ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Ανοιχτός πόλεμος συλλόγων και εθνικών ομάδων με φόντο τα προκριματικά του Μουντιάλ

Ο Μο Σαλάχ
Ο Μο Σαλάχ CLIVE MASON/POOL VIA AP

Πώς η ενέργεια της Λίβερπουλ να "κλείσει τα σύνορα" στους μη Ευρωπαίους διεθνείς της επηρεάζει τα δεδομένα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η διοίκηση της Λίβερπουλ άρπαξε από τον Αίολο το σακί του, έλυσε το σκοινί που το κρατούσε καλά κλεισμένο και άφησε να ξεχυθούν από μέσα του οι άνεμοι, σκορπίζοντας μια αναπόφευκτη θύελλα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η πρωτοβουλία των "κόκκινων" να ενημερώσουν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αιγύπτου ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ενσωμάτωση -σε πρώτη φάση- του Μο Σαλάχ στους "Φαραώ" για τα δύο παιχνίδια με την Γκαμπόν (εκτός) και την Ανγκόλα (εντός), στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν η πρώτη επίσημη ευρωπαϊκής ομάδας που θα στερηθεί διεθνείς ποδοσφαιριστές της επειδή κατά την επιστροφή τους στην Αγγλία είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε 10ήμερη απομόνωση χάνοντας διαδοχικούς αγώνες οποιασδήποτε διοργάνωσης.

Ο 29χρονος επιθετικός δεν θα είχε κανένα πρόβλημα σε περίπτωση που η εθνική της πατρίδας του είχε να αγωνιστεί μονάχα στην πόλη Φραντσβίλ την 5η του Σεπτέμβρη, μια και η Γκαμπόν δεν ανήκει στην "κόκκινη ζώνη" που έχει ορίσει η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας σε συνεννόηση με τους υγειονομικούς φορείς. Ωστόσο η αναμέτρηση που προηγείται στο Κάιρο, την Πέμπτη 2/9, καθιστά απαγορευτικό το ταξίδι του Σαλάχ με δεδομένο ότι η Αίγυπτος ανήκει στη λίστα με στους "απαγορευμένους προορισμούς".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άρα ο αρχισκόρερ των "ρεντς" θα πρέπει να μην έρθει σε επαφή με την υπόλοιπη ομάδα για ένα 10ήμερο αφότου περάσει ξανά τις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα βρετανικά κλαμπς με ίδια συμφέροντα, έχοντας εξασφαλίσει την αμέριστη στήριξη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, είχαν ζητήσει την εξαίρεση των παικτών από την υποχρεωτικότητα τήρησης του μέτρου της καραντίνας για να μην πληγούν τα αγωνιστικά συμφέροντά τους. Μάλιστα, υπό την ασφυκτική πίεση των μεγαλοπαραγόντων, τόσο η Αγγλική Ομοσπονδία όσο και η ηγεσία της Λίγκας είχαν συναντηθεί με στελέχη του Υπουργείου Μέσων Ενημέρωσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της χώρας προκειμένου να υποβάλουν το σχετικό αίτημα με κάθε επισημότητα. Χωρίς όμως να λάβουν οποιαδήποτε απάντηση, πόσο μάλλον δέσμευση για το άμεσο μέλλον.

Είναι λογικό οπότε πως όσο δεν βρίσκεται η απαιτούμενη λύση, τόσο η κατάσταση θα θολώνει επικίνδυνα. Ιδίως από τη στιγμή που, όπως έγινε γνωστό με δημοσίευμα της Daily Mail, στην κυριακάτικη έκδοσή της, η FIFA πήρε πίσω το προσωρινό δικαίωμα των ομάδων να αρνούνται τις προσκλήσεις για όσους ποδοσφαιριστές τους αντιμετώπιζαν αποκλεισμό άνω των πέντε ημερών με την επιστροφή στη βάση τους.

Οι Νοτιοαμερικάνοι στο επίκεντρο

Η Λίβερπουλ, για να δικαιολογηθεί προς την ομοσπονδία της Αιγύπτου, προϊδέασε ότι ανάλογη στάση πρόκειται να κρατήσει όταν θα φτάσουν οι κλήσεις για τους Βραζιλιάνους Άλισον, Φιρμίνο και Φαμπίνιο. Από τη στιγμή που δεν θα επιτραπεί στα τρία μέλη της "σελεσάο" να φύγουν για τη Νότια Αμερική, εκτιμάται ότι αντίστοιχα θα κινηθούν κι άλλες ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι με τον Ζεζούς, η Έβερτον με τον Ριτσάρλισον και η Τσέλσι με τον Τιάγκο Σίλβα. Ή ακόμα κι εκείνες που θα πρέπει να στείλουν βασικούς ή μη σε χώρες της "κόκκινης ζώνης".

"Δεν βγάζει κανένα νόημα αν οι παίκτες πηγαίνουν στην εθνική και μετά πρέπει να απομονωθούν για δέκα ημέρες", έλεγε τον Μάρτιο ο Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον Γιούργκεν Κλοπ να υπερθεματίζει λέγοντας πως "οι ποδοσφαιριστές πληρώνονται από τις ομάδες που έχουν την προτεραιότητα, όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά". "Όσοι φτιάχνουν αυτούς τους κανόνες θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες", συμπλήρωνε με νόημα ο Μαρσέλο Μπιέλσα, εκπροσωπώντας τη Λιντς.

Ιδίως με τους Βραζιλιάνους το πρόβλημα είναι εντονότερο, διότι ο τελευταίος αγώνας στο Περού ολοκληρώνεται ξημερώματα Παρασκευής για την Ευρώπη, άρα οι παίκτες δεν θα έχουν το απαιτούμενο διάστημα ξεκούρασης πριν από το επόμενο ματς με την ομάδα τους. Επί της ουσίας θα τους είναι ανέφικτο να το προλάβουν, ακόμη κι αν γι' αυτούς έχει εγκριθεί στο μεσοδιάστημα οποιαδήποτε μορφή εξαίρεσης.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη στάση της FIFA στο μείζον ζήτημα, διότι αναγκάζει τα κλαμπς να έρχονται σε απευθείας αντιπαράθεση με τις ομοσπονδίες των χωρών, όταν αμφότερες έχουν παραπλήσιες αγωνιστικές ανάγκες και ταυτόχρονα δεν φέρουν ευθύνη για όλο αυτό το μπάχαλο. Το όργανο των ομάδων υποστηρίζει ότι ουδέποτε εισακούστηκε, μιας και δεν λήφθηκαν υπ' όψιν, στο ελάχιστο τουλάχιστον, τα αντίμετρα που έχει προτείνει στους υπεύθυνους. Ένα εξ αυτών ήταν η διεξαγωγή των αγώνων σε ουδέτερα ευρωπαϊκά εδάφη, κάτι που δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Αναπόφευκτο είναι ότι κάποια στιγμή η "καυτή πατάτα" θα πέσει στα χέρια των ποδοσφαιριστών. Πολλοί εκ των οποίων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ορισμένοι δε αρνητές, όπως έχουν ομολογήσει διάφορα στελέχη αγγλικών ομάδων. Αποφεύγοντας για την ώρα να κατονομάσουν ποιοι και γιατί έχουν αρνηθεί να ενεργοποιήσουν το βασικό όπλο έναντι του κορονοϊού και των συνεπειών του. Αυτοί είναι που, όσο διαρκεί η πανδημία και δεν διευθετείται το ζήτημα, θα κληθούν να διαλέξουν αν θα εντάσσονται στις εθνικές ομάδες τους ή όχι.

Τι θα κάνουν οι παίκτες;

Ένα δίλημμα που ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος με ποιον τρόπο θ' απαντηθεί. Είναι μια εκδοχή δηλαδή ν' αρνούνται τις προσκλήσεις, υιοθετώντας τη στάση των συναδέλφων τους από τις ομάδες της Euroleague όταν χρειάστηκε ν' αποφασίσουν αν θ' αφήνουν τις συλλογικές υποχρεώσεις τους για να αγωνιστούν στα παράθυρα της FIBA. Φυσικά σε περίπτωση άρνησης θα κινδυνεύουν να δεχθούν ποινές, κάτι που δεν ίσχυσε ποτέ στο μπάσκετ, μιας και στο ποδόσφαιρο οι εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις διακόπτονται, δεν είναι παράλληλη η δράση στο χορτάρι όπως στο παρκέ.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής απομόνωσης για τους αθλητές και η διενέργεια καθημερινών τεστ μοιάζουν ως οι αποκλειστικές διαθέσιμες λύσεις απέναντι σ' ένα ανοικτό θέμα που αρχίζει να ταλαιπωρεί και να διχάζει τον ποδοσφαιροκόσμο. Στη Γαλλία είχε αποφασιστεί από την άνοιξη ότι οι ποδοσφαιριστές δεν θα υπόκεινται σε αυτό το γκρουπ, διότι και προστατεύονται καλύτερα και ελέγχονται πολύ περισσότερο. Η Βρετανική Κυβέρνηση δεν αλλάζει στάση και πηγαίνει με το γράμμα των υγειονομικών. Ούτε όμως η FIFA κάνει πίσω. Πόσο μάλλον η Λίβερπουλ και οι λοιποί σύμμαχοί της σε όλο αυτό.

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ