ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Σπύρος Καπράλος στο SPORT24: "Το ΟΑΚΑ πρέπει να ξαναγίνει η φωλιά του ελληνικού αθλητισμού"

Ο Σπύρος Καπράλος στο SPORT24: "Το ΟΑΚΑ πρέπει να ξαναγίνει η φωλιά του ελληνικού αθλητισμού"

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο SPORT24 και αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα του ΟΑΚΑ, αλλά και στον τρόπο που δημιούργησε έσοδα στην ΕΟΕ.

Ο Σπύρος Καπράλος έφερε νέες ιδέες στην Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά κυρίως τις υλοποίησε. Επί των ημερών του "αναστήθηκε" η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι επανήλθε στα μετάλλια.

Δημιούργησε έσοδα εκεί πού δεν υπήρχαν και πρόσφερε επιπλέον στήριξη στους Έλληνες αθλητές, τους οποίους δεν χαϊδεύει πάντα, αλλά επισημαίνει και τα λάθη τους όταν τα εντοπίζει. Λάθη συμπεριφοράς. Παρακολουθεί όλους τους αγώνες τους και έχει... ξεχάσει την εταιρεία του, προκειμένου να αφοσιωθεί στον απαιτητικό ρόλο του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής και του προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα, αλλά και ένα μπούσουλα, για να πατήσουν πάνω σε αυτόν οι επόμενοι επικεφαλής της ΕΟΕ, εφόσον επιθυμούν να προσφέρουν αντίστοιχο έργο και πολυεπίπεδη στήριξη στους Έλληνες αθλητές.

Αφήνει και ένα μπούσουλα μαχητικότητας για τα συμφέροντα των Ολυμπιακών αθλημάτων. Τα διεκδικεί με ωριμότητα, όραμα και χωρίς άναρχες κραυγές.

Ο Σπύρος Καπράλος για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Σπύρος Καπράλος για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η Ολυμπιακή Επιτροπή δίνει μεγάλη μάχη για να μην ξεσπιτωθούν τα Ολυμπιακά αθλήματα που στεγάζονται στο ΟΑΚΑ και όχι μόνο εκεί, αλλά ταυτόχρονα επιμένει ότι και η ίδια θέλει να αξιοποιούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να συντηρηθούν και να μη μαραζώσουν. Ήταν εξ αρχής σύμφωνη με την παραχώρηση του Κλειστού του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό και προσπαθούσε παράλληλα να διασφαλιστεί η στέγαση των αθλημάτων που βρίσκονταν εκεί, όπως η ξιφασκία.

"Οι ιδέες γεννιούνται. Στην Ελλάδα σκίζουμε από ιδέες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε. Οι ιδέες πρέπει να κοστολογούνται και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να βλέπει κάποιος τι χρονικό περιθώριο έχει για να τις εφαρμόσει. Μπορεί να υπάρχουν μεγαλόπνοα σχέδια, τα οποία τελικά δεν ολοκληρώνονται.

Αναλαμβάνεις κάποια κομμάτια και λες αυτό θα με οδηγήσει εκεί και από αυτό το σημείο έπειτα θα πάμε εκεί. Αυτό έχει γίνει στην ΕΟΕ και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός αθλητισμός υψηλού επιπέδου χρηματοδοτείται πολύ περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν. Για να μην παραπονιόμαστε... Με τα χρήματα που δίνει η πολιτεία από το στοίχημα, αλλά κυρίως με τη μεγάλη βοήθεια που δίνει Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή νομίζω ότι αυτοί οι αθλητές στηρίζονται.

Συνήθως, γίνονται παράπονα ότι “το κράτος δεν υπάρχει”. Το κράτος πρέπει να κάνει περισσότερα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Να δημιουργήσει εγκαταστάσεις, να τις συντηρήσει τις υπάρχουσες, να αλλάξει τους εξοπλισμούς. Αυτά είναι δουλειά του κράτους και σε αυτά είμαστε πίσω. Αυτά ζητάμε εμείς.

Με έχει ανησυχήσει ο “Αγιος Κοσμάς”, επειδή βλέπω τη γυμναστική, η οποία δεν μπορεί να πάει πουθενά. Ανέκαθεν με ανησυχούσε και το ΟΑΚΑ, δεδομένου ότι έπρεπε να εξασφαλιστεί η στέγη της ξιφασκίας. Δεν θέλουμε να φεύγουν από τις εγκαταστάσεις τα αθλήματα που δεν έχουν πού να στεγαστούν. Η ξιφασκία διεκδικεί μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και σκεφτήκαμε να ξεσπιτωθεί από το ΟΑΚΑ. Είναι πράγματα αυτά;

Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση προχωρά τη δημιουργία του πολυδύναμου γυμναστηρίου (στη συμβολή των οδών Σπύρου Λούη και Κύμης) και δεχθήκαμε τις σχετικές διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Απλώς, ζητήσαμε μέχρι τη δημιουργία του να υπάρχει χώρος που θα φιλοξενήσει την ξιφασκία.

Ο Σπύρος Καπράλος στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Σπύρος Καπράλος στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει να φτιάξει τις εγκαταστάσεις. Ξέραμε τι θα γίνει με τον “Άγιο Κοσμά” και δεν πήραν μέτρα για το πού θα πάνε. Το κλειστό του ΟΑΚΑ είναι ο μοναδικός χώρος με ψηλοτάβανο κτίριο για να μπορεί να κάνει προπόνηση η γυμναστική. Εκεί πού είναι η ξιφασκία τώρα, παλιά ήταν η γυμναστική. Ιδανικά, εκεί θα έπρεπε να ήταν η γυμναστική.

Το ΟΑΚΑ πρέπει να ξαναγίνει η φωλιά του ελληνικού αθλητισμού. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και οι ξενώνες, επειδή πολλοί αθλητές έρχονται από την επαρχία και πρέπει να μένουν εκεί πού προπονούνται. Και αυτό που είχε γίνει στον "Άγιο Κοσμά", ο οποίος λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο, ήταν καλό. Αλλά, καταστρατηγήθηκαν όλα.

Αντί να είναι εκεί οι επίλεκτοι εν ενεργεία αθλητές μας, έμεναν άλλοι που είχαν τελειώσει την καριέρα τους χρόνια πριν. Άρα μη λέμε ότι τα στραβά είναι μόνο της πολιτείας. Είναι και των ομοσπονδιών, αλλά και των ίδιων των αθλητών που καταστρατηγούν τους κανόνες. Εγώ δεν ντρέπομαι να λέω την αλήθεια και για τους μεν και για τους δε.

Όταν γυρίσαμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχα κάνει μία πρόταση την οποία ασπάστηκαν όλοι οι αθλητές και όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή. Όσοι έχουν τις διακρίσεις να μπαίνουν στα Σώματα Ασφαλείας, όταν γίνονται διακρίσεις και όσο συνεχίζουν τον υψηλό αθλητισμό να παίρνουν το μισθό τους και να προπονούνται. Όταν σταματήσουν τον πρωταθλητισμό αυτοί πρέπει να πάνε να εργαστούν. Δεν γίνεται, επειδή κάποιος πέτυχε μία διάκριση να πρέπει να τον πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για 35 χρόνια. Τσακώνομαι με τους Ολυμπιονίκες για αυτό το πράγμα".

Το πρόβλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι σταθερά στο μικροσκόπιο της ΕΟΕ

Ο κ. Καπράλος από τη θέση του προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών μπορεί να συγκρίνει την υποστήριξη που λαμβάνουν τα Ολυμπιακά αθλήματα στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να αντιληφθεί άμεσα τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

"Στην Ελλάδα μετά το 2004 έχει μειωθεί σημαντικά η χρηματοδότηση του αθλητισμού. Δεν αναφέρομαι μόνο στη χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών, αλλά και στη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και κυρίως στη συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

Συντήρηση δεν είναι μόνο το βάψιμο. Σε πολλά αθλήματα έχουν αλλάξει οι διεθνείς κανονισμοί και κατ' επέκταση σε κάποια από αυτά τα σπορ χρειάζεται να γίνει αλλαγή των οργάνων.

Για παράδειγμα, επειδή τα όργανα τα οποία έχουμε για τη γυμναστική είναι παλιά, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αγόρασε καινούργιους κρίκους για την προπόνηση του Λευτέρη Πετρούνια και νέο τραμπολίνο. Τα πήραμε φέτος, επειδή ούτε η πολιτεία αλλάζει τους εξοπλισμούς ούτε οι ομοσπονδίες έχουν αυτή τη δυνατότητα λόγω των πενιχρών προϋπολογισμών τους. Άρα, σε αυτή την περίπτωση στέκεται αρωγός η Ολυμπιακή Επιτροπή".

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και αξιοποιήσαμε τα περιουσιακά μας στοιχεία

Οι αθλητές σχολιάζουν την υποστήριξη που λαμβάνουν από την ΕΟΕ, δείγμα της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ωστόσο, για να υπάρχει αυτή η συνεργασία η Ολυμπιακή Επιτροπή έπρεπε να δημιουργήσει έσοδα, προκειμένου να στηρίξει τους αθλητές και την Ολυμπιακή προετοιμασία τους και ο κ. Καπράλος με μια σειρά από ενέργειες και πολλή δουλειά ενίσχυσε με τα απαραίτητα έσοδα το ταμείο της Επιτροπής, που υποστηρίζεται ελάχιστα από την πολιτεία.

"Είμαστε πιο κοντά στους αθλητές και μάς έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι γίναμε από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτό μας δίνει την ευελιξία να χρηματοδοτήσουμε πράγματα και να είμαστε γρήγοροι στις αποφάσεις μας.

Επίσης, βλέπουμε την οικονομική αδυναμία που αντιμετωπίζουν πολλές ομοσπονδίες, είτε επειδή καθυστερούν να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί τους είτε για άλλους λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση ερχόμαστε ως βοηθοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παίρνουμε χρήματα από το ελληνικό κράτος ή από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Για να καταλάβετε, η πολιτεία μάς δίνει κάτι μεταξύ του 10% και 15% του ετήσιου προϋπολογισμού της Ολυμπιακής Επιτροπής. Δηλαδή κάτι αστείο για τις ανάγκες της Επιτροπής.

Είναι το 1/10 του ποσού που έπαιρνε η ΕΟΕ πριν από 15 χρόνια και χωρίς να λαμβάνει πια κανένα κονδύλι για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Το μόνο που δίνει η πολιτεία είναι οι 450 χιλιάδες ευρώ από το στοίχημα με τον καινούργιο νόμο που πέρασε ο κ. Αυγενάκης. Τώρα, ετοιμαζόμαστε να πάρουμε αυτό το ποσό για δεύτερη φορά. Αυτός ο νόμος είναι σημαντικός για τις εθνικές ομάδες μας. Για την Ολυμπιακή Επιτροπή είναι κάτι πολύ μικρό, αλλά βέβαια στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, στο SPORT24
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Σκεφτείτε ότι το κράτος δίνει στην Ολυμπιακή Επιτροπή 565.000 ευρώ ως ετήσιο προϋπολογισμό, όταν το σύνολο του προϋπολογισμού της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, οι 565.000 που λαμβάνουμε δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθεί το μισό της μισθοδοσίας!

Ευτυχώς, από παλιά είχαμε αποφασίσει από τη μία μεριά να κάνουμε καλό νοικοκυριό στο σπίτι μας, να προσέχουμε. Μειώθηκαν πάρα πολύ τα γενικά μας έξοδα με τη δημιουργία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, καθώς πολλοί από τους παλιούς μας υπαλλήλους έφυγαν και πήγαν στο δημόσιο και δεν αναπληρώθηκαν ούτε οι μισοί από αυτούς που έφυγαν. Άρα έχει πέσει και το κόστος της μισθοδοσίας.

Από την άλλη μεριά προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων, άρα έπρεπε να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, δηλαδή τα δύο - τρία ακίνητα που έχουμε και τα οποία είναι όλα νοικιασμένα. Αναφέρομαι σε ένα ξενοδοχείο που έχουμε και στα παλιά γραφεία της Ολυμπιακής Επιτροπής στην οδό Καψάλη στο Κολωνάκι, τα οποία είναι νοικιασμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, το Καλλιμάρμαρο, το οποίο ήταν κλειστό μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες άνοιξε στις 15 Απριλίου του 2010. Αυτό το αναφέρω, επειδή στις 15 Απριλίου είναι τα γενέθλιά μου και το άνοιξα εκείνη την ημέρα ως δώρο στον εαυτό μου (γέλασε).

Γι' αυτό λέω ότι είναι σαν το παιδάκι μου. Το Καλλιμάρμαρο δίνει πάρα πολλά έσοδα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς λειτουργεί και ως μουσείο. Δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προβληθεί. Έρχονται πάρα πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, στο SPORT24
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Γίνεται ξενάγηση, περιηγούνται στο Στάδιο και καταλαβαίνουν τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στο Ολυμπιακό κίνημα. Βεβαίως, είναι καλό και για τον τουρισμό, για τον Ολυμπισμό και για τον αθλητισμό. Το Καλλιμάρμαρο προσφέρει στην Ολυμπιακή Επιτροπή πολύ περισσότερα απ' ό,τι δίνει το ελληνικό κράτος.

Επίσης, στο Καλλιμάρμαρο έχουμε και ένα πρόγραμμα για τα παιδιά που λέγεται “Αγαπώ τον αθλητισμό”. Έρχονται παιδιά από όλα τα σχολεία της χώρας μας στο Στάδιο. Είναι μέρος των εκπαιδευτικών εκδρομών τους. Έχουμε εξειδικευμένους γυμναστές και Ολυμπιονίκες που καθοδηγούν τα παιδιά και μέσα από παιχνίδια στο στίβο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ τους δίνεται η ευκαιρία να αγαπήσουν τον αθλητισμό και ν' ακούσουν και λίγο την ιστορία των πραγμάτων".

Επέστρεψαν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στο Καλλιμάρμαρο

Το Καλλιμάρμαρο δεν άνοιξε απλά για να προσφέρει έσοδα και να αποκτήσει ο κόσμος εκ νέου επαφή μαζί του, αλλά φροντίζεται όπως του αξίζει για να έχει την εικόνα που του αξίζει. Άλλαξε ο φωτισμός του και υποδέχθηκε ξανά και τους Ολυμπιακούς Κύκλους.

"Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι του Καλλιμάρμαρου ήταν μια πονεμένη ιστορία, αλλά τελείωσε. Πριν από μερικά χρόνια, μάς υποχρέωσαν από το Υπουργείο Πολιτισμού να κατεβάσουμε τους Ολυμπιακούς Κύκλους που είχαν τοποθετηθεί πριν από 2004. Έπειτα, από πολλές ενέργειες και με τη βοήθεια και της υπουργού Πολιτισμού της κ. Μενδώνη καταφέραμε και πήραμε άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τώρα, χωρίς να γίνουν πρόσθετες εγκαταστάσεις, χωρίς να σκάψουν, χωρίς να μπει μπετόν επανήλθαν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι.

Σκεφτείτε είναι σαν μία μπασκέτα, απ' όπου θα κρέμονται οι Ολυμπιακοί Κύκλοι. Είναι κάτι πολύ όμορφο και ολοκληρώνει την εικόνα του Καλλιμάρμαρου, στο οποίο -για να ξέρετε- αλλάξαμε και όλο το φωτισμό. Μπήκαν φώτα LED εξαιρετικής ποιότητας. Έγινε και ο φωτισμός της πλατείας μπροστά στο Καλλιμάρμαρο.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Με την τοποθέτηση των Ολυμπιακών Κύκλων κλείνει ένα ωραίο κεφάλαιο που λέγεται Παναθηναϊκό στάδιο. Έτσι κι αλλιώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα αξιοθέατα της Αθήνας, σήμερα. Απευθύνεται και σε τουρίστες που έρχονται από χώρες, στις οποίες πιθανόν δεν μιλάνε τόσο καλά τα αγγλικά.

Έχουμε ξενάγηση στη γλώσσα τους, στα κινέζικα, στα γιαπωνέζικα, στα ισπανικά. Σε 11 γλώσσες γίνεται η ξενάγηση. Οι πρεσβείες αυτών των χωρών μού έλεγαν πόσο σημαντικό είναι που μπορούν να ακούσουν την ιστορία στη γλώσσα τους".

Επιπλέον ενίσχυση με την κάλυψη των εξόδων των τεχνικών συμβούλων και μπάτζετ 1.600.000 ευρώ για την Ολυμπιακή προετοιμασία

Η Ολυμπιακή Επιτροπή επί των ημερών του Σπύρου Καπράλου δημιούργησε έσοδα για να καλύψει τα αυξημένα έξοδα και σε αυτά πρόσθεσε επιπλέον ενίσχυση για να βελτιώσει περαιτέρω το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών. Ένα νέο έξοδο ήταν η πρόσληψη τεχνικών συμβούλων σε αθλήματα που η Ελλάδα χωλαίνει.

"Αυτή τη χρονιά κάναμε καινούργια πράγματα που δεν υπήρχαν. Στα πιο μικρά αθλήματα, τα οποία δεν έχουν μεγάλη χρηματοδότηση από την πολιτεία, δώσαμε τη δυνατότητα να φέρουν ξένους τεχνικούς συμβούλους, για να προπονήσουν τους υψηλού επιπέδου αθλητές μας και παράλληλα να εκπαιδεύσουν και άλλους Έλληνες προπονητές, ώστε να αναπτυχθούν αυτά τα αθλήματα. Οι πενιχροί προϋπολογισμοί του μοντέρνου πεντάθλου για παράδειγμα ή της τοξοβολίας δεν τους επέτρεπαν να έχουν προπονητές τέτοιου επιπέδου.

Αυτά τα έξοδα τα καλύπτει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Πρόκειται για 8 τεχνικούς συμβούλους. Ήταν 9 αλλά ο ένας έφυγε. Παραιτήθηκε ο τεχνικός σύμβουλος του βόλεϊ, επειδή είχε μια πολύ καλή πρόταση.

Ο Σπύρος Καπράλος στη συνέντευξη για το SPORT24
Ο Σπύρος Καπράλος στη συνέντευξη για το SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Όλους τους πληρώνει η Ολυμπιακή Επιτροπή και γίνεται για πρώτη φορά αυτό. Το συνολικό ποσό αυτής της βοήθειας είναι 500.000 ευρώ το χρόνο. Αυτή είναι μια προσπάθεια που γίνεται, για να αναπτυχθούν κάποια αθλήματα.

Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Το κυριότερο είναι πως δίνουμε χρήματα για την Ολυμπιακή προετοιμασία, σύμφωνα με τα προγράμματα που μας στέλνουν οι ομοσπονδίες για τους αθλητές της προ-ολυμπιακής ομάδας.

Για παράδειγμα πριν από λίγες ημέρες μοιράσαμε 200.000 ευρώ σε έξι ομοσπονδίες, για διάφορους λόγους. Για να αγοράσουν εξοπλισμό -για παράδειγμα σκάφη για την κωπηλασία-, για να πάνε σε προπονητικά καμπ, αλλά και σε αγώνες στο εξωτερικό. Είναι ονομαστικά αυτά τα ποσά, επειδή η κάθε ομοσπονδία μας στέλνει πρόγραμμα για τον κάθε αθλητή. Φερειπείν, λέμε ''για τον κ. Τεντόγλου δίνουμε το τάδε ποσό για να πάει στην Κύπρο να προετοιμαστεί και για τους αγώνες του στο εξωτερικό''.

Για λόγους διαφάνειας δεν δίνουμε απ' ευθείας τα ποσά στις ομοσπονδίες και ενημερώνονται και οι αθλητές, ώστε να γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα για την προετοιμασία τους τα δίνει η Ολυμπιακή Επιτροπή. Το φετινό μπάτζετ της ΕΟΕ για την Ολυμπιακή προετοιμασία, είναι 1.600.000 ευρώ. Σκεφτείτε τι μας δίνει η πολιτεία και τι δίνουμε εμείς.

Ακόμα και αν έρθουν τα χρήματα του στοιχήματος, αυτό και μόνο το ποσό είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο. Μικροτρύπες καλύπτει το ποσό που λαμβάνουμε από το στοίχημα. Τα μεγάλα ποσά τα δίνει η ΕΟΕ".

Πλέον τους γνωρίζουμε πολύ καλά στη ΔΟΕ και έτσι μπορέσαμε και τσιμπήσαμε κάτι παραπάνω για τους Έλληνες αθλητές

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που κάνει ο κ. Καπράλος για τους Έλληνες αθλητές γίνεται εκτός συνόρων. Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της σε διεθνές επίπεδο και αποκομίζει τα οφέλη της “ολυμπιακής διπλωματίας” της ΕΟΕ.

"Με ρωτήσατε αρχικά πώς δημιουργεί έσοδα η ΕΟΕ. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πέρα από το Καλλιμάρμαρο και τα ενοίκια. Διαπραγματευθήκαμε με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τα προγράμματα χορηγιών και επομένως αυξήθηκαν τα χρήματα που παίρνουμε από τη ΔΟΕ. Αυτό το πρόγραμμα λέγεται TOP (The Olympic Partners) και με αυτό η ΔΟΕ στηρίζει τις Διεθνείς ομοσπονδίες και τις Ολυμπιακές Επιτροπές της κάθε χώρας. Ε, νομίζω σε αυτό βοήθησε ότι πλέον τους γνωρίζουμε πολύ καλά στη ΔΟΕ και έτσι μπορέσαμε και τσιμπήσαμε κάτι παραπάνω για τους Έλληνες αθλητές.

Επίσης, λαμβάνουμε χρήματα και από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές. Ωστόσο, είναι λιγότερα. Από 'κει και πέρα τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από αυτό που λέμε special projects.

Ασφαλώς, βοηθάει πολύ το να βρίσκεσαι έξω και να εκπροσωπείς τη χώρα από αυτή τη θέση, επειδή έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα ποιες είναι οι πηγές εσόδων από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα.

Επίσης, μπήκαμε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα του erasmus plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δίνουν περισσότερα χρήματα για αθλητισμό. Πέρυσι, κάναμε τουλάχιστον πέντε - έξι προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποφέρουν πολλά και διάφορα σε πολλούς.

Έγιναν προγράμματα για τους πρόσφυγες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αυτά τα προγράμματα βοηθούν τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην κοινωνία. Μοιράσαμε υλικό στη Δράμα, στην Καβάλα, στα Γιάννενα. Αυτό το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα και υλικό να προσφέρουμε και ένα μοναδικό κοινωνικό έργο, σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο Σπύρος Καπράλος στο SPORT24
Ο Σπύρος Καπράλος στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Από αυτό το πρόγραμμα μάς έμειναν κληρονομιά και δύο αυτοκίνητα, τα οποία τα πληρώνει η Ευρώπη, επειδή είναι μέρος του προγράμματος. Και θα χρησιμοποιηθούν και στα επόμενα προγράμματα. Και από τις ομοσπονδίες χρησιμοποιούνται. Αν ζητήσει μια ομοσπονδία ένα αυτοκίνητο τής το δίνουμε.

Ένας από τους τομείς που βοηθάμε πάρα πολύ τις ομοσπονδίες είναι και αυτός. Πέρα από τα αυτοκίνητα της ΕΟΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τη χορηγό εταιρεία των αυτοκινήτων έχουμε και πέντε βανάκια εννιαθέσια, τα οποία διαθέτουμε σε όλες τις ομοσπονδίες για ό,τι χρειάζονται. Είναι συνεχώς στο δρόμο. Υπάρχει μια λίστα, ένα χρονοδιάγραμμα που αναφέρει πότε τα χρειάζονται οι ομοσπονδίες και τους τα δίνουμε.

Επίσης, η ΕΟΕ έδωσε για πρώτη φορά χρήματα ως επιβράβευση στους αθλητές που πήραν μετάλλια σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ υπάρχει και η συνεργασία με το ίδρυμα Λεβέντη και κάθε χρόνο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δίνει 25 υποτροφίες. Αυτά δίνονται με κριτήρια που σχετίζονται με τους καλύτερους αθλητές. Συμμετέχει και το Ίδρυμα Λάτση και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτό το πρόγραμμα δεν είναι απλά υπό την αιγίδα της ΕΟΕ, συνεισφέρει και οικονομικά. Δίνει 100.000 ευρώ το χρόνο γι' αυτά.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να υπάρχει ως ξεχωριστό πρόγραμμα το “Υιοθετήστε έναν Αθλητή”. Είναι επιπλέον αυτό και συμπεριλαμβάνει 96 αθλητές. Έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν, τα γυμναστήριά τους δωρεάν, έχουν το εργομετρικό κέντρο δωρεάν, τη δυνατότητα να σπουδάζουν με e-learning δωρεάν. Αυτά τα έχουν όλοι.

Από τους 96 κάποιοι έχουν βρει και χορηγούς, δική τους οικονομική στήριξη. Πέρα από τη δουλειά που κάνει η Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν βρει και οι ίδιοι αθλητές χορηγούς μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Στην αρχή τούς βρήκαμε εμείς τους σπόνσορές τους. Τώρα, σιγά – σιγά το κάνουν οι ίδιοι.

Η αλλαγή της αγωνιστικής παρουσίας της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε πράγματι με αυτό το πρόγραμμα. Το "Υιοθετήστε έναν Αθλητή" ήταν πρωτοποριακό. Όσοι πήραν μετάλλιο στο Ρίο ήταν αθλητές του προγράμματος. Ενεργοποιήσαμε και τις στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες ανέλαβαν τους αθλητές. Όσους σπόνσορες μπορούσαμε τους βάλαμε στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να είναι ωφελημένοι αθλητές".

Είμαστε ανύπαρκτοι στα καινούργια Ολυμπιακά αθλήματα, δεδομένου δεν έχει γίνει η δουλειά σε αυτό το κομμάτι

Το βασικό έργο της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι να προετοιμάζει την προ-ολυμπιακή ομάδα.

"Πάντα ο στόχος μας είναι να προκρίνουμε περισσότερους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πετύχουμε περισσότερες εισόδους στην οχτάδα της διοργάνωσης.

Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, στο Παρίσι! Η Άννα Κορακάκη και η Χριστίνα Μόσχη στη σκοποβολή, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο βάδην και ο Απόστολος Χρήστου στην κολύμβηση. Ακόμα είναι νωρίς για κάποια πρόβλεψη του αριθμού των αθλητών που θα μας εκπροσωπήσουν στο Παρίσι, επειδή υπάρχουν πολλά δεδομένα.

Είμαστε ανύπαρκτοι στα καινούργια Ολυμπιακά αθλήματα, δεδομένου δεν έχει γίνει η δουλειά σε αυτό το κομμάτι και επειδή η πολιτεία με ένα συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδοτεί τις υπάρχουσες ομοσπονδίες, αυτά τα καινούργια αθλήματα είναι σαν να μην υπάρχουν. Γνωρίζοντας ότι δεν θα έχουμε παρουσία σε αυτά τα αθλήματα περιορίζεται και ο αριθμός των αθλητών της Ολυμπιακής ομάδας.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, φωτογραφίζεται για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, φωτογραφίζεται για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Για να "χωρέσουν" οι αθλητές των νέων αθλημάτων μειώνεται ο αριθμός των προκρίσεων στα υπόλοιπα σπορ. Ο συνολικός αριθμός είναι δεδομένος. Πρέπει να είναι 10.500 αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την άλλη η ιστορία της Ρωσίας δίνει την πιθανότητα να προκριθούν αθλητές που δεν θα προκρίνονταν. Ειδικά, στα ομαδικά αθλήματα έχουμε ελπίδες σε ορισμένα που θα ήτανε δύσκολο να προκριθούμε διαφορετικά. Τώρα, είναι στο χέρι μας. Συγκεκριμένα, η Εθνική ανσάμπλ δεν θα έχει τον ανταγωνισμό από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το ίδιο ισχύει για την ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης αυτή της υδατοσφαίρισης των γυναικών, λόγω της Ρωσίας. Φεύγει ένας σοβαρός αντίπαλος.

Άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να προκριθούν οι ελληνικές ομάδες σε αυτά τα ομαδικά. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Αλλά, τα κορίτσια του ανσάμπλ βελτιώνονται, αγώνα με τον αγώνα. Ελπίζω να τα καταφέρει και η μικρή, η Παναγιώτα Λύτρα στο ατομικό. Τους ξέρω όλους τους αθλητές μας". (γέλασε).

Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε έναν αθλητή ή μια αθλήτρια επειδή απλά έχει ρωσικό διαβατήριο

Πρόσφατα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή φιλοξένησε την ομάδα ρυθμικής γυμναστικής της Ουκρανίας, ένα "θύμα" του πολέμου. Τα κορίτσια της ουκρανικής ομάδας -που δεν έχουν σταθερό χώρο προετοιμασίας αλλά και την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διοργανώσεις- έμειναν στη χώρα μας και αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο με έξοδα της ΕΟΕ.

"Φιλοξενήσαμε την Εθνική ανσάμπλ της Ουκρανίας για μια εβδομάδα στην Ελλάδα, για να προετοιμαστεί και να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της ρυθμικής. Αυτά τα κορίτσια δεν έχουν την πολυτέλεια να προετοιμαστούν. Ακόμα και για να έρθουν στους αγώνες είχαν δυσκολία. Τους καλύψαμε όλα τα έξοδά τους.

Η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό του Ολυμπιακού καταστατικού χάρτη, των Ολυμπιακών ιδεωδών και των αξιών. Με τον πόλεμο της Ουκρανίας όλοι αισθανθήκαμε την ανάγκη να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς αθλητές που έχουν ξεσπιτωθεί. Και από τη θέση του προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών προσπαθώ για κάτι αντίστοιχο. Επίσης, οι εθνικές Ολυμπιακές των χωρών της Ευρώπης βοηθάνε ξεχωριστά η καθεμία, προσφέροντας και αυτές αντίστοιχα φιλοξενία και σε μερικές περιπτώσεις και οικονομική βοήθεια.

Αυτή είναι μία μεγάλη βοήθεια για τον ουκρανικό αθλητισμό και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που κάνουμε.

Τείνω να λέω ότι πλέον η βασική δουλειά μου είναι αυτή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής επειδή απαιτείται να αφιερώνω πάρα πολύ χρόνο σε αυτή την αρμοδιότητα. Ειδικά, σε περιόδους σαν αυτή που τα πράγματα είναι δύσκολα για την Ευρώπη με το θέμα του πολέμου της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να διαχειριστούμε, καθώς επηρεαζόμαστε από τα γεγονότα και πρέπει να δίνονται λύσεις, οι οποίες να συνάδουν με τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Καταδικάσαμε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για τον πόλεμο.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τούς αφαίρεσε διοργανώσεις. Είναι μια βαριά τιμωρία αυτή και από την άλλη μεριά βοηθούμε την Ουκρανία. Βέβαια, δεν μπορούμε να καταδικάσουμε έναν αθλητή ή μια αθλήτρια επειδή απλά έχει ρωσικό διαβατήριο.

Ο Σπύρος Καπράλος στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Σπύρος Καπράλος στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Γι' αυτό γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα στους Ρώσους αθλητές να λαμβάνουν μέρος σε διοργανώσεις. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε αυτό, λόγω της τιμωρίας της Ρωσίας. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να αγωνιστούν με τα χρώματα της Ρωσίας και δεν θα ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας στην περίπτωση που κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο.

Επίσης, για να λάβουν μέρος δεν πρέπει να έχουν κάνει δηλώσεις υπέρ του πολέμου, αλλά και να μην υπηρετούν το ρωσικό στρατό. Αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν οι αθλητές των ομαδικών αθλημάτων, αλλά μόνο των ατομικών. Δεν μπορούμε να λέμε... η "ομάδα με τα λευκά ρούχα", θα είναι η ομάδα της Ρωσίας. Οι ομάδες αποκλείονται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση".

Ακόμα και όταν δεν πετυχαίνουν οι αθλητές μας, θέλω να ξέρουν ότι εγώ είμαι εδώ

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ παρακολουθεί όλους τους αγώνες των Ελλήνων αθλητών και ξέρει λεπτομερώς τις αγωνιστικές επιδόσεις τους. Στέκεται δίπλα τους και συχνά πριν από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους τούς στέλνει εμψυχωτικά μηνύματα. Γι' αυτό και αρκετοί όταν χρειάζονται βοήθεια ενημερώνουν: "Πήρα τηλέφωνο τον κ. Σπύρο και μου είπε..."

"Το γεγονός ότι οι αθλητές λένε συχνά "ο κ. Σπύρος", μάλλον είναι κακό επειδή φαίνεται η διαφορά της ΕΟΕ με τους άλλους φορείς. Έχω καλή σχέση με τους αθλητές και αισθάνομαι ότι αν μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι στην προσπάθεια τους το κάνω. Αυτοί κάνουν την προσπάθεια και εγώ είμαι εδώ για να τους βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια.

Τους βλέπω σε όλους τους αγώνες, ακόμα και αν γίνονται ξημερώματα. Όταν αγωνίζονται εδώ, τους βλέπω από κοντά. Τους βλέπω, τους ακολουθώ και τους αγαπώ τους αθλητές μας και στέλνοντάς τους ένα μήνυμα, νομίζω ότι κάνω κάτι που τους δίνει κουράγιο και τους βοηθάει. Ακόμα και όταν δεν πετυχαίνουν, θέλω να ξέρουν ότι εγώ είμαι εδώ.

Αφιερώνω όλο το χρόνο μου σε αυτό. Δεν έχω χρόνο για την κανονική δουλειά μου. Ευτυχώς, σε αυτήν έχω έναν άνθρωπο που με στηρίζει πάρα πολύ, για να αφοσιωθώ σε αυτό. Θεωρεί και αυτός ότι είναι πιο σημαντικό. Είναι ο επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας μας, ο οποίος ήταν και αυτός αθλητής που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Πέτρος Παππάς. Ήταν σκοπευτής και ήμασταν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980. Γι' αυτό η εταιρεία μας έχει αναλάβει εξ' ολοκλήρου την υποστήριξη της ομάδας σκοποβολής του κινητού στόχου και διαθέτει κι εμένα για να ασχολούμαι με τα αθλητικά.

Το μόνο που με ενδιαφέρει και χαίρομαι είναι να βλέπω επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε περισσότερα μετάλλια και καλά πλασαρίσματα, να έχουμε περισσότερους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χαρά και η συγκίνηση που ένιωσα όταν έδωσα στον Στέφανο Ντούσκο το χρυσό μετάλλιο -που ήταν το πρώτο μετάλλιο που έδινα ως μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες- δεν περιγράφεται με λόγια. Ευχαρίστησα το Θεό που μου έδωσε αυτή τη χαρά".

Τελευταίος κρυφός πόθος μου είναι να φτιαχτεί το κολυμβητήριο του Ζαππείου που έκλεισε το 2016

Ο Σπύρος Καπράλος έχει ένα μεγάλο και -προς το παρόν- ανεκπλήρωτο όνειρο. Θέλει να ζωντανέψει και πάλι το κολυμβητήριο του Ζαππείου. Στο παρελθόν ήταν ένα από τα “πετράδια” της Αθήνας και σε αυτό είχε αγωνιστεί και ο ίδιος ως αθλητής της υδατοσφαίρισης.

"Τελευταίος κρυφός πόθος μου είναι να φτιαχτεί το κολυμβητήριο του Ζαππείου που έκλεισε το 2016. Εχω ζήσει τα παιδικά μου χρόνια εκεί και πονάει η καρδιά μου κάθε φορά που περνάω και το βλέπω κλειστό.

Υπάρχουν και υπήρχαν πάρα πολλά νομικά θέματα, τα οποία προσπαθούν να τα ξεδιαλύνουν. Το κολυμβητήριο δεν ανήκει στην ΕΟΕ, είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος παλιά. Δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, το διεκδικεί το Ζάππειο, υπάρχουν ένα σωρό θέματα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, φωτογραφίζεται για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, φωτογραφίζεται για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Θεωρούμε ότι λόγω της παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο μπορεί να περιέλθει στην ΕΟΕ. Είμαστε στη φάση που προσπαθούμε να τα ξεδιαλύνουμε με την Περιφέρεια, τον Δήμο της Αθήνας και το Υπουργείο Οικονομικών για να βάλουμε μπροστά την ανακατασκευή του. Να το φτιάξουμε και αυτό. Αυτό θα κλείσει όλο τον κύκλο των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Θα πάρει χρόνο και θα ολοκληρωθεί μετά τη λήξη αυτής της θητείας. Θέλουμε να φτιαχτεί επειδή θα είναι ένα στολίδι στο κέντρο της Αθήνας. Πιστεύω ότι με όλες αυτές τις διευθετήσεις θα σταματήσει να υπάρχει αυτή η γκρίζα ζώνη που προκαλούν οι διάφοροι νόμοι. Για παράδειγμα, από κάτω είναι ο Ιλισός ποταμός και έχει γίνει ένας χώρος πάρκινγκ που τον καλύπτει. Σε ποιον ανήκει αυτό; Υπάρχουν τόσα μπλεξίματα.

Το Ζάππειο κολυμβητήριο θα μπορέσει να γίνει είναι ένας τόπος σημαντικός για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα και στο ελληνικό κοινό να το χρησιμοποιήσει, όπως γινόταν παλιά. Δεν θα είναι σπουδαίο για τους κατοίκους της Αθήνας; Το κάνουμε στο Καλλιμάρμαρο. Όσοι θέλουν έρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπαίνουν από την πίσω πόρτα και τρέχουν. Έρχονται παιδάκια. Δεν υπάρχουν χώροι για να παίξουν τα παιδιά. Χάρηκα που βλέπω να το αξιοποιούν".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ