ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη-Ηρακλής 1-2

Ξάνθη-Ηρακλής 1-2
Ηρακλής-Οπαδοί MOTIONTEAM

O Ηρακλής πέρασε νικηφόρα από την Ξάνθη, επικρατώντας με 2-1 της τοπικής ομάδας και εξασφάλισε την παραμονή του στην κατηγορία, καθώς ευνοήθηκε από τα άλλα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής

Οι "κυανόλευκοι" έφτασαν τους 35 βαθμούς στο πρωτάθλημα και ισοβάθμησαν στην 18η θέση με την Κέρκυρα που έμεινε στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό, με τον Ηρακλή όμως να είναι αυτός που χαμογελάει καθώς είναι καλύτερος στην διαφορά τερμάτων με τους "Φαίακες".
Οι συνθέσεις των ομάδων
Skoda Ξάνθη: (Νίκος Κεχαγιάς) Μάλαρζ, Κωστούλας, Μεσέρα, Μαχράτζε, Κιντάνα, Άντζας, Γαρπόζης (82' Χασομέρης) Παπαδημητρίου (69' Μπαϊκαρά) Ζουέλα, Βρύζας (46' Γκαρσία) Ντελγκάδο

Ηρακλής: (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπαντής, Παπαζαχαρίας, Σνάουτσερ, Μπιλίσκοφ, Δρούγας (46' Κατσαμπής) Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Πρίττας, Ιωαννίδης (46' Καπετάνος) Ερέρα, Χλωρός (70' Δέντσας)
Με μια ματιά
Η αναμέτρηση με την Skoda Ξάνθη ήταν χωρίς αμφιβολία αγώνας "ζωής ή θανάτου" για τους παίκτες του Ηρακλή, με δεδομένο ότι αρνητικό αποτέλεσμα ισοδυναμούσε με υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία, και έτσι μπήκαν δυνατά ψάχνοντας το πολυπόθητο γκολ.

Το ευχάριστο για τους φιλοξενούμενους είναι ότι κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στην πρώτη ουσιαστικά επικίνδυνη επίσκεψή τους στα καρέ του Μάλαρτζ. Ο Ερέρα εκτέλεσε φάουλ από θέση αριστερά, ο Πουρσανίδης κέρδισε την κεφαλιά και την έστειλε στα αντίπαλα δίχτυα (ο Μάλαρτζ την βρήκε με τα χέρια αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την πορεία της προς το βάθος της εστίας του) με τον αρχηγό των Θεσσαλονικέων να πετυχαίνει το 1ο φετινό του γκολ στο σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς.

Γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα και από τους πολυάριθμους οπαδούς των "κυανολεύκων", που έδωσαν βροντερό "παρών" στην Ξάνθη, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό απ'ότι έκαναν στα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια με Κέρκυρα και Αιγάλεω. Μετά το γκολ αυτό οι γηπεδούχοι ανέλαβαν πρωτοβουλία, και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου λεπτού, έφτασαν δύο φορές κοντά στην ισοφάριση, με τον ίδιο μάλιστα πρωταγωνιστή.

Στο 9ο λεπτό, ο Ντελγκάδο επιχείρησε το σουτ, το οποίο βρήκε σε ετοιμότητα τον Μπαντή που έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ, ενώ στο 23ο λεπτό, μετά από έξυπνη μπαλιά-τρύπα του Βρύζα, ο στράικερ των Ακριτών μπήκε στην μεγάλη περιοχή από δεξιά, νικήθηκε όμως από κοντά για δεύτερη φορά από τον γκολκίπερ του "Γηραιού".

Στα επόμενα 10 λεπτά δεν συνέβη κάτι το αξιόλογο, ωστόσο στο γήπεδο πανηγυρίστηκε έξαλλα ένα ακόμη γκολ. Ήταν αυτό που πέτυχε ο Περόνε του Απόλλωνα Καλαμαριάς κόντρα στη Λάρισα, με το αποτέλεσμα αυτό να ευνοεί τους Θεσσαλονικείς στην προσπάθεια για την παραμονή τους στην κατηγορία.

Η τελευταία μεγάλη φάση για το πρώτο μέρος καταγράφηκε στο ενεργητικό των φιλοξενουμένων, με τον Χλωρό να κάνει το ψηλοκρεμαστό πλασέ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, και την μπάλα να φεύγει πάνω από το δοκάρι του Μάλαρτζ.

To δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να έχουν προχωρήσει σε αλλαγές. Ο Κεχαγιάς έριξε στον αγώνα τον Γκαρσία στη θέση του Βρύζα, ενώ ο Γιοβάνοβιτς προχώρησε σε δύο αλλαγές μαζεμένες, με τους Κατσαμπή και Καπετάνο να παίρνουν την θέση των Δρούγα και Ιωαννίδη.

Οι συγκινήσεις στο δεύτερο μέρος δεν άργησαν να έρθουν, με την Ξάνθη να ισοφαρίζει στο 50ο λεπτό. Μετά από εκτέλεση κόρνερ των γηπεδούχων, ο Πρίττας βρήκε την μπάλα με το χέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή, υποχρεώνοντας τον διαιτητή Τεροβίτσα να υποδείξει το σημείο του πέναλτι αλλά και να τον αποβάλλει, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη κίτρινη κάρτα για τον αμυντικό μέσο του Ηρακλή.

Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο Μεσέρα, δεν λάθεψε, στέλνοντας τον Μπαντή στην άλλη γωνία, και το 1-1 ήταν γεγονός. Παρά το αριθμητικό του μειονέκτημα πάντως, ο Ηρακλής δεν τα παράτησε και στο 63ο λεπτό δικαιώθηκε για την επιμονή του. Από εκτέλεση κόρνερ του Καπετάνου, ο Κατσαμπής πήρε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή κερδίζοντας κατά κράτος στην εναέρια μονομαχία δύο αντιπάλους της Ξάνθης, δίνοντας εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του.

Από εκείνο το σημείο και πέρα, οι αξιόλογες φάσεις έλειψαν μπροστά στις δύο εστίες (μόνο ο Ντελγκάδο απειλούσε τους φιλοξενουμένους με επικίνδυνα σουτ έξω από την περιοχή) με τους Θεσσαλονικείς να κρατούν ως κόρη οφθαλμού το υπέρ τους 2-1, στρέφοντας τα βλέμματά τους σε Καλαμαριά και Λειβαδιά, ελπίζοντας πως κάποια εκ των Λάρισα ή Κέρκυρα δεν θα πάρουν τη νίκη.

Τελικά, τα ευχάριστα νέα ήρθαν από τη Λειβαδιά, με τον Παναθηναϊκό να ισοφαρίζει σε 2-2 την Κέρκυρα στο 84ο λεπτό, αποτέλεσμα που καταδίκασε τους Νησιώτες σε υποβιβασμό και έστειλε ταυτόχρονα τους ανθρώπους του Ηρακλή, καθώς κατάφεραν να μείνουν στην μεγάλη κατηγορία, κάτι που έμοιαζε με άθλο πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρα ήττα για την Ξάνθη στο πρωτάθλημα μετά από 39 σερί παιχνίδια όπου κρατούσε το αήττητο, με τον Ηρακλή να ολοκληρώνει το πρωτάθλημα με τρεις σερί επιτυχίες, εκ των οποίων οι δύο εκτός έδρας (Αιγάλεω, Ξάνθη), κερδίζοντας στο... νήμα την παραμονή του.
Συνέντευξη Τύπου
Ίβαν Γιοβάνοβιτς (τεχνικός Ηρακλή): Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που μας έδωσε αυτή την δύναμη και την πίστη να αντέξουμε μέχρι το τέλος και να κρατήσουμε αυτό τον ιστορικό σύλλογο στα 100 χρόνια της ιστορίας του στην μεγάλη κατηγορία. Τους τελευταίους 4 μήνες ζούσαμε όλοι ένα μαρτύριο και ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Οι παίκτες μου που πολλοί από αυτούς ήρθανε τον Ιανουάριο το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι θα έπρεπε να τους βλέπατε στα αποδυτήρια μετά την λήξη του αγώνα πως κλαίγανε. Αυτό έδειχνε ότι δεν θέλανε με τίποτα να πέσουνε, τα καταφέρανε και εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ γιατί τους πίστευα αλλά πάνω από όλα γιατί ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.

Εγώ έπαιξα 10 χρόνια στην ομάδα του Ηρακλή αλλά ποτέ ο Ηρακλής δεν ήταν σε αυτή την θέση. Ποτέ ο Ηρακλής δεν έπαιξε τόσο παιχνίδια και όλα να ήταν αποφασιστικά. Ελπίζω λοιπόν η αυριανή μέρα να είναι καλύτερη για τον Ηρακλή και πρέπει να είναι. Εύχομαι η επόμενη χρονιά να είναι μία αρχή. Ας πάμε προς τα πάνω γιατί και ο Ηρακλής και οι παίκτες αλλά και αυτός ο κόσμος που ήρθε μαζί στην Κέρκυρα, στο Αιγάλεω, στο Καυτανζόγλειο και σήμερα εδώ στην Ξάνθη το αξίζει.

Τους ευχαριστώ πάρα πολύ και συγνώμη που δεν ήμουν εδώ μετά το παιχνίδι. Ευχαριστώ και πάλι τα παιδιά που τα καταφέραμε να κρατήσουμε τον Ηρακλή στην μεγάλη κατηγορία. Ο Ηρακλής δεν αξίζει να αγωνίζεται για κάτι τέτοιο αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Ήμασταν στην χειρότερη θέση και τους κερδίσαμε όλους, αλλά και με τα τόσα και μεγάλα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αξίζαμε να μείνουμε στην μεγάλη κατηγορία.

Είχαμε έναν στόχο ιστορικό και τον πετύχαμε αλλά είδατε και τι ευκαιρίες είχε η Ξάνθη. Ας ερχόταν κάποιος από όλους αυτούς που θα πει κάτι στα αποδυτήριά μας τον τελευταίο μήνα και θα καταλαβαίνατε. Όποιος ήθελε να κάνει σενάρια μπορούσε να τα κάνει. Ο μόνος που δεν ήταν μέσα σε κανένα σενάριο όλο αυτό το διάστημα ήμασταν εμείς.

Παρόλα αυτά κερδίσαμε σήμερα και δίκαια τα καταφέραμε. Αυτό που πετύχαμε σήμερα λαμβάνοντας υπόψη μας ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε είναι επιτυχία και αυτό που ήταν το πιο σημαντικό ήταν ότι τους τελευταίους 3-4 μήνες κανένας παίκτης δεν. Έτσι όπως λειτούργησε αυτή η ομάδα φέτος δεν πρέπει να λειτουργεί μία επαγγελματική ομάδα. Η παραμονή μας θα πρέπει να είναι μία νέα αρχή για ένα νέο Ηρακλή για την επόμενη 100ετία.











Τάσος Κατσαμπής (παίκτης Ηρακλή): Αυτό είναι το γκολ της καριέρας μου. Αυτό που έγινε σήμερα έγινε γιατί έχω επέτειο με την γυναίκα μου και έχει επίσης γενέθλια η κόρη μου

Νίκος Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣ Ηρακλή): Τα πρώτα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Η ιστορία μίλησε.Μία ομάδα που είναι συνδεδεμένη με την πόλη της Θεσσαλονίκης τα κατάφερε. Συγχαρητήρια σε όλους αλλά και στην ελληνική αστυνομία για ότι έκανε πριν από την σέντρα. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν πολλά προβλήματα αλλά με την παρέμβαση της Αστυνομίας όλα κύλησαν ομαλα.

Νίκος Κεχαγιάς (τεχνικός Ξάνθης): Συγχαρητήρια στον Ηρακλή για την παραμονή του. Καλό καλοκαίρι. Δεν θα δεχτώ ερωτήσεις.

Αλέξης Γαρπόζης (ποδοσφαιριστής Ξάνθης): Ο Ηρακλής είχε πιο μεγάλο κίνητρο για μας. Είχαμε πιο πολλές ευκαιρίες για γκολ αλλά δεχτήκαμε δύο από στημένες φάσεις. Δεν νομίζω να κέρδισε αυτός που το ήθελε περισσότερο αλλά ο πιο τυχερός. Όταν λοιπόν δεν βάζεις γκολ έρχεται ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Ξέρουμε ότι θα κατηγορηθούμε από άλλες ομάδες αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Το μόνο καλό είναι ότι τελειώνει η σεζόν που δεν ήταν καθόλου καλή για μας και δεν δικαιολογεί την Ξάνθη για εκεί που είναι.
Όλα τα λεφτά...
Τί άλλο από τα δύο γκολ του Ηρακλή, με τους Πουρσανίδη (πρώτο ημίχρονο) και Κατσαμπή (δεύτερο μέρος) να βάζουν την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά στην παραμονή της ιστορικής ομάδας της Θεσσαλονίκης στην μεγάλη κατηγορία. Σημαντικό μερίδιο στη νίκη πιστώνεται και στον γκολκίπερ Μπαντή, ο οποίος αρνήθηκε τρεις φορές στον Ντελγκάδο το γκολ σε ισάριθμα τετ α τετ, δεχόμενος γκολ μόνο από τα 11 βήματα.

Καθοριστική επίσης και η συνεισφορά των οπαδών της ομάδας, που την ακολούθησαν στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς και έκαναν τους ποδοσφαιριστές της να αισθάνονται ότι αγωνίζονται στο σπίτι τους, στο ματς όπου οι Θεσσαλονικείς έπαιζαν την... επιβίωσή τους μέσα σε 90 αγωνιστικά λεπτά.
Ας ξεχάσουμε καλύτερα...
Το κάστρο της Ξάνθης την τελευταία διετία στο πρωτάθλημα δεν είναι πλέον απόρθητο. Μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στις 29 Νοεμβρίου του 2004, οι Ακρίτες κατάφεραν να διατηρήσουν το εντός έδρας αήττητο για 39 ολόκληρα παιχνίδια, κάνοντας τα Πηγάδια μία από τις τις ισχυρότερες έδρες του πρωταθλήματος, όμως όλα τα... ωραία κάποτε τελειώνουν.

Μή έχοντας βαθμολογικό κίνητρο (με το 0-0 στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ, η Ξάνθη πανηγύρισε την παραμονή την προτελευταία αγωνιστική), οι γηπεδούχοι υποτάχθηκαν στους πιο διψασμένους για το "τρίποντο" Θεσσαλονικείς, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να διευρύνουν το εκπληκτικό σερί που είχαν εντός έδρας.
To Live του αγώνα...
1' Η 11άδα των γηπεδούχων Ξάνθη
(Νίκος Κεχαγιάς): Μάλαρζ, Κωστούλας, Μεσέρα, Μαχράτζε, Κιντάνα, Άντζας, Γαρπόζης, Παπαδημητρίου, Ζουέλα, Βρύζας, Ντελγκάδο
1' Η 11άδα των φιλοξενούμενων Ηρακλής
(Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπαντής, Παπαζαχαρίας, Σνάουτσερ, Μπιλίσκοφ, Δρούγας, Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Πρίττας, Ιωαννίδης, Ερέρα, Χλωρός
9' Γκολ Ηρακλής Πουρσανίδης
Ανοίγει το σκορ ο Ηρακλής στην πρώτη φάση του αγώνα, με τον Ηλία Πουρσανίδη να παραβιάζει την εστία του Μάλαρτζ με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Ερέρα από τα αριστερά
20' Σχόλιο
Ο Ηρακλής είναι η ομάδα που έχει μεγαλύτερο κίνητρο για τη νίκη και αυτό φάνηκε από το καλύτερο ξεκίνημα. Απουσία φάσεων, με τους φιλοξενούμενους να προσέχουν την άμυνά τους.
23' Ευκαιρία Ξάνθη Ντελγκάδο
Κάθετη πάσα από τον Βρύζα, ο Ντελγκάδο κάνει το πλασέ μέσα από τη μικρή περιοχή, ο Μπαντής αποκρούει με τα πόδια σε κόρνερ.
26' Κίτρινη κάρτα Ηρακλής
O Σάκης Πρίττας δέχεται κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή. Το φάουλ που κερδίζει η Ξάνθη έξω από την περιοχή περνάει ανεκμετάλλευτο.
32' Σχόλιο
To γκολ του Περόνε εις βάρος της Λάρισας πανηγυρίζεται ακόμη περισσότερο και από αυτό του Πουρσανίδη από τους φίλους του Ηρακλή. Με τα αποτελέσματα αυτά, ο Γηραιός παραμένει στα μεγάλα σαλόνια.
36' Κίτρινη κάρτα Ηρακλής
Mετά τον Πρίττα, ο Δρούγας γίνεται ο δεύτερος παίκτης του Ηρακλή, που αντικρύζει την κίτρινη κάρτα του διαιτητή.
39' Ευκαιρία Ηρακλής
Κοντά στο δεύτερο γκολ ο Ηρακλής, με τον Χλωρό να επιχειρεί να κρεμάσει τον Μάλαρτζ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, και τη μπάλα να φεύγει άουτ.
45' Λήξη ημιχρόνου
46' Σέντρα 2ου ημιχρόνου
46' Αλλαγή παίκτη Ηρακλής
Δύο αλλαγές μαζεμένες για τον Ηρακλή. Μπαίνουν στο παιχνίδι οι Κατσαμπής και Καπεντάνος, ενώ αποχωρούν οι Ιωαννίδης και Δρούγας.
46' Αλλαγή παίκτη Ξάνθη
O Γκαρσία παίρνει τη θέση του Βρύζα. Αυτή είναι η πρώτη αλλαγή για τους γηπεδούχους.
48' Πέναλτι Ξάνθη
H Ξάνθη κερδίζει πέναλτι σε χέρι του Πρίττα μέσα στη μεγάλη περιοχή, μετά από εκτέλεση κόρνερ από πλευράς γηπεδούχών.
50' Γκολ Ξάνθη Μεσέρα
Η Ξάνθη φέρνει το παιχνίδι στα ίσα, με τον Μεσέρα να εκτελεί εύστοχα το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του.
50' Κόκκινη κάρτα Ηρακλής
Η κάρτα που δέχτηκε ο Πρίττας, για το χέρι που έκανε στη μεγάλη περιοχή, είναι η δεύτερη στο παιχνίδι, και οι φιλοξενούμενοι αναγκάζονται να συνεχίσουν τον αγώνα με 10 παίκτες.
63' Γκολ Ηρακλής
Ο Ηρακλής παίρνει ξανά το προβάδισμα, με πρωταγωνιστές τους δύο παίκτες που μπήκαν αλλαγή στο δεύτερο μέρος. Ο Καπετάνος εκτέλεσε το κόρνερ και ο Κατσαμπής πήρε την κεφαλιά αμαρκάριστος, για να γράψει το 2-1.
68' Κίτρινη κάρτα Ηρακλής
Κίτρινη κάρτα για τον Μαυρογενίδη.
69' Αλλαγή παίκτη Ξάνθη
Δεύτερη αλλαγή για την Ξάνθη. Ο Μπαϊκαρά παίρνει τη θέση του Παπαδημητρίου.
70' Αλλαγή παίκτη Ηρακλής
Ο Ηρακλής ολοκληρώνει τις αλλαγές του. Ο Δέντσας παίρνει τη θέση του Χλωρού, με τον Γιοβάνοβιτς να θέλει να κρατήσει με νύχια και με δόντια το 2-1 υπέρ της ομάδας του.
78' Σχόλιο
Ο Ηρακλής καταφέρνει να διατηρεί το υπέρ του 2-1, το οποίο τον κρατάει στην Σούπερ Λίγκα, καθώς την ίδια ώρα η Λάρισα μένει στο 1-1 με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.
81' Σχόλιο
Αλλαγή σκηνικού. Κέρκυρα και Λάρισα πετυχαίνουν γκολ στους αγώνες τους, με τον Ηρακλή να υποβιβάζεται με αυτά τα αποτελέσματα, παρά τη δική του επιτυχία στην Ξάνθη.
82' Αλλαγή παίκτη Ξάνθη
Τρίτη αλλαγή για την Ξάνθη. Ο Χασομέρης αντικαθιστά τον Γαρπόζη.
84' Σχόλιο
O Παναθηναϊκός ισοφαρίζει την Κέρκυρα, αποτέλεσμα που διατηρεί τον Ηρακλή στην Σούπερ Λίγκα.
90' Έναρξη καθυστερήσεων
Tρία είναι τα λεπτά καθυστερήσεων της αναμέτρησης.
90' Λήξη αγώνα
Tέλος αγώνα.








































TAGS ΞΑΝΘΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ