FOOTBALL ANALYSIS

Η αλήθεια για τα πέναλτι: Πόσες επαφές στην περιοχή χρειάζεται η ομάδα σου για να πάει στη βούλα;

Η αλήθεια για τα πέναλτι: Πόσες επαφές στην περιοχή χρειάζεται η ομάδα σου για να πάει στη βούλα;
KONSTANTINOS BADOUNAS

Πόσες επαφές μέσα στη μεγάλη περιοχή χρειάζεται κάθε ομάδα για να κερδίσει ένα πέναλτι; Πόσες χρειάζονται οι αντίπαλοί της για να στήσουν εκείνοι την μπάλα στην άσπρη βούλα όταν την αντιμετωπίζουν στο γήπεδο; Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Opta.

Πόσες επαφές μέσα στη μεγάλη περιοχή χρειάζεται κάθε ομάδα για να κερδίσει ένα πέναλτι; Πόσες χρειάζονται οι αντίπαλοί της για να στήσουν εκείνοι την μπάλα στην άσπρη βούλα όταν την αντιμετωπίζουν στο γήπεδο;

Η Opta/Stats Perform μπορεί να μας δώσει απαντήσεις και σε αυτό. Αλλά πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Το θέμα δεν αφορά τη διαιτησία και τις αποφάσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση ούτε το πόσα πέναλτι δόθηκαν σωστά, ούτε το πόσα θα έπρεπε να δοθούν και δεν δόθηκαν.

Τα στοιχεία που θα δείτε δεν εννοούν ευνοϊκή μεταχείριση ομάδων, ούτε εχθρική αντιμετώπιση κάποιων άλλων. Είναι απλώς ο,τι συμβαίνει.

Είναι μια απλή καταγραφή των δεδομένων, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Opta τις τελευταίες τρεις σεζόν, από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.

Τα πέναλτι υπέρ και κατά τα τελευταία τρία χρόνια

Αρχίζουμε με μια ματιά στην εικόνα των πέναλτι. Τις τελευταίες τρεις σεζόν, σταθερή παρουσία στη Super League Interwetten έχουν 11 ομάδες: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ, Αστέρας, Ατρόμητος, Λαμία, Βόλος και Παναιτωλικός.

Αυτά είναι τα πέναλτι υπέρ και κατά των 11 ομάδων από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, ενώ στην τελευταία στήλη έχουμε τη διαφορά.

Τα πέναλτι υπέρ και κατά από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Τα πέναλτι υπέρ και κατά από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα

Ο ΠΑΟΚ με 37 έχει πάρει τα περισσότερα πέναλτι και ταυτόχρονα είναι η ομάδα που έχει κάνει τα λιγότερα, μόλις 10. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός, η 2η ομάδα με 30+ κερδισμένα πέναλτι και 14 κατά της.

Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 26 πέναλτι και με 11 εναντίον έχει τα λιγότερα πέναλτι κατά μετά τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ έχει πάρει μόλις ένα παραπάνω πέναλτι από τον Αστέρα, αλλά ενάντια στους Αρκάδες έχουν δοθεί 13 πέναλτι, ενώ οι αντίπαλοι της Ένωσης έχουν πάει στη βούλα 18 φορές.

Ο Άρης με 24 έχει περισσότερα κερδισμένα πέναλτι από την ΑΕΚ και μόλις δύο λιγότερα από τον Ολυμπιακό, αλλά στους Κίτρινους έχουν δοθεί 22 πέναλτι κατά.

Η εικόνα στα πέναλτι υπέρ από το καλοκαίρι του 2019

Πάμε τώρα να δούμε τη συχνότητα με την οποία έχουν δοθεί αυτά τα πέναλτι. Το σκεπτικό είναι απλό. Χάρις στην Opta γνωρίζουμε πόσες ενέργειες με την μπάλα έχει κάνει κάθε ομάδα στην αντίπαλη περιοχή.

Αυτές είναι οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί για να πάρουν ένα πέναλτι οι 11 ομάδες που αγωνίζονται τα τελευταία τρία χρόνια στη Super League Interwetten.

Οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί οι 11 ομάδες για να πάρουν ένα πέναλτι
Οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί οι 11 ομάδες για να πάρουν ένα πέναλτι

Πρώτος ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι έχουν πάρει ένα πέναλτι κάθε 45 ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, η μόνη ομάδα που χρειάζεται λιγότερες από 50 επαφές για να πάει στη βούλα.

Ακολουθεί ο ο ΠΑΟΚ με 59 ενέργειες για κάθε κερδισμένο πέναλτι, ενώ οι άλλοι τρεις του Big-5 βρίσκονται στο κάτω μέρος του γραφήματος.

Ο Άρης παίρνει ένα πέναλτι κάθε 78 ενέργειες και ο Ολυμπιακός κάθε 83. Από τις 11 ομάδες που έχουν παίξει και στις τρεις σεζόν, η ΑΕΚ είναι η ομάδα που χρειάζεται τις περισσότερες επαφές για να πάρει πέναλτι, με 95.

Η εικόνα στα πέναλτι κατά από το καλοκαίρι του 2019

Πάμε να δούμε και το αντίστροφο. Στο επόμενο γράφημα βλέπουμε πόσες ενέργειες στην περιοχή χρειάζονται οι αντίπαλοι κάθε ομάδας για να κερδίσουν εκείνοι ένα πέναλτι.

Οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί οι αντίπαλοι των ομάδων για να πάρουν ένα πέναλτι
Οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί οι αντίπαλοι των ομάδων για να πάρουν ένα πέναλτι

Ο ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση, αφού οι αντίπαλοί του πάνε στη βούλα κάθε 115 ενέργειες μέσα στην περιοχή του Δικεφάλου. Αστέρας, Παναθηναϊκός, Λαμία και Ολυμπιακός συμπληρώνουν την πεντάδα των ομάδων που οι αντίπαλοι θέλουν 100+ επαφές για να πάρουν ένα πέναλτι.

Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ χρειάζονται 67 ενέργειες στην περιοχή της Ένωσης για να πάνε στη βούλα και εκείνοι του Άρη θέλουν 61 επαφές.

Τι έχει συμβεί φέτος

Ας κάνουμε το ίδιο εστιάζοντας μόνο στη φετινή σεζόν. Εδώ βέβαια το δείγμα των αγώνων είναι πολύ μικρότερο και οι ισορροπίες ευμετάβλητες, καθώς μια αγωνιστική και μερικά πέναλτι είναι ικανά να αλλάξουν κατά πολύ τις επιδόσεις των ομάδων.

Αρχίζουμε με τα πέναλτι υπέρ και τις ενέργειες στην περιοχή που χρειάζονται φέτος οι 14 ομάδες του πρωταθλήματος για να πάρουν ένα πέναλτι.

Οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί οι ομάδες για να πάρουν ένα πέναλτι στο φετινό πρωτάθλημα
Οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί οι ομάδες για να πάρουν ένα πέναλτι στο φετινό πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ κερδίζει τη μάχη με τον Παναθηναϊκό, με τον Δικέφαλο να χρειάζεται 43 ενέργειες για να πάρει ένα πέναλτι και τους Πράσινους να πηγαίνουν στη βούλα κάθε 47 επαφές.

Ο Ολυμπιακός είναι κοντά στον μέσο όρο που λέει "παίρνεις πέναλτι κάθε 74 επαφές στην αντίπαλη περιοχή", ενώ η ΑΕΚ φέτος παίρνει πέναλτι κάθε 107 ενέργειες στην περιοχή των αντιπάλων της.

Ας δούμε και τι συμβαίνει φέτος στα πέναλτι κατά.

Οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί οι αντίπαλοι των ομάδων για να πάρουν ένα πέναλτι στο φετινό πρωτάθλημα
Οι ενέργειες στην περιοχή που έχουν χρειαστεί οι αντίπαλοι των ομάδων για να πάρουν ένα πέναλτι στο φετινό πρωτάθλημα

Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ έχουν πάρει ένα πέναλτι κάθε 183 ενέργειες στην περιοχή του Δικεφάλου, με τη Λαμία να βρίσκεται οριακά πάνω από τον Ολυμπιακό στη λίστα.

Ο Παναθηναϊκός βλέπει τους αντιπάλους να πηγαίνουν στη βούλα κάθε 92 ενέργειες στην περιοχή, ενώ η ΑΕΚ είναι στον μέσο όρο, με ένα πέναλτι κατά κάθε 75 επαφές στην περιοχή της.

Η σχέση με την ικανότητα των παικτών και η τύχη

Κλείνουμε με τα εξής, που δεν αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά συνολικά το ποδόσφαιρο. Στην κουβέντα για τα πέναλτι συνήθως ακούγεται η ατάκα "είναι θέμα παικτών, να έχεις γρήγορους, τεχνίτες, που κερδίζουν τα πέναλτι".

Ακούγεται ωραία σαν θεωρία, αλλά δεν έχει βάση. Η αλήθεια είναι πως τα πέναλτι είναι περισσότερο τύχη, παρά οτιδήποτε άλλο. Τύχη, γιατί καμία ομάδα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχει σταθερά την ικανότητα να κερδίζει πολλά πέναλτι κάθε σεζόν.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην Premier League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε τρεις σεζόν με 10+ κερδισμένα πέναλτι: πήγε στη βούλα 12 φορές το 2018-19, 14 φορές το 2019-20 και 11 πέρυσι.

Φέτος η Γιουνάιτεντ έχει πάρει μόνο τρία πέναλτι. Στις έξι σεζόν πριν το 2019, καμία φορά δεν είχε πάνω από επτά πέναλτι. Δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερα τις τρεις σεζόν που είχε διψήφιο αριθμό πέναλτι, ούτε είχε στο ρόστερ της κάποιον παίκτη που δεν έχει πια.

Πρώτη στα πέναλτι στην περσινή Premier League ήταν η Λέστερ, με 12. Φέτος η ομάδα του Ρότζερς έχει πάει στη βούλα μόνο δύο φορές. Τι άλλαξε στη φετινή σεζόν; Τίποτα, απλώς δεν είναι εξίσου τυχερή.

Αν ήταν ικανότητα, ο αριθμός των πέναλτι θα έμενε σχετικά σταθερός για κάθε ομάδα. Κι αν είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την ποιότητα των παικτών, τότε δεν θα ήταν η Μπόρνμουθ η ομάδα με τα περισσότερα πέναλτι στην Premier το 2016-17, ούτε θα ήταν η Κρίσταλ Πάλας η ομάδα με τα περισσότερα πέναλτι για δύο(!) σερί σεζόν, το 2018 και το 2019.

Τα πόσα πέναλτι θα πάρεις δεν είναι τελικά στο χέρι σου. Γιατί δεν μπορείς να καθορίσεις εσύ την αντίδραση του εκάστοτε αμυντικού. Δεν μπορείς να επηρεάσεις αν θα αφήσει το χέρι του απλωμένο στη σέντρα, αν θα το τεντώσει την ώρα του σουτ.

Δεν είναι δικό σου θέμα το αν θα κάνει καθυστερημένο τάκλιν ή αν θα αφήσει τον παίκτη σου να περάσει, ούτε μπορείς να ξέρεις αν ο αντίπαλος τερματοφύλακας θα βγει χωρίς λόγο τρέχοντας προς το πόδια του φορ αντί να κρατήσει τη θέση του και να περιμένει το σουτ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ ΒΟΛΟΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΛΑΜΙΑ ΙΩΝΙΚΟΣ ΟΦΗ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ