UEFA

UEFA: Εγκρίθηκε το πλάνο που αντικαθιστά το Financial Fair Play

Ο Αλεξάντρ Τσέφεριν σε συνδιάσκεψη της UEFA στη Ρώμη το 2019
Ο Αλεξάντρ Τσέφεριν σε συνδιάσκεψη της UEFA στη Ρώμη το 2019 © 2019 ALESSANDRA TARANTINO/ASSOCIATED PRESS

Η UEFA ενέκρινε τους κανονισμούς για το νέο Financial Fair Play, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει για τις ομάδες το όριο να ξοδεύουν έως 70% των εσόδων τους σε μεταγραφές, μισθούς παικτών και προμήθειες ατζέντηδων.

Η UEFA με ανακοίνωσή της ενέκρινε τους νέους κανονισμούς για το Financial Fair Play, κανονισμοί οι οποίοι είχαν προεξαγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες από τα διεθνή ΜΜΕ.

Στους νέους κανονισμούς θα είναι η εισαγωγή ενός νέου κανόνα, σε σχέση με τους μισθούς των παικτών και το κόστος των μεταγραφών. Συγκεκριμένα έχει τεθεί πλαφόν στο 70% των εσόδων σε μεταγραφές, μισθούς και τις προμήθειες των ατζέντηδων.

Οι αξιολογήσεις θα διενεργούνται έγκαιρα και οι παραβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα προκαθορισμένες οικονομικές κυρώσεις και αθλητικά μέτρα. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2022. Θα υπάρξει σταδιακή εφαρμογή μέσα σε τρία χρόνια, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους συλλόγους για να προσαρμοστούν.

Όσον αφορά τη φερεγγυότητα, ο νέος κανόνας μη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (προς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, υπαλλήλους, κοινωνικές/φορολογικές αρχές και UEFA) θα εξασφαλιστεί καλύτερη προστασία των πιστωτών. Οι έλεγχοι θα γίνονται κάθε τρίμηνο και θα υπάρχει λιγότερη ανοχή έναντι των καθυστερημένων πληρωμών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τσέφεριν στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA: "Οι πρώτοι οικονομικοί κανονισμοί της UEFA, που θεσπίστηκαν το 2010, εξυπηρέτησαν τον πρωταρχικό σκοπό της. Βοήθησαν να τραβήξουν τα οικονομικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το χείλος του γκρεμού και έφεραν επανάσταση στον τρόπο διοίκησης των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Ωστόσο, η εξέλιξη της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, παράλληλα με τις αναπόφευκτες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχει δείξει την ανάγκη για γενική μεταρρύθμιση και νέους κανονισμούς χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας. Η UEFA συνεργάστηκε με τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για να αναπτύξει αυτά τα νέα μέτρα για να βοηθήσει τους συλλόγους να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες προκλήσεις.

Αυτοί οι κανονισμοί θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το παιχνίδι και να το προετοιμάσουμε για πιθανούς μελλοντικούς κλονισμούς, ενθαρρύνοντας παράλληλα ορθολογικές επενδύσεις και χτίζοντας ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον για το παιχνίδι".

TAGS UEFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ