ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σόκρατες: "Περίμενα 52 χρόνια για να έρθω"

Σόκρατες: "Περίμενα 52 χρόνια για να έρθω"
Σόκρατες

Από χθες η αθλητική κοινωνία της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τον Βραζιλιάνο άσο του ποδοσφαίρου, Σόκρατες ντε Ολιβέιρα Σόουζα, τον ποδοσφαιριστή θρύλο της δεκαετίας του ΄80, που άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και για μία σεζόν έφτασε και στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος με την ιταλική Φιορεντίνα.

Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας στα Μουντιάλ του 1982 και του 1986, ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πτυχίο στην ιατρική και ντοκτορά στη φιλοσοφία. Ενας άνθρωπος που έχει συγγράψει βιβλία και τραγούδια, που έχει ασχοληθεί με την υποκριτική και έχει δημιουργήσει συνθέσεις για το θέατρο. Ο 52χρονος άσος, που έγινε διάσημος για την ποδοσφαιρική του πορεία, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην ερασιτεχνική αγγλική Γκάρφορντ το 2004 σε ηλικία 50 ετών, όπου ήταν ταυτόχρονα και προπονητής της.

Ο Σόκρατες ντε Ολιβέιρα Σόουζα γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1954 στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας. Μετράει 63 συμμετοχές στην «σελεσάο» και έχει πετύχει 25 γκολ. Αγωνίστηκε στις βραζιλιάνικες Μποταφόγκο, Κορίνθιανς, Φλαμένγκο, Σάντος, ενώ φόρεσε και τη φανέλα της Φιορεντίνα. Επαγγελματικά ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1974, ενώ έπαιζε μέχρι τα 50 του χρόνια. Τα παρατσούκλι του είναι "Dr Soc".

Εχει αδελφό τον Ραϊ, ο οποίος ήταν στην ομάδα που κέρδισε το Μουντιάλ του ΄94 και τον οποίο, όπως είπε, τον ζήλεψε γιατί απόλαυσε ό,τι ήθελε στην ζωή του χωρίς στερήσεις, ενώ έχει και έναν ακόμα αδελφό με το ελληνικότατο όνομα Σοφοκλής.

Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μίλησε με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για φιλανθρωπικούς σκοπούς και μεταξύ άλλων τόνισε:

"Για μένα είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Ερχομαι για πρώτη φορά στην χώρα σας και περίμενα 52 χρόνια για να την γνωρίσω. Ομολογώ πως δεν περίμενα τέτοια ζεστασιά και τέτοια θερμή υποδοχή. Νιώθω σαν την πατρίδα μου την Βραζιλία. Τώρα εδώ δεν είμαι ο ποδοσφαιριστής Σόκρατες αλλά ο άνθρωπος και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία στην υποδοχή που μου κάνετε. Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο και δεν υπάρχει φαβορί. Πολλές φορές το φαβορί δεν κερδίζει και αυτό κάνει το άθλημα λαοφιλές".


Ο Σόκρατες, που στην συνέντευξη που έδωσε περιστοιχήθηκε από γνωστά ονόματα του μακεδονικού ποδοσφαίρου, όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Κώστας Ορφανός, και ο συμπατριώτης του Βεριντιάνο Μαρτσέλο, ρωτήθηκε και για την εθνική ομάδα της Ελλάδας και ομολόγησε:

"Δεν γνωρίζω πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με εντυπωσίασε η επιτυχία της εθνικής σας ομάδας στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πορτογαλία το 2004, όταν και κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό για το ποδόσφαιρο. Να νικήσει όλα τα φαβορί και να κατακτήσει το τρόπαιο. Την Ελλάδα την γνωρίζω πριν γεννηθώ και θα έπρεπε να είχα μάθει ελληνικά. Την αγάπη που έχω για την ελληνική ιστορία μου την έμαθε ο πατέρας μου. Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ. Εστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια. Ευχαριστώ όλους τους Ελληνες για την αγάπη και την τρυφερότητα που μου δείχνουν. Αυτό που συμβαίνει είναι εντυπωσιακό".

Σε ερώτηση για την αποτυχία της Βραζιλίας στο τελευταίο Μουντιάλ, είπε:

"Η ομάδα της Βραζιλίας ήταν σαν ένα τσίρκο με καλούς αρτίστες, αλλά χωρίς το τελικό συνολικό αποτέλεσμα. Ο καθένας ήταν μία ατραξιόν, αλλά όλη η ομάδα μαζί δεν πέτυχε τον σκοπό της. Η καλύτερη στιγμή στην καριέρα μου ήταν αυτή, που ως αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας, άκουγα το ύμνο της χώρας μας. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα ότι εκπροσωπούσα ένας ολόκληρο λαό. Είναι μια στιγμή που δεν περιγράφεται με λόγια...".


Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ποιον θεωρεί αυτή την εποχή κορυφαίο παίκτη στον κόσμο, χαρακτήρισε κορυφαίο του σημερινού παγκόσμιου ποδοσφαίρου τον συμπατριώτη του Ροναλντίνιο, ενώ μίλησε με κολακευτικά λόγια για δύο από τους Βραζιλιάνους του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Ριβάλντο και τον Ζιοβάνι.

Κάνοντας σύγκριση του ποδοσφαίρου της εποχής του, με το σημερινό, είπε: " Το ποδόσφαιρο δεν έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των σωματικών προσόντων των αθλητών όσο σε άλλα αθλήματα και για να υπάρξει βελτίωση θα ήταν προτιμότερο να παίζεται το ποδόσφαιρο με ομάδες των εννέα και όχι των 11".


Ο Γιώργος Κούδας, μιλώντας για την παρουσία του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, είπε:

"Είναι τιμή για όλους μας η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και χαρά μας να έχουμε για λίγο κοντά μας έναν θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τον οποίο γνωρίσαμε από τις μεγάλες διακρίσεις του στο ποδόσφαιρο".


Ο Σόκρατες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη θα παραβρεθεί σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, θα μιλήσει και θα διδάξει ποδόσφαιρο σε παιδιά, ενώ ακόμη το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και επισκέψεις σε διάφορους χώρους.

Αύριο θα συμμετάσχει σε φιλικό αγώνα, που θα γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Συκεών (6μ.μ.). Αντίπαλοι θα είναι οι επίλεκτοι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Θεσσαλονίκης και η ομάδα "Φίλων του Σόκρατες". Τα έσοδα του φιλικού θα διατεθούν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα".


Μεθαύριο, στις 10:30 το πρωί, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ακαδημίας "Λέοντες" κοντά στο γήπεδο του Μακεδονικού στη Νέα Ευκαρπία, θα υποδεχτεί νεαρούς ποδοσφαιριστές από τις ιδιωτικές ακαδημίες της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Σόκρατες θα μιλήσει στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές, θα διδάξει τεχνικές και θα αναπτύξει την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (είναι γνωστός ο θαυμασμός που τρέφει για την Αρχαία Ελλάδα), ενώ το βράδυ θα παρακολουθήσει το παιχνίδι Ηρακλής-Αρης, που θα γίνει στο Καυταντζόγλειο.


























ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ