ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πέθανε ο Νιλς Άρνε Έγκεν, θρυλικός προπονητής της Ρόζενμποργκ,

Πέθανε ο Νιλς Άρνε Έγκεν, θρυλικός προπονητής της Ρόζενμποργκ,
PRINT SCREEN ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ ΣΤΟ YOUTUBE

Ο Νιλς Άρνε Έγκεν, που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες της Ρόζενμποργκ και θεωρείται ο μεγαλύτερος προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Νορβηγίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Η Ρόζενμποργκ αλλά και το νορβηγικό και όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετρούν μία σημαντική απώλεια, με μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες και χαρισματικές προσωπικότητες στο χώρο της προπονητικής να αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών.

"Ο Νιλς Άρνε Έγκεν είναι ο μεγαλύτερος προπονητής του νορβηγικού ποδοσφαίρου όλων των εποχών και το μεγαλύτερο όνομα και αστέρι της Ρόζενμποργκ. Από την Τετάρτη, αναπαύεται η ψυχή του αφού έφυγε σε ηλικία 80 ετών", αναφέρει χαρακτηριστικά η Ρόζενμποργκ για τον σπουδαίο προπονητή που είχε μάλιστα αποκτήσει το προσωνύμιο "Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον της Ρόζενμποργκ".

Ως ποδοσφαιριστής είχε καλή καριέρα σε Ρόζενμποργκ και Βαλερένγκα και κατέκτησε συνολικά 3 πρωταθλήματα ενώ αγωνίστηκε και 29 φορές με την εθνική ομάδα της χώρας του, με τον μύθο του ωστόσο να τον χτίζει αργότερα, όταν έγινε προπονητής.

Από το 1971 μέχρι το 2010 και σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους, κατέκτησε με την Ρόζενμποργκ τον εκπληκτικό αριθμό των 14 πρωταθλημάτων, εκ των οποίων τα 11 διαδοχικά, καθώς και 6 Κυπέλλων (πανηγυρίζοντας ισάριθμα νταμπλ) ενώ οδήγησε την ομάδα της Νορβηγίας οκτώ σερί σεζόν στους ομίλους του Champions League.

Από το 2016 είχε αποστρατευτεί ποδοσφαιρικά ενώ ως ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού στο πρόσωπό του, οι άνθρωποι της Ρόζενμποργκ κατασκεύασαν άγαλμα προς τιμή του έξω από το γήπεδο της ομάδας.

"Λίγοι άνθρωποι έχουν νόημα για τον νορβηγικό αθλητισμό περισσότερο από εκείνον και λίγοι έχουν δείξει σε τέτοιο βαθμό ότι το αδύνατο είναι δυνατό", δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού της Νορβηγίας, Ανέτ Τρετεμπέργκστούεν.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ