν πρόσωπα και καταστάσεις στο ποδόσφαιρο σάλας του συλλόγου.

Αυτό δείχνει τη μεγάλη αγάπη του κόσμου προς τον Δικέφαλο ανεξαρτήτου αθλήματος. Εκεί για ακόμα μία φορά διαπίστωσα έντονα πως όλα τα τμήματα της ΑΕΚ είναι μία πραγματικά μεγάλη οικογένεια. Νιώθω μεγάλη τιμή και περηφάνια που είμαι μέλος αυτού του τεράστιου συλλόγου και εύχομαι στον κόσμο της ΑΕΚ να γιορτάσουμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και κούπες τα χρόνια που θα ακολουθήσουν σε όλα τα σπορ".

  • Futsal Γυναικών

Βαδίζοντας στα χνάρια του futsal ανδρών, το γυναικείο τμήμα ήρθε και αυτό να πρωταγωνιστήσει στην εγχώρια σκηνή του ποδοσφαίρου σάλας εν τη γενέσει του το 2019, καθώς στην πρώτη χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας. Επιτυχία που επανέλαβε το 2023, ενώ τις δύο προηγούμενες χρονιές (2021, 2022) κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι futsal και ποδόσφαιρο γυναικών είναι ένα αδιαίρετο κομμάτι, αφού η μία ομάδα τροφοδοτεί την άλλη με παίκτριες, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα δύο τμήματα να πρωταγωνιστούν στις διοργανώσεις που αγωνίζονται κατά καιρούς.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το τμήμα του ποδοσφαίρου σάλας γυναικών έχει καταφέρει να αποτελέσει την κορυφαία δύναμη του χώρου. Εκτός από τα δύο πρωταθλήματα, μετράει ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδας (2022, 2023) και ένα Super Cup τη σεζόν 2022/2023.

  • Ποδόσφαιρο Γυναικών

Η διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ θέλει να κινείται σε ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλους τους τομείς και ο γυναικείος αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μην έχει περίοπτη θέση στο πλάνο της. Έτσι το 2021 ανακοινώθηκε η ίδρυση του τμήματος ποδοσφαίρου γυναικών, το οποίο ξεκίνησε τις προσπάθειές του από τη Γ' Εθνική και μέσα σε δύο χρόνια με ισάριθμες ανόδους κατάφερε να βρεθεί στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας.

Μάλιστα η δεύτερη σεζόν της λειτουργίας του τμήματος επιφύλασσε ιστορικές στιγμές στους φίλους της Ένωσης. Οι "κιτρινόμαυρες" επικράτησαν σε διπλά ματς των Νέων Ατρομήτου με συνολικό σκορ 6-0 και πανηγύρισαν ξέφρενα την πρώτη συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 Γυναικών, με την φιέστα να πραγματοποιείται στο Δημοτικό Γήπεδο Τραχώνων.

Με σχεδιασμό και λελογισμένες κινήσεις η Ένωση θα επιδιώξει να σταματήσει την πρωτοκαθεδρία του ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα. Παράλληλα, στόχος του Δικέφαλου είναι να δημιουργήσει τα δικά του φυτώρια ανάπτυξης και εξέλιξης ταλέντων και προς αυτήν την κατεύθυνση μεγάλο μέρος του πλάνου της διοίκησης της Μάνας ΑΕΚ σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή Χρήστο Χριστόπουλο είναι το βάρος να πέσει στις ακαδημίες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει δημιουργηθεί ΑΕΚ Β' με ποδοσφαιρίστριες κάτω των 17 ετών που αγωνίζεται στην Γ' Εθνική Κατηγόρια, έτσι ώστε να οι παίκτριες που θα στελεχώσουν μελλοντικά την πρώτη ομάδα να έχουν τις απαιτούμενες εμπειρίες και η μετάβαση να είναι πιο ομαλή.

Χρήστος Χριστόπουλος στο SPORT24 (Τεχνικός διευθυντής στην ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της ΑΕΚ, έχοντας διατελέσει στα πρώτα βήματα του τμήματος προπονητής, ενώ παράλληλα κάθεται και στον πάγκο της ομάδας futsal γυναικών με την οποία έχει πανηγυρίσει πέντε τίτλους):

"Κλείνοντας πέντε χρόνια στον σύλλογο μπορώ πλέον να δηλώσω με ειλικρίνεια ότι είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ, καθώς η ομάδα φέρει πολιτισμό, ιστορική μνήμη και αξίες. Η διαφορετικότητα του ΑΕΚτζή είναι αντιληπτή μόνο όταν κάποιος ζήσει αυτό που πρεσβεύει ο σύλλογος.

Το πρόσημο των πρώτων χρόνων λειτουργίας των τμημάτων futsal και ποδοσφαίρου γυναικών μόνο θετικό μπορεί να είναι. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Στο ποδόσφαιρο γυναικών μέσα σε μια διετία βρεθήκαμε στην Α' Εθνική, ενώ στο ποδόσφαιρο σάλας μετράμε ήδη ένα Super Cup, δύο πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα.

Η φανέλα της ΑΕΚ είναι βαριά, δεν σου αφήνει περιθώρια να σκεφτείς ότι μπορείς να αποτύχεις. Η ΑΕΚ είναι μια ενιαία και αδιαίρετη. Σύντομα θεωρώ ότι το τμήμα γυναικών θα έχει την ίδια πορεία με αυτή των ανδρών"

  • Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ανδρών

Η επιτραπέζια αντισφαίριση, ευρέως γνωστή ως πινγκ πονγκ, είναι ένα από τα αθλήματα το οποίο ρέει στο αίμα της Μάνας ΑΕΚ, καθώς ο προπομπός της Ένωσης, Αθλητικός Σύλλογος Πέραν, για πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα ήταν μία εκ των ισχυρότερων ομάδων της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ελληνικό σωματείο της Πόλης έχει πετύχει τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του σε αγωνιστικό επίπεδο με το εν λόγω τμήμα. Τις δεκαετίες του 60' και του 70' κατέκτησε πρωταθλήματα στη γειτονική χώρα όντας η μόνη αήττητη ομάδα, ενώ παίκτες της, όπως τα αδέρφια Αλεξανδρίδη και ο Παντζίδης στελέχωσαν τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Όσον αφορά το τμήμα του Δικέφαλου, ιδρύθηκε το 1957 με συνεχή παρουσία στο εγχώριο αθλητικό στερέωμα μέχρι και το 1986, έχοντας ως σημαντικότερες στιγμές τις τρίτες θέσεις στο Κύπελλο δύο συναπτές σεζόν (1984, 1985).

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Η ΑΕΚ σηκώνει αήττητη το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της τη σεζόν 2019/20, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ολυμπιακό και στην τρίτη τον Παναθηναϊκό AEK AC

Έκτοτε η σπίθα έσβησε, για να ξανανάψει 23 χρόνια αργότερα, όταν η διοίκηση της Ερασιτεχνικής αποφάσισε να επαναδραστηριοποιήσει το τμήμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών το 2009, ξεκινώντας από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Δέκα χρόνια αργότερα και με σερί ανόδους, η ΑΕΚ κατάφερε στην πρώτη συμμετοχή της στην Α1 ανδρών (2018/2019) να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ ένα χρόνο αργότερα (2019/20) έκανε το back to back ούσα αήττητη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ένωση σε αυτά τα δύο χρόνια κυριαρχίας της είχε να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο σε 29 συνεχόμενους αγώνες. Μεγαλύτεροι παίκτες που κράτησαν τη ρακέτα του Δικέφαλου είναι οι Κωνσταντίνος Λαγογιάννης, Ντάνιελ Κοσίμπα και Μίχαλ Όμπεσλο.

  • Επιτραπέζια Αντισφαίριση Γυναικών

Το 2011, μόλις δύο χρόνια μετά την επανασύσταση του τμήματος πινγκ πονγκ ανδρών, δημιουργήθηκε και η γυναικεία ομάδα, η οποία ξεκίνησε και αυτή την προσπάθεια καθιέρωσής της στην εγχώρια σκηνή από τα χαμηλά. Εννιά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2020 ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α1 και έκτοτε παραμένει εκεί.

Σε ομαδικό επίπεδο σημαντικότερη επιτυχία μέχρι σήμερα είναι η κατάκτηση της τέταρτης θέσης την περσινή αγωνιστική περίοδο (2022/23), ενώ στο φετινό (2023/24) Κύπελλο Ελλάδας κατέλαβε την τρίτη θέση νικώντας τον Παναθηναϊκό σε έναν συναρπαστικό μικρό τελικό με 4-3.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Η Ιωάννα Γερασιμάτου με το τρόπαιο του μονού γυναικών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2023 AEK AC

Σε ατομικό επίπεδο δύο αθλήτριες της ΑΕΚ έχουν διακριθεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με την Γεωργία Ζαβιτσάνου να κάνει την αρχή το 2020 και να στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδας στο μονό, κερδίζοντας παράλληλα το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό.

Τρία χρόνια μετά (2023) η Ιωάννα Γερασιμάτου έκανε το νταμπλ σε μονό και διπλό, υψώνοντας ψηλά τη σημαία με τον Δικέφαλο Αετό και αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Ένωση έρχεται για να πρωταγωνιστήσει σε ένα ακόμα αγώνισμα.

  • Ποδηλασία

Το ποδηλατικό τμήμα της ΑΕΚ αποτελεί έναν εκ των σκαπανέων του αθλήματος στην Ελλάδα, καθώς στο πέρασμα των τελευταίων 95 χρόνων έχει την τιμή να βρίσκεται ανάμεσα στους ιστορικότερους, αν όχι να είναι ο ιστορικότερος, συλλόγους της χώρας.

Ιδρύθηκε το 1929 και μετά το τμήμα στίβου (1924) είναι το μακροβιότερο της Μάνας ΑΕΚ. Αν και η ποδηλασία είναι ένα από τα λιγότερο εμπορικά αθλήματα που διατηρεί κάτω από τις φτερούγες του ο Δικέφαλος, έχει φέρει τους 38 από τα συνολικά 107 ομαδικούς τίτλους στην Ερασιτεχνική.

Εκ των πρωτεργατών και ιδρυτών του τμήματος υπήρξε ο ποδηλάτης Ματθαίος (Μάνθος) Καλούδης, με τους Ευάγγελο Κουβέλη, Πετούν, Ταρσινιάν, Κρίσαλλη, Τσαλίκη, Δαβούτη, Κουγιουμτζή, Αράπη, Φώτη Μουστάκη και Γιώργο Τζώλη να κάνουν γνωστό το όνομα της ΑΕΚ τόσο εντός Ελλάδας, όσο και διεθνώς, με τους δύο πρώτους να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Η ποδηλατική ομάδα της ΑΕΚ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα πριν από την έναρξη επίσημου αγώνα INTIME SPORTS

Ωστόσο, οι "χρυσές" δεκαετίες των "κιτρινόμαυρων" κρανών ήταν το 60' και το 70', που με έφορο τον χρηματιστή από την Κωνσταντινούπολη, Γιώργο Τρανόπουλο, η ΑΕΚ κυριάρχησε στην ελληνική σκηνή κατακτώντας το σύνολο των τίτλων της σε ομαδικό επίπεδο.

Σε αγωνιστικό επίπεδο μπροστάρηδες ήταν θρύλοι της εγχώριας ποδηλασίας, όπως οι Στέλιος Βάσκος (ατομικά πολυνίκης Έλληνας ποδηλάτης με διακρίσεις παράλληλα σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς αγώνες), Νίκος Καψοκέφαλος (εμπνευστής και δημιουργός του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας το 1968 με τη βοήθεια ανθρώπων της ΑΕΚ), Νίκος Λουλούκος και Σταμάτης Ρηγούτσος.

Στη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 80', το τμήμα ξεκίνησε να μαραζώνει και παρότι συνέχισε να βγάζει μεγάλους αθλητές (Παναγιώτης Σκυλοδήμος, Βαγγέλης Σακέλλης, Βάλυ Χαραλαμποπούλου) περιορίστηκε σε ατομικές κυρίως διακρίσεις.

Ανέκαθεν, όμως, η ποδηλασία της ΑΕΚ μέχρι και τις ημέρες μας αποτελεί τον "αιματοδότη" των εθνικών ομάδων, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στη διάδοση του αθλήματος στην Ελλάδα.

Βαγγέλης Σακέλλης στο SPORT24 (Εν ενεργεία ποδηλάτης της Ένωσης, από το 2016 που αποτελεί μέλος του τμήματος έχει φέρει στη Μάνα ΑΕΚ πάμπολλες ατομικές διακρίσεις):

"Για ένα παιδί μεγαλωμένο στη Σκεπαστή είναι τιμή και όνειρο να αγωνίζομαι με τον Δικέφαλο στο στήθος. Κάθε αγώνας, κάθε Κύπελλο είναι πρώτα για την ομάδα και μετά για τον εαυτό μου. Η ΑΕΚ για εμένα σημαίνει "να είσαι διαφορετικός". ΑΕΚ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Είναι τρόπος ζωής, ιδέα, αγάπη και πάνω από όλα οικογένεια.

Το μέγεθος της βοήθειας που μου δίνει σε κάθε μου αγώνα είναι τεράστιο, καθώς προσπαθώ να κερδίσω ώστε το όνομα της αγαπημένης μου ομάδας να ακουστεί στην πρώτη θέση. Αυτό που κάνει την ΑΕΚ να ξεχωρίζει είναι η ιστορία της, μια ιστορία από την Πόλη".

  • Στίβος

Μετά το τμήμα ποδηλασίας, αυτό του στίβου είναι το πιο επιτυχημένο της Μάνας ΑΕΚ όσον αφορά τις εγχώριες διακρίσεις σε ομαδικό επίπεδο. Από πλευράς ιστορικότητας συγκαταλέγεται μαζί με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στα παλαιότερα του Δικέφαλου.

Φέτος, κλείνει και αυτό τα 100 χρόνια ζωής του, ενώ οι εκ των ιδρυτών του συλλόγου, Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς αποτέλεσαν μέλη του ξεχωρίζοντας μάλιστα ως δρομείς.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Η τροπαιοθήκη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ με μερικούς από τους τίτλους που έχουν κατακτήσει τα τμήματα του συλλόγου στην πορεία των 100 χρόνων ζωής του


Την τροπαιοθήκη της Ερασιτεχνικής κοσμούν συνολικά 20 πανελλήνιοι τίτλοι και συγκεκριμένα: τέσσερα πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου γυναικών (2011, 2012, 2013, 2014), τρία κλειστού (2011, 2015, 2016), δέκα ανωμάλου δρόμου ανδρών (1937, 1946, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964) και τρία ανωμάλου δρόμου γυναικών (2010, 2011, 2012).

Ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές και τις σπουδαιότερες αθλήτριες δεσπόζουν τα ονόματα των Χρήστου Μάντικα, Γιώργου Παπαβασιλείου, Βασίλειου Σταυρινού, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, Γρηγόρη Γεωργακόπουλου, Αναΐς Καραγιάννη, Βούλα Παπαχρήστου, Έρρικα Πρεζεράκου, Γωγώ Κοκλώνη, Χάρις Κίτσιου, Αφροδίτη Σκαφίδα, Ελένη Μαρία Καφούρου και Αθηνά Σπανούδη.

Ηλίας Χατσίκας στο SPORT24 (Γενικός Αρχηγός ΑΕΚ): "Η διαφορετικότητα της ΑΕΚ είναι το πρώτο συναίσθημα που νιώθει κάποιος ή κάποια όταν αγωνίζεται με τον Δικέφαλο στο στήθος. Όταν καταφέρεις να καταλάβεις και να δεις την ομάδα μέσα από τα μάτια των φιλάθλων μας και το τι σημαίνει γι' αυτούς, τότε θα μάθεις να μην σταματάς ποτέ μέχρι να φέρεις τους τίτλους που ονειρεύονται να κατακτήσουν μαζί σου.

Κάθε τμήμα έχει γράψει την δική του ιστορία από τη δημιουργία μέχρι την επίτευξη των στόχων του. Η κορυφή δεν είναι μόνο η κατάκτηση ενός τροπαίου σε ένα τμήμα, αλλά και η εν γένει ανάπτυξη ενός αθλήματος πλημμυρίζοντάς το με αετόπουλα.

Η ΑΕΚ δεν είναι απλά μια ομάδα, είναι ΙΔΕΑ. Το ειδικό βάρος της φανέλας αυτής είναι η ιστορία της, η δημιουργία της και η ανάγκη των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας να πιστέψουν σε κάτι προκειμένου να διατηρήσουν αναλλοίωτα παρά τις κακουχίες τα ιδανικά και τις αξίες τους ως λαός.

Γι' αυτό υπάρχει και το μότο "ΑΕΚ και στα δύσκολα". Η ΑΕΚ για τον λαό της είναι ΜΑΝΑ, είναι αυτή που έδωσε λόγο και νόημα στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων όλα αυτά τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της".

  • Ξιφασκία

Το τρίτο κατά σειρά πιο επιτυχημένο τμήμα της ΑΕΚ βάσει ομαδικών τίτλων είναι αυτό της ξιφασκίας, καθώς το παλμαρέ της Μάνας ΑΕΚ κοσμούν 10 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Σπάθης γυναικών και δύο ανδρών.

Τα "κιτρινόμαυρα σπαθιά" έχουν καταφέρει σε διάστημα μόλις 28 ετών από την ίδρυση του τμήματος (1996) να κυριαρχούν σε ελληνικό επίπεδο, ενώ οι αθλήτριες και οι αθλητές της Ένωσης έχουν φέρει στον σύλλογο και πολλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Οι τρεις αθλήτριες της ΑΕΚ, στη μέση της φωτογραφίας με τις κίτρινες ζακέτες, κρατούν το τρόπαιο του όγδοου συνεχόμενου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σπάθης γυναικών που κατέκτησε η Ένωση το 2019 AEK AC

Αρχής γενομένης από το γυναικείο τμήμα, το οποίο για 10 συνεχόμενα χρόνια (2012-2021) έχτισε τη δική του αυτοκρατορία στο ελληνικό στερέωμα. Παράλληλα έβγαλε και πολλές αθλήτριες, με σημαντικότερη όλων τη Δώρα Γκουντούρα, η οποία ούσα μέλος του Δικέφαλου εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2021, συμμετείχε σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα που κατέκτησε η ΑΕΚ σε ομαδικό επίπεδο, ενώ σε ατομικό στέφθηκε τέσσερις σερί φορές Πανελληνιονίκης (2018-2021).

Σε επίπεδο ανδρών η Ένωση ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί τα τελευταία έξι έτη, με το 2018 να είναι η χρονιά ορόσημο για το τμήμα. Η ανδρική αποστολή της ΑΕΚ με τους Παναγιώτη Κοντοειδή, Απόστολο Βιδάλη, Βαγγέλη Καλομοίρη και Νίκο Φραγκοζίδη ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης ανδρών.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Τα "κιτρινόμαυρα σπαθιά" με το τρόπαιο του δεύτερου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σπάθης ανδρών στην ιστορία της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, την αγωνιστική περίοδο 2019/2020 AEK AC

Επιτυχία που επανέλαβε δύο χρόνια αργότερα (2020), με τη μόνη αλλαγή στην επιτυχημένη συνταγή του 2018 να είναι ο Δημήτρης Καφαταρίδης στη θέση του Νίκου Φραγκοζίδη. Η πλειοψηφία των προαναφερθέντων αθλητών προέρχεται από τα σπλάχνα του Δικέφαλου, αποδεικνύοντας ότι οι ακαδημίες του "γεννάνε" πρωταθλητές.

Το 2021 η ξιφασκία της ΑΕΚ μεγάλωσε, αφού δημιουργήθηκαν τμήματα ξίφους μονομαχίας και ξίφους ασκήσεως καλύπτωντας και τους τρεις κλάδους της σύγχρονης μορφής του αθλήματος.

Παναγιώτης Κοντοειδής στο SPORT24 (Εν ενεργεία ξιφομάχος της ΑΕΚ και μέλος της Εθνικής Ελλάδας, ενώ τα 15 χρόνια που αποτελεί αθλητή του Δικέφαλου έχει λάβει 45 μετάλλια για τις διακρίσεις του):

"Αυτό που μας χαρακτηρίζει από την ίδρυση της ομάδας μας είναι ότι όντως είναι διαφορετικό να είσαι και να νιώθεις ΑΕΚ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία στην Ελλάδα, που ταυτίζεται με τον προσφυγικό ελληνισμό και τις αξίες του.

Το τμήμα Ξιφασκίας της ΑΕΚ είναι ένα μεγάλο σχολείο που ίδρυσε ο έφορός μας Κώστας Ποτού και δουλεύει με προσωπικό κόπο και συλλογική εργασία.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διαμορφώσουμε νέους αθλητές με ήθος, μακριά από τη βία και τον τυφλό οπαδισμό. Δική μου παρακαταθήκη θα ήθελα να αποτελεί το παράδειγμα του πρωταθλητισμού, δηλαδή η ταπεινότητα και η σκληρή δουλειά που απαιτούνται για να φτάσει κανείς σε υψηλότερο επίπεδο, με σεβασμό στους συναθλητές μου.

Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας ΑΕΚ κι είμαστε όλοι περήφανα μέλη της. Εκατό χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή. Εύχομαι να τα χιλιάσουμε".

  • Ράγκμπι Λιγκ

Ένα από τα πολλά δυναμικά αθλήματα που έχει κάτω από τις φτερούγες του ο Δικέφαλος Αετός είναι και αυτό του ράγκμπι λιγκ. Ένα τμήμα που μετράει μόλις επτά χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 2017), διάστημα στο οποίο έχει καταφέρει να γεμίσει την τροπαιοθήκη της Μάνας ΑΕΚ με πέντε τίτλους.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λέει ο θυμόσοφος λαός και η ομάδα της Ένωσης το απέδειξε από την πρώτη κιόλας συμμετοχή της σε επίσημες διοργανώσεις. Το 2018 ήταν η χρονιά ορόσημο για το τμήμα, καθώς κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα Ελλάδας τόσο στους εννέα παίκτες, όσο και στους 13. Επίτευγμα που επανέλαβε και τον αμέσως επόμενο χρόνο (2019) κάνοντας σε αμφότερους τους θεσμούς back to back.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ράγκμπι Δυτικής Περιφέρειας για το 2023 κερδίζοντας στον τελικό τους Aris Eagles με 24-20 AEK AC

Την ξέφρενη πορεία προς την καθιέρωση ανέκοψε βίαια η πανδημία του κορωνοϊού, με την ΑΕΚ να επιστρέφει στον θρόνο της τον Μάρτιο του 2023, στον πιο συγκλονιστικό τελικό που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα όσον αφορά το ράγκμπι λιγκ. Ο Δικέφαλος υποδέχθηκε τους Aris Eagles στο κατάμεστο από φιλάθλους της ομάδας Δημοτικό Γήπεδο Βριλησσίων και βρέθηκε από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο, ούσα στο ημίχρονο πίσω στο σκορ με 14-0.

Η στήριξη του "κιτρινόμαυρου" λαού σε πλήρη αρμονία με την υπερπροσπάθεια των παικτών της Ένωσης γύρισαν την εις βάρος κατάσταση, με τη νίκη για την ΑΕΚ να έρχεται με 24-20 στην τελευταία φάση του αγώνα. Έτσι έλαβε τέλος και η ανομβρία των τεσσάρων ετών μακριά από τίτλους.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το τμήμα έχει συμμετάσχει και σε δύο διοργανώσεις εκτός Ελλάδας. Το ξεκίνημα έγινε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο εννέα ανδρών το 2019 με την ΑΕΚ να κατακτά τη δεύτερη θέση, ενώ το 2023 πήρε μέρος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα αντιμετωπίζοντας παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου.

Στα άμεσα πλάνα της διοίκησης της Ερασιτεχνικής είναι η ίδρυση ακαδημιών, αλλά και γυναικείου τμήματος.

Δημήτρης Καλδέρης στο SPORT24 (Εν ενεργεία αθλητής της ΑΕΚ, μέλος του τμήματος από την ίδρυσή του το 2017 και αρχηγός στους πέντε τίτλους που έχει κατακτήσει το ράκγμπι λιγκ της Ένωσης):

"Από την ιστορία του συλλόγου έχω διδαχτεί ότι δεν ιδρυθήκαμε για τους τίτλους , ούτε είναι αυτοσκοπός μας. Στόχος μας είναι να μεγαλώσει το όνομα της ΑΕΚ, να είναι συνώνυμο με την αγωνιστικότητα, το πάθος και την ευγενή άμιλλα

Η φετινή μας φανέλα αντί για χορηγό μπροστά γράφει "μια ιστορία από την Πόλη". Το έμβλημα που φοράμε στην εμφάνιση μας από μόνο του μας κάνει να λέμε την ιστορία μας. Υπάρχει ένα συναίσθημα αλησμόνητων πατρίδων και προσφυγικού ελληνισμού, που έχοντας στο στήθος τον Δικέφαλο και ακούγοντας τα συνθήματα του κόσμου ταξιδεύεις εκεί όπου ξεκίνησαν όλα

Η ευχή μου προς τον φιλάθλους της ΑΕΚ είναι να συνεχίσει ο σύλλογος να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς και θα είμαστε περήφανοι για ότι θα πετυχαίνει. Έχουμε περάσει παρά πολλές δυσκολίες για να μην είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και εννοείται ότι ενωμένοι δεν μας αγγίζει τίποτα και κανείς. Ασπίδα στην ομάδα είναι ο κόσμος της. Το DNA της ομάδας είναι όταν πέφτει να σηκώνεται ξανά και να συνεχίζει πιο δυνατή".

  • Πυγμαχία

Το τμήμα πυγμαχίας της ΑΕΚ αποτελεί ένα από τα κορυφαία και πιο επιτυχημένα στη χώρα. Έχει κατακτήσει έξι Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας (1978, 1980, 1995, 1999, 2000, 2006), ενώ έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές από το 1968, όταν και ιδρύθηκε.

Ανάμεσά τους ο Τιγκράν Ούζλιαν, που κατέλαβε την πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Επίδοση που μέχρι σήμερα αποτελεί την υψηλότερη για Έλληνα πυγμάχο.

Ακόμη δύο αθλητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με το τμήμα της Μάνας ΑΕΚ είναι ο Μιχάλης Αρναούτης και ο Αρτούρ Μικαελιάν, με τον δεύτερο να έχει διατελέσει και για χρόνια προπονητής στο αγωνιστικό τμήμα και στις ακαδημίες του συλλόγου.

Ο ζωντανός θρύλος της πυγμαχίας έχει διακρίσεις με τον Δικέφαλο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, με πιο σημαντική επιτυχία εκτός Ελλάδας να είναι η 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέλφαστ το 2001 στην κατηγορία των 54 κιλών.

Ανδρέας Καλλίτσης στο SPORT24 (Εν ενεργεία αθλητής της ΑΕΚ από τις ακαδημίες του τμήματος, έχει πολλές διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο με τα γάντια του Δικέφαλου):

"Η ΑΕΚ είναι συνυφασμένη με την πορεία της ζωής μου. Αφενός μεγάλωσα σε προσφυγική οικογένεια που όλοι ήταν ΑΕΚ. Αφετέρου από μικρός είχα το "μικρόβιο" του αθλητισμού πηγαίνοντας με τον πατέρα μου στο "Νίκος Γκούμας".

Μπήκα στην πυγμαχία ακολουθώντας το πρότυπο του θείου μου, που ο ίδιος ήταν πρωταθλητής στο τμήμα της Ένωσης. Έτσι κατάφερα να φορέσω τη φανέλα της ομάδας και να φέρω στη Μάνα ΑΕΚ κάποια Κύπελλα και τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Είμαι ευγνώμων που έχω παίξει με τα "κιτρινόμαυρα". Ελπίζω κι άλλα παιδιά να βρουν έναν σύλλογο που θα τους αγκαλιάσει και θα τους στηρίξει σε καλές και δύσκολες στιγμές δίνοντάς τους κίνητρο να ξεπερνάνε τον εαυτό τους".

  • Άρση Βαρών-Powerlifting

Το τμήμα άρσης βαρών-powerlifting της Ένωσης έχει να επιδείξει τρεις σπουδαίες επιτυχίες των αθλητών του, παρά τη βραχεία διάρκεια λειτουργίας του. Η ίδρυσή του χρονολογείται το 2016, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε απότομα φρένο στις επιδιώξεις της διοίκησης της Ερασιτεχνικής να αποτελέσει η ΑΕΚ το νέο εχέγγυο επιτυχίας της Εθνικής Ομάδας.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Αναμνηστική φωτογραφία αθλητών και στελεχών της ΑΕΚ μετά την κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Δυναμικού Τριάθλου Powerlifiting το 2017 INTIME SPORTS

Ο Δικέφαλος στον πρώτο χρόνο σύστασής του κατάφερε να κατακτήσει τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Δυναμικού Τριάθλου Powelifting σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, το 2017 ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε άνδρες, εφήβους και παίδες.

Ακόμα μια μεγάλη διάκριση, αυτή τη φορά σε ατομικό επίπεδο, ήρθε το 2018 από τον Ροβέρτο Παπαναστασίου. Ο αθλητής της ΑΕΚ κατάφερε να σηκώσει το βάρος των 305 κιλών στο deadlift στο Πανελλήνιο Δυναμικού Τριάθλου και στην κατηγορία των 75 κιλών τζούνιορ, σημειώνοντας μάλιστα παγκόσμιο ρεκόρ το 2018. Έναν μόλις χρόνο αργότερα (2019) ο Παναναστασίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σηκώνοντας 290 κιλά στην "άρση θανάτου" στην κατηγορία κάτω των 80 κιλών.

  • Μαχητικά Σπορ

Το 2019 ήταν η χρονιά των μαχητικών σπορ για τη Μάνα ΑΕΚ, καθώς ανάμεσα στα επτά νεοσυσταθέντα τμήματα τα τρία αφορούσαν πολεμικές τέχνες. Πιο συγκεκριμένα, η Ερασιτεχνική ανακοίνωσε την ίδρυση τμημάτων kick boxing, muay thai και πάλης.

Ωστόσο, μόνο το πρώτο παραμένει μέχρι σήμερα ενεργό, έχοντας να επιδείξει ως μεγαλύτερη επιτυχία την κατάκτηση της 3ης θέσης του αθλητή της Νίκου Προβιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2023, στην πρώτη συμμετοχή της Ένωσης σε μεγάλη επίσημη διοργάνωση.

Το 2021 ήταν η σειρά των tae kwon do και καράτε να λάβουν θέση ανάμεσα μαχητικά τμήματα της "κιτρινόμαυρης" οικογένειας. Για την ώρα, τα εν λόγω τμήματα διατηρούν μόνο ακαδημίες, ενώ συμμετέχουν και σε προαγωνιστικό επίπεδο. Στόχος των στελεχών που έχουν επιφορτιστεί με το tae kwon do και το καράτε του Δικέφαλου είναι να δημιουργήσουν τη νέα γενιά αθλητών που θα φέρουν μελλοντικά επιτυχίες στον σύλλογο σε επίπεδο ανδρών και γυναικών.

Η πλειοψηφία των μαχητικών αθλημάτων της Ένωσης, καθώς επίσης και η ενόργανη και ρυθμική γυμναστική στεγάζονται στο σύγχρονο προπονητήριο-γυμναστήριο της Ερασιτεχνικής στον Κόκκινο Μύλο, το οποίο αποτελεί το καμάρι της και άνοιξε της πύλες του τον Οκτώβριο του 2021.

  • Μπάσκετ με Αμαξίδιο

"Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ". Αυτό είναι το κυριότερο μότο που έχουν υιοθετήσει οι φίλοι της Ένωσης, με την Ερασιτεχνική να σπεύδει το 2018 να το κάνει πράξη για ακόμα μια φορά, ιδρύοντας ένα τμήμα που έχει αγκαλιαστεί από όλον τον "κιτρινόμαυρο" οργανισμό.

Όχι για τους τίτλους που έχει φέρει, καθώς συν τις άλλοις είναι μηδενικοί, αλλά για τα κοινωνικά μηνύματα που περνούν σε κάθε αγώνα οι αθλήτριες και οι αθλητές του μπάσκετ με αμαξίδιο.Ένα τμήμα που εάν δεν δημιουργούνταν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος.

Η Μάνα ΑΕΚ, λοιπόν, ακολουθώντας τον κοινωνικό της ρόλο, όπως αρμόζει στις αρχές και τις αξίες από την ίδρυσή της, βοήθησε και συνεχίζει να βοηθάει ακόμα τα άτομα με κινητικές αναπηρίες να αθληθούν, με απώτερο σκοπό η ενσωμάτωση και η συμπερίληψη να μην είναι απλά όνειρα, αλλά υλοποιήσιμες ευχές.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Παίκτες και στελέχη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ πανηγυρίζουν την άνοδο του τμήματος μπάσκετ με αμαξίδιο για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α1 AEK AC

Το τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο της ΑΕΚ ιδρύθηκε το 2018 και ύστερα από τρία χρόνια (2022) ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α1 Εθνική κατηγορία. Στον ιστορικό τελικό που έλαβε χώρα στο κλειστό της Γλυφάδας, η Ένωση επικράτησε με 54-45 του ΑΣ ΠΑΣΚΑ κατακτώντας τον τίτλο της Α2, σε μία ονειρική χρονιά που ολοκληρώθηκε με το αήττητο στο πρωτάθλημα.

Για τα πρακτικά, ο πρώτος επίσημος αγώνας του τμήματος διεξήχθη στις 9 Μαρτίου του 2019, με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει τους Αετούς Κρήτης, τους οποίους κέρδισε με 33-20.

Ηλίας Χατσίκας στο SPORT24 (Γενικός Αρχηγός ΑΕΚ): ΑΕΚ δεν είναι πρόσωπα. Ήταν, είναι και θα είναι πολλές όμορφες στιγμές για κάποιους και λίγες άσχημες στιγμές για άλλους. Οι υπηρετούντες αυτήν οφείλουν να το κάνουν πάνω απ’ όλα για την αγάπη τους προς την ομάδα.

Πίσω από κάθε δημιουργία ενός τμήματος κρύβεται μια ιστορία και τα όνειρα κάποιων φίλων της ομάδας μας, που επί χρόνια ονειρευόντουσαν και παλεύαν να δουν την ΑΕΚ να μπαίνει και στο δικό τους άθλημα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φιλάθλους της Ένωσης για τη στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια και για όσα θυσιάζουν καθημερινά στην προσωπική τους ζωή για να βρεθούν δίπλα μας.

Η φωνή τους ήταν πάντα η δύναμη των αθλητών μας, το φόβητρο των αντίπαλων και η πίεση προς εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Η υγεία του Ερασιτέχνη και η επιτυχία αυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συμβολή και την οικονομική στήριξη του κόσμου της ΑΕΚ".

  • Bowling

Ένα από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα παιδιά της Μάνας ΑΕΚ είναι αυτό του bowling. Το τμήμα δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2021 με υπεύθυνους τους Φίλιππο Μοτσενίγο και Στέλιο Μαρατσίνο και μόλις στα τρία χρόνια ζωής του έχει καταφέρει να καθιερωθεί σε ένα από τα κορυφαία του χώρου.

Η Ένωση μετράει δύο πρωταθλήματα Ελλάδος (2022, 2023), ενώ διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις μικρές ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα ο Δικέφαλος μετράει τίτλους στο πρωτάθλημα δυάδων, ενώ μέσω της ΑΕΚ ο Βαγγέλης Κριζίνης κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος για τρεις διαδοχικές χρονιές στο Ατομικό (2021, 2022, 2023), σηκώνοντας στην κορυφή τη σημαία της ΑΕΚ.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Τα μέλη της "κιτρινόμαυρης" αποστολής που κατέκτησαν το Πρωτάθλημα Ελλάδας Bowling τη σεζόν 2022/23 AEK AC


Ο θρύλος του εγχώριου bowling όντας αθλητής της Ένωσης το 2023 κατέκτησε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών στο Ατομικό, ενώ τα τρία (Βαγγέλης Κριζίνης, Αναστάσης Εξάρχου, Νικόλας Καγιάλογλου) από τα συνολικά έξι στελέχη της Εθνικής Ελλάδας που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Bowling του 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ήταν μέλη του Δικέφαλου.

Βαγγέλης Κριζίνης στο SPORT24 (Πρώην αθλητής της ΑΕΚ, ένα από τα πρώτα μέλη που στελέχωσαν το νεοϊδρυθέν τμήμα το 2021 δίνοντάς του πρωτιές σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, αλλά και την τεχνογνωσία για να συνεχίσει στο μέλλον να πρωταγωνιστεί):

"Είναι τιμή μου που εκπροσώπησα τον σύλλογο της ΑΕΚ. Ένα τεράστιο όνομα στον χώρο του αθλητισμού με πάρα πολλούς φιλάθλους σε όλον τον κόσμο. Η διαφορά του σε σχέση με τις άλλες ομάδες είναι ότι αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό πέρα του αθλητικού χαρακτήρα, καθώς είναι ένα προσφυγικό σωματείο που το συνοδεύει μεγάλη ιστορία.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας σύλλογος του διαμετρήματος της ΑΕΚ στην εγχώρια σκηνή του bowling, διότι βοηθάει στην ανάπτυξη του αθλήματος. Ελπίζω η είσοδος της Ένωσης να προσελκύσει και άλλες μεγάλες ομάδες στον χώρο.

Ένα γεγονός που μου έκανε τρομερή εντύπωση ως παίκτης της ΑΕΚ είναι το πόσο ενδιαφέρεται ο κόσμος της για όλα τα τμήματα. Για παράδειγμα υπήρχαν φίλαθλοι οι οποίοι γνώριζαν πολλά στατιστικά στοιχεία και επιτυχίες μου, παρόλο που δεν ασχολούνταν με το bowling.

Εύχομαι αρχικά στην ΑΕΚ να πετυχαίνει τους στόχους της και να έχει πάντα επιτυχίες σε όλα τα τμήματά της, ενώ στους φίλους της που είναι πάντα εκεί δίπλα της να την καμαρώνουν και περάσουν μαζί πολλές χαρούμενες στιγμές".

  • Σκάκι

Το ταξίδι της Ένωσης στον κόσμο του πιο γνωστού παιχνιδιού τακτικής άρχισε το 2005 μετά από προσπάθειες έξι ετών, καθώς οι ζυμώσεις ξεκίνησαν ήδη από το 1999.

Το όραμα των Μιχάλη Πρεβενιού και Φώτη Αρμπή πήρε σάρκα και οστά και μέχρι το 2016, όταν το τμήμα σταμάτησε τη λειτουργία πληττόμενο από οικονομικά προβλήματα και όντας υποστελεχωμένο, κατάφερε να φέρει στη Μάνα ΑΕΚ ομαδικές και ατομικές πρωτιές σε πρωταθλήματα και Κύπελλα Ελλάδας και Αττικής, τόσο σε επίπεδο ενηλίκων όσο και μέσω των ακαδημιών.

Παράλληλα, αθλητές και αθλήτριες του Δικέφαλου διακρίθηκαν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με σημαντικότερο τίτλο όλων αυτόν της πρωταθλήτριας Ευρώπης στις γυναίκες από τη Βικτόρια Σμίλιτε το 2011.

Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της
Αναμνηστική φωτογραφία των παικτών της ΑΕΚ μετά τον "τελικό" ανόδου στη Β' Εθνική κατηγορία κόντρα στον ΣΟ Αμπελοκήπων AEK AC

Στα νεότερα χρόνια και συγκεκριμένα στα τέλη του 2019 το τμήμα ανακοίνωσε την επαναδραστηριοποίησή του, με έφορο τον Μιχάλη Πρεβενιό και Υπεύθυνο Ανάπτυξης και Ακαδημιών τον Ιωάννη Λίτσα, που αποτελούν εκ των κορυφαίων ανθρώπων του σκακιστικού χώρου.

Στην πρώτη αγωνιστική περίοδο της επανασύστασης του τμήματος (2020), η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει την άνοδο από τη Β' στην Α' Τοπική Κατηγορία Αττικής. Το 2023 ανέβηκε στη Γ' Εθνική, με την Ένωση να πανηγυρίζει ακόμα έναν προβιβασμό, αφού στο κρίσιμο ματς κόντρα στον ΣΟ Αμπελοκήπων στις 10 Μαρτίου του 2024 επικράτησε με 5,5-4,5 και από τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στη Β' Εθνική.

Με σωστά βήματα, πλάνο και βασιζόμενο στη νέα γενιά αθλητών που θα "εκκολαφθούν" από τα σπλάχνα του συλλόγου, το τμήμα του Δικέφαλου στοχεύει στην καθιέρωσή του μελλοντικά στην ελληνική σκακιστική ελίτ.

Ιωάννης Λίτσας στο SPORT24 (Υπεύθυνος Ακαδημιών και Ανάπτυξης του τμήματος και εν ενεργεία παίκτης της ΑΕΚ):

"Το να είσαι ΑΕΚ σε καθιστά θεματοφύλακα της μνήμης. Αυτό νομίζω πως ήταν και το κίνητρο των ιδρυτών της. Προφανώς, αυτό κάνει πολύ βαριά την φανέλα της. Είναι μεγάλη η τιμή και τεράστια η ευθύνη να φοράς το έμβλημα με τον Δικέφαλο στο στήθος, εκπροσωπώντας 30 αιώνες ελληνισμού της άλλης όχθης του Αιγαίου. Η ΑΕΚ πρέπει να στέκεται δίπλα στους κυνηγημένους του κόσμου και απέναντι στην αδικία με κάθε τρόπο. Αυτό προστάζει η ιστορία της και αυτό κάνει.

Θα μοιραστώ μαζί σας την ιστορία επανίδρυσης του τμήματος. Βρισκόμουν στην σκακιστική ομοσπονδία κι έρχεται ένας αθλητής να καταθέσει αίτηση μεταγραφής. Κοιτάω την αίτηση και το σωματείο που ήθελε να μεταγραφεί ήταν η ΑΕΚ. Γνωρίζοντας πως το τμήμα είχε αναστείλει την λειτουργία του, τον ρωτάω αν υπάρχει ΑΕΚ. Μου απαντάει πως δεν ξέρει, απλώς είναι ΑΕΚτζής και θέλει να πάει στην Ένωση. Αυτός ήταν ο Τάσος Φουφόπουλος.

Παίρνω τηλέφωνο τον έφορο σκακιού της ΑΕΚ, Μιχάλη Πρεβενιό, και τον ρωτάω αν υπάρχει το τμήμα, γιατί έχει έρθει κάποιος που θέλει να μεταγραφεί. Μου απαντάει ο Μιχάλης πως είμαι εγώ, θα έρθει κι αυτός θα γίνουμε δύο. Του απαντάω κι εγώ με την σειρά μου, "να έρθω κι εγώ να γίνουμε τρεις;". Πολλή τρέλα, πολλή αγάπη και μια στιγμή. Έτσι επαναδραστηριοποιήθηκε το τμήμα.

Στους φίλους του συλλόγου εύχομαι υγεία, αγάπη, ευδαιμονία και να βλέπουμε την ομάδα σε όλα τα αθλήματα να μας χαρίζει συγκινήσεις και να γράφει νέες χρυσές σελίδες στην ιστορία της".

  • Ρυθμική Γυμναστική

Στο συνεχόμενο κύμα της ίδρυσης τμημάτων στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται και αυτό της ρυθμικής γυμναστικής. Το νέο τέκνο της Μάνας το καλοκαίρι του 2024 συμπληρώνει τέσσερα χρόνια ζωής, με την Κυριακή Ανατσούτσολα να παραλαμβάνει το 2021 τα κλειδιά της υπεύθυνης του αγωνιστικού τμήματος και των ακαδημιών από την Αναστασία Κοζμά, που ήταν η πρώτη αρχιπροπονήτρια το 2020.

Η ρυθμική γυμναστική είναι ολυμπιακό άθλημα το οποίο συνδυάζει το μπαλέτο, το χορό και τη γυμναστική και στόχος των διοικούντων της Ένωσης είναι να βγάλουν τη νέα φουρνιά αθλητριών που μελλοντικά θα στελεχώσουν την Εθνική Ελλάδος φορώντας τα "γαλανόλευκα" σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.

  • Esports

Τα Esports είναι ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους χώρους με πολλές επαγγελματικές ομάδες ανά τον κόσμο να ιδρύουν τμήματα, τα οποία στελεχώνονται από τους κορυφαίους αθλητές με στόχο να πρωταγωνιστήσουν.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της διοίκησης της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ το 2019, όταν το τμήμα Esports άνοιξε τις πόρτες του με τη δημιουργία ομάδων FIFA 11vs11 και FIFA 1vs1, ενώ ακολούθησε το 2020 η δημιουργία ομάδας PES.

AEK Esports gameathlon
Ο αθλητής της ΑΕΚ Θάνος Κράγκαρης, στη μέση με την κίτρινη φανέλα, κρατώντας στα χέρια του το τρόπαιο του πρώτου e-Κυπέλλου Ελλάδας ΕΠΟ

Η ομάδα FIFA 11vs11 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας-Κύπρου VGL το 2020 και την ίδια χρονιά πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία μέχρι τους “16” του VPL Champions League.

Ακολούθησαν τα πρωταθλήματα Superliga GR FIFA 11vs11 VGL το 2021 και Greek League HFP 11vs11 το 2022, ενώ σπουδαιότερη στιγμή του τμήματος θεωρείται η κατάκτηση του πρώτου e-Κύπελλο Ελλάδος FIFA το 2023. Στην πρώτη επίσημη διοργάνωση της ΕΠΟ σε συνεργασία με τη VGL ο Θάνος Κράγκαρης ήταν ο μεγάλος νικητής του θεσμού για λογαριασμό του Δικέφαλου.

  • Τοξοβολία

Το τμήμα τοξοβολίας της Μάνας ΑΕΚ ιδρύθηκε το 2018 αποτελούμενο αρχικώς από δύο αθλήτριες, Κωστάκου Ευαγγελία-Στυλιανή και Πολυχρονία Λεκάτη και έναν αθλητή, Γιάννη Λεκάτη, ενώ χρέη προπονητή ανέλαβε ο πολύπειρος στον χώρο Ευρυπίδης Αυγουστόγλου

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2019, η τριμελής "κιτρινόμαυρη" αποστολή έλαβε μέρος στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Χώρου Ανδρών – Γυναικών Ολυμπιακού και Σύνθετου Τόξου της ιστορίας της, καταφέρνοντας να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο μικτό ομαδικό σύνθετου τόξου.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονωϊού έβαλε φρένο στα σχέδια των ανθρώπων της Ένωσης να πρωταγωνιστήσει ο σύλλογος σε ένα ακόμα ολυμπιακό άθλημα. Ο αθλητισμός για έναν και πλέον χρόνο μπήκε στον πάγο, με συνέπεια το τμήμα να παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργό ψάχνοντας την επαναδραστηριοποίησή του.

Από το πρώτο ιστορικό τμήμα του στίβου το 1924 και την παράλληλη ίδρυσή του με εκείνο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, η ΑΕΚ αποτελεί τη στέγη για κάθε αθλητή που ονειρεύεται να γαλουχηθεί με τα ιδεώδη του "ευ αγωνίζεσθαι" και να αναδειχθεί μέσω της παιδείας του συλλόγου.

Η Ένωση πάντοτε πρωτοστατούσε στα σπορ, πάντοτε στήριζε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και πάντοτε αποτελούσε προπύργιο των αθλητών με στόχο φυσικά το υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Πάρα την "ξηρασία" στις επιτυχίες και την ανομβρία σε μεγάλες στιγμές κατά περιόδους, η ερασιτεχνική ΑΕΚ διατηρεί ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φιλάθλων της.

Για αυτό και την ενθαρρύνουν μέχρι την τελευταία νότα της φωνής τους.

Για αυτό αφήνουν κάθε σταγόνα ιδρώτα στις σκουριασμένες κερκίδες ενός επαρχιακού γηπέδου.

Εκείνη είναι η ΑΕΚ που ταυτίζονται, η ομάδα που ακουμπούν το βλέμμα τους για να ανατρέξουν σε ιστορίες προγόνων.

Σε ιστορίες ανθρώπων που μέσω του συλλόγου έχτισαν μια ζωή για να αισθάνονται βολικά μέσα σε αυτή.

Σε ιστορίες παππούδων και γιαγιάδων που διέσχισαν θάλασσες και πελάγη για να προστατέψουν τους αγαπημένους τους.

Σε εκείνες τις ιστορίες που -πολλές φορές- δεν έχουν αποδέκτη και ραγίζουν καρδιές όπως ραγίζουν οι τοίχοι ενός προσφυγικού στη Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Σαν μια ελιά που απλώνει τις ρίζες της και ενδυναμώνει τους δεσμούς με το περιβάλλον, τα 100 χρόνια της ΑΕΚ είναι μόνο η αρχή. Ένας ζωντανός οργανισμός βελτιώνεται, αναπτύσσεται, μεγαλώνει και αυτό επιτάσσεται να κάνει η Ένωση.

Για τον πυρήνα του αθλητισμού και του πολιτισμού της Πόλης, την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, "…η διάδοση της γυμναστικής και του φιλάθλου αισθήματος παρά τη νεολαία…" αποτελεί αυτοσκοπό, όπως σημειώνεται ανάγλυφα και στο ιδρυτικό καταστατικό του συλλόγου.

Τα κιτρινόμαυρα σημαιάκια θα συνεχίσουν να κυματίζουν, ο κόσμος θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα της και η ομάδα θα συνεχίσει να διαδίδει το ήθος της μέσα σε κάθε αγωνιστικό χώρο...

TAGS 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΕΚ ΑΕΚ HANDBALL PREMIER VOLLEY LEAGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ VOLLEY LEAGUE ΑΝΔΡΩΝ Α1 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ Α1 ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ