ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα ποδοσφαιρικά ταλέντα που κλήθηκαν για πρώτη φορά στην εθνική ανδρών της χώρας τους

Benfica's Joao Neves waves supporters at the end of the Portuguese League soccer match between Sporting CP and Benfica at the Alvalade stadium in Lisbon, Sunday, May 21, 2023. (AP Photo/Armando Franca)
Benfica's Joao Neves waves supporters at the end of the Portuguese League soccer match between Sporting CP and Benfica at the Alvalade stadium in Lisbon, Sunday, May 21, 2023. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA / 2023

Για έναν ποδοσφαιριστή το να κληθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε έναν διεθνή αγώνα είναι η ύψιστη τιμή, όπως έχουν δηλώσει κατά κόρον στο παρελθόν μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού. Ποιοι είναι οι βενιαμίν των εθνικών ομάδων και σε ποια ματς θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός;

Με τα πρωταθλήματα να έχουν διακοπή δύο εβδομάδων για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων του EURO 2024, το SPORT24 κάνει εκτενής αναφορά στους καλύτερους νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα κληθούν να φορέσουν το εθνόσημο των χωρών τους για πρώτη φορά.

Άρθουρ Φερμίρεν

Αποτελεί το next big thing του βελγικού ποδοσφαίρου, τον παίκτη που θα πάρει την μπαγκέτα του ηγέτη της μεσαίας γραμμής όταν αποσυρθεί από την Εθνική ο Ντε Μπρόινε. Ο 18χρονος μπορεί να αγωνιστεί ως "6αρι" σε σχηματισμό με έναν ή δύο κόφτες και εσωτερικός χαφ σε διάταξη 4-3-3. Είναι κοντρολαρισμένος στη φάση άμυνας και επίθεσης, με τις φετινές του εμφανίσεις να δείχνουν ότι μπορεί γίνει επόμενος ο box to box μέσος που θα κατακτήσει την Ευρώπη.

Barcelona's Joao Felix, second left, is challenged by Royal Antwerp's Arthur Vermeeren during the Champions League Group H soccer match between Barcelona and Royal Antwerp at the Olympic Stadium of Montjuic in Barcelona, Spain, Tuesday, Sept. 19, 2023. (AP Photo/Joan Monfort)
Ο Άρθουρ Φερμίρεν μαρκάρει τον Φέλιξ της Μπαρτσελόνα στη μεταξύ τους αναμέτρηση για την πρώτη αγωνιστική του Champions League 2023 AP IMAGES/JOAN MONFORT

Αποτελεί, επίσης, το σημείο αναφοράς στο κέντρο της Αντβέρπ, με τον Φερμίρεν να γίνεται ο τρίτος νεαρότερος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να δώσει δύο ασίστ σε έναν αγώνα του Champions League, με τον Θίο Γουόκοτ να βρίσκεται στην πρώτη θέση και τον Μάριο Μπαλοτέλι να είναι δεύτερος. Το καλοκαίρι το όνομά του ακούστηκε έντονα για μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, ενώ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κοίταζε την περίπτωσή του, χωρίς καμία να κινηθεί, εν τέλει, για την απόκτησή του.

Πλέον, με την τιμή του να υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, καλείται να αποδείξει ότι η κλήση του στην Εθνική Βελγίου δεν ήταν τυχαία, ακόμα και εάν δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του Ντομίνικο Τεντέσκο, παρά μόνο αντικατέστηκε τον Τροσάρ, ο οποίος απουσιάζει λόγω τραυματισμού. Αυστρία εκτός στις 13 Οκτωβρίου και Σουηδία εντός τρεις μέρες μετά, είναι τα δύο ματς που ο 18χρονος θα διεκδικήσει τον χρόνο που του αναλογεί.

Καστέλο Λουκέμπα

Στη Γαλλία χαρακτηρίζεται ως νέος Κονατέ, με τη Λειψία να βλέπει στο πρόσωπό του τον επόμενο ποδοσφαιριστή των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Μετακόμισε φέτος στην Bundesliga προκειμένου να μπει στα παπούτσια του Γκβάρντιολ, με τον Κροάτη να παίρνει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι.

Leipzig's Castello Lukeba, left, is congratulated after scoring his side's 2nd goal during the German Bundesliga soccer match between Leipzig and Bayern Munich, at the Red Bull Arena stadium in Leipzig, Germany, Saturday, Sept. 30, 2023. (AP Photo/Matthias Schrader)
Ο Καστέλο Λουκέμπα, αριστερά με το νούμερο 23, πανηγυρίζει γκολ της Λειψίας στην Bundesliga 2023 AP IMAGES/ALBERTO PEZZALI

Ο αριστεροπόδαρος Γάλλος διακρίνεται για τη δυναμικότητά του στις μονομαχίες και στην ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια, ενώ αν και μόλις 20 χρονών, έχει ήδη δύο γεμάτες χρονιές πίσω του στη Ligue 1 με τη Λυόν. Κλήθηκε στην Εθνική Γαλλίας για να αντικαταστήσει τον Ουπαμεκανό που θα μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον έναν μήνα, με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ να προσανατολίζεται να του δώσει χρόνο συμμετοχής στο φιλικό με τη Σκωτία στις 17 Οκτωβρίου.

Ντέστινι Ουντότζι

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε Ελλάς Βερόνα και Ουντινέζε τις αγωνιστικές περιόδους 2021/2022 και 2022/2023 λειτούργησε ευεργετικά για τον 20χρονο αμυντικό.Τα δύο αυτά χρόνια συμπλήρωσε 68 συμμετοχές στη Serie A, δίνοντας τη δυνατότητα στον αριστερό μπακ να βελτιώσει το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του, καθώς οι επιθετικές του αρετές ήταν ήδη σε υψηλό επίπεδο. Ο Ουντότζι έχει την ευχέρεια να αγωνίζεται ως full-back, βασιζόμενος στην εξαιρετική του φυσική κατάσταση και στο αθλητικό του προφίλ.

Manchester United's Marcus Rashford, right, and Tottenham's Destiny Udogie challenge for the ball during the Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Manchester United at the Tottenham Hotspur Stadium in London, England, Saturday, Aug. 19, 2023. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Ο Ντέστινι Ουντότζι, αριστερά, σε μονομαχία με τον Μάρκους Ράσφορντ, δεξιά, στον αγώνα μεταξύ της Τότεναμ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Premier League 2023 AP IMAGES/ALBERTO PEZZALI

Το καλοκαίρι του 2022 η Τότεναμ δαπάνησε ένα ποσό της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt, με τη δαπάνη αυτή να έχει ξεκινήσει την απόσβεση, αφού αποτελεί βασικό παίκτη στα πλάνα του Ποστέκογλου στην προσπάθεια των "Σπιρουνιών" να κάνουν μια καλή πορεία στην Premier League.

Στα μάτια του Σπαλέτι αποτελεί τον επόμενο βασικό αριστερό οπισθοφύλακα της Ιταλίας, με τον νέο τεχνικό της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2020, να αναμένεται να τον χρησιμοποιήσει είτε με τη Μάλτα (14/10), είτε στο δύσκολο ματς με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ στις 17 Οκτωβρίου.

Ζοάο Νέβες

Η Μπενφίκα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια ταλέντων στον κόσμο, καθώς η πολιτική της βασίζεται στο να "εκκολάπτει" ποδοσφαιριστές με μελλοντική επιδίωξη το κέρδος από τις μεταγραφές τους σε κλαμπ του εξωτερικού. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίo ότι μόνο από τις μεταγραφές των Ρούμπεν Ντίας στη Μάντσεστερ Σίτι και Ζοάο Φέλιξ στην Ατλέτικο Μαδρίτης έχει βάλει στα ταμεία της το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Benfica's Joao Neves waves supporters at the end of the Portuguese League soccer match between Sporting CP and Benfica at the Alvalade stadium in Lisbon, Sunday, May 21, 2023. (AP Photo/Armando Franca)
Ο Ζοάο Νέβες χειροκροτεί τους οπαδούς της Μπενφίκα, στο εκτός έδρας ματς με τη Λισαβόνα τον περασμένο Μάιο, μετά το πρώτο του γκολ με τη φανέλα των "Αετών" 2023 AP IMAGES/ARMANDO FRANCA

Ο 19χρονος αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού μέσου, με την οξυδέρκεια να βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αντίπαλο, ειδικότερα όταν χρειάζεται η ομάδα του να μαζέψει τις δεύτερες μπάλες, τις σωστές τοποθετήσεις και την ικανότητά του στο χειρισμό της μπάλας και στην προώθηση αυτής, είτε με κοντινές μεταβιβάσεις, είτε με μακρινές πάσες, να καθιστούν τον Νέβες τον επόμενο μέσο που θα πουλήσει το "selling club" Μπενφίκα για ένα αστρονομικό ποσό.

Ο αντικαταστάτης του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Πορτογαλίας, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, πιστεύει πολύ στις δυνατότητες του κεντρικού των "Αετών της Λισαβόνας", με τον Ζοάο Νέβες να διεκδικεί τη μονιμοποίηση της θέσης του στις μελλοντικές κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού, μέσα από τις δύο προσεχείς αναμετρήσεις με τη Σλοβακία στις 13 Οκτωβρίου και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στις 16 Οκτωβρίου.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ