ΑΡΗΣ

Στον Γκρέι ο Άρης βρήκε επιτέλους τον γκολτζή που έψαχνε

Ο Αντρέ Γκρέι
Ο Αντρέ Γκρέι CRAIG GALLOWAY/PRO SPORTS IMAGES/DPPI/AFP

Ο Τσάρλυ ξεψαχνίζει το παρελθόν του Αντρέ Γκρέι και αξιολογεί την προσθήκη του στην επίθεση του Άρη. Ποια η βασική διαφορά του με τον Καμαρά και ποια η έλλειψη του.

Ο Άρης πραγματοποίησε μία πολύ δυνατή μεταγραφή. Έκλεισε τον επιθετικό Αντρέ Γκρέι, με τεράστια καριέρα στα αγγλικά γήπεδα. Δεν έρχονται συχνά επιθετικοί στην χώρα μας με 115 παιχνίδια στην Premier League.

Ο Γκρέι δεν είναι μία απλή μεταγραφή και θα το αποδείξει στο γήπεδο. Έρχεται για να δώσει στον Άρη το στοιχείο που του έλειπε τα προηγούμενα χρόνια, δίχως να στερήσει τίποτα απ' όσα πρόσφερε την περσινή σεζόν ο Αμπουμπακάρ Καμαρά.

Κρατά την ένταση του Καμαρά, όμως έχει και το γκολ

Ο Άρης για να λύσει το επιθετικό πρόβλημά του, αγόρασε την περσινή χρονιά έναν επιθετικό από την ίδια αγορά. Υπήρχε όμως μία λεπτομέρεια που δεν την είχαν προσέξει, δεν την είχαν αξιολογήσει σωστά στον Άρη. Η ομάδα χρειαζόταν, είχε ανάγκη το εύκολο γκολ, κάτι που δεν ήταν στα δυνατά στοιχεία του ποδοσφαιριστή που είχε αποκτήσει.

Από το 2014 που ο Καμαρά εμφανίστηκε στα γήπεδα της Γαλλίας μέχρι να πάρει μεταγραφή για τον Άρη είχε πετύχει μόλις 35 τέρματα. Είχε μία μόλις μία γεμάτη με γκολ χρονιά, στη Β' Γαλλίας με 11 τέρματα το 2016-17 και από το 2018 έως ότου έρθει στη Θεσσαλονίκη μετρούσε όλα κι όλα 11 γκολ.

Ο Καμαρά είναι καλός ποδοσφαιριστής, τον Άρη τον βοήθησε σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού, του ανέβασε την ένταση και άνοιγε τις άμυνες με κινήσεις κυρίως από τα άκρα. Όμως ξεκάθαρα δεν πρόκειται για σέντερ φορ και δεν ήταν ο ποδοσφαιριστής που θα έλυνε το πρόβλημα. Συνολικά με τα χρώματα του Άρη αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 10 τέρματα σε 2974 λεπτά. Με λίγα λόγια ο βασικός του επιθετικός πετύχαινε ένα τέρμα κάθε 297,4 λεπτά.

Μέσο όρο καριέρας, γκολ ή ασίστ κάθε 132 λεπτά

Ο Άρης αποκτά έναν ποδοσφαιριστή που στα γήπεδα της Αγγλίας έχει πετύχει συνολικά 140 τέρματα και έχει δώσει 55 ασίστ.

Έχει ένα μέσο όρο καριέρας με 1 γκολ ανά 184 λεπτά και γκολ ή ασίστ ανά 132 λεπτά. Την περσινή χρονιά, στην ΚΠΡ, ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του, με δέκα τέρματα, δίχως να πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής. Αγωνίστηκε συνολικά 1.223 λεπτά, πέτυχε 10 τέρματα, δηλαδή ένα γκολ κάθε 122 λεπτά.

Είναι κατανοητό πως αυτά τα νούμερα φωνάζουν από μόνα τους. Ο Άρης, που ταλαιπωρήθηκε πολύ με τον Μήτρογλου και δεν πήρε το παραμικρό, επένδυσε στον Καμαρά, -αλλά βρήκε διαφορετικά στοιχεία από αυτά που έψαχνε και δεν αποκλείεται τα προσόντα του να κουμπώνουν περισσότερο στον Ολυμπιακό του Μαρτίνς-, φαίνεται πως μπορεί να βρει την λύση στο πρόβλημα του, σε έναν κλασικό σκόρερ.

Ανέβασε την Μπέρνλι

Ο Αντρέ Γκρέι είναι γνωστός σε όσους βλέπουν Premier. Ήταν ο ηγέτης της Μπέρνλι τη σεζόν 2015/16, όταν με 23 δικά του τέρματα και 8 ασίστ η ομάδα ανέβηκε από την Championship.

Στην Premier αγωνίστηκε δίδυμο με τον σκληρό Ουαλό Σαμ Βόουκς. Σε ένα συντηρητικό πλάνο ο Γκρέι πέτυχε 9 τέρματα, ο Βουόκς 10 και μαζί βοήθησαν την Μπέρνλι να παραμείνει στην κατηγορία. Μετά από δύο πραγματικά σπουδαία χρόνια στην Μπέρνλι, πήρε μεταγραφή στη Γουότφορντ, αγωνίστηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια στην Premier και την τέταρτη χρονιά στην Championship.

Στη Γουότφορντ ο Γκρέι έπαιξε 125 παιχνίδια σκόραρε 21 τέρματα και του καταγράφηκαν 8 ασίστ. Η Γουότφορντ την περασμένη σεζόν, έδωσε πολλούς παίκτες δανεικούς. Ένας από αυτούς ήταν ο Γκρέι που πήγε στην ΚΠΡ και, παρότι δεν πήρε την φανέλα του βασικού στο σπίτι του, σε λίγο χρόνο συμμετοχής βγήκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με δέκα τέρματα.

2,5 εκτελέσεις σε κάθε παιχνίδι

Συνολικά στην καριέρα του μετρά 2,5 εκτελέσεις σε κάθε 90 λεπτά, 1,9 εντός περιοχής, 0,3 μέσα στην μικρή περιοχή και 0,4 εκτελέσεις εκτός περιοχής.

Πρόσφερε στις ομάδες του 0,9 Key Passes, είτε στον κοντινό παίκτη που έβλεπε πάνω στο τρέξιμο του είτε κάνοντας κίνηση προς τα δεξιά που είναι το καλό του πόδι, περνώντας την μπάλα μέσα στην περιοχή.

Εκτελεί πάνω στο τρέξιμο του

Είναι δεδομένο πως ο Άρης, επιτέλους βρήκε έναν ποδοσφαιριστή που έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα. Ο Γκρέι είναι ένας επιθετικός ταχύτητας, βγάζει στο παιχνίδι την ένταση του Καμαρά, όμως του είναι πολύ πιο εύκολο να σημαδέψει εστία πάνω στο τρέξιμο του. Αυτό είναι και το όπλο του, τα περισσότερα τέρματα, τα έχει πετύχει πάνω στο σπριντ, με εκτέλεση με το δεξί στην απέναντι γωνία.

Χρειάζεται χώρους και έχει συνηθίζει να παίζει με παρτενέρ στην επίθεση

Αν ψάχνουμε για ψεγάδι, το οποίο θα πρέπει να το διαχειριστεί και να το δουλέψει ο Μπούργος, είναι πως πρόκειται για έναν επιθετικό που τα καλά του χρόνια τα έχει περάσει όταν είχε δίπλα του έναν κλασικό στράικερ. Ο Γκρέι με ύψος 1,78 και παίκτης που χρειάζεται χώρο για να τρέξει, δεν είναι ο επιθετικός που βολεύεται να παίξει μόνος του μύτη στην κορυφή της επίθεσης.

Γι' αυτόν τον λόγο, έγραψα και στον πρόλογο μου πως έχει πολλά κοινά με τον Καμαρά, με μία όμως τεράστια διαφορά: ο Γκρέι είναι σκόρερ, ενώ ο προκάτοχος του δεν είχε στενή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Με λίγα λόγια ο Άρης παίρνει έναν επιθετικό, που μπορεί να σταθεί στο rotation ομάδας που παίζει για την κατηγορία στην Premier League και να είναι ο πρώτος σκόρερ, σε οποιαδήποτε ομάδα στην Championship, ακόμη και να την πάρει από το χεράκι και να την ανεβάσει όπως έκανε με την Μπέρνλι το 2015/16.

TAGS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ