ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συγκλονίζουν τρεις παίκτες της Εθνικής Παλαιστίνης στο SPORT24: "Δύσκολο για τον καθένα να αντέξει αυτά που γίνονται στη Γάζα"

Εικόνες από τους ανθρώπους στη Γάζα
Εικόνες από τους ανθρώπους στη Γάζα AP

Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Παλαιστίνης, Σαμέχ Μαράαμπα, Οντάι Κχαρούμπ και Μοχαμάντ Κχαλίλ μίλησαν στο SPORT24 για όσα βιώνει η Γάζα τις τελευταίες μέρες, ενώ περιέγραψαν την αθλητική κατάσταση στην Δυτική Όχθη, όπου και κατοικούν.

Η Μέση Ανατολή περνάει δύσκολες ώρες. Οι εικόνες που φτάνουν από τη Γάζα τις τελευταίες μέρες δημιουργούν έναν κόμπο στο στομάχι. Αποκορύφωμα ο βομβαρδισμός του Νοσοκομείου Αλ Αχλί, ένα έγκλημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές ο αθλητισμός μπαίνει μεν στην άκρη, όμως δεν παραμένει σιωπηρός. Ειδικά όταν πρόκειται για αθλητές που βιώνουν την κατάσταση από πρώτο χέρι. Το SPORT24 επικοινώνησε με τρεις ποδοσφαιριστές της εθνικής Παλαιστίνης. Τον 31χρονο μεσοεπιθετικό Σαμέχ Μαράαμπα, τον 30χρονο αμυντικό μέσο Οντάι Κχαρούμπ και τον 25χρονο αμυντικό, Μοχαμάντ Κχαλίλ.

Οι τρεις αυτοί ποδοσφαιριστές κατοικούν στην Δυτική Όχθη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, η οποία ωστόσο είναι σχετικά πιο ήρεμη από την Γάζα, η οποία δέχεται αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, δίχως καμία ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι και το πρωί του Σαββάτου. Ο Μαράαμπα παίζει για την Αλ Μουκαμπέρ. Κλαμπ που βρίσκεται στην 5η θέση του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Παλαιστίνης και σε όμιλο του AFC Cup.

Ο 31χρονος επιθετικός μέσος περιέγραψε μέσα σε λίγες φράσεις την κατάσταση: "Η κατάσταση που ζούμε κάθε μέρα και κάθε λεπτό είναι πολύ πολύ δύσκολη. Είναι μία δύσκολη πραγματικότητα, όπως και η ζωή μας. Εμείς στην Παλαιστίνη είμαστε χωρισμένοι σε δύο κομμάτια. Το ένα είναι στην Γάζα και το άλλο στην Δυτική Όχθη".

Όλοι στη Γάζα είναι οικογένειά μας

Στη συνέχεια τού ζητήσαμε να μας πει πώς βιώνει τον βομβαρδισμό της Γάζας και αν έχει κάποια οικογένεια εκεί: "Είναι δύσκολο για κάθε άνθρωπο να αντέξει αυτά που γίνονται στην Γάζα. Όλοι στην Γάζα είναι οικογένειά μας και άνθρωποι μας, ζούμε μαζί τους αυτά που βιώνουν και αισθάνονται".

Ο Οντάι Κχαρούμπ είναι 30 ετών και αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού μέσου. Φοράει τη φανέλα της Χιλάλ Αλ-Κούντς, η οποία είναι 6η στο πρωτάθλημα της Παλαιστίνης.

"Η περιοχή μου είναι σχεδόν προστατευμένη από τους βομβαρδισμούς, όμως δεν μου επιτρέπεται να φύγω από την πόλη μου, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης. Δεν έχω συγγενείς στην Γάζα, αλλά είναι οι άνθρωποι μου και κατανοούμε το μέγεθος του πόνου που βιώνουν και τον θάνατο ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών" περιγράφει στο SPORT24.

Στην Χιλάλ Αλ Κούντς παίζει επίσης ο Μοχαμάντ Κχαλίλ, ο οποίος έχει δύο συμμετοχές με την εθνική Παλαιστίνης, έχοντας αγωνιστεί βασικός στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στο Βιετνάμ: "Ζω στη Δυτική Όχθη σ' ένα χωριό στη Ραμάλα. Είναι περικυκλωμένο από πολλούς ισραηλινούς οικισμούς και δεν μπορούμε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε έξω από το χωριό.

Όσο και να μιλάμε και να περιγράφουμε συναισθήματα, θα είναι μονάχα λόγια. Μας λένε ότι μας εξαφανίζουν ως χώρα και είμαστε αναγκασμένοι να παραμένουμε σιωπηλοί.

Όλες οι πτυχές της ζωής έχουν σταματήσει, ο αθλητισμός, τα πάντα. Οι πόλεμοι μάς έχουν εξαντλήσει, αλλά αυτή είναι η πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να την υπερασπιζόμαστε μέχρι θανάτου.

Όλα στην Παλαιστίνη έχουν σταματήσει

Το πρωτάθλημα της Δυτικής Όχθης έχει διακοπεί, όπως είναι φυσικό και κάθε αθλητική δραστηριότητα έχει παγώσει: "Είμαστε ένα σε αυτή την περίοδο με την κατάσταση και δεν υπάρχει αθλητική ζωή στην Παλαιστίνη. Όλα έχουν σταματήσει λόγω των συνθηκών, δηλαδή της κατοχής και των εγκλημάτων" αναφέρει ο Μαράαμπα.

Ο Κχαρούμπ από την πλευρά του τονίζει πως οι ποδοσφαιριστές προσπαθούν να προπονούνται στα σπίτια τους, ώστε να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση: "Το ποδόσφαιρο στην Παλαιστίνη έχει σταματήσει εντελώς, δεν μπορείς να πηγαίνεις για προπονήσεις. Τα τουρνουά έχουν σταματήσει.

Εμείς, ως παίκτες της Εθνικής Παλαιστίνης, προπονούμαστε ατομικά στο σπίτι, ώστε να είμαστε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση για τα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου και για το Asian Cup με τον Λίβανο και την Αυστραλία".

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη ήταν πάντα δύσκολη και πριν από την αναζωπύρωση του Μεσανατολικού. Ο Μαράαμπα περιέγραψε πώς ήταν το ποδόσφαιρο πριν από τα πρόσφατα γεγονότα: "Τα πράγματα ήταν καλά, υπήρχε επαγγελματικό πρωταθλήματα, τα πράγματα πήγαιναν καλά. Τώρα έχουν όλα σταματήσει".

Όσο για το αν υπάρχουν ευκαιρίες στο ποδόσφαιρο για έναν άνθρωπο που ζει σε αυτήν την περιοχή, ο Μαράαμπα απάντησε: "Δεν υπάρχουν ευκαιρίες για όλους εξαιτίας της κατοχής και αυτών που βιώνουμε".

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες ο Κχαρούμπ προσπαθεί να δώσει την ελπίδα και γι' αυτόν τον λόγο έχει τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου: "Στην Παλαιστίνη έχω ακαδημία για παιδιά από 5-15 ετών. Τώρα όλοι έχουν σταματήσει τις προπονήσεις. Υπάρχουν ταλέντα, τα οποία μπορούν να παίξουν επαγγελματικά". Μάλιστα, ευχήθηκε κάποια μέρα τα παιδιά αυτά να μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα και γιατί όχι να παίξουν και στα μέρη μας.

Η εθνική Παλαιστίνης εκπροσωπεί τη χώρα μας διεθνώς, είναι σημαντικό

Οι διεθνείς της Παλαιστίνης αγωνίζονται φορώντας το εθνόσημό τους με υπερηφάνεια, ειδικά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο Σαμέχ Μπαράαμπα έχει αγωνιστεί σε 40 παιχνίδια με τη φανέλα της εθνικής Παλαιστίνης και έχει σκοράρει και 11 φορές, ενώ ο Οντάι Κχαρούμπ έχει παίξει σε 23 ματς.

Τι σημαίνει για τον Μαράαμπα να φοράει τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του: "Η ομάδα αντιπροσωπεύει την πατρίδα μας διεθνώς. Είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα για εμάς ως Παλαιστίνιους".

Ο Κχαρούμπ από την πλευρά του θέλει να μεταδώσει το δικό του μήνυμα μέσω της εθνικής: "Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε αυτούς που έχουν τραυματιστεί στους βομβαρδισμούς και έλεος (σ.σ. από τον Θεό) στους μάρτυρες, ώστε να αναπαυθούν στον Παράδεισο. Αυτός είναι ο τόπος μας και θα παραμείνουμε σε αυτόν και προσπαθούμε να μεταδώσουμε το μήνυμα σε όλους μέσα από τον αθλητισμό και την Παλαιστινιακή εθνική ομάδα".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ