EURO

Πορτογαλία-Γερμανία 2-3 (videos)

Πορτογαλία-Γερμανία 2-3 (videos)
Πορτογαλία-Γερμανία

Με πρωταγωνιστή τον Σβάινσταϊγκερ η Γερμανία νίκησε την Πορτογαλία 3-2 και προκρίθηκε στους "4" (vds)

Όσοι είχαν βιαστεί να την... ξεγράψουν, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Η Γερμανία είναι πάντα Γερμανία! Τα "πάντσερ" άξιζαν την πρόκριση και έφτασαν στη νίκη κόντρα στην Πορτογαλία, που απέδειξε για μία ακόμα φορά πως στα κρίσιμα παιχνίδια λυγίζει στην πίεση του φαβορί.
"Τα VIRTUAL REPLAY της αναμέτρησης: κάντε κλικ" ΕΔΩ!


Τα τέρματα των Γερμανών σημείωσαν οι Σβάινσταϊγκερ (22'), Κλόζε (26') και Μπάλακ (61'), ενώ για τους Πορτογάλους σκόραραν οι Νούνο Γκόμες (40') και Έλντερ Ποστίγκα (87').

Αντίπαλος των "πάντσερ" στον ημιτελικό η νικήτρια ομάδα από το δεύτερο προημιτελικό Κροατία-Τουρκία (20/6).

Οι συνθέσεις των ομάδων
Πορτογαλία (Λουΐς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Φερέιρα, Μποσίνγκουα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Πετίτ (73' Ποστίγκα), Ζοάο Μουτίνιο (31' Ραούλ Μεϊρέλες), Σιμάο, Πέπε, Καρβάλιο, Ντέκο, Νούνο Γκόμες (67' Νάνι).

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Ρόλφες, Σβάινσταϊγκερ (83' Φριτς), Κλόζε (89' Γιάνσεν), Μπάλακ, Χίτσλσπεργκερ (73' Μπορόβσκι), Λαμ, Μέρτεσακερ, Ποντόλσκι, Μέτσελντερ.

Διαιτητής: Πέτερ Φρέιντφελντ (Σουηδία)

Βοηθοί διαιτητή: Στέφαν Βίτμπεργκ (Σουηδία), Χένρικ Αντρέν (Σουηδία)

Τέταρτος διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Ελλάδα)

Κίτρινες κάρτες: Πετίτ, Πέπε, Ποστίγκα (Πορτογαλία), Λαμ, Φρίντριχ (Γερμανία)

Κόκκινες κάρτες: -

Γήπεδο: "St. Jakob-Park", Βασιλεία
Με μια ματιά
O Λουΐς Φελίπε Σκολάρι παρέταξε την Πορτογαλία με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Ρικάρντο, στο δεξί άκρο της άμυνας αγωνίστηκε ο Μποσίνγκουα, στο αριστερό ο Φερέιρα, ενώ Πέπε και Καρβάλιο αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Πετίτ και Ζοάο Μουτίνιο αγωνίστηκαν ως αμυντικοί μέσοι, με τον Ντέκο σε ρόλο οργανωτή, τον Σιμάο στα δεξιά της μεσαίας γραμμής, τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα αριστερά και τον Νούνο Γκόμες να είναι ο μοναδικός προωθημένος.

Από την πλευρά του, ο Γιόακιμ Λεβ (σ.σ. παρακολούθησε την αναμέτρηση από σουΐτα του γηπέδου λόγω της τιμωρίας, της μίας αγωνιστικής, που του επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία) επεφύλασσε εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα. Η Γερμανία παρατάχθηκε με σύστημα 4-4-2. Ο Λέμαν κάθισε κάτω από τα δοκάρια, ενώ στην άμυνα - από τα δεξιά προς τα αριστερά - αγωνίστηκαν οι Φρίντριχ, Μέρτεσακερ, Μέτσελντερ και Λαμ. Ρόλφες και Μπάλακ ήταν οι δύο κεντρικοί χαφ, με τον Σβάινσταϊγκερ δεξιά στη μεσαία γραμμή, τον Χίτσλσπεργκερ αριστερά και τους Κλόζε, Ποντόλσκι στη γραμμή κρούσης.

Η Γερμανία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο ημίχρονο και περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της, αλλά η Πορτογαλία ήταν αυτή που απώλεσε τις δύο πρώτες ευκαιρίες του αγώνα.

Στο 10ο λεπτό, ο Μποσίνγκουα σέντραρε από τα δεξιά, ο Νούνο Γκόμες δεν έπιασε σωστά την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε παράλληλα από το τέρμα του Λέμαν. Στο 19', πάλι ο Μποσίνγκουα έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Μουτίνιο από τη μικρή περιοχή δεν κατάφερε με πλασέ που επιχείρησε, να ανοίξει το σκορ για τους Πορτογάλους, καθώς η μπάλα πέρασε πάνω από τη γερμανική εστία.

Η Γερμανία, όμως, ήταν η ομάδα που... χαμογέλασε πρώτη στον πρώτο προημιτελικό. Ύστερα από ωραίο συνδυασμό των Κλόζε, Μπάλακ, η μπάλα έφτασε στον Ποντόλσκι, ο οποίος ελίχθηκε από τα αριστερά, έκανε τη συρτή σέντρα και ο Σβάινσταϊγκερ με προβολή από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Ρικάρντο. Ήταν το 1-0 για τα "πάντσερ", στο 22'.

Στο 26', ο Σβάινσταϊγκερ εκτέλεσε φάουλ και ο Κλόζε αφύλαχτος στο ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, η Γερμανία πέτυχε το απόλυτο. Στις δύο καλύτερες στιγμές της στο πρώτο μέρος, ευτύχησε να βάλει ισάριθμα τέρματα και να πάρει σαφές προβάδισμα για τη νίκη-πρόκριση.

Στο 31', ο Ραούλ Μεϊρέλες αντικατέστησε τον Ζοάο Μουτίνιο, που τραυματίστηκε, με την Πορτογαλία να προσπαθεί για τη μείωση του σκορ πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Στο 40', η ομάδα του Σκολάρι κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπήκε από τα αριστερά στη μεγάλη περιοχή πραγματοποίησε το σουτ, απέκρουσε ο Λέμαν, η μπάλα κατέληξε στον Νούνο Γκόμες, ο οποίος με αριστερό σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής παραβίασε την εστία των Γερμανών, μειώνοντας το σκορ σε 2-1.

Στην επανάληψη, η Πορτογαλία μπήκε δυνατά και προσπάθησε για την ισοφάριση, χάνοντας μία σημαντική ευκαιρία. Στο 56', ο Σιμάο εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Ντέκο έπιασε τη γυριστή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι του Λέμαν, η μπάλα κατέληξε στον Πέπε, που από τη μικρή περιοχή, επίσης με κεφαλιά ανενόχλητος έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία του Γερμανού πορτιέρο.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, οι Γερμανοί χάρη σε μία ακόμα στημένη φάση ανέβασαν το δείκτη του σκορ σε 3-1 στο 61'! Πάλι ο Σβάινσταϊγκερ εκτέλεσε φάουλ και ο Μπάλακ, αν και έσπρωξε τον Φερέιρα, με κεφαλιά πρόλαβε στην έξοδο τον ασταθή ως συνήθως Ρικάρντο και "έγραψε" το 3-1.

Από εκεί και πέρα, όλα είχαν γίνει εύκολα για τους Γερμανούς. Οι Πορτογάλοι απογοητεύτηκαν όπως είναι λογικό, όμως πάλεψαν τον αγώνα μέχρι το τέλος. Πίεσαν την αντίπαλη εστία, αλλά το δεύτερο γκολ ήρθε αργά... Στο 87', ο Νάνι σέντραρε και ο Ποστίγκα με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το 3-2. Στα εναπομείναντα λεπτά, οι Ίβηρες προσπάθησαν για την ανατροπή, αλλά το σκορ έμεινε αναλλοίωτο.

Eν κατακλείδι... Η Γερμανία ήξερε τι ήθελε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και το πήρε, με σωστή τακτική και σχέδιο στο παιχνίδι της. Η Πορτογαλία δεν είχε συγκεκριμένο πλάνο και τα περίμενε όλα από τις ατομικές εξάρσεις των ποιοτικών παικτών που διαθέτει στη μεσαία γραμμή. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είχε καλή απόδοση και αυτό ήταν σαφές μειονέκτημα για την ομάδα του Λουΐς Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος πλέον σκέπτεται αποκλειστικά την Τσέλσι, την οποία θα καθοδηγεί από τη νέα σεζόν.
Συνέντευξη Τύπου
Λουΐς Φελίπε Σκολάρι: " Είναι φυσικό να είμαι απογοητευμένος και ενοχλημένος. Απέτυχα, αφού δεν κράτησα την υπόσχεση που είχα δώσει στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, να πάω με την Πορτογαλία στα ημιτελικά. Έβαλα τα δυνατά μου, όπως πάντα. Έκανα ό,τι μπορούσα κι εγώ και οι παίκτες μου. Η Γερμανία ήταν στις κρίσιμες στιγμές απλώς καλύτερη ομάδα".

Γιόακιμ Λεβ: " Ήταν πολύ άσχημα πίσω από το παράθυρο. Ήταν πολύ μακριά. Αν και κάποιος βλέπει από πάνω πολύ καλά, η απόσταση με έκανε νευρικό. Μετά τη νίκη μας επί της Αυστρίας ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Δεν ήμασταν καλοί με την Αυστρία και με την Κροατία. Κατά συνέπεια, κάναμε ορισμένες μεταβολές. Θέλαμε να γίνουμε γρήγοροι από την άμυνα στην επίθεση και να αλλάζουμε πλευρές, που το καταφέραμε".
Όλα τα λεφτά...
Ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ για πρώτη φορά στην τελική φάση του Euro 2008 αγωνίστηκε στη βασική ενδεκάδα της Εθνικής Γερμανίας και δικαίωσε τον προπονητή του. Πέτυχε το πρώτο γκολ, ενώ δημιούργησε το δεύτερο και το τρίτο τέρμα της ομάδας του! Ο Γερμανός μέσος της Μπάγερν Μονάχου αποδείχθηκε καθοριστικός για τα "πάντσερ". Με διαφορά, ο πρωταγωνιστής του αγώνα.
Ας ξεχάσουμε καλύτερα...
*Η Εθνική Πορτογαλίας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Απέδειξε σε μία ακόμα διοργάνωση Euro πως απλά είναι λίγη και δεν μπορεί να αντέξει στην πίεση και στο χαρακτηρισμό "φαβορί".

*Ένας προημιτελικός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα έπρεπε να διεξαχθεί σε ένα γήπεδο χαλί. Ο αγωνιστικός χώρος, όμως, του "St. Jakob-Park" ήταν σε κάκιστη κατάσταση. Ο συγκεκριμένος χλοοτάπητας τοποθετήθηκε πριν από τέσσερις ημέρες.

Videos με τα γκολ της αναμέτρησης









To Live του αγώνα...
Του Δημήτρη Κεφαλά

Στοιχεία Αγώνα
Οι συνθέσεις των ομάδων:

Πορτογαλία (Λουΐς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Φερέιρα, Μποσίνγκουα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Πετίτ, Ζοάο Μουτίνιο, Σιμάο, Πέπε, Καρβάλιο, Ντέκο, Νούνο Γκόμες.

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Ρόλφες, Σβάινσταϊγκερ, Κλόζε, Μπάλακ, Χίτσλσπεργκερ, Λαμ, Μέρτεσακερ, Ποντόλσκι, Μέτσελντερ.

Διαιτητής: Πέτερ Φρέιντφελντ (Σουηδία)

Βοηθοί διαιτητή: Στέφαν Βίτμπεργκ (Σουηδία), Χένρικ Αντρέν (Σουηδία)

Τέταρτος διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Ελλάδα)













1' Έναρξη αγώνα
9' Σουτ Γερμανία
O Xίτσλμπέργκερ δοκίμασε σουτ έξω από την περιοχή διαγώνια και δεξιά όπως επιτίθεται η Γερμανία, η μπάλα κατέληξε άουτ.
10' Κεφαλιά Πορτογαλία
Σέντρα του Μποσίνγκουα, ο Γκόμεζ δεν έπιασε σωστά την κεφαλιά που πέρασε παράλληλα από το τέρμα του Λέμαν.
14' Σουτ Πορτογαλία
Ο Σιμάο μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά, το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε μπλόκαρε ο Λέμαν.
17' Κόρνερ Γερμανία
Ο Μπάλακ έπιασε την κεφαλιά μετά την εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα έφυγε άουτ.
18' Κόρνερ Πορτογαλία
19' Ευκαιρία Πορτογαλία
Ο Μποσίνγκουα έβγαλε την σέντρα από τα δεξιά, ο Μουτίνιο από την μικρή περιοχή δεν κατάφερε με πλασέ που επιχείρησε, να ανοίξει το σκορ για τους Πορτογάλους.
22' Γκολ Γερμανία Σβαϊστάινγκερ
Ο Ποντόλσκι έβγαλε την συρτή σέντρα από αριστερά, ο Σβαϊστάινγκερ στην τροχιά της μπάλας με πλασέ από την μικρή περιοχή άνοιξε το σκορ για την Γερμανία.
25' Κίτρινη κάρτα Πορτογαλία Πετίτ
26' Γκολ Γερμανία Κλόζε
Ο Σβαϊστάινγκερ εκτέλεσε το φάουλ ο Κλόζε αφύλαχτος έπιασε την κεφαλιά που κατέληξε στα δίχτυα του Ρικάρντο.
30' Αλλαγή παίκτη Πορτογαλία Μεϊρέλες
Ο Μουτίνιο βγήκε εκτός αγώνα.
32' Οφσάιντ Γερμανία Χίτσλμπέργκερ
36' Κόρνερ Πορτογαλία
Μπλοκάρει ο Λέμαν.
37' Σουτ Πορτογαλία
Ο Μεϊρέλες πραγματοποίησε μακρινό σουτ η μπάλα κατέληξε άουτ.
39' Γκολ Πορτογαλία Γκόμεζ
Ο Ρονάλντο μπήκε από τα αριστερά πραγματοποίησε το σουτ, απέκρουσε ο Λέμαν, η μπάλα κατέληξε στον Γκόμεζ που με σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής, παραβίασε την εστία των Γερμανών.
45' Σουτ Γερμανία
Σουτ του Μπάλακ από θέση διαγώνια αριστερά έδιωξε ο Ρικάρντο.
45' Σουτ Πορτογαλία
Σουτ του Ρονάλντο από θέση διαγώνια και αριστερά η μπάλα κατέληξε λίγο έξω από την εστία του Λέμαν.
45' Λήξη ημιχρόνου
46' Σέντρα 2ου ημιχρόνου
47' Κίτρινη κάρτα Γερμανία Φρίντριχ
48' Κίτρινη κάρτα Γερμανία Λαμ
50' Σουτ Γερμανία
Σουτ έξω από την περιοχή του Χιτσλμπέργκερ η μπάλα κατέληξε ψηλά άουτ.
56' Κόρνερ Πορτογαλία
Εκτέλεση από τον Σιμάο, ο Ντέκο έπιασε την γυριστή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι του Λέμαν, η μπάλα κατέληξε στον Πέπε που από την μικρή περιοχή, επίσης με κεφαλιά μόνος έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία του Γερμανού πορτιέρο.
58' Κόρνερ Πορτογαλία
Έδιωξαν οι Γερμανοί αμυντικοί.
59' Κίτρινη κάρτα Πορτογαλία Πέπε
61' Γκολ Γερμανία Μπάλακ
Εκτέλεση φάουλ από τον Σβαϊσταινγκερ, ο Μπάλακ με κεφαλιά και αφού σπρώχνει τον Φερεϊρα, τριπλασιάζει τα τέρματα για τους Γερμανούς.
66' Αλλαγή παίκτη Πορτογαλία Νάνι
Ο Γκόμεζ βγαίνει από τον αγώνα.
69' Σουτ Γερμανία
Σουτ του Λαμ έξω από την περιοχή και αριστερά όπως επιτίθεται η Γερμανία, η μπάλα πέρασε άουτ.
70' Σουτ Πορτογαλία
Ο Πετίτ επιχείρησε στον άξονα της επίθεσης των Πορτογάλων σουτ έξω από την περιοχή, μπλόκαρε ο Λέμαν.
72' Κόρνερ Πορτογαλία
Απευθείας άουτ.
72' Αλλαγή παίκτη Γερμανία Νπορόφσκι
Ο Χιτσλμπέργκερ εκτός αγώνα.
73' Αλλαγή παίκτη Πορτογαλία Ποστίγκα
Ο Πετίτ εκτός αγώνα.
73' Σουτ Πορτογαλία
Μακρινό σουτ του Μεϊρέλες η μπάλα κατέληξε άουτ.
77' Σουτ Πορτογαλία
Σουτ του Ντέκο μπλόκαρε ο Λέμαν.
78' Σουτ Γερμανία
Σουτ του Ποντόλσκι κατέληξε λίγο έξω από την εστία του Ρικάρντο.
80' Κόρνερ Γερμανία
82' Κόρνερ Πορτογαλία
82' Αλλαγή παίκτη Γερμανία Φριτς
Ο Σβαϊσταινγκερ εκτός αγώνα.
87' Γκολ Πορτογαλία Ποστίγκα
Σέντρα του Νάνι, ο Ποστίγκα με κεφαλιά μείωσε σε 2-3.
88' Αλλαγή παίκτη Γερμανία Γιάνσεν
Ο Κλόζε εκτός αγώνα.
89' Κίτρινη κάρτα Πορτογαλία Ποστίγκα
90' Έναρξη καθυστερήσεων
Τέσσερα λεπτά.
91' Σουτ Πορτογαλία
Μακρινό σουτ του Νάνι άουτ.
94' Λήξη αγώνα




























































TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ