THE SPORTS ECONOMIST

Το status quo του Καμπελά και το γαλλικό κλειδί του Ολυμπιακού

Ο Ρεμί Καμπελά με τη φανέλα της Κρασνοντάρ
Ο Ρεμί Καμπελά με τη φανέλα της Κρασνοντάρ © 2020 AP IMAGES

Το μισθολογικό παρελθόν, το επαγγελματικό του (και όχι μόνο) παρόν, οι ήδη 20 κρούσεις που έχει δεχτεί, η ιεράρχηση των αποφάσεων που όπως όλα δείχνουν δεν βιάζεται να πάρει ο Ρεμί Καμπελά και η γαλλική παροικία του Ολυμπιακού στην οποία ποντάρουν οι "ερυθρόλευκοι" στον απαιτητικό ανταγωνισμό για την υπογραφή του 32χρονου μέσου.

Όπως συνηθίζεται, με τον ερχομό της άνοιξης ξεκίνησε και η καλοκαιρινή μεταγραφολογία. Η τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο, νωρίτερα απ’ ότι αναμένονταν, δύο περιπτώσεις ελεύθερων, ονομαστών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αμφότεροι αποδεσμεύτηκαν από την Κράσνονταρ. Μετά λοιπόν τον Βίκτορ Κλάεσον, στην εγχώρια καθημερινότητα κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες ο Ρεμί Καμπελά.

Πολύφερνος, έτσι κι αλλιώς, ο 32χρονος Γάλλος μέσος, με τον Ολυμπιακό να διεκδικεί τις πιθανότητές του στην – δύσκολη και ήδη έντονη με πολυεπίπεδο ανταγωνισμό - κούρσα για την υπογραφή του, προφανώς ποντάροντας στο γαλλικό στοιχείο και ως προς την διαπραγματευτική ισχύ του συλλόγου έχει αλλάξει το στάτους των "ερυθρόλευκων", ακόμη και σε ανάλογες του Καμπελά περιπτώσεις, οι οποίες σε διαφορετικό πλαίσιο θα φάνταζαν (και πιθανότατα θα ήταν) απίθανες. Πλέον όμως, παραμένουν δύσκολες, αλλά παλεύονται και δικαιολογούν προσπάθεια, φιλοδοξία και ελπίδα.

Το συμβόλαιο του Καμπελά ολοκληρώνονταν τον προσεχή Ιούνιο (όπως και του Κλάεσον). Ηταν γνωστό πως δεν θα επεκτείνονταν. Τον τελευταίο χρόνο ο Καμπελά είχε πυκνώσει τις σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις του, άλλοτε χαρακτηρίζοντας σφάλμα την απόφασή του να μετακομίσει το καλοκαίρι του 2019 στην Κράσνονταρ και άλλοτε υποβιβάζοντας το επίπεδο του ρωσικού πρωταθλήματος.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν εμπόδιζε τον επαγγελματισμό ή μείωνε την απόδοσή του. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι ψηφίστηκε ο κορυφαίος παίκτης της Κράσνονταρ, ενώ φέτος ως και τη χειμερινή διακοπή ήταν αυτός με τις περισσότερες επιτυχημένες προωθητικές πάσες. Η απόφασή του όμως να μην παρέμενε στη Ρωσία αποτελούσε εδώ και καιρό κάτι παραπάνω από κοινό μυστικό, το οποίο λόγω της τραγωδίας του πολέμου "κοινοποιήθηκε" με το διαζύγιο των δύο πλευρών να επισπεύδεται.

Ο Καμπελά βρίσκονταν από τις αρχές Φεβρουαρίου στη Γαλλία προκειμένου να ξεπεράσει έναν (απροσδιόριστης φύσης) τραυματισμό που κουβαλούσε από τα τέλη Νοεμβρίου. Είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στο Κράσνονταρ την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εντάσσονταν σταδιακά στις προπονήσεις του ρωσικού συλλόγου και στην επάνοδό της στην αγωνιστική δράση (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα επικράτησε εντός έδρας της Ουράλ με 2-1).

Η έναρξη όμως του πολέμου ανέβαλε το ταξίδι στο Κράσνονταρ, με την έκτοτε απόφαση του club για παύση των συμβολαίων των ξένων ποδοσφαιριστών να οδηγεί στον πρόωρο τερματισμό της συνεργασίας των δύο πλευρών. Και κάπως έτσι, ο Καμπελά να κυκλοφορεί πλέον και με τη βούλα ελεύθερος.

Οι "πρώην" στη Γαλλία

Ελεύθερος και ήδη πολύφερνος. Την περασμένη Κυριακή παρακολούθησε από κοντά την αναμέτρηση της πρώην ομάδας του, της Σεντ Ετιέν με τη Μετς. Επισκέφθηκε μάλιστα μετά το τέλος του παιχνιδιού τ’ αποδυτήρια των "στεφανουά", αποθεώθηκε από τους οπαδούς τους και απασχόλησε και τα γαλλικά media που εύλογα στάθηκαν στην προοπτική επιστροφής του στο "Ζοφρουά Γκισάρ".

"Δεν θα σας πως αν έχουμε χώρο στ’ αποδυτήρια", το συνοδευτικό με γέλια σχόλιο του τεχνικού της Σεντ Ετιέν, Πασκάλ Ντουπράζ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη επάνοδο του Καμπελά. Ο ίδιος ο Γάλλος χαφ μπορεί να μην απέκλεισε να κάνει χρήση της δυνατότητας που του προσφέρεται από τη FIFA για να βρει μια ομάδα προκειμένου απλώς και μόνο να ολοκληρώσει την τρέχουσα σεζόν, ωστόσο όπως δήλωσε οι προτεραιότητες του τη δεδομένη στιγμή είναι μάλλον διαφορετικές.

"Για την ώρα όχι, δεν σκέφτομαι κάτι άμεσο. Εχω μπροστά μου κάποιους μήνες και θα ήθελα να τους αξιοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να φτάσω στο 100%, να ξεπεράσω πλήρως τον τραυματισμό του και έτσι να είμαι απολύτως έτοιμος για τη νέα σεζόν", η ενδεικτική προθέσεων κυριακάτικη δήλωση του τέσσερις φορές διεθνή με τους "τρικολόρ" πολυσύνθετου μέσου.

Είναι χαρακτηριστικό πως για όσο διάστημα βρίσκονταν στη Γαλλία πραγματοποιώντας την αποθεραπεία του, προπονούνταν σε μια ακόμη πρώην ομάδα του, τη Μονπελιέ. Κάτι που είχε ξανακάνει και το 2019, αμέσως μετά τη μεταγραφή του στην Κρασνόνταρ, οπότε και είχε υποστεί τον σοβαρότερο τραυματισμό της καριέρας του, μια ρήξη χιαστών, που τον άφησε εκτός γηπέδων επτά μήνες.

Απολαβές, προτεραιότητες και το δυνατό χαρτί του Ολυμπιακού

Λόγω στάτους είναι προφανές ότι ο Καμπελά και επιλογές έχει (αυτό δα έλειπε…) και το timing για να πάρει τις αποφάσεις του όποτε θελήσει αναλόγως την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του. Επιπρόσθετα ενδεικτικό ότι ο ατζέντης του, ο Φιλίπ Πιολά σε σχετικές ερωτήσεις Γάλλων δημοσιογράφων – προφανώς με αναφορά στο όποιο, υλοποιήσιμο ή όχι, ενδιαφέρον της Σεντ Ετιέν – παραδέχτηκε πως έχει ήδη δεχτεί πάνω από 20 κρούσεις για τον πελάτη του.

Κρούσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, για κάθε περίσταση (π.χ. για μια συμφωνία ως το τέλος της σεζόν ή για άλλες από το καλοκαίρι και μετά) και φυσικά για κάθε/και από κάθε βαλάντιο. Ομάδες της αραβικής χερσονήσου για παράδειγμα ήδη έχουν ενημερώσει για δυνατότητα προσφορών που ξεπερνάνε ακόμη και τα 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά συνυπολογίζοντας τη μισθολογική ανέλιξη του Καμπελά στην καριέρα του. Το καλοκαίρι του 2014 μετακόμισε στη Νιουκάστλ, υπογράφοντας συμβόλαιο έναντι 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως (45 χιλιάδες λίρες την εβδομάδα οι μεικτές απολαβές του). Ο δανεισμός του στη Μαρσέιγ τον αμέσως επόμενο χρόνο του εξασφάλισε αυτό το ποσό, το οποίο και έφτασε κοντά στα 2 εκατ. ευρώ όταν και αγοράστηκε πλέον από τους Φωκαείς, το καλοκαίρι του 2016.

Η μετακόμισή του στη Σεντ Ετιέν το 2018 έριξε κατά 25% τις απολαβές του, "ρέφαρε" όμως και με το παραπάνω, όταν η Κράσνονταρ το καλοκαίρι του 2019 κατέβαλλε 13,5 εκατ. ευρώ (12 φιξ και 1,5 σε μπόνους) για να τον μετατρέψει στο μέχρι εκείνη την στιγμή ακριβότερο μεταγραφικό απόκτημα της ιστορίας της και δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο του ρόστερ της, με ετήσιες απολαβές 3 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος άλλωστε σε κάθε αναφορά του σχετικά με την τότε απόφασή του, πάντα το μόνο που διατηρούσε δημοσίως αναλλοίωτο ως προς τους βασικούς λόγους που την πήρε ήταν το οικονομικό, αφού έκανε – το μακράν του δεύτερου – συμβόλαιο ζωής. Αν πλέον του φτάνει; Θα φανεί από την επόμενη επιλογή του.

Ο,τι και αν προτάξει, επιλογές ανάλογες σαφώς και μπορεί να βρει. Αν ζητήσει χρήματα, τότε τα βρίσκει άνετα στην αραβική χερσόνησο, αν θελήσει ανταγωνιστικότητα, τότε θα πρέπει να ξεχάσει οτιδήποτε κοντά στα παραπάνω ποσά, όπως επίσης και αν επιθυμεί τον επαναπατρισμό του.

Αν ψάχνει κάτι το ενδιάμεσο, τότε ενισχύει τις πιθανότητες σε όσους μπορούν να προσφέρουν στο πακέτο και ποιότητα ζωής. Και εδώ έρχεται να "κολλήσει" για τον Ολυμπιακό το γαλλικό στοιχείο. Αποδεδειγμένα συμπατριώτες του Καμπελά και γενικότερα γαλλόφωνοι έχουν να του πουν αρκετά (και τα καλύτερα) γι’ αυτήν της Αθήνας και γνωρίζει άλλωστε και από πρώτο χέρι – και… χέρι συντοπιτών του, όπως είναι ο Φρανσουά Μονεστό, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Κορσική - και τι μπορεί να του προσφερθεί και σε επαγγελματικό/οικονομικό αλλά και σε προσωπικό/οικογενειακό επίπεδο (καταλυτικός επίσης παράγοντας στις αποφάσεις του).

Είπαμε όμως. Τη διαφορά και στο φινάλε τον καταλύτη στην απόφασή του θα διαδραματίσει η ιεράρχηση. Τι θα αξιολογήσει ο 32χρονος Γάλλος ως βασικότερο. Επιλογές έχει ήδη αρκετές και λογικά θα βρει περισσότερες, χρόνο διαθέτει πλέον όσο θέλει και άνεση ήδη περίσσια, οπότε εν αφθονία τα όσα (του) χρειάζονται για να κατασταλάξει.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ