ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Υψηλές πτήσεις

Υψηλές πτήσεις
Εθνική

Το SPORT 24 παρουσιάζει τις... υψηλές πτήσεις της Εθνικής ομάδας προς το EURO 2008

Η "γαλανόλευκη" έσπασε όλα τα ρεκόρ και με μία μαγική πορεία που δεν έχει προηγούμενο,έκανε....31 στον όμιλο της, τη στιγμή που κορυφαίες δυνάμεις της "Γηραιάς Ηπείρου", είτε ίδρωσαν για να πάρουν την πρόκριση όπως για παράδειγμα η Ιταλία, είτε τελικά θα δουν την κορυφαία γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες όπως η Αγγλία.
Και όλα αυτά παρότι η μοναδική της ήττα με το βαρύ 1-4 από την Τουρκία στο γήπεδο "Καραϊσκάκη" με 1-4 στάθηκε ως αιτία για να γνωρίσει έντονη αμφισβήτηση. Τελικά όμως όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το "χαστούκι" αυτό,πείσμωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, ότι η καρδιά της πρωταθλήτριας Ευρώπης, χτυπά ακόμη δυνατά.

Με συνολικό απολογισμό δέκα νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, η ομάδα του Ότο Ρεχαγκελ ήταν...πρωταθλήτρια και των προκριματικών, με όφελος και ενόψει της επόμενης...απόπειρας της για συμμετοχή σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την εκτόξευση της στην 9η θέση της FIFA που της προσφέρει το προνόμιο να είναι επικεφαλής ομίλου στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010.

Η Εθνική ομάδα πέτυχε 25 γκολ(σ.σ περισσότερα από κάθε άλλη φορά) και δέχθηκε 10,ενώ στα αξιοσημείωτα εκτός του ότι συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη ομάδα στα προκριματικά είναι και το γεγονός πως ήταν αήττητη εκτός έδρας όπως και το ότι σκόραρε σε όλους τους αγώνες της!

Το SPORT24 μετά την ολοκλήρωση της μαγικής πορείας της Εθνικής ομάδας σας θυμίζει την διαδρομή προς τα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας που αποδείχτηκε τελικά ως...περίπατος, κάνοντας την ποδοσφαιρική Ευρώπη να υποκλιθεί στο συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ που πλέον περιμένει ως επικεφαλής την κλήρωση στις 2 Δεκεμβρίου στη Λουκέρνη για την τελική φάση.

Καλή αρχή με "Λύμπε"

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 2006 όταν η Εθνική ομάδα έψαχνε για το καλό ποδαρικό στη διοργάνωση στο Κισινάου με αντίπαλο την Μολδαβία. Ο Άγγελος Μπασινάς απόλεσε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, αστοχώντας σε χτύπημα πέναλτι αλλά ο λυτρωτής της Εθνικής ομάδας από τα προηγούμενα προκριματικά ήταν εκεί.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος με κεφαλιά από κόρνερ του Μπασινά στο 78΄πέτυχε το τέρμα με το οποίο η Εθνική έκανε καλό ξεκίνημα στον όμιλο.

Η σύνθεση:Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας (89΄ Ανατολάκης), Κυργιάκος, Ζαγοράκης (46΄ Σαλπιγγίδης),Κατσουράνης, Καραγκούνης, Μπασινάς, Χαριστέας (46΄ Λυμπερόπουλος), Αμανατίδης.

Χορός στη βροχή με Κατσουράνη

Στις 7 Οκτωβρίου η εντός έδρας πρεμιέρα κόντρα στη Νορβηγία, συνδυάστηκε με βροχή που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε αναβολή του αγώνα στο γήπεδο "Καραϊσκάκη".

Τελικά ο αγώνας έγινε και η "γαλανόλευκη" έστω και αν δεν εντυπωσίασε με την απόδοση της πήρε αυτό που ήθελε με το γκολ του Κώστα Κατσουράνη στο 32' με απίστευτο βολ-πλανέ, μετά τη σέντρα του Καραγκούνη, απέναντι σε ένα από τους βασικούς αντίπαλους για την πρόκριση.

Η σύνθεση:Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, 32.Ανατολάκης, Κυργιάκος, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης (90΄ Πατσατζόγλου),Γιαννακόπουλος (46΄ Χαριστέας),Σαμαράς, Λυμπερόπουλος (71΄ Αμανατίδης).

Σίφουνας στη Βοσνία-Αντίο από Ζαγοράκη

Η αναμέτρηση με τη Βοσνία έμοιαζε με δύσκολη δοκιμασία, ωστόσο η πρωταθλήτρια Ευρώπης την μετέτρεψε σε περίπατο, φτάνοντας στο τρία στα τρία στον όμιλο της στις 11 Οκτωβρίου.

Μόλις στο 9΄ο Χαριστέας με πέναλτι άνοιξε το σκορ.Με εκπληκτικό γκολ του Πατσατζόγλου που έκανε την μεγάλη επιστροφή στην Εθνική, στο 82΄έγινε το 2-0 ενώ ακολούθησαν το τρίτο γκολ με τον Σαμαρά στο 85΄και το κερασάκι στην τούρτα με τον Κατσουράνη που "κρέμασε" τον αντίπαλο τερματοφύλακα με σουτ από τα 40 μέτρα.

Η αναμέτρηση αυτή αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του μεγάλου αρχηγού της Εθνικής ομάδας, του Θοδωρή Ζαγοράκη ο οποίος είπε το αντίο, μετά από μία σπουδαία καριέρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Η σύνθεση:Νικοπολίδης,Ανατολάκης,Κυργιάκος, Φύσσας,Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Μπασινάς,Γιαννακόπουλος, Σαμαράς,Χαριστέας

Η κακή παρένθεση

Όλα έμοιαζαν ιδανικά πλέον και στις 24 Μαρτίου η Εθνική υποδέχτηκε την Τουρκία με στόχο να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα με τη νίκη, κόντρα σε μία εκ των βασικών της αντιπάλων για την πρόκριση. Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά με το γκολ του Κυργιάκου με διαγώνιο σουτ από κοντά στο 5΄αλλά στην συνέχεια επήλθε μπλακ-άουτ με τους γείτονες να φτάνουν στο 1-4.

Ο Τουντσάι στο 26΄ισοφάρισε, ενώ στο 55΄ο Ουνάλ έκανε το 1-2. Στο 70΄ο Τουμέρ και στο 81΄ο Κογκντενίζ έδωσαν μία άνετη νίκη στους γείτονες, ενώ υπήρξαν και χειρότερα καθώς τα επεισόδια που έγιναν οδήγησαν στην τίμωρία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ενώ παράλληλα υπήρξε έντονη αμφισβητήση για την Εθνική ομάδα.

Η σύνθεση:Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Φύσσας (56’ Τοροσίδης), Κυργιάκος, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (72’ Αμανατίδης), Καραγκούνης, Κατσουράνης, Σαμαράς, Χαριστέας (62’ Γκέκας).

Ανασύνταξη στην Μάλτα

Τέσσερις μέρες μετά την ήττα-σοκ από την Τουρκία, η Εθνική ταξίδεψε στην Μάλτα έχοντας πρώτα απ΄όλα στόχο να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό και τις κριτικές που υπήρχαν. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειξε χαρακτήρα και με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπασινά στο 66΄, απέδρασε με το τρίποντο με τον Ότο Ρεχάγκελ μάλιστα να προχωρά σε πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα.

Η σύνθεση: Χαλκιάς, Βύντρα, Τοροσίδης, Δέλλας (83' Ανατολάκης), Καψής, Κυργιάκος, Μπασινάς, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (63' Λυμπερόπουλος), Γκέκας (90' Σαμαράς).

Πρώτη νίκη σε νέα έδρα

Η Κρήτη αποδείχθηκε φιλόξενη μετά την τιμωρία και στο "Παγκρήτιο" στις 2 Ιουνίου ήρθε εύκολα το τρίποντο κόντρα στην Ουγγαρία. Ο Γκέκας στο 16΄με το παρθενικό του γκολ στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα άνοιξε το σκορ και στο 29΄ο Σεϊταρίδης με εντυπωσιακή ατομική ενέργεια, διαμόρφωσαν το τελικό 2-0.

H σύνθεση: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Ανατολάκης(53΄Πατσατζόγλου), Κυργιάκος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Μπασινάς, Γκέκας, Αμανατίδης(88΄Λυμπερόπουλος), Χαριστέας(80'Γιαννακόπουλος).

Λυτρωτής ο "Λύμπε"

Τέσσερις μέρες μετά από τη νίκη επί της Ουγγαρίας, η "γαλανόλευκη" "καρδιοχτύπησε" στο "Παγκρήτιο" με αντίπαλο την Μολδαβία αλλά τελικά έφτασε σε μία νίκη που αποδείχτηκε "κλειδί" για την συνέχεια.

Ο Χαριστέας με κεφαλιά στο 30΄άνοιξε το σκορ, όμως στο 80' με τον Φρούντσα, οι Μολδαβοί έφεραν τα πάνω-κάτω. Τελικά όμως ο Λυμπερόπουλος ήταν ξανά εκεί και στην τελευταία φάση του αγώνα,λύτρωσε την Εθνική χαρίζοντας της το τρίποντο.

Η σύνθεση:Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης,Τοροσίδης, Κυργιάκος,Γκούμας, Πατσατζόγλου (82΄ Γιαννακόπουλος), Καραγκούνης,Κατσουράνης, Αμανατίδης (72΄ Σαμαράς), Χαριστέας, Γκέκας (64΄Λυμπερόπουλος).

Όρθια στο Όσλο

Μετά το ρεπό που είχε, η Εθνική ομάδα πλέον έπαιζε τα ρέστα της στο Όσλο με αντίπαλο τη Νορβηγία και έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι το αφεντικό του ομίλου, αποσπώντας πολύτιμη ισοπαλία με 2-2. Ο Σωτήρης Κυργιάκος λειτουργώντας ως...επιθετικός έδωσε δύο φορές το προβάδισμα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης(7',29') με τον Κάριου(15') και Ρίισε(39') να σκοράρουν για τους γηπεδούχους.

Η Εθνική όμως είχε δύο δοκάρια με τον Λυμπερόπουλο για να αποδράσει με το τρίποντο. Η σύνθεση:Χαλκιάς,Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης,Σεϊταρίδης (64΄ Αντζας), Κατσουράνης, Μπασινάς (76΄ Σαμαράς),Πατσατζόγλου, Καραγκούνης, Γκέκας, Σαλπιγγίδης (46΄Λυμπερόπουλος).

Επιστροφή στο ΟΑΚΑ

Στις 13 Οκτωβρίου στην νέα της έδρα το ΟΑΚΑ, η Εθνική ομάδα πήρε μία ακόμη πολύτιμη νίκη αυτή την φορά κόντρα στην Βοσνία με 3-2. Ο Χαριστέας στο 10' άνοιξε το σκορ, ο Χργκόβιτς ισοφάρισε στο 54΄αλλά ο Γκέκας στο 54΄και ο Λυμπερόπουλος στο 72΄έκαναν το 3-1 με τον Ιμπίσεβιτς στις καθυστερήσεις να διαμορφώνει το τελικό σκορ.

Η σύνθεση:Νικοπολίδης,Κυργιάκος,Δέλλας,Πατσατζόγλου,Τοροσίδης,Μπασινάς,Κατσουράνης, Καραγκούνης,Αμανατίδης,Γκέκας (79΄ Αντζας),Χαριστέας (69΄ Λυμπερόπουλος).

Η άλωση της Πόλης

Οι διεθνείς "διψούσαν" πλέον για εκδίκηση από την Τουρκία μετά την βαριά ήττα στο "Καραϊσκάκη" και ήθελαν να πάρουν πανηγυρικά την πρόκριση με την άλωση της Πόλης, όπως και έγινε.

Με εκπληκτική εμφάνιση στο "Αλί Σαμί Γεν", η "γαλανόλευκη" πήρε πανηγυρικά την πρόκριση επικρατώντας με 1-0 με το πρώτο γκολ του Γιάννη Αμανατίδη με τη φανέλα της Εθνικής στο 79΄να αποδεικνύεται "χρυσό".

Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος έτσι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν ήδη στα τελικά. Η σύνθεση:Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης, Αντζας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Αμανατίδης, Χαριστέας (59' Σαμαράς), Γκέκας (56' Λυμπερόπουλος).

Φιέστα με "πεντάρα"

Η φιέστα στο ΟΑΚΑ το περασμένο Σάββατο συνδυάστηκε με γκολ και θέαμα από τους διεθνείς και το εντυπωσιακό 5-0 επί της Μάλτας αποζημίωσε τους φιλάθλους έσπευσαν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι και να γιορτάσουν. Ο Φάνης Γκέκας έκανε χατ-τρικ(33', 72', 74') ενώ το όνομα τους στον πίνακα των σκόρερ έβαλαν και οι Μπασινάς(54") και Αμανατίδης(62').

Η σύνθεση:Νικοπολίδης,Πατσατζόγλου, Τοροσίδης (48΄ Σπυρόπουλος), Δέλλας, Κυργιάκος, Κατσουράνης,Μπασινάς,Καραγκούνης (70΄ Τζιόλης), Γιαννακόπουλος (46΄ Λυμπερόπουλος), Αμανατίδης,Γκέκας.

Ιδανικό φινάλε

Ο επίλογος της εκπληκτικής πορείας γράφτηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουδαπέστη και η πρωταθλήτρια Ευρώπης έκανε ρεκόρ φτάνοντας τους 31 βαθμούς με τη δέκατη νίκη της. Το αυτογκόλ του Κατσουράνη στο 7΄έφερε μπροστά στο σκορ την Ουγγαρία αλλά στο 22' με το ίδιο νόμισμα και το αυτογκόλ του Βάντσακ, η Εθνική ισοφάρισε.

Τη νίκη χάρισε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 56΄ο Μπασινάς, εκεί όπου 14 χρόνια πριν ο Στράτος Αποστολάκης από την άσπρη βούλα είχε πετύχει το γκολ με το οποίο η Εθνική είχε πάρει την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά Μουντιάλ.

Η σύνθεση:Χαλκιάς (46΄ Νικοπολίδης)Κατσουράνης, Κυργιάκος, Καψής,Βύντρα, Καραγκούνης, Μπασινάς, Tζιόλης (46΄ Σαμαράς),Σαλπιγγίδης, Γκέκας (82΄ Αμανατίδης),Πατσατζόγλου

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ Ν. Ι. Η. ΓΚΟΛ ΒΑΘΜΟΙ
Ελλάδα 12 10 1 1 25-10 31
Τουρκία 12 7 3 2 25-11 24
Νορβηγία 12 7 2 3 26-11 23
Βοσνία/Ερζεγοβίνη 12 4 1 7 16-22 13
Μολδαβία 12 3 3 6 12-19 12
Ουγγαρία 12 4 0 8 11-22 12
Μάλτα 12 1 2 9 10-31 5



































































































TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ