ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τσάβι: "Με πήρε για να με συγχαρεί ο Μέσι, καλύτερος προπονητής ο Γκουαρδιόλα"

Ο Τσάβι κατά την παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα | 8 Νοεμβρίου 2021
Ο Τσάβι κατά την παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα | 8 Νοεμβρίου 2021 2021 JOAN MONFORT /AP IMAGES

Ο Τσάβι Ερνάντεθ κατά την επίσημη παρουσίαση του ως προπονητής της Μπαρτσελόνα τόνισε πως έχει σαν πρότυπο τον Πεπ Γκουαρδιόλα τον οποίο χαρακτήρισε καλύτερο προπονητή στον κόσμο ενώ αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα του Μέσι για να του δώσει συγχαρητήρια.

Για περισσότερο από μια ώρα ο Τσάβι απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου που βρέθηκαν στο Καμπ Νου, στην αίθουσα συνεντεύξεων του γηπέδου της Μπαρτσελόνα κατά την επίσημη παρουσίαση του. Εκεί όπου μίλησε αρκετή ώρα για το DNA του συλλόγου, τους κανόνες που πρέπει να μπουν και τη φιλοσοφία.

Ο νέος τεχνικός της "Μπάρτσα" αναφέρθηκε στον Πεπ Γκουαρδιόλα τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καλύτερο τεχνικό στον κόσμο. Επίσης αποκάλυψε πως ο Μέσι τον πήρε τηλέφωνο για να του δώσει συγχαρητήρια αλλά σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει για παίκτες που δεν ανήκουν στο σύλλογο.

Αρχικά είπε:

"Πρώτα απ' όλα είμαι συγκινημένος για το πως με υποδέχτηκε ο κόσμος. Είμαι ενθουσιασμένος, θέλω να ξεκινήσω να δουλεύω, επέστρεψα σπίτι μου. Είμαστε σε μια δύσκολη στιγμή, οικονομικά, αλλά και σαν ομάδα. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα. Είμαστε η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να παίζουμε καλά, είμαστε η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, όλοι είμαστε οπαδοί της Μπαρτσελόνα και πρέπει να δώσουμε πίσω στον κόσμο καλό θέαμα, όπως πρέπει να παίζει η ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και όσους βοήθησαν για να γίνει η μεταγραφή".

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σου ήρθε στο μυαλό όταν σε πήραν τηλέφωνο, Και τι σκέφτεσαι;

"Πολλές αναμνήσεις ως παίκτης. Πρέπει να κερδίζουμε για τον κόσμο, να τους δείξουμε πως παίζουμε για αυτούς. Είμαστε η Μπαρτσελόνα και πρέπει να δίνουμε το 100%. Η υποδοχή του κόσμου με έκανε να συγκινηθώ".

Μίλησες με τους παίκτες, ποιο είναι το πρώτο στοιχείο που θες να περάσεις στην ομάδα;

"Να είμαστε ομάδα, να το ευχαριστιόμαστε, να δουλεύουμε σκληρά, να είμαστε ενθουσιασμένοι, να παίζουμε με τη φιλοσοφοσία μας, κάποιοι παίκτες την ξέρουν ήδη".

Αρκετοί έχουν κάνει σύγκριση της επιστροφής σου με τον Γκουαρδιόλα, σε γεμίζει περισσότερο ευθύνη αυτό, έχεις μιλήσει μαζί του;

"Αν με συγκρίνουν μαζί του είναι κάτι θετικό γιατί ήταν σημείο αναφοράς για μένα ως παίκτης και ως προπονητής. Είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Καταλαβαίνω την πίεση, είμαι στην καλύτερη ομάδα του κόσμου. Είμαι χαρούμενος αν με συγκρίνεται μαζί του, υπάρχουν απαιτήσεις γιατί είμαστε στην καλύτερη ομάδα του κόσμου".

Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες στην ομάδα πως θα δουλέψεις πάνω σε αυτό το κομμάτι, σε ανησυχεί;

"Σίγουρα μας ανησυχεί, πρέπει να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα, να αποτρέψουμε τους πολλούς τραυματισμούς. Θα πρέπει να συζητήσουμε με το ιατρικό σταφ, με τον πρόεδρο. Θα πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα αλλα είμαι πεποισμένος πως θα τα καταφέρουμε".

Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις στην ομάδα;

"Πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες που υπάρχουν στα αποδυτήρια. Αυτό ισχύει σε κάθε οργανισμό, σε κάθε εταιρεία. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να ακολουθείς τους κανόνες".

Ο Τσάβι κατά την παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα | 8 Νοεμβρίου 2021
Ο Τσάβι κατά την παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα | 8 Νοεμβρίου 2021 2021 JOAN MONFORT /AP IMAGES


Η κυρίαρχη ιδέα που έχεις για να επιστρέψει η ομάδα στα θετικά αποτελέσματα ποια είναι;

"Η ιδέα μου είναι να βοηθήσω τους παίκτες. Υπάρχει αρκετή πίεση στην ομάδα, νοιώθω πως αρκετοί παίκτες δεν δείχνουν πως αντέχουν την πίεση, ξέρω τι ισχύει στην Μπαρτσελόνα και θέλω να τους βοηθήσω ομαδικά να το ξεπεράσουμε. Όλοι μαζί σαν ομάδα".

Πόσο καιρό θα σου πάρει για να είναι έτοιμη η ομάδα και να περάσεις τη φιλοσοφία σου;

"Σκεφτόμαστε το ματς με την Εσπανιόλ και θα προετοιμαστούμε για να το κερδίσουμε. Όταν είσαι στη Μπάρτσα πρέπει να κερδίζεις, και να κερδίζεις ξανά. Οπότε ένα-ένα το παιχνίδι".

Είχες πολλούς προπονητές στη διάρκεια της θητείας σου σητν Μπαρτσελόνα Λουός Ενρίκε, Γκουαρδιόλα, Ράικαρντ έχεις κρατήσει πράγματα απ' αυτούς;

"Πολλά πράγματα, κάποιες φορές θυμάμαι πράγματα από τον Φαν Χάαλ, τον Γκουαρδιόλα, τον Κρόιφ. Αρκετές φορές έρχονται στο μυαλό μου όσα μου έχουν πει. Πάρα πολλά, θέλω και εγώ να τα μεταδώσω στους ποδοσφαιριστές μου. Ήταν προπονητές με μεγάλη ιστορία".

Είσαι σε μια νέα ομάδα με αρνητικό κλίμα τι θα είναι δυσκολότερο να αλλάξεις;

"Πρώτα απ' όλα πρέπει να μιλήσω στους παίκτες. Αρκετοί βρίσκονται στις εθνικές τους ομάδας, να δούμε τι θα γίνει με τους τραυματίες. Να δουλέψουμε όλοι μαζί, να γίνουμε ομάδα και να κερδίσουμε το ματς με την Εσπανιόλ".

Ποια είναι τα τέσσερα αγωνιστικά στοιχεία που θες να περάσεις στην ομάδα;

"Να πρεσάρουμε ψηλά, να κλέβουμε μπάλες ψηλά, να βγαίνουμε στην επίθεση, να έχουμε τη μπάλα στην κατοχή μας. Δεν ανακαλύπτω κάτι αυτό είναι το πλάνο της Μπαρτσελόνα".

Το καλοκαίρι έφυγε ο Μέσι ένας εξαιρετικός παίκτη με τον οποίο είχες συνεργαστεί, είναι στην Παρί, θα ήθελες να τον έχεις και να τον προπονείς;

"Και με τους Ετό, Ροναλντίνιο είχα παίξει μαζί αλλά δεν είναι εδώ. Είμαι φίλος με τον Μέσι μου έστειλε μήνυμα μου ευχήθηκε τα καλύτερα του εύχομαι και εγώ τα καλύτερα, είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου αλλά δεν είναι εδώ. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για παίκτες που δεν είναι εδώ".

Σου αρέσει να παίζεις από τα άκρα, θα αναζητήσεις τέτοιους παίκτες τον Γενάρη;

"Ήρθα πριν από λίγες μέρες θα πρέπει να μιλήσω με τον πρόεδρο είναι πολλά τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε και για τη μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου. Ναι θέλω να παίζω με τους εξτρέμ, να ανοίγουμε το γήπεδο αλλά θα δούμε τι θα γίνει και με τους τραυματίες και εν συνεχεία θα αποφασίσουμε".

Ποια είναι η γνώμη σου για την Μπαρτσελόνα τα τελευταία πέντε χρόνια που έλειπες;

"Δεν μπορώ να πω για πράγματα τα οποία δεν έζησα, δεν ήμουν στα αποδυτήρια, δεν θα ήταν δίκαιο. Εγώ έχω ξεκάθαρες ιδέες, να βάλω κάποιους κανόνες, να απαιτήσω κάποια πράγματα που εγώ θεωρώ ότι είναι η Μπαρτσελόνα. Να μιλήσω για προπονητές στο διάστημα που δεν ήμουν εγώ εδώ δεν μπορώ να μιλήσω".

Ο Τσάβι κατά την παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα | 8 Νοεμβρίου 2021
Ο Τσάβι κατά την παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα | 8 Νοεμβρίου 2021 2021 JOAN MONFORT /AP IMAGES

Κατά την παρουσίαση σου είπες ότι η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να χάνει, πρέπει μόνο να νικά στην Αλ Σααντ είχες να χάσεις αρκετό καιρό πως θα περάσεις αυτή τη νοοτροπία;

"Όπως είπα και πριν πρέπει να προπονηθούμε σκληρά, να έχουμε απαιτήσεις, να μεταφέρουμε τις ιδέες μας στους παίκτες και να καταλάβουμε πως είμαστε η Μπαρτσελόνα. Να είμαστε αισιόδοξοι και να ξέρουμε πως η ήττα θα φέρει συνέπειες. Τώρα έχουμε μπροστά μας την Εσπανιόλ και θα κοιτάξουμε αρχικά αυτό το παιχνίδι".

Τι μεταγραφές να περιμένουμε;

"Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση με το κλαμπ, είναι αρκετά νωρίς. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες μεταγραφές, θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας σε όλες τις αγορές, υπάρχουν ευκαιρίες. Οι παίκτες θα πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν στην άμυνα, στην επίθεση, στα οργανωμένα κομμάτια".

Είναι προτεραιότητα για σένα να ανανεώθει το συμβόλαιο του ο Ντεμπελέ;

"Ναι είναι από τις προτεραιότητες μας. Ο Ντεμπελέ μπορεί να γίνει ο καλύτερος παίκτης στη θέση του στον κόσμο. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί του, να είναι χαρούμενος, να τον βοηθήσουμε και να μας βοηθήσει. Να αποκτήσει και αυτός τη νοοτροπία νικητή".

Πως θα τον κάνεις να μην τραυματίζετε τόσο συχνά;

"Τώρα έχουμε πολλούς τραυματίες. Δεν ξέρω πως δούλευαν, γνωρίζω πως δουλεύουμε εμείς, πως προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους τραυματισμούς και να είμαστε ανταγωνιστικοί".

Υπήρξε ξανά στο παρελθόν επαφή με την Μπαρτσελόνα;

"Η Μπαρτσελόνα είχε προσπαθήσει να με πάρει ξανά δύο φορές, την πρώτη και εγώ δεν ήμουν έτοιμος ενώ πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχαν οι εκλογές στο σύλλογο και αισθάνθηκα πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τώρα με τον πρόεδρο Λαπόρτα με τον οποίο έχω καλή σχέση, τα είπαμε και θεώρησα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή".

Ποια είναι τα πλάνα σας για παίκτες όπως οι Μπουσκέτς, Πικέ, Ζόρντι Άλμπα;

"Ισχύει το ίδιο με όλους τους παίκτες μου. Απλά το καλό είναι πως τους ξέρω. Σίγουρα και απ' αυτούς θα έχω απαιτήσεις. Είναι σημαντικοί παίκτες, γνωρίζω τις δυνατότητες τους, τα αρνητικά τους στοιχεία. Δεν με ενοχλεί, θεωρώ πως είναι αβαντάζ για μένα ότι τους γνωρίζω. Είναι και αρχηγοί οπότε θα υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ξεκινάνε και αυτοί όμως από το μηδέν".

Ο Τσάβι κατά την παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα | 8 Νοεμβρίου 2021
Ο Τσάβι κατά την παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα | 8 Νοεμβρίου 2021 2021 JOAN MONFORT /AP IMAGES


Μίλησες για νίκες, αλλά όχι για τον τρόπο πως θες να κερδίζει η Μπαρτσελόνα;

"Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίζουμε είναι να παίζουμε με καλό ποδόσφαιρο, να είμαστε κυρίαρχοι, να ανοίγουμε το γήπεδο. Και φυσικά να παίζουμε με το DNA της Μπάρτσα. Αυτός είναι ο τρόπος για να κερδίσεις πολλούς τίτλους".

Είπες ότι πέρσι είχες κάποιους ενδοιασμούς αν θα επιστρέψεις και την ίδια ώρα η Βραζιλία σου είχε κάνει πρόταση, ισχύει αυτό. Η Μπαρτσελόνα ήταν ο λόγος που είχες αρνηθεί;

"Είναι αλήθεια είχαμε κάποιες συζητήσεις με την ομοσπονδία της Βραζιλίας αλλά το όνειρο μου ήταν να έρθω στην Μπαρτσελόνα και τώρα ήρθε ή στιγμή. Αλλά ναι είναι η αλήθεια είχαμε συζητήσεις με την ομοσπονδία της Βραζιλίας".

Μίλησες για τον Ντεμπελέ, στην ομάδα έχεις ακόμα δύο παίκτες από τη Γαλλία, τους Λαγκλέτ, Ουμτιτί ποια η άποψη σου για αυτούς;

"Δεν ξέρω ακόμα, δεν τους ξέρω καλά. Πρέπει να δούμε πως προπονούνται, πως είναι πνευματικά. Ξεκινούν και αυτοί από το μηδέν, θα τους δούμε μέρα-μέρα".

Υπάρχει ο Πεπ που επέστρεψε σαν προπονητής στην Μπαρτσελόνα και η παρουσία του είχε θετικό πρόσημο, υπάρχαν όμως και άλλοι προπονητές όπως οι Πίρλο, Σόλσκιερ που έχουν επιστρέψει στις πρώην ομάδες τους και δεν τα πήγαν καλά. Για σένα είναι αβαντάζ η παρουσία σου στη Μπαρτσελόνα;

"Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα, ξέρω την ομάδα, την ατμόσφαιρα. Είμαστε στη δυσκολότερη ομάδα του κόσμου. Πρέπει να παίζουμε σαν την Μπαρτσελόνα και αυτό θα μας δώσει νίκες".

Η Μπαρτσελόνα έχασε τον Μέσι ποιος θα είναι ο ηγέτης, μπορεί ο Φάτι;

"Ο Μέσι ήταν ηγέτης μέσα στο γήπεδο. Υπήρχαμε όμως εγώ, ο Ινιέστα που ήταν ντροπαλός, ο Πουγιόλ στα αποδυτήρια. Όλοι πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα, να έχουν ένα ρόλο και να ηγούνται σε διαφορετικούς τομείς. Θα τους δώσουμε τα εργαλεία και είναι στο χέρι τους".

Τι σας ανησυχεί περισσότερο αναφορικά με την ομάδα η άμυνα ή η επίθεση;

"Όπως είχε πει και ο Κρόιφ η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση και ο καλύτερος μας επιθετικός είναι ο γκολκίπερ. Πρέπει να λειτουργούμε όλοι μαζί σαν μια ομάδα".

Έχετε κάνει ήδη κάποια κουβέντα με τους αρχηγούς της ομάδας;

"Έχω εξαιρετική σχέση με όλους τους αρχηγούς. Μίλησα με αρκετούς και αυτοί πρέπει να βοηθήσουν τους νέους ώστε να βγουν μπροστά και να βοηθήσουν την ομάδα στη δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι εύκολο για τους νέους 18-19 ετών. Σίγουρα θα τους δώσουμε δύναμη στα αποδυτήρια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μπορέσουν να αποδείξουν ότι μπορούν".

Πριν λίγες μέρες ένα βίντεο από την Αλ Σαντ για τον τρόπο που πρέπει να παίζει η ομάδα έγινε viral, θα λειτουργείτε έτσι και στην Μπαρτσελόνα;

"Περισσότερο από το σύστημα το σημαντικό είναι το πως παίζεις. Το σύστημα που θα παίζουμε εξαρτάται και από τον αντίπαλο, θα αρχίσουμε από αύριο να δουλεύουμε και να δούμε ποιο μας βολεύει περισσότερο".

Η ομάδα έχει αρκετούς νεαρούς παίκτες και ταλαντούχους, μπορεί να επενδύσει σε αυτούς;

"Ναι έχουμε αρκετούς νεαρούς παίκτες, τον Γκάβι, τον Φάτι. Ο Γκάβι παίζει στην Εθνική Ισπανίας και είναι μόλις 17 ετών. Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, πρέπει να τους βοηθήσουμε. Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να τους δώσω τα εργαλεία για γίνουν καλύτεροι. Ο Γκάβι, ο Νίκο, ο Φάτι... δεν θέλω να ξεχάσω κανέναν αλλά έχουν το ταλέντο για να προσφέρουν στην ομάδα".

Μιλάς περισσότερο για δουλειά και κανόνες και όχι για το πως θα παίξει η ομάδα;

"Ναι και αυτό είναι το σημαντικότερο. Να βάλουμε κανόνες και μετά να μιλήσουμε για αξίες. Αν δεν βάλουμε αξίες και κανόνες δεν μπορούμε να συζητάμε για το πως θα παίξουμε, πως θα κάνουμε επίθεση, πως θα κάνουμε άμυνα".

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΤΣΑΒΙ LA LIGA ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ