ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σεμπάστιαν Παλάσιος: Μπουκαδόρος, δεύτερος επιθετικός με ψύχραιμη τελική απόφαση

Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος
Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος PHOTOSPORT VIA AFP/VISUALHELLAS.GR

Ο Τσάρλυ αναλύει τα χαρακτηριστικά του Σεμπάστιαν Παλάσιος τα οποία είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός αλλά και την απόκτηση των Βιτάλ, Λούντκβιστ που θα βοηθήσουν δημιουργικά το τριφύλλι.

Με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Σεμπάστιαν Παλάσιος στον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδο για τις ελληνικές ομάδες, πλέον μένει η αγορά των ελεύθερων μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη ανοιχτή, για όποια ομάδα έχει κενά να καλύψει.

Στον Παναθηναϊκό, η προβληματική εικόνα στα φιλικά και ειδικά η ήττα από τον Παναιτωλικό, ήχησε σαν καμπανάκι και έφερε πίεση, για να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές. Αποκτηθήκαν τρεις ποδοσφαιριστές, που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στο δημιουργικό κομμάτι.

Οι τρεις προσθήκες τον κάνουν πιο ελκυστικό

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός την περασμένη σεζόν, ήταν πως δεν μπορούσε να πάρει νίκες, μέσα από ένα επιθετικό ποδόσφαιρο. Ότι και να υποστηρίζει κανείς, έχει αποδειχτεί στο γήπεδο, πως με το περσινό ρόστερ μόνο ο Μπόλονι βρήκε μία άκρη, για να παίρνει κάποια παιχνίδια, μέσα όμως από ένα ποδόσφαιρο που δεν αρμόζει σε έναν σύλλογο που υποχρεούται, τουλάχιστον να προσπαθεί για να κάνει πρωταθλητισμό.

Θα μου πείτε ο Παναθηναϊκός δεν άνηκε σε αυτήν την κατηγορία τα τελευταία χρόνια, όμως το πρόβλημα είναι, πως οι φίλοι του, δεν μπορούν να το αποδεχτούν και τον κρίνουν με αυστηρά κριτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η διοίκηση φέτος, αποφάσισε να αυξήσει το μπάτζετ και να κάνει κινήσεις, που επιτρέπουν στον σύλλογο να κοιτάξει πιο ψηλά. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες των μεταγραφών, έκλεισε τρεις ποδοσφαιριστές, πάνω στο κομμάτι, που η ομάδα πονούσε την περασμένη σεζόν.

Με τους Παλάσιος, Βιτάλ, Λούντκβιστ, πρόσθεσε δημιουργία, στην ανάπτυξη. Σωστές ποιοτικές επιλογές, στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, που θα βοηθήσουν την ομάδα, να μένει περισσότερο χρόνο στην επίθεση, να γίνει πιο επιθετική και φυσικά να παίξει πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Γεμάτος με επιλογές μεσοεπιθετικά

Οι Βιτάλ, Λούντκβιστ, είναι καθαροί δημιουργοί. Δύο επιτελικοί ποδοσφαιριστές με διαφορετικά προσόντα ο καθένας, που πιο εύκολα μπορούν να παίξουν μαζί, παίζοντας ο Σουηδός στο δέκα και ο Βιτάλ στα αριστερά, σε ρόλο Βιγιαφάνες, όπως άλλωστε είχε και τα δύο τελευταία χρόνια στην Κορίνθιανς. Ασφαλώς ο Γιοβάνοβιτς, πλέον έχει πολλές επιλογές.

Μην ξεχνάτε πως ο Σέρβος προπονητής, πιστεύει πολύ στον Χατζηγιοβάννη, που παρά την μεταγραφή του Παλάσιος, εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός καθαρός εξτρέμ με ικανότητα στην προσωπική ενέργεια που διαθέτει. Οπότε συχνά θα βλέπουμε στο γήπεδο, δύο εκ των Λούντκβιστ, Βιντάλ, Παλάσιος και τον Χατζηγιοβάννη στην μία πλευρά. Το καλό είναι, πως μετά από χρόνια, προπονητής του Παναθηναϊκού, είναι γεμάτος με επιλογές στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Από τον Γιοβάνοβιτς, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να βρει τον τρόπο, ώστε να καταφέρει να κερδίζει, παίζοντας και ένα ποδόσφαιρο που θα αντιπροσωπεύει την ιστορία του συλλόγου. Ο κόσμος του τριφυλλιού έχει ταλαιπωρηθεί, κουραστεί, σιχαθεί βάλτε όποιο επίθετο θέλετε, τα τελευταία χρόνια να βλέπει την ομάδα του και έχει ανάγκη από κάποιες ανάσες δροσιάς. Έχει μεγάλη ανάγκη να δει ξανά έναν Παναθηναϊκό, που θα τον γεμίζει. Στο ρόστερ, ασφαλώς και υπάρχουν ελλείψεις, όμως μπήκε ποιότητα και ήρθαν ποδοσφαιριστές, που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας.

Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος ήταν η τελευταία μεταγραφή και η πιο ελκυστική στα μάτια του κόσμου. Ας δούμε όμως τι πρέπει να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Αργεντίνο εξτρέμ.

Πατάει περιοχή, παίρνει ψύχραιμες τελικές αποφάσεις

Ο Παναθηναϊκός έβαλε δημιουργία, με τους Βιντάλ, Λούντκβιστ, εξακολουθεί να έχει ως καθαρό εξτρέμ τον Χατζηγιοβάννη και πρόσθεσε στο ρόστερ του, έναν μπουκαδόρο δεύτερο επιθετικό. Τα κύρια στοιχεία του Παλάσιος, είναι πως του αρέσει να κινείται εσωτερικά χωρίς μπάλα, να παίζει ανάμεσα στον μπακ και στον στόπερ της πλευράς του, να πατάει περιοχή και να παίρνει ψύχραιμες αποφάσεις σε κρίσιμο σημείο. Στοιχεία που ασφαλώς λείπουν τα τελευταία χρόνια από τον Παναθηναϊκό.

Δεν έχει έφεση στην ντρίπλα

Μην νομίζει ο κόσμος, πως θα δει έναν, καθαρό εξτρέμ με έφεση στην ντρίπλα. Στην πράξη αυτό είναι και το πιο αδύναμο στοιχείο του. Ο Παλάσιος, βάζοντας τα νούμερα του ανα 90λεπτό, δοκιμάζει 3,9 φορές να περάσει αντίπαλο, τα καταφέρνει μόλις 1,5. Σπάνια ποδοσφαιριστής, που δοκιμάζει τόσο πολλές φορές να περάσει αντίπαλό, έχει τόσο μικρό νούμερο αποτελεσματικότητας στην ντρίπλα. Έχει όμως και σοβαρά πλεονεκτήματα.

Κερδίζει πολλά φάουλ, έχει 2 εκτελέσεις σε κάθε παιχνίδι μέσα στην αντίπαλη περιοχή

Τα δύο ποιο αναπτυγμένα είναι, πως κερδίζει 2,4 φάουλ και καταφέρνει να πηγαίνει σε 2 τελικές στο 90λεπτό, μέσα από την περιοχή. Συνολικά ο Παλάσιος μετρά 2,7 τελικές το παιχνίδι, οι 2 είναι μέσα από την περιοχή. Είναι δεξιός, όμως χρησιμοποιεί και το αριστερό στις εκτελέσεις και με τον τρόπο που κινείται, μπορεί και γίνεται ο έξτρα ποδοσφαιριστής, που δεν είναι εύκολο να διαβάσουν οι αντίπαλες άμυνες.

Είναι ψύχραιμος και γεμάτος αυτοπεποίθηση στην τελική επιλογή και όταν βρεθεί στο ένας με ένας με τον αντίπαλο μπακ, έχει το όπλο πως μπορεί να αποφασίσει και με τα δύο πόδια. Το κύρια χαρακτηριστικά που έρχεται να προσφέρει στον Παναθηναϊκό ο Παλάσιος, είναι έξυπνο παιχνίδι χωρίς μπάλα, σωστά και συχνά πατήματα στην αντίπαλη περιοχή και ψύχραιμη τελική επιλογή, είτε σαν τελική δημιουργία, είτε σαν εκτέλεση.

Υπάρχουν οι συνθήκες για να αξιοποιηθεί το παιχνίδι του Παλάσιος

Στοιχεία που έρχονται να δέσουν ένα παζλ, μίας ομάδας που δεν έχει σίγουρα γκολ, από την κορυφή της επίθεσης, θα έχει όμως χτίσιμο επιθέσεων, από την απέναντι πλευρά του Παλάσιος, αλλά και από την θέση του επιτελικού χαφ. Με τον τρόπο που παίζει ο Παλάσιος, είναι σημαντικό, να μένει η μπάλα, στην απέναντι του πλευρά και να υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές, που μπορούν να αξιοποιήσουν, την έξυπνη κίνηση του.

Ο Παναθηναϊκός με τους Βιντάλ, Λούντκβιστ, Χατζηγιοβάννη και με την δουλειά του Γιοβάνοβιτς, ασφαλώς και μπορεί να αξιοποιήσει τον τρόπο παιχνιδιού του Αργεντινού.

Αυτό που χρειάζεται, όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, είναι να βρεθούν τα γκολ. Αποκτήθηκαν τρεις ποδοσφαιριστές που θα βοηθήσουν σημαντικά, στο χτίσιμο επιθέσεων και στο να γίνει ο Παναθηναϊκός πιο επιθετικός, πιο απειλητικός για τον αντίπαλο.

Θα ήταν όλα πιο εύκολα αν αυτές οι τρεις προσθήκες, συνοδευόντουσαν και με την απόκτηση σέντερ φορ πρωταθλητισμού. Ενός επιθετικού που οι ικανότητες του, θα εξασφάλιζαν ένα σημαντικό νούμερο τερμάτων και θα βοηθούσε στο να μείνει η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και να δημιουργηθούν συνθήκες για να έρθουν εκτελέσεις από τις πίσω γραμμές.

Τέτοιος ποδοσφαιριστής δεν αποκτήθηκε και ο Γιοβάνοβιτς, θα χρειαστεί να δουλέψει αρκετά και για να φέρει σε καλή κατάσταση έναν εκ των Καρλίτος, Μακέντα αλλά και για να βρει τα γκολ, από τις πίσω γραμμές, που χρειάζεται για να πετύχει ο φετινός Παναθηναϊκός.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ