SERIE A

Το Καμπιονάτο στη σέντρα!

Το Καμπιονάτο στη σέντρα!
Ρόνι-Αμάουρι-Μουρίνιο

Το SPORT 24 ακτινογραφεί τους 20 μονομάχους του φετινού Καμπιονάτο, λίγο πριν την πρώτη σέντρα

Ιμπραΐμοβιτς, Ροναλντίνιο, Σεβτσένκο, Αμάουρι, Ντελ Πιέρο, Τότι, Μπαπτίστα, Μούτου, Τζιλαρντίνο και πολλοί πολλοί άλλοι υπόσχονται πλούσιο θέαμα και αμείωτες συγκινήσεις, οι Μουρίνιο, Αντσελότι, Ρανιέρι, Σπαλέτι και Πραντέλι ετοιμάζονται για τη δική τους μάχη στην άκρη του πάγκου, και το SPORT 24 σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για τους 20 μονομάχους, που ακονίζουν τα ξίφη τους πριν το πρώτο λάκτισμα το απόγευμα του Σαββάτου:

Ίντερ

Η πρωταθλήτρια των τριών τελευταίων ετών στην Ιταλία ξεκινά και πάλι από την αφετηρία έχοντας τον τίτλο του φαβορί για να κόψει πρώτη το νήμα, και αυτό γιατί παρουσιάζει πληρότητα τόσο εντός αγωνιστικού χώρου όσο και στον... πάγκο.

Στην περσινή καλοκουρδισμένη μηχανή, η οποία γνώρισε μόνο 3 ήττες σε 38 αγώνες του Καμπιονάτο (είχε επίσης 25 νίκες και 10 ισοπαλίες), προστέθηκαν δύο παίκτες-εργαλεία, που συνδιάζουν θέαμα και ουσία: ο Αμαντίνο Μανσίνι από τη Ρόμα και ο Σάλεϊ Μουντάρι από την Πόρτσμουθ.

Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο... Ο Μάσιμο Μοράτι έλυσε τη συνεργασία του με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, παρά το γεγονός πως ο "Μάντσιο" ήταν από τους πιο πετυχημένους τεχνικούς από πλευράς τίτλων στην ιστορία των "νερατσούρι", φέρνοντας στη θέση του τον κορυφαίο κατά πολλούς τεχνικό στον κόσμο, Ζοσέ Μουρίνιο.

Μετά το "διαζύγιο" με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο "special one" περίμενε να ολοκληρωθεί η σεζόν για να έχει κάποια ικανοποιητική πρόταση και όταν αυτή ήρθε (πλουσιοπάροχη μάλιστα) είπε το... si στους Μιλανέζους.

Όπως στην Πόρτο και στην Τσέλσι, έτσι και στην Ιταλία ο 45χρονος Πορτογάλος φρόντισε να δώσει από νωρίς το στίγμα του... Από το Μάρτιο είχε ξεκινήσει ιδιαίτερα μαθήματα ιταλικών για να παρουσιαστεί "διαβασμένος" κατά την επίσημη παρουσίασή του στα ΜΜΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν αντέχει την ήττα ακόμα και στα φιλικά, ενώ διατήρησε την "παράδοση", καθώς πρόλαβε ήδη να τσακωθεί με τον ομόλογό του της Γιουβέντους, Κλαούντιο Ρανιέρι.

Στόχος για φέτος δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του 17ου σκουντέτο (προκειμένου να ισοφαρίσει την συμπολίτισσα Μίλαν σε κατακτήσεις), αλλά και η μεγάλη επιτυχία στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τους "νερατσούρι" να παραμένουν 43 χρόνια μακριά από την ευρωπαϊκή κορυφή.

Οι πρωταθλητές έδειξαν πάντως πολύ δυνατοί στα φιλικά προετοιμασίας, ενώ ξεκίνησαν με το... δεξί τη νέα σεζόν, καθώς κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο, το Σούπερ Καπ Ιταλίας, επικρατώντας στα πέναλτι της Ρόμα (κανονικός αγώνας 2-2), σε μονό ματς που έγινε την περασμένη Κυριακή στο "Τζουζέπε Μεάτσα".

Ρόμα

Αν είναι κάποια ομάδα που "προβληματίζει" και κοντράρει την Ίντερ από το 2006 και μετά, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο calciopoli και άλλαξε τις ισορροπίες στον ποδοσφαιρικό χώρο, αυτή δεν είναι άλλη από τη Ρόμα.

Μετά από την ομάδα του 2001 η οποία είχε κατακτήσει το τελευταίο της σκουντέτο με προπονητή τον Φάμπιο Καπέλο, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι δημιουργεί εδώ και λίγα χρόνια ένα επίσης σπουδαίο σύνολο, το οποίο με δουλειά και μεθοδικότητα έχει καταφέρει να μπει για τα καλά "σφήνα" στις Ίντερ, Μίλαν και Γιουβέντους.

Την τελευταία τετραετία οι "τζαλορόσι" έχουν παίξει ισάριθμες φορές με την Ίντερ στον τελικό του Κόπα Ιτάλια (!), με τους τίτλους να είναι μοιρασμένοι για τις δύο ομάδες (η Ρόμα πήρε το Κύπελλο το 2007 και το 2008), ενώ πέρυσι διεκδίκησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα.

Ο χαρακτήρας και η ψυχή που έχει δώσει σε αυτή την ομάδα ο Σπαλέτι φάνηκε από το γεγονός ότι ακόμα και όταν βρέθηκε 11 πόντους πίσω από την κορυφή δεν τα παράτησε, ροκάνισε τη διαφορά και "έπαιξε τα ρέστα" της την 38 αγωνιστική (ήταν έναν πόντο πίσω από την Ίντερ), όταν χρειάστηκε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να σκοράρει δις εις βάρος της Πάρμα στο "Ταρντίνι", για να στείλει τους "παρμέντσι" στη Serie B και την ομάδα του στην κορυφή.

Σε σχέση με το περυσινό ρόστερ, αποτελούν παρελθόν οι Μανσίνι (Ίντερ) και Ζιουλί (Παρί Σεν Ζερμέν), με τους πρωτεουσιάνους να ενισχύονται πάντως με την προσθήκη των Ρίισε (Λίβερπουλ), Μπαπτίστα (Ρεάλ Μαδρίτης), ενώ βρίσκονται μία ανάσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Μονακό για την απόκτηση του Ζερεμί Μενέζ, ενός εκ των μελών της "νουβέλ βαγκ" του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Γιουβέντους


Η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους πρωταθλήματος στη συλλογή της (27) ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από το σκάνδαλο calciopoli και μετά, όμως ο υποβιβασμός της στη Serie B δεν ήταν αρκετός για να της τσακίσει τα... φτερά.

Με προπονητή τον Ντιντιέ Ντεσάμπ η "γηραιά κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου πήρε ως πρώτη και καλύτερη το εισιτήριο για την κατηγορία στην οποία ανήκει, ενώ στην περσινή σεζόν με τον Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της, κατέκτησε άνετα την τρίτη θέση.

Οι "μπιανκονέρι" ξεπέρασαν με χαρακτηριστική άνεση το εμπόδιο της Αρτμέντια Μπρατισλάβας στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (4-0, 1-1), παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από 2 χρόνια, ενώ ο στόχος της εντός των συνόρων είναι να πλησιάσει ακόμα περισσότερο το περσινό δίδυμο της κορυφής (Ίντερ-Ρόμα) και αν γίνεται να το ξεπεράσει.

Η διοίκηση φρόντισε να κρατήσει όλα τα μεγάλα αστέρια της στο Τορίνο (Ντελ Πιέρο, Μπουφόν, Νέντβεντ, Τρεζεγκέ, Καμορανέζι), και παράλληλα κινήθηκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι για την ενίσχυση του ρόστερ, με τους Αμάουρι, Μέλμπεργκ, Πόουλσεν και Τζοβίνκο να είναι μερικές μόνο από τις κινήσεις που ξεχώρισαν από πλευράς Γιουβέντους.

Φιορεντίνα

Αναμφίβολα η περυσινή σεζόν ήταν ιστορική για τη Φιορεντίνα, με την ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι να κερδίζει με το σπαθί της την 4η προνομιούχο θέση του πρωταθλήματος, να επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από πολλά χρόνια, και να αφήνει ταυτόχρονα εκτός της κορυφαίας διοργάνωσης τη Μίλαν των 7 Κυπέλλων Πρωταθλητριών.

Το επίτευγμα αυτό έχει ανοίξει την όρεξη των ανθρώπων των "βιόλα" για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες τη φετινή σεζόν, με την οικογένεια Ντελά Βάλε που διοικεί την ομάδα να ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του προπονητή.

Καταρχήν, κατάφερε να κρατήσει τον σπουδαίο σκόρερ της, Άντριαν Μούτου, ο οποίος ήταν μία ανάσα από το να υπογράψει στη Ρόμα (προχώρησε μάλιστα και σε επέκταση συμβολαίου μαζί του), καθώς και τον βασικό της γκολκίπερ, Αλεξάντερ Φρέι, ενώ νέοι κάτοικοι στο "Αρτέμιο Φράνκι" από αυτό το καλοκαίρι είναι επίσης σημαντικά ονόματα, όπως οι Τζιλαρντίνο (Μίλαν), Γιόβετιτς (Παρτιζάν), Βάργκας (Κατάνια), Τζάουρι (Λάτσιο) και Αλμιρόν (Γιουβέντους).

Όσο για τις απώλειες, οι κυριότερες ήταν του Ουϊφαλούσι που πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και του Λιβεράνι που έμεινε ελεύθερος για να καταλήξει τελικά στην Παλέρμο, με τον Κριστιάν Βιέρι να μένει και αυτός ελεύθερος και να συμφωνεί με την Αταλάντα.

Μίλαν

Μπορεί το 2007-08 να πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συλλόγων, και να έγινε τον Ιανουάριο η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις διεθνών τίτλων στον κόσμο (αυτή τη στιγμή έχει 18, όσους και η Μπόκα Τζούνιορς), όμως παίκτες, τεχνική ηγεσία, διοίκηση και οπαδοί θα έχουν σίγουρα γλυκόπικρη γεύση από την περασμένη σεζόν.

Αιτία, η κατρακύλα των "ροσονέρι" στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας που τους άφησε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, με την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι να καλείται τώρα να παίξει το περυσινό ρόλο της... Μπάγερν Μονάχου αγωνιζόμενη στο δευτεροκλασάτο (για τα δικά της "κυβικά") Κύπελλο UEFA, σε μία διοργάνωση στην οποία θα δώσει το "παρών" για μόλις τέταρτη φορά από το 1987 και μετά!

Αυτό το στραπάτσο πάντως εντός των συνόρων έκανε τους διοικούντες να αλλάξουν... ρότα, με τον Αντριάνο Γκαλιάνι να δηλώνει δημόσια ότι πρώτος στόχος για φέτος είναι το σκουντέτο που λείπει από το 2004 (τα προηγούμενα χρόνια προτεραιότητα ήταν η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ), και να πραγματοποιεί αρκετές μεταγραφές πρώτης... γραμμής.

Κορυφαία μεταγραφή για τη Μίλαν αλλά και ίσως η πιο "ηχηρή" σε ολόκληρο το Καμπιονάτο ήταν η απόκτηση του Ροναλντίνιο από τη Μπαρτσελόνα, αίσθηση προκάλεσε η επιστροφή του Αντρέι Σεβτσένκο στα γνώριμα λημέρια του μετά από δύο άγονα ποδοσφαιρικά χρόνια στην Τσέλσι, ενώ ξεχώρισαν επίσης η έλευση των Φλαμινί, Σεντέρος από την Άρσεναλ, του Τζαμπρότα από τη Μπαρτσελόνα και του Μποριέλο από τη Τζένοα.

Σαμπντόρια


Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η περυσινή σεζόν για τη Σαμπντόρια, η οποία διακρίθηκε για μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα καθόλη τη διάρκεια του Καμπιονάτο, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην τιμητική 6η θέση που της εξασφάλισε εισιτήριο για τα ευρωπαϊκά σαλόνια μέσω του Κυπέλλου UEFA.

Ο Βάλτερ Ματσάρι συνεχίζει και αυτή τη σεζόν από την άκρη του πάγκου, το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Αντόνιο Κασάνο, υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2013, ενώ στον τομέα των μεταγραφών ξεχώρισε αυτή του Τζόναθαν Μποτινέλι από τη Σαν Λορέντζο, που επιτεύχθηκε προς το τέλος των μεταγραφών. Όσον αφορά στις αποχωρήσεις, οι σημαντικότερες ήταν αυτές του Μάτζο (Νάπολι) και του Τζενόνι (Μπολόνια).

Ουντινέζε

Αξιοπρόσεκτη ήταν η πορεία της Ουντινέζε στο περυσινό Καμπιονάτο, με την 7η θέση να της δίνει το τελευταίο εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA.

Ο Πασκουάλε Μαρίνο δημιούργησε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο έκανε μεγάλες "ζημιές" επί των "μεγάλων" (εκτός έδρας νίκες απέναντι σε Γιουβέντους και Φιορεντίνα, δύο ισοπαλίες απέναντι στην Ίντερ και μοναδική αήττητη ομάδα κόντρα στους πρωταθλητές), με την τριπλέτα Κουαλιαρέλα- Ντι Νατάλε- Φλόρο Φλόρες να αποτελεί τη δύναμη... πυρός για τις "ζέβρες" και τη φετινή σεζόν.

Δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στις μεταγραφές, με σημαντικότερες προσθήκες να είναι αυτές των Τισόνε (Αταλάντα) και Κομότο (Τορίνο).

Νάπολι

Η σεζόν 2007-08 σηματοδότησε την ιστορική επιστροφή της Νάπολι στα μεγάλα σαλόνια μετά από απουσία έξι ετών, με την ομάδα του Έντι Ρέζα όχι μόνο να εξασφαλίζει με σχετική άνεση την παραμονή της αλλά και να καταλαμβάνει την 8η θέση και να παίρνει το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA μέσω του Ιντερτότο (απέκλεισε τον Πανιώνιο με δύο νίκες).

Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει και η δεκαετία του '80 με τον Ντιέγκο Μαραντόνα ως ηγέτη των "παρτενοπέι" να φαντάζει ως μακρινή ανάμνηση, όμως κάποια πράγματα στον ιταλικό νότο παραμένουν αναλλοίωτα. ΄Ενα από αυτά είναι και η δύναμη της έδρας που διαθέτει η Νάπολι, με το "Σαν Πάολο" να είναι πέρυσι μία από τις σκληρότερες έδρες του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα τόπος... μαρτυρίου για Μίλαν, Γιουβέντους και Φιορεντίνα.

Δίπλα στους Λαβέτσι και Χάμσικ ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα "λαμπερό" όνομα, αυτό του Ντένις από την Ιντεπεντιέντε, ενώ σημαντική προσθήκη ήταν και αυτή του Μάτζο από τη Σαμπντόρια.

Αταλάντα

Ο Λουίτζι Ντελ Νέρι έχει αποδείξει πως ξέρει να διαχειρίζεται εξαιρετικά το υλικό που έχει στις ομάδες που κοουτσάρει, και αυτό ακριβώς έκανε και πέρυσι στην Αταλάντα. Η ομάδα του Μπέργκαμο κέρδισε χωρίς να "ζοριστεί" ιδιαίτερα το εισιτήριο της παραμονής της στη Serie A, με την 9η θέση που κατέλαβε τελικά να θεωρείται επιτυχημένη για διοίκηση και κόσμο.

Αναμφίβολα ο παίκτης που "έκλεψε" την παράσταση με τη μεταγραφή του στους "μπεργκαμάσκι" αυτό το καλοκαίρι ήταν ο Κριστιάν Βιέρι, με τους οργανωμένους να κάνουν... αγώνα για να μην επιστρέψει στην ομάδα τους (είχε αγωνιστεί τη σεζόν 2006-07, πριν πάει στη Φιορεντίνα), αλλά τελικά η διοίκηση να τους παρακάμπτει και να υπογράφει με τον 35χρονο free-agent. Παρελθόν σε σχέση με πέρυσι αποτελούν παίκτες όπως οι Λαντζέλα, Καροτσιέρι, Σ.Ιντζάγκι και Μουσλίμοβιτς (πήγε στον ΠΑΟΚ).

Τζένοα

Άκρως εντυπωσιακή εμφανίστηκε η νεοφώτιστη Τζένοα την περυσινή σεζόν, καθώς στην παρθενική της παρουσία στην μεγάλη κατηγορία μετά από 12 χρόνια απουσίας, τερμάτισε στην 10η θέση, ενώ λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος είχε ελπίδες ακόμα και για έξοδο στο Κύπελλο UEFA.

Παίκτης-κλειδί για την επιτυχημένη παρουσία της ομάδας του Γκασπερίνι ήταν ο τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 γκολ, Μάρκο Μποριέλο, ο οποίος κατάφερε με τα κατορθώματά του στο "Λουίτζι Φεράρις" να πείσει τους ανθρώπους της Μίλαν να τον φέρουν πίσω στο "Μεάτσα" (ανήκε στη Τζένοα με τη μορφή συνιδιοκτησίας).

Το μεγάλο κενό του Μποριέλο καλείται να καλύψει ο νεοαποκτηθείς από τη Γιουβέντους Ολιβέρα, ενώ απώλειες επίσης για τους Γενοβέζους ήταν η παραχώρηση των Κονκό, Λεόν, Μπόβο και Α.Λουκαρέλι. Οι Έλληνες φίλαθλοι θα παρακολουθούν πάντως από φέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία της Τζένοα, καθώς οι "ροσομπλού" απέκτησαν αυτό το καλοκαίρι από την ΑΕΚ τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Παλέρμο

Η ομάδα της Σικελίας είχε μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες για την περυσινή σεζόν, όμως αυτά διαψεύστηκαν στους αγωνιστικούς χώρους, απογοητεύοντας τους φιλάθλους της αλλά και τον απαιτητικό (αλλά και ιδιόρυθμο πρόεδρό της).

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι απέλυσε τον Στέφανο Κολαντουόνο μετά από μία βαριά ήττα από τη Γιουβέντους με 5-0, για να τον... ξαναπροσλάβει έναν γύρο αργότερα, με τον Φραντσέσκο Γκουιντολίν να βλέπει από την... καλή και την ανάποδη τις παραξενιές του μεγαλομετόχου των "ροζανέρι".

Εμφανώς αποδυναμωμένη συγκριτικά με την περυσινή σεζόν είναι η Παλέρμο, καθώς έχασε το αστέρι της στην επίθεση, Αμάουρι (Γιουβέντους), και το αμυντικό δίδυμο Μπαρτσάλι-Τζακάρντο (Βόλφσμπουργκ), με τους Αμέλια, Νοτσερίνο, Λιβεράνι και Ντε Μέλο να είναι τα σημαντικότερα μεταγραφικά "χτυπήματα" αυτού του καλοκαιριού.

Λάτσιο

Απογοητευτική η παρουσία της Λάτσιο στο περυσινό πρωτάθλημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από την 3η θέση, που είχε καταλάβει τη σεζόν 2006-07 έπεσε στην 12η, χωρίς να διεκδικεί σε κανένα σημείο του μαραθωνίου την έξοδο στην Ευρώπη. Στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου συμμετείχε, αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, στο Κύπελλο Ιταλίας αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ίντερ, ενώ ακόμα και το "Ολίμπικο" δεν στάθηκε αρκετό για να την... σώσει, καθώς γνώρισε αρκετές εντός έδρας ήττες για το πρωτάθλημα.

Το θετικό για τον Ντέλιο Ρόσι είναι πως παρέμειναν στο ρόστερ οι Ρόκι-Πάντεφ, με το επιθετικό αυτό δίδυμο να αποτελεί όαση στην αγωνιστική ερημιά των "λατσιάλι", ενώ αξιόλογες κινήσεις ήταν η απόκτηση των Καρίσο και Ματουζάλεμ.

Σιένα

Ο Μάριο Μπερέτα έκανε... θαύματα στο περυσινό Καμπιονάτο, καθώς παρά το γεγονός πως δεν είχε στα χέρια του ένα πολύ καλό υλικό, παρόλα αυτά μπόρεσε να κρατήσει τη Σιένα στη μεγάλη κατηγορία και παράλληλα να την οδηγήσει στην 13η θέση του πίνακα. Η ομάδα της Τοσκάνης εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή της τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ έδειξε τα δόντια της και στην προτελευταία αγωνιστική, όταν υποχρεώσε την Ίντερ σε εντός έδρας ισοπαλία 2-2, αποτέλεσμα που κόντεψε να στερήσει τον τίτλο από τους Μιλανέζους.

Νέος τεχνικός της Σιένα είναι πλέον ο Μάρκο Τζαμπάολο (ο Μπερέτα πήγε στη Λέτσε), ο οποίος καλείται να βρει τρόπους για να μη φανούν τα κενά που άφησαν με την αποχώρησή τους οι Λορία (Ρόμα), Ντε Τσέλιε (Γιουβέντους), Φορεστιέρι (Τζένοα), και Κιέζα (Φιλίνε). Να σημειωθεί πως κάτοικος στη "Μοντεπάσκι Αρένα" και αυτή τη σεζόν θα είναι ο "δικό μας", Δημήτρης Ελευθερόπουλος.

Κάλιαρι

Μετά το τέλος του περυσινού πρώτου γύρου, όλοι την είχαν καταδικασμένη ως μία από τις τρεις ομάδες που θα αποχαιρετούσε τη μεγάλη κατηγορία, όμως η Κάλιαρι αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του δευτέρου γύρου και με ένα αήττητο σερί αρκετών αγωνιστικών (με μεγάλο όπλο το "Σεντ'Ελία" απέναντι στις ομάδες που είχαν τους ίδιους στόχους με αυτή) απεγκλωβίστηκε από την επικίνδυνη ζώνη για να καταλήξει τελικά στην 13η θέση.

Φέτος, οι Σαρδηνοί θα έχουν στον πάγκο τους τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του σε πάγκο ομάδας της Serie A, ενώ με δεδομένο πως δεν κινήθηκαν ζωηρά την περίοδο των μεταγραφών, θα στηριχτούν στις "σταθερές αξίες" Ακουαφρέσκα, Κόντι, Τζέντα, Φίνι, Κανίνι και Λόπες.

Τορίνο

Αποτελεί μία από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ιταλία, λόγω της θρυλικής ομάδας της δεκαετίας του '40 (ξεκληρίστηκε άδοξα στο δυστύχημα της Σουπέργκα) αλλά και των πολλών τίτλων που έχει στη συλλογή της (7 πρωταθλήματα-5 Κύπελλα), ωστόσο η τελευταία μεγάλη της επιτυχία ήταν η παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1991-92.

Ούτε και πέρυσι κατάφερε να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, αν και αυτός ήταν ο στόχος που είχε τεθεί στο ξεκίνημα της σεζόν, ενώ στο τέλος έφτασε να απειλείται και με υποβιβασμό, πριν καταλήξει στην 15η θέση.

Ο Τζάνι Ντε Μπιάσι θα είναι ο τιμονιέρης της "γκρανάτα", με το μεγαλύτερο όνομα που έφτασε στο Τορίνο να είναι αυτό το Ρολαντο Μπιάνκι, ο οποίος όμως προέρχεται από μία αποτυχημένη σεζόν σε Μάντσεστερ Σίτι και Λάτσιο. Στον αντίποδα, πλήγμα αποτελεί η αποχώρηση των Ρεκόμπα, Μότα, Κομότο, Γκρέλα και Μπελάνοβιτς.

Ρετζίνα

Παρά την αποχώρηση του πρώτου σκόρερ της, Ρολάντο Μπιάνκι, το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και αυτή του προπονητή των τελευταίων ετών, Βάλτερ Ματσάρι, η Ρετζίνα βρήκε και πέρυσι τον τρόπο (για μία ακόμα φορά) να κρατηθεί στη μεγάλη κατηγορία.

Τις τελευταίες αγωνιστικές έδωσε πραγματική μάχη για να αποφύγει τη Serie B, με τους οπαδούς της που γέμισαν το "Ορέστε Γκρανίλο" στα κρίσιμα ματς προς το τέλος της σεζόν να "σπρώχνουν" τους παίκτες σε σημαντικές νίκες, απέναντι σε ομάδες που "καίγονταν" και αυτές για την παραμονή.

Οι Κοράντι (Μάντσεστερ Σίτι) και Σάντος (Τζένοα) είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ομάδα της Καλαβρίας από πλευράς μεταγραφικών αποκτημάτων, ενώ στον τομέα των αποδεσμεύσεων ξεχωρίζουν αυτές των Μοντέστο (Τζένοα) και Αμορούζο (Τορίνο).

Κατάνια

Η κακή περυσινή πορεία της ομάδας με τον Σίλβιο Μπαλντίνι στον πάγκο της είχε φέρει την Κατάνια μέσα στο γκρουπ των ομάδων που πάλευαν για τον υποβιβασμό, με τον πρόεδρο Πουλβιρέντι να παίρνει την απόφαση για αλλαγή, φέρνοντας τον "πολυταξιδεμένο" (με θητεία σε Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία) Βάλτερ Τζένγκα, για να αναστρέψει το κλίμα.

Ο άλλοτε σπουδαίος γκολκίπερ της Ίντερ ανταποκρίθηκε ιδανικά στις περιστάσεις, με τους Σικελούς να είναι πραγματικοί μαχητές στις τελευταίες στροφές του Καμπιονάτο και να σώζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με γκολ στο 85' κόντρα στη Ρόμα στο φινάλε του πρωταθλήματος στο "Μασιμίνο".

Στόχος για φέτος είναι και πάλι η παραμονή, με τον Τζένγκα να εκφράζει την θέλησή του, αυτή να επιτευχθεί πιο γρήγορα απ'ότι πέρυσι. Πλήγμα για τους "ελεφάντι" η φυγή του Βάργκας (Φιορεντίνα), ενώ στον αντίποδα ήρθαν στη Σικελία οι Παολούτσι (Αταλάντα), Λεντέσμα (Μπόκα Τζούνιορς) και Ντίκα (Στεάουα Βουκουρεστίου).

Κιέβο Βερόνα


Μετά από έξι συνεχείς παρουσίες στη Serie A, η Κιέβο Βερόνα αποχαιρέτησε την μεγάλη κατηγορία τον Μάη του 2007, χάνοντας την τελευταία αγωνιστική με 2-0 από την Κατάνια (την ώρα που Πάρμα, Σιένα και Ρετζίνα νικούσαν και απέφευγαν τον υποβιβασμό), ωστόσο το γεγονός αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να την κρατήσει για πολύ από τα μεγάλα σαλόνια.

Τί και αν έφυγαν βασικά στελέχη της (Σεμιόλι, Λάνα, Μπρίγκι, Σαμάρκο, Μπογκντάνι), τί και αν αποχώρησε ο προπονητής, Λούιτζι Ντελ Νέρι, τα "ιπτάμενα γαϊδούρια" απογειώθηκαν την περασμένη σεζόν και με νέο τεχνικό ηγέτη τον Τζουζέπε Ιακίνι, πήραν το απευθείας εισιτήριο της ανόδου τερματίζοντας στην πρώτη θέση της Serie B.

Οι Βερονέζοι έχουν ως βασικό στόχο την παραμονή, ενώ στην προσπάθειά τους αυτή θα στηριχτούν μεταξύ άλλων στους νεοαποκτηθέντες από την Ουντινέζε Λαντζέλα και Πίντζι, καθώς και στον δανεικό από την ΑΕΚ, Στέφανο Σορεντίνο.

Μπολόνια

Μετά από την ήττα της από την Πάρμα στα πλέι-οφ για την παραμονή τη σεζόν 2004-05, η Μπολόνια έμεινε για μία τριετία εκτός της μεγάλης κατηγορίας, όμως η τρίτη της προσπάθεια για επιστροφή στη Serie A ήταν και η τυχερή.

Η ομάδα του Ντανιέλε Αριγκόνι πήρε το δεύτερο απευθείας εισιτήριο, τερματίζοντας πίσω από την Κιέβο Βερόνα, και θα επιδιώξει φέτος να εξασφαλίσει την παραμονή αποφεύγοντας τις περιπέτειες και τα... καρδιοχτύπια των τελευταίων αγωνιστικών.

Οι "ροσομπλού" έκαναν αρκετές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, με σημαντικότερες αυτές των Τζενόνι (Σαμπντόρια), Μουντινγκάγι (Λάτσιο), Ντι Βάιο (Τζένοα) και Κοέλιο (Κορίνθιανς), ενώ στο κέντρο της άμυνας δεσπόζει η παρουσία του Βαγγέλη Μόρα, ο οποίος μεταγράφηκε στον ιταλικό σύλλογο από την ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι.

Λέτσε

Δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό της στη Serie B, η Λέτσε κατάφερε να επιστρέψει αυτό το καλοκαίρι στην μεγάλη κατηγορία, παίρνοντας το εισιτήριο μέσω της διαδικασίας των πλέι-οφ για την άνοδο. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τερμάτισε 3η, γεγονός που της έδωσε πλεονέκτημα στα πλέι-οφ, με τις Πίζα και Αλμπινολέφε να μην μπορούν να "φράξουν" το δρόμο των "σαλεντίνι" προς την πρώτη κατηγορία του Καμπιονάτο.

Ο Τζουζέπε Παπαντόπουλο που ανέβασε την ομάδα αποχώρησε για να πάρει τη θέση του ο -πετυχημένος με τη Σιένα- Μάριο Μπερέτα, με την ομάδα της Απουλίας να ενισχύεται σε αυτό το μεταγραφικό παζάρι με τους Κάτσα, Αντούνες και Καζέρτα. Αποκλειστικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία, με το "Βία ντελ Μάρε" να αποτελεί σημαντικό όπλο της ομάδας στην προσπάθεια αυτή.


































































































































































TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ