APERTURA

Πρωταθλήτρια η Βέλες, ήρωας ο Ρομέρο

Πρωταθλήτρια η Βέλες, ήρωας ο Ρομέρο
ρομέρο

Πρωταθλήτρια η Βέλες Σάρσφιλντ, κέρδισε με 1-0 την Ουρακάν στον... τελικό. Με δύο γκολ ο Σεμπαστιάν Ρομέρο έσωσε την Χιμνάσια(videos)

Ο Μαξιμιλιάνο Μοράλες ήταν ο ήρωας για την ομάδα του Ρικάρντο Καρέκα, καθώς πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 84' και της χάρισε τον 7ο τίτλο της ιστορίας της.
Οι γηπεδούχοι χρειαζόντουσαν μόνο νίκη στο "Estadio José Amalfitani" (η αλλιώς "Fortín") για να πάρουν το πρωτάθλημα και τα κατάφεραν, ενώ η Ουρακάν ακόμη και με ισοπαλία θα έπαιρνε το τρόπαιο.

Η Ουρακάν έμεινε στην μία και μοναδική κατάκτηση πρωταθλήματος, αυτήν του Metropolitano το 1973, όπως ονομαζόταν τότε το Apertura.

H Βέλες από την άλλη είχε κατακτήσει το τελευταίο Clausura το 2005, κάτι που είχε κάνει επίσης το 1993, το 1996 και το 1998. Το 1968 είχε κατακτήσει το Nacional, όπως ονομαζόταν τότε το Clausura, ενώ έχει πάρει μια φορά το Apertura το 1995.

Η εξέλιξη του αγώνα

Τα μεγάλα... κανόνια, Ερνάν Λόπες και Χαβιέρ Παστόρε ήταν στις αρχικές συνθέσεις και η "μάχη" ξεκίνησε με περίπου ένα τέταρτο καθυστέρηση.

Κακώς ακυρώθηκε γκολ ως οφ-σάιντ για την Ουρακάν στο 10', αφού ο Εντουάρντο Ντομίνγκες έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ του Πατρίτσιο Τοράνσο, αλλά υποδείχθηκε σε θέση οφ-σάιντ, το οποίο όμως δεν υπήρχε.

Λίγο μετά την έναρξη του ματς άρχισε να βρέχει και ακολούθησε χαλάζι με αποτέλεσμα ο διαιτητής να αποφασίσει την προσωρινή διακοπή του ματς, το οποίο ξεκίνησε και πάλι περίπου μισή ώρα αργότερα.



Απόκρουση πέναλτι

Ο Ερνάν Λόπες έχασε σπουδαία ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στο 27' για την Βέλες, καθώς εκτέλεσε πέναλτι, το οποίο όμως απέκρουσε στην δεξιά γωνία του ο Γκαστόν Μονσόν. Ο Κάρλος Αραούχο ήταν αυτός που ανέτρεψε τον Χουάν Μαρτίνες στην περιοχή, όμως ο Ουρουγουανός δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το πέναλτι.

Μάλιστα, στην αμέσως επόμενη φάση ο Ερνάν Λόπες έκανε κεφαλιά από κοντά και ο Κάρλος Αράνο έδιωξε την μπάλα πάνω στην γραμμή.

Στο 42' ο Εντουάρντο Ντομίνγκες είχε οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά για την Ουρακάν και εν συνεχεία ο Φεντερίκο Νιέτο πλάσαρε από κοντά, όμως η μπάλα πήγε πάνω στον Χερμάν Μοντόγια, ο οποίος μπλόκαρε, ενώ στο ο Ματίας Ντε Φεντερίκο έκανε εξαιρετική προσπάθεια, αλλά το σουτ πέρασε λίγο άουτ.

Στο 84' η Βέλες άνοιξε το σκορ ( 1-0) με κοντινό πλασέ του Μαξιμιλιάνο Μοράλες, ενώ ο σκόρερ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα επειδή έβγαλε την φανέλα στους πανηγυρισμούς.



Οι φιλοξενούμενοι πάντως διαμαρτύρονται στην φάση του γκολ για φάουλ του Χοακίν Λαριβέι στον Γκαστόν Μονσόν, αφού ο πρώτος στην προσπάθειά του να πλασάρει συγκρούστηκε με τον δεύτερο που προσπάθησε να αποκρούσει και εν συνεχεία σε κενή εστία ουσιαστικά ο Μαξιμιλιάνο Μοράλες πέτυχε το 5ο του γκολ στο Clausura.

Μετά το γκολ χρειάστηκε να περάσουν 10 λεπτά για να ξεκινήσει το ματς και πάλι...

Απίστευτη ευκαιρία έχασε η Ουρακάν στο 100' (λόγω της διακοπής κάπου στο 90'), καθώς οι παίκτες της σε μια φάση διαρκείας δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Χερμάν Μοντόγια, ο οποίος μπλόκαρε έπειτα από πολλές προσπάθειες.

ΒΕΛΕΣ: Χερμάν Μοντόγια, Γκαστόν Ντίας (60' Χοακίν Λαριβέι), Νικολάς Οταμέντι, Σεμπαστιάν Ντομίνγκες, Εμιλιάνο Πάπα, Φαμπιάν Κουμπέρο, Φράνκο Ρατσότι, Βίκτορ Σαπάτα, Μαξιμιλιάνο Μοράλες, Χουάν Μαρτίνες (72' Λεάντρο Βελάσκες) (87' Λεάντρο Κορονέλ), Ερνάν Λόπες.
ΟΥΡΑΚΑΝ: Γκαστόν Μονσόν, Κάρλος Αραούχο, Πάολο Γκολντζ, Εντουάρντο Ντομίνγκες, Κάρλος Αράνο, Πατρίτσιο Τοράνσο, Μάριο Μπολάτι, Λεάντρο Ντίας, Χαβιέρ Παστόρε, Ματίας Ντε Φεντερίκο, Φεντερίκο Νιέτο (62' Σέσαρ Γκονσάλες).

"Σωτήρας" με δύο γκολ ο Ρομέρο

Ο Σεμπαστιάν Ρομέρο πέτυχε δύο γκολ και η Χιμνάσια Λα Πλάτα κέρδισε με 2-0 την Χιμνάσια Χουχούι και απέφυγε τον υποβιβασμό σε πρώτη φάση, καθώς πλέον θα "παλέψει" για την σωτηρία σε αγώνα μπαράζ (διπλό) με την Ραφαέλα.



Ο πρώην μέσος του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε εξαιρετικό πρωτάθλημα Clausura, πετυχαίνοντας συνολικά 6 γκολ, με πολύ καλές εμφανίσεις.

Η Σαν Μαρτίν είναι αυτή που ακολούθησε την Χιμνάσια Χουχούι στην 2η κατηγορία, έπειτα από την ήττα της (2-3) με την Λανούς.

Αυτές που θα τις αντικαστήσουν στην 1η κατηγορία είναι η Ατλέτικο Τουκουμάν και η Τσακαρίτα, οι οποίες πήραν τις δύο πρώτες θέσεις στην 2η κατηγορία.

Στην Αργεντινή ο υποβιβασμός προκύπτει από ειδική βαθμολογία των τελευταίων 3 ετών. Οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται (19ος και 20ος) και ο 17ος και 18ος παίζουν μπαράζ με τον 4ο και τον 3ο της δεύτερης κατηγορίας.

Η Χιμνάσια Λα Πλάτα του Σεμπαστιάν Ρομέρο θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Ραφαέλα εκτός έδρας στις 9 Ιουλίου και εντός στις 12 Ιουλίου.

Η Ροσάριο Σεντράλ του Εζέκιελ Γκονσάλες θα φιλοξενηθεί από την Μπελγκράνο στις 8 Ιουλίου και θα την φιλοξενήσει στις 12 Ιουλίου, στο άλλο ζευγάρι των μπαράζ.

Ξανά πρώτος σκόρερ ο Χοσέ Σαντ

Ο Χοσέ Σαντ απέδειξε πως είναι ο κορυφαίος στράικερ στην Αργεντινή, καθώς πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ της Λανούς κόντρα στην Σαν Μαρτίν, έφτασε τα 13 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στo Clausura.

O 28άχρονος άσος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ και στο Apertura με 15 γκολ, έτσι έβαλε όλη την χρονιά 28, αριθμός απλά εξαιρετικός και ίσως έφτασε η ώρα να έρθει στην Ευρώπη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής:

26/06
Άρσεναλ Σαραντί - Ιντεπεντιέντε 1-1 (33' Φράνκο Χάρα / 62' Φεντερίκο Μανσουέλο)

Παρασκευή
Ράσινγκ Κλουμπ - Νιούελς Ολντ Μπόις 2-1 (22' Ματίας Μαρτίνες, 49' Αντριάν Λουσέρο / 3' Αλέξις Ματσούκα)

Σάββατο
Μπάνφιλντ - Τίγκρε 0-3 (41' Κάρλος Λούνα, 45' αυτ. Άριελ Μπρόγκι, 54' Σεμπαστιάν Ροσάνο)
Κολόν Σάντα Φε - Μπόκα Τζούνιορς 1-3 (40' Χερμάν Ριβαρόλα / 58' και 70' Μαρτίν Παλέρμο, 69' Σεμπαστιάν Μπατάλια)
Ροσάριο Σεντράλ - Γοδόι Κρους 0-1 (25' Ιβάν Μποργκέλο)
Σαν Λορένσο - Αρχεντίνος Τζούνιορς 3-0 (16' και 57' Γκονσάλο Μπεργκέσιο, 76' Χουάν Τόρες)
Ρίβερ Πλέιτ - Εστουντιάντες 1-2 (66' Ντιέγκο Μπουονανότε / 26' Χοσέ Καλντερόν, 51' Μάρκος Ρόχο)

Κυριακή
Χιμνάσια Λα Πλάτα - Χιμνάσια Χουχούι 2-0 (5' και 69' Σεμπαστιάν Ρομπέρο)
Σαν Μαρτίν - Λανούς 2-3 (53' Ντάνιελ Βέγκα, 73' Χόρχε Σεράνο / 3' και 64' Χοσέ Σαντ, 87' Ντιέγκο Λάγκος)
Βέλες Σάρσφιλντ - Ουρακάν 1-0 (85' Μαξιμιλιάνο Μοράλες)

Η τελική βαθμολογία

1. Βέλες 40
2. Ουρακάν 38
3. Λανούς 38
4. Κολόν 34
5. Ράσινγκ 30
6. Εστουντιάντες 29
7. Χιμνάσια Λ.Π. 28
8. Ρίβερ 27
9. Γοδόι Κρους 26
10. Ροσάριο 25
11. Σαν Λορένσο 24
12. Μπάνφιλντ 23
13. Τίγκρε 23
14. Μπόκα 22
15. Νιούελς 21
16. Ιντεπεντιέντε 21
17. Σαν Μαρτίν 21
18. Άρσεναλ 18
19. Χιμνάσια Χ. 17
20. Αρχεντίνος 15

*Ο πρωταθλητής προκρίνεται στο Copa Libertadores 2010, οι άλλες θέσεις προκύπτουν αργότερα (με το Apertura 2009).

**Στο Copa Sudamericana 2009 προκρίθηκαν οι τέσσερις πρώτες της συνολικής βαθμολογίας (Apertura+Clausura), οι οποίες είναι η Λανούς, η Βέλες, η Σαν Λορένσο και Τίγκρε, ενώ ανεξάρτητα από την επίδοσή τους στην διοργάνωση παίζουν Μπόκα και Ρίβερ.

Ο πίνακας των σκόρερς

13 γκολ
Χοσέ Σαντ (Λανούς)

12 γκολ

Ντάνιελ Μοντενέγκρο (Ιντεπεντιέντε)
Εστέμπαν Φουέρτες (Κολόν)

11 γκολ

Ερνάν Λόπες (Βέλες)
Κάρλος Λούνα (Τίγκρε)

9 γκολ
Σαντιάγκο Σίλβα (Μπάνφιλντ)

8 γκολ
Λεάντρο Καρούσο (Γοδόι Κρους)
Ρανταμέλ Φαλκάο Γκαρσία (Ρίβερ)
Γκονσάλο Μπεργκέσιο (Σαν Λορένσο)

7 γκολ

Χαβιέρ Παστόρε (Ουρακάν)
Μαρτίν Παλέρμο (Μπόκα Τζούνιορς)

6 γκολ
Σεμπαστιάν Ρομέρο (Χιμνάσια Λ.Π.)
Λουτσιάνο Λεγκουϊσαμόν (Άρσεναλ)
Βίκτορ Φιγκερόα (Γοδόι Κρους)
Σεμπαστιάν Φερνάντες (Μπάνφιλντ)
Μάουρο Φορμίκα (Νιούελς)

Βέλες - Ουρακάν 1-0 (γκολ)



Βέλες - Ουρακάν 1-0 (πλήρες video του αγώνα)



Βέλες - Ουρακάν 1-0 (τα τελευταία λεπτά - αψιμαχίες)



Βέλες - Ουρακάν 1-0 (μετά το τέλος του αγώνα)



Χιμνάσια Λ.Π. - Χιμνάσια Χ. 2-0 (τα γκολ του Ρομέρο)



Σαν Μαρτίν - Λανούς 2-3

































































































































































TAGS APERTURA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ