ΤΟΤΕΝΑΜ

Τότεναμ: Η αγωνιστική καθίζηση και η καθοριστική απώλεια του Μάντισον

Τότεναμ: Η αγωνιστική καθίζηση και η καθοριστική απώλεια του Μάντισον
Η απογοήτευση των παικτών της Τότεναμ, Μπρέναν Τζόνσον και Έμερσον Ρογιάλ, μετά την ήττα από την Άστον Βίλα για τη 13η αγωνιστική της Premier League @2023 AP IMAGES/KIRSTY WIGGLESWORTH

Η απομάκρυνση από την κορυφή της Premier League, ο τίτλος της διεκδικήτριας, ο αναντικατάστατος Τζέιμς Μάντισον και η αγωνιστική καθίζηση της Τότεναμ στο μικροσκόπιο του SPORT24.

Ο Νοέμβριος δεν πηγαίνει στην Τότεναμ και αυτό αποδείχθηκε από την τρίτη συνεχόμενη ήττα της στην Premier League, αυτή τη φορά από την Άστον Βίλα με 2-1 εντός έδρας.

Ότι έχτιζαν οι Πετεινοί τις πρώτες 10 αγωνιστικές του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου, αγνοώντας το αρνητικό αποτέλεσμα, με απολογισμό 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, έχει γκρεμιστεί σε μόλις έναν μήνα, με την Τότεναμ -πλέον- να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την κορυφή, ούσα στο μείον 4 από την πρωτοπόρο Άρσεναλ.

Ο σύλλογος του Λονδίνου είναι ο πρώτος στα χρόνια της Premier League που υπέστη τρία διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα, αμέσως μετά το αήττητο σερί στις 10 πρώτες αγωνιστικές του αγγλικού πρωταθλήματος.

Επίσης, ιδιαιτέρως ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι και στις τρεις εν λόγω ήττες έχει προηγηθεί στο σκορ, με τις Τσέλσι (1-4), Γούλβς (2-1) και εσχάτως την Άστον Βίλα (1-2) να ανατρέπουν το αποτέλεσμα, οδηγώντας το σύνολο του Ποστέκογλου να φύγει από το γήπεδο με κατεβασμένο το κεφάλι.

Οι αιτιολογίες του πισωγυρίσματος πολλές. Κούραση, έλλειψη νοοτροπίας πρωταθλητισμού, αναπάντεχες απώλειες λόγω τραυματισμών σε παίκτες-κλειδιά (Ιβάν Πέρισιτς, Μίκι Φαν Ντε Βεν, Ριτσάρλισον), ντεφορμάρισμα ποδοσφαιριστών και απουσίες έλεω καρτών (Χέουνγκ-Μιν Σον και Κρίστιαν Ρομέρο) είναι μόνο μερικές.

Ο κομβικός ρόλος του Τζέιμς Μάντισον

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος λόγος εντοπίζεται στην κομβική απώλεια του Τζέιμς Μάντισον, ενός εκ των κορυφαίων playmaker του Νησιού και τον παίκτη πάνω στον οποίο βασίζεται μεγάλο μέρος του επιθετικού στυλ παιχνιδιού του Ελληνοαυστραλού προπονητή της Τότεναμ, Άγγελου Ποστέκογλου.

Πριν από τον τραυματισμό του στις αρχές Νοεμβρίου στο ματς εναντίον της Τσέλσι, ο Άγγλος ήταν το 10αρι της Τότεναμ στο 4-2-3-1 των Πετεινών, αποτελώντας τον ποδοσφαιριστή από τον οποίο ο Ποστέκογλου έδειχνε να ξεκινάει την ενδεκάδα, καθώς επιτελούσε ιδανικά τον ρόλο του.

Το καλοκαιρινό απόκτημα της Τότεναμ συνέβαλε στο χτίσιμο των επιθέσεων, "πέφτωντας" προς την εστία της ομάδας του. Παράλληλα, βοηθούσε στην κυκλοφορία της μπάλας, πριν πάρει τις σημαντικές αποφάσεις για το πότε και πώς πρέπει να επιτεθεί η αγγλική ομάδα.

Η συνεισφορά του, όμως, δεν σταματάει εδώ, καθώς αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του Κέιν. Όχι στο κομμάτι της εκτέλεσης, αφού αυτό έχει ανατεθεί στον Σον, αλλά στο σκέλος της συνεργασίας με τον 31χρονο επιθετικό, όντας ο παίκτης που δημιουργούσε κατά κύριο λόγο τόσο τις ευκαιρίες του Νοτιοκορεάτη, όσο και όλης της Τότεναμ, σπάζοντας με τις πάσες τους τις αντίπαλες άμυνες.

Είτε κινούμενος ανάμεσα στις γραμμές σε ρόλο μεταξύ δεκαριού και δεύτερου επιθετικού, είτε υποστηρίζοντας αριστερά το παιχνίδι του μπακ της ομάδας, Ντέσινι Ουντότζι, συνέκλινε και δημιουργούσε ρήγματα προς εκμετάλλευση για την Τότεναμ, ο Τζέιμς Μάντισον έκανε αισθητή την παρουσία του.

Εκτός από 3 γκολ και 5 ασίστ σε 11 ματς στην Premier League, ήταν τέταρτος στις διαπεραστικές μπαλιές (through balls) στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και πρώτος στις ενέργειες που δημιουργούν προϋποθέσεις για γκολ με 12.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λοιπόν, του Άγγελου Ποστέκογλου δεν είναι το ντεφορμάρισμα του τελευταίου μήνα, αλλά η κομβική απώλεια του playmaker του. Με τον Μάντισον να αναμένεται να χάσει όλους τους αγώνες που θα δώσει η Τότεναμ στο 2023, το "μακιγιάρισμα" της απουσίας του παραμένει άλυτος γρίφος, που οδηγεί τον σύλλογο του Λονδίνου μακριά από τις πρώτες θέσεις της Premier League.

TAGS ΤΟΤΕΝΑΜ PREMIER LEAGUE ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ