THE SPORTS ECONOMIST

Βίκτορ Κλάεσον: Τι προηγήθηκε, τι δεν έγινε, τι ισχύει και τι έπεται για τον Σουηδό

O Βίκτορ Κλάεσον με τη φανέλα της εθνικής Σουηδίας
O Βίκτορ Κλάεσον με τη φανέλα της εθνικής Σουηδίας © 2020 FRANCOIS MORI/AP IMAGES

Το SPORT24 αναλύει τα τεκταινόμενα των τελευταίων μηνών για τον Βίκτορ Κλάεσον: από το σοβαρό καλοκαιρινό φλερτ με τον ΠΑΟΚ ως την παντελώς αβάσιμη σεναριολογία της περασμένης μεταγραφικής περιόδου, την αλλαγή στο ενδιάμεσο εκπροσώπου και την – έστω σε επίπεδο δημοσιευμάτων - αναζωπύρωση της φημολογίας εξαιτίας της πρόσφατης λύσης του συμβολαίου του με την Κράσνονταρ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Βίκτορ Κλάεσον εμφανίζεται στην ελληνική ποδοσφαιρική επικαιρότητα. Αιτία αυτή τη φορά η αποδέσμευση του διεθνή Σουηδού από την Κράσνονταρ. Το συμβόλαιο του ολοκληρωνόταν στο τέλος της σεζόν, ο πόλεμος όμως που διεξάγεται στην Ουκρανία, οδήγησε τις δύο πλευρές στην πρόωρη, κοινή συναινέσει (με πρωτοβουλία του Σκανδιναβού μεσοεπιθετικού), λύση της συνεργασίας τους.

Πλέον ο Κλάεσον κυκλοφορεί και με τη βούλα ελεύθερος και αυτό φαίνεται πως ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει σενάρια σχετικά με πιθανή εμπλοκή ελληνικών ομάδων στη διεκδίκησή του. Τρίτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε διάστημα λίγων μηνών. Η πλέον σοβαρή προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι όταν ο ΠΑΟΚ από τα μέσα του κιόλας βρίσκονταν σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την πλευρά του Σουηδού εξτρέμ.

Ο Κλάεσον από τότε ήθελε να αλλάξει περιβάλλον (από το 2016 αγωνίζεται στην Κράσνονταρ), έχοντας μάλιστα αποσπάσει και τη συναίνεση του ρωσικού συλλόγου πως σε περίπτωση που έβρισκε ομάδα που θα τον κάλυπτε, τότε θα μπορούσε μέχρι και να αποδεσμευτεί, χωρίς αξιώσεις εκ μέρους της Κράσνονταρ.

Κάτι που ουσιαστικά ήταν μια ηθική, άγραφη συμφωνία των δύο πλευρών από το καλοκαίρι του 2020, οπότε και η Κράσνονταρ αρνήθηκε μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης όταν χτύπησαν την πόρτα της Βιγιαρεάλ και Θέλτα ζητώντας τον Κλάεσον. Τότε λοιπόν, ατύπως συμφωνήθηκε πως αν το επιθυμούσε ο Σουηδός, το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, αυτό δηλαδή του 2021, θα μπορούσε να φύγει (δεδομένου μάλιστα πως θα έμπαινε στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του).

Το καλοκαιρινό, άδοξο, φλερτ με τον ΠΑΟΚ

Πληροφορία που αξιοποιήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Η προσέγγιση του 30χρονου ακραίου ήταν επιτυχημένη, με κάτι παραπάνω από θετική προδιάθεση εκ μέρους του Κλάεσον, χωρίς και οι δικές του απολαβές να αποτελούν ούτε πρόβλημα, ούτε και προτεραιότητα. Δύο εκατομμύρια ευρώ εισέπραττε ετησίως στην Κράσνονταρ, οπότε έχοντας εξασφαλιστεί εφ όρου ζωής, ήταν διατεθειμένος – όπως και το έκανε στις συζητήσεις του με τον ΠΑΟΚ – να δεχτεί σημαντική μείωση (πάνω από 30%).

Είναι ενδεικτικό πως είχε προτάσεις από τουρκικές ομάδες, που υπερκάλυπταν το ποσό που εισέπραττε στη Ρωσία, δεν ήθελε όμως να μετακομίσει σε σύλλογο της Super Lig και έτσι αρνήθηκε οποιαδήποτε σχετική κρούση και πρόταση.

Οι διαπραγματεύσεις όμως με τον ΠΑΟΚ ήταν σε τελείως διαφορετικό κλίμα. Παρά ταύτα "στράβωσαν" όταν η Κράσνονταρ εμφανίστηκε ξαφνικά να ζητάει ένα μίνιμουμ – όπως θεωρούσε – ποσό για την παραχώρηση του Σουηδού εξτρέμ. Πόσο που ήταν στα όρια του 1 εκατ. ευρώ. Σαφώς όχι πολύ για έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Κλάεσον, αρκετό όμως για να χαλάσει την καλή επικοινωνία στις επαφές των εμπλεκομένων πλευρών, ειδικά εφόσον όπως λέγεται οι σχέσεις των ιδιοκτητών των δύο ομάδων, του Ιβάν Σαββίδη και του Σεργκέι Γκαλίτσκι, είναι ευθέως ανταγωνιστικές επιχειρηματικά και δεν διακρίνονται από κλίμα αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης.

Παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να καμφθούν οι όποιες αμφισβητήσεις και ενστάσεις, το γυαλί είχε σπάσει και έτσι, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ουσιαστικά, η υπόθεση "πάγωσε" οριστικά. Τότε, ενημερώθηκε και ο Ολυμπιακός. Ακριβώς με τα ίδια δεδομένα και τις ίδιες συνθήκες. Οι "ερυθρόλευκοι" όμως τότε είχαν κάνει τις επιλογές τους.

Είχαν αγοράσει έναντι 4,5 εκατ. ευρώ τον Χένρι Ονιεκούρου, ενώ είχαν πάντα ανοιχτές τις κεραίες τους για τον Γκάρι Ροντρίγκες, σε περίπτωση που έμενε ελεύθερος. Ο Αφρικανός ήταν αυτός που είχε προκριθεί και όπως αποδείχτηκε άλλωστε, αυτός που προτιμήθηκε κιόλας, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ενασχόληση με τον Κλάεσον.

Ο Ιανουάριος, ο Νταλίν και ο πόλεμος

Δεν υπήρξε καν το ελάχιστο αυτής ούτε και στην περασμένη μεταγραφική περίοδο, παρά την περί του αντιθέτου σεναριολογία. Η κατάσταση τότε στο Κράσνονταρ είχε αλλάξει τελείως για τον Σουηδό. Με τις εμφανίσεις του είχε αναδειχθεί σε MVP των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους ιθύνοντες του συλλόγου να παραδέχονται δημοσίως κατά τη διάρκεια της χειμερινής προετοιμασίας πως θα γίνονταν προσπάθεια ανανέωσης του συμβολαίου του και πως δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότατα παραχώρησής του τον Ιανουάριο.

Ετσι κι αλλιώς, ούτε από την μεριά της Κράσνονταρ το θέμα ήταν – ουσιαστικά - οικονομικό. Απλώς, με τον Κλάεσον να "οργιάζει" υπήρχε φοβερή πίεση από την οπαδική κοινή γνώμη του συλλόγου, με τους φιλάθλους να μην θέλουν να αποχωρήσει ο Σουηδός και κυρίως να μην φύγει χωρίς να γίνει έστω μια τυπική προσπάθεια επαναπροσέγγισής και επέκτασης συμβολαίου.

Ο πόλεμος βέβαια τα άλλαξε όλα, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό περιθώριο έστω και για σκέψη εκατέρωθεν υπαναχωρήσεων. Και έτσι, ο Κλάεσον κυκλοφορεί πλέον εδώ και λίγες μέρες ελεύθερος (όπως άλλωστε και ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του, Γάλλος χαφ, Ρεμί Καμπελά, ο οποίος επίσης έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του), διαθέτοντας ένα εξαιρετικό βιογραφικό και μια πολύ καλή, μισή έστω σεζόν στο ρωσικό πρωτάθλημα, που σε συνδυασμό με την ηλικία του, δικαιολογούν το να είναι, ήδη, πολύφερνος.

Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι είναι ότι εδώ και λίγους μήνες έχει αλλάξει ατζέντη και πλέον εκπροσωπείται από τον πολύπειρο – και γνώστη της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, αλλά επιλεκτικά deals στο παρελθόν σχεδόν με όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρας μας – Μάρτιν Νταλίν.

Προφανώς από μόνο του δεν φτάνει για να δικαιολογηθεί ο όποιος συσχετισμός του Κλάεσον με τα μέρη μας. Ηδη για παράδειγμα έχει δεχτεί κρούσεις από ομάδες της αραβικής χερσονήσου και γνωρίζει πως αν και εφόσον αλλάξει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, τότε μπορεί να βρει εκεί απολαβές που ξεπερνάνε κατά πολύ αυτές που είχε στην Κράσνονταρ.

Αν όχι και εξακολουθεί να προτάσσει το αγωνιστικό σκέλος ως βασικό κριτήριο για τη συνέχεια της καριέρας του, τότε προφανώς το ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα βρίσκεται στις πρώτες του επιλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καλοκαιρινή του στάση – παρότι σε διαφορετικές τότε συνθήκες… - δεν ορθώνει εκ προοιμίου απαγορευτικό για όποιον θελήσει να το επιχειρήσει και να το δοκιμάσει, ειδικά εφόσον το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα δελεάζουν ακόμη τον Σουηδό.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ